• 138
    şampiyonlar ligine yeniden merhaba diyeceğimiz maç.
    yıllar sonra bizim için özdeşleşmiş olan avrupa demek şampiyonlar ligi demek kavramının yeniden gerçekleşmesi, zannedersem bende olduğu gibi tüm galatasaraylıları da heyecanlandıracak nitelikte. 21.45, welcome to hell, şampiyonlar ligi müziği, geri dönüşler* ve daha nice aşina olduğumuz duygular...

    grubun ilk maçını manchester united ile old trafford'da oynamamız ise olaya ayrı bir anlam katıyor. belki de bir zaferin başlangıcı diye hatırlayacağımız bambaşka bir maç niteliği taşıyor. gayet tabii bu maça anlam yüklememiz gerek. çünkü bizi umutlandıran, güzel futbolunu her gün daha çok geliştirmeye çalışan bir takımın emeğinin sonucu ile avrupa'da yapacağımız maçların ilki bu maç.

    fakat bu maça anlam yükleyen taraf yalnız biz değiliz. bu maç nasıl bizim için hedef maçı ise manchester united için de hedef maçı. geçen seneki hayal kırıklığı, şampiyonlar liginde gruptan çıkamaması, avrupa liginde athletic bilbao hezimeti ve son dakikalarda kaybedilen premier lig şampiyonluğu. united, hayal kırıklıkları ile geçmiş olduğu yılın üzerine çizik atıp avrupa'da temiz bir sayfa açmak niyetinde. bu sebepler yüzünden, oynayacağımız maç onlar için çok büyük anlam taşımakta.
    kadrolarını van persie ve kagawa ile güçlendirdiler ve eksik olan mevkiilere gerekli transferleri yaptılar. maç günü de zannedersem bizim maça çıkabilecekleri en iyi kadro ile çıkma niyetindeler. bu kadro da sakatlık problemleri olmazsa şu şekilde olacak ;

    ------------------------ de gea -----------------------------
    --- rafael -- ferdinand ----- vidic ----- evra* ----
    -- valencia-- cleverley -- carrick ----- nani ----
    ---------------------- kagawa -----------------------------
    --------------------- van persie --------------------------

    kadronun en çekindiğim tarafı valencia ve rafael'in yardımlaşarak sıfıra kadar rahatlıkla inebildikleri sağ taraf. eğer onların karşısına hakan balta ve amrabat ile çıkarsak united'ın bu taraftan bize büyük üstünlük sağlayacağını düşünmekteyim. tabii amrabat'ın oynaması aynı şekilde çok çıkan ve geri dönmeye üşenen united sağ tarafı için de büyük tehdit oluşturmakta. ilk dakikalardan itibaren taraftarının iştahıyla beraber yüklenmeye çalışıp kanatlardan ve takımı gelmesiyle yönetmeye çalışan kagawa'nın önderliğiyle pozisyon kovalayacaklar. o yüzden karşılarına oturmuş selçuk ve melo orta sahası ve sürekli ortaya kayan hamit altıntop ile çıkmamız gerektiği kanısındayım. van persie ve nani'nin etkinliğinin ise takım dayanışması ile önüne geçebileceğimizi düşünmekteyim.

    kagawa için ayrı bir parantez açmak gerek. çünkü geldiği ilk maçtan itibaren kimin nerede durması, nerelere koşu yapması gerektiğini söyleyen takımı yöneten lider oyuncu vasfını üstlendi. örnek vermek gerekirse takımımızda selçuk'un daha ofansif futbolunu oynamakta olan ve sürekli karşısına birini çıkarmamız gerektiğini düşündüğüm inceci bir ortasaha. o yüzden hamit'in ortasahamızın ortasına daha çok yardım etmesi ve önlerini mümkün olduğunca boş bırakmamamız gerektiğini düşünüyorum.

    dinamik bir orta saha kurmayı düşünen ferguson, cleverley ve carrick ile orta sahamızın etkinliğini azaltmaya çalışacak ve şu sıralar vasat bir görüntü sergileyen vidic ve ferdinand defans ikilisinin arasına orta sahadan carrick'i kontra ataklara karşı kontrollü olarak defans ortasına kaydıracak. değinmek istediğim başka bir konu ise ferguson'un yeni prensi cleverley'nin dinamikliği. bu oyuncuya çok dikkat etmemiz ve melo ile mümkünse kontrolünü sağlamamız gerek. ayağına hakim, sürekli basan ve sürpriz çıkışlar yapabilen bir orta saha ve bu oyuncuya gereğinden fazla dikkat etmemiz gerektiğini düşünmekteyim.

    yan toplar ise bizim için büyük bir tehlike oluşturmakta. gerek bizim yediğimiz yan top golleri, gerek onların her maç attığı korner, serbest vuruş golleri üzerimizde büyük bir tehdit unsuru oluşturacağına benziyor. zannedersem imparator maç hazırlığının büyük kısmını yan top konusunda yapacaktır.

    bizim taktiğimiz ise öncelikle saldırgan davranmamak ve kontrollü başlamak olacaktır. öyle de olması lazımdır çünkü fırsatları elbet bulacağız, harcayacağız, gole çevireceğiz. şu ana dek oynadığımız agresif futbolu zamanı geldiğinde özellikle 2.yarı başında oynayacağız ama maçın başında kesinlikle saldırgan taraf olmamamız gerektiğini düşünüyorum. çünkü, biraz sabırlı ve oyun bozan futboldan sonra kuşkusuz açıklar verecektir united, şu ana kadar her maçta da verdi zaten.
    hangi kadro ile çıkmamız gerektiğini söylemek üzerimize düşmez. imparator'un amrabat, elmander ve umutüçlüsünü bozmayı düşünmediğini ve hamit'e bu maçta farklı bir görev vereceğini düşünüyorum.

    ve son olarak ; zaferler senin ruhunda var, güldür yüzümüzü yine galatasaray..

    edit : imlâ
App Store'dan indirin Google Play'den alın