• 52
    arap sermayesinin yeni oyuncağı.

    psg'nin yabancılar tarafından satın alınması, kendisine gönül veren bazı taraftarlar için tam bir trajedi.

    psg tribünlerini genel olarak ikiye ayırabiliriz: boulogne ve auteuil grupları.

    boulogne, kelimenin tam anlamıyla ırkçı denebilecek kadar ayrımcı, auteuil ise olması gerektiği gibi aynı renklere gönül vermiş herkesi kabul eden liberal taraftar grubudur. bu gruplar kendi alt kollarına ayrılır ama ağacın alt dallarında da görüşler farklı değildir.

    fransız medyasında sıklıkla boulogne grubu hakkında ırkçılık yaptığı hakkında haberler çıkar, bu grubun mensuplarıyla karşılaşan göçmen fransızlar ırkçı tacizlere uğradıklarını söylerlerdi. ancak bu görüşlerin ayyuka çıkması psg - hapoel tel aviv karşılaşması sonrasında, auteuil tribünlerine takılan yahudi bir fransız gencin, boulogne taraftarları tarafından tartaklanması, koduğumun yahudisi gibi ırkçı ifadelerle taciz edilmesinden sonra polislerle çatışmaya girmesi ve bir boulogne mensubu taraftarın ölmesiyle sonuçlanan olaya rastlar.

    bu iki grup devamlı birbiriyle çatışırken boulogne grubuna mensup bir taraftarın auteuil tarafına saldırılırken gamalı haç izleri olan bir tshirt giymesi zaten kelimelerin ifade edemediğini tamamlar.

    ırkçı söylemlerin hiç bitmediği bu boulogne tribününde bir lens deplasmanında (fransa'nın en kuzeyinde bulunur, çok farklı bir aksanları ve kendilerine özgü kelimeleri de vardır) yine yerel halkı aşağılayıcı çirkin ve ırkçı bir pankart açılır. bunun üzerine psg'nin fransa kupasından ihraç edilmesi gündeme gelir ama yemez tabii ki.

    bu bilgilerden sonra, psg taraftarlarının ırkçı olduğunu söylemek yanlış olur çünkü ülke genelinde geniş bir kitleye hitap eden bu kulübün her ten rengi, inanç ve ırktan sempatizanları vardır. ancak stad içerisinde organize olmuş sayıca fazla olan birkaç faşist ve ırkçı gruba da pek sahip olamadıklarından, maalesef bu kesim çoğunluğu oluşturur gibi görünüyor.

    renklerine gönül verdikleri, uğruna yüzlerce kilometre yol tepip deplasman yaptıkları güzide kulüplerinin şimdi o nefret ettikleri ve hor gördükleri ırklardan arap sermayesinin satın alıp oyuncak gibi kullanması hakkında ne düşünürler, gerçekten çok merak ediyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın