• 3
    2000 li yıllardan itibaren popülerliğini kaybeden fifa'nın bir daha asla o popülariteyi geri kazanamayacağı karşılamadır. bir kere oynanabilirlik berbat. oyuncu yüzleri paketten çıkmış gibi. yapay zeka çok geride ve bir süreklilik yok. süreklilikten kastım örneğin orta sahadan bir gol atıyosunuz henry ile ve ardından gol sevincinin introsu giriyor. siz golü ortasahadan atmışsınız ancak introda henry sevinmeye ceza sahasının sağ çaprazından başlıyor. bu olay fifa 2004'ten beri böyle. şutlara gelirsek hiç gerçekçi değil, inanılmaz pozisyonlarda inanılmaz goller atılıyor. yani inanılmaz derken olmadık, saçma sapan bir yerden. paslar desen beş senedir aynı. orta açmak desen sağ taraftan deniyorsun örneğin, illaki sol yön tuşuna basıcaksın. yoksa topu oyuncu auta gönderiyor dimdirek.

    pes'e gelirsek, pes 3'den itibaren yoğun şekilde oynarım bu oyunu. ondan öncesinde sensible soccer'da oynamıştım tabi ancak pes 3'den itibaren bağlı bir şekilde oynuyorum. açıkça birşey itiraf edeyim, pes 3'ün o bilgisayardaki yavaş yavaş, ağır ağır oynayan versiyonu bile fifa 2009'dan iyidir. hele ki pes 6... dünyaya böyle bir oyun gelmedi arkadaş. bu nasıl gerçekçilik. bu nasıl bir oynanabilirlik. hep yeni versiyonların bu oyun* üzerine yapılmasını istemişimdir. o kadar güzel bir oyun. üç sene geçti ve hala bilgisayarımda yüklü. paslar harika, şutlar müthiş. havadan ara pası tam ayarında. yerden ara pası tam ayarında. ortalar desen gerçekten ayırt edemezsin. grafikler konusunda oyuncu yüzleri müthiş ancak genel grafik olarak yetersiz. yani canlılık yok. karanlık gibi. bu da oyun motorunun biraz eski olmasından kaynaklanıyor. keşke eski oyun motorlarıyla daha güzel grafikler ortaya çıksa. çünkü yeni oyun motorları grafikleri ciddi şekilde etkiliyor, keskinleştiriyor. ancak pes 2009'da bunu konami minimum seviyeye çekmeyi bilmiş. eminim pes 2010'da sezona erken bir giriş yapıcaz. o kadar gerçekçi olacak eminim.

    edit: pes'de oynanabilirlik, yapay zeka, oyundaki süreklilik olaylarına girmemişim. iyiki girmemişim yoksa fifa için kötü olacaktı.
    *

    neyse puanlamaya geçelim. fifa'ya 90 dönemi oyunları için sıfır vermiyorum. hem burdaki fifacılarda kızmasın.
    fifa 2
    pes 9
App Store'dan indirin Google Play'den alın