• 2
    bunu anlayabilmek için öncelikle ideoloji'nin ne olduğunu bilmek ve ayrıntılamak gerekiyor. bunun sonrası tarihsel ve günümüz spor müsabakalarını tribün yapılanmalarını da anlayabilmek gerekiyor. özellikle sosyal medyanın da hayatmızda yoğun bir hal aldığı günümüz dünyasında tribün gruplarının ideolojiyi de içinde taşıdığını bilmek gerekir. yani ideolojik tribün grupları dendiğinde tüm tribün grupları kastedilmektedir aslında. tanım olarak "sağlıklı tüm tribün grupları" doğru bir tanılama olabilir

    ideoloji tanım olarak "bir düşün bir teori, bir sistem oluşturan fikirlerin tümüdür". çoğunun yanılgısı ideoloji diyince nedense akıllara siyasi bir içerik gelmektedir. ha siyasi içerik olsa ne olur? her insanın siyasi kültürel sportif, bilimsel veya aktüel ideolojisi vardır. insanı hayvandan ayıran en büyük özelliğidir.

    bundan 40 yıl önce tribün grubu diye bir tanımlama yokmuş. çünkü taraftar demek bir "toplum" değil bir "topluluk" tanımıymış. hepimizin bildiği gibi toplulukların ideolojisi olmaz ama toplumların ortak ideolojileri bulunmakta. zamanla bu topluluklar feodal bağları güçlendirerek topluluktan topluma doğru evrilmeye başlamış. ki bugün sosyal medya vasıtasıyla bu bağlar daha da güçlenmiş kendi takımına ait ortak minik klanlar kurulmuş durumda. gs sözlükçülerin bir çoğu güney alt tribünde olduğunu biliyoruz. şimdi onların bir toplum olmadığını bir ortak ideolojilerinin olmadığını söylemek mümkün mü? en azından o astıkları tevfik fikret alıntısı olan pankart bile bir ideolojiyi temsil etmiyor mu? fikri hür vicdanı hür olmakta bir ideolojik bütünlemenin uzantısı değil midir?

    30 yılı aşkın zamandır tribünlerdeyim. bir çok tribün yapılanması gördüm. tribünlere giren bir çok farklı yapıları gördüm. siyasi, dini, kültürel anlamda tribünden fikirlerini yaymayı düşünen oluşumlar gördüm. ama hiç bir zaman galatasaray tribünlerini esir almamıştır bu düşünler. siz hiç duydunuz mu gittiğiniz herhangi bir maçta "bağırsana lan solcular gibi geviş getiriyon!!" veya "bağırsana lan faşistler kadar sesin çıkmıyor!" gibi bir laf? tribüne, özellikle galatasaray'da hiç bir zaman siyaset veya başka bir fikir girmemiştir. 80 ihtilalinde de bu böyleydi ondan sonra da böyle olacak. bizim hiç bir tribün liderimiz başka siyasetten diye kulübümüz tarafından dövülüp hapse attırılmadı veya yerine başka fikiri taşıyan birileri yerleştirilmedi. bizim tek sorunumuz rantçıların öbeklenmesi. galatasaray'ı masumca sevenlere göre konumlandırmasının farklı yapılması. bu yüzden korkmayın ideolojik tribün gruplarından. bu yapılanmalar taraftar arasında bağları güçlendirir. asıl mongol tribün gruplarından korkun. düşünmeyen, üretmeyen, birilerinin maşası olan, birilerinin onlar adına düşündüğü gruplardan korkun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın