resim
Engin Baytar
Takım:-
Mevki:Merkez Orta Saha
Yaş:40
Boy:1.76
Uyruk:Türkiye
  • 1186
    12 ağustos 2012 galatasaray fenerbahçe maçındaki pozisyonu "hakemin üstüne yürümesinden önce ve sonra" olarak ikiye ayrılmalıdır: fenerbahçe, baroni'nin eliyle kontrol ettiği top sonrası golü bulmasının ardından 6 oyuncumuz hakemin etrafında çember oluşturmuştu. kim bunlar: hamit ve umut önde olmak üzere, eboue, hakan, engin ve dany. o arada engin hakemin yanına yaklaşıyor ve aşırıya kaçmaksızın normal şekilde itirazını gerçekleştiriyor. bunun hemen akabinde cüneyt çakır'ın cebinden kırmızı kart çıkıyor. maçı televizyondan takip ettiğimiz için bu pozisyonu canlı göremesek de tekrarından izleme şansına sahibiz.

    http://www.youtube.com/watch?v=i1_JekWBkY4

    bana göre işin tüm boyutunu cüneyt çakır'ın engin'e gösterdiği kırmızı kart değiştiriyor. bunun öncesinde engin'in hakemin kişilik haklarına yönelik bir söz, küfür söylediğini düşünmüyorum. bu kanıya videodaki görüntülerden belli olduğu üzere engin'in hal, tavır, mimiklerinden varıyorum. "amına koyim, orospu çocuğu, hakemliğini sikeyim, maçın ağzına sıçtın, seni hakem yapanın amına koyim, düdüğünü sikeyim." ve benzeri ifadeleri kullanan bir insan hakemin yanına o kadar sakince yaklaşmaz, kendini izah etmeye çalışmaz. burada mikrofonlarımızın hakem sıfatlı cüneyt çakır'a dönmesi gerekiyor.

    engin'in kendini kaybettiği an ise kırmızı kartı gördüğü ana tekabül ediyor, zaten bunun sonrası ise engin'e ve galatasaraylı hiçbir futbolcuya yakışmayacak türden hareketler. hakemin üzerine yürümesi, yakasına yapışması mazur görülecek hatalar değil. hatta o anları televizyonda izlerken hepimiz "yapma engin, yapma" diye seslenmişizdir ama engin o anlarda bizi duyamayacak kadar öfkeliydi. öfkesi haksızlığa, adaletsizliğe yönelikti fakat yine de bu tepkisini bu şekilde göstermesi çok yanlış oldu. lakin benim söylemek istediğim, engin'e yönelik "bir daha galatasaray formasını giymemeli, takımdan kovulmalı, sözleşmesi feshedilip erzurum'da bırakılmalı" gibi fevri tepkiler veren kişilere: fevri olduğu için engin'e kızıyorsunuz ama siz de olayın sıcaklığıyla aynı şekilde davranıp yanlış yapıyorsunuz. yani eleştirdiğiniz engin'den bir farkınız yok diyeceğim ama o en azından galatasaray için sahada terini akıtıyor, mücadele ediyor.

    yaşanan pozisyona yönelik yapılacak eleştirileri kökünden değiştiren tek nokta engin'in kırmızı kart görmesi ve bunun akabinde hakemin üzerine yürümesi. engin'in o andaki yanlışı ise hakemin üzerine de yürüse, kafasına da sıksa, eziyet de etse gördüğü kırmızı kartın, verilen kararın değişmeyeceğini düşünememesi oldu. eğer bunu idrak edebilecek kadar soğukkanlı kalmayı başarabilseydi gündemin tek konusu cüneyt çakır olacaktı ve hakkında en galiz küfürler edilecekti. "ama hakemin üzerine yürüdü, yakasına yapıştı" demeyin, engin bu hareketleri kırmızı kart gördükten sonra yaptı. onu bunları yapmaya iten haksızlık ve adaletsizlik yaşandı ki bu da bahsettiğimiz şekilde engin'e gösterilen kırmızı karttı. bana kalırsa engin'i asmak yerine oyuncumuza sahip çıkmalı ve kırmızı kartın neden gösterildiğini sorgulamalıyız.

    engin'i gözden çıkaran, hakkında defolsun gitsin, o formayı giymesin diyenlere yanlışlarını anlatmaya çalıştık ama engin için "aferin koçum, keşke cüneyt'in yüzüne de tükürseydin, hislerimize tercüman olup suratına yumruğu da yapıştırsaydın" diyenler de haklı olduklarını düşünmesin. engin orada haksızca oyundan ihraç edilmiş olabilir, öfkelenmiş, sinirlenmiş olabilir fakat hakemin üzerine yürümek, yakasına yapışmak gibi hareketlerde bulunmamalıydı. bu hareketlerinin, kırmızı kart kararını değil, yalnızca kendisine verilecek cezayı değiştireceğini ve takımımızın oynayacağı önümüzdeki maçlarda takım arkadaşlarını yalnız bırakacağını düşünmeliydi.

    sonuç olarak yapmamız gereken aslında çok basit; bu tip hareketlerin futbol sahalarında yaşandığını, arda'nın bordeaux maçında, zidane'ın dünya kupası finalinde hırslarının kurbanı olarak rakiplerine kafa attıklarını hatırlamalı ve oyuncumuzu dış güçlerin istediğinin aksine savunmalı ve medyaya yem etmemeliyiz. alacağı ceza ise fatih terim başta olmak üzere teknik ve kulüp yönetimimizin bileceği iştir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın