• 20
    buradaki, ''sportif başarı''dan ne kastedildiği de oldukça önemlidir. çünkü, lig şampiyonluğu da bir sportif başarıdır. şampiynolar ligi'nde çeyrek hatta yarı final oynamak da. gruptan çıkmak da başarıdır. bence başarıdaki esas anahtar kadro derinliği ve bütünlüğüdür. 2011-2012 sezonunda kadromuz çok mu derindi? hayır. ancak kadro bütünlüğü öyle bir sağlandı ki, sahaya çıkan, muslera-eboue-ujfalusi-semih-hakan-melo-selçuk-engin-emre-elmander-necati 11'i, sahada 11 kişi değilmiş de sanki tek bir kişiymiş gibi toplu, yardımlaşarak oynadılar. bu sene galatasaray, 3 kulvarda mücadele edecek. alışık olduğu gibi. burada dikkat edilecek nokta bu; alışık olduğu gibi.

    3 kulvarda da başarı için, yani, en azından, ligde ve kupada şampiyonluk, şampiyonlar ligi'nde gruptan çıkmak için galatasaray futbol takımı'nın takviyeye ihtiyacı var. şöyle ki, emre çolak-engin baytar ikilisi ile çok fazla iş yapamazsınız. ofansif yönden çok etkili değiller. engin, hasan şaş tarzı bir oyuncu. hırsıyla oynar. çalım tar. dar alanda etkili. ancak çok süratli değil. emre de keza öyle. ancak bu iki oyuncunun 2 tane çok büyük avantajı var; 1.si ligimizdeki sistem dolayısıyla; türk olmaları. 2.si taktiksel açıdan; çok koşmaları ve rakip beklere kesinlikle boş alan bırakmamaları. benim kombinem yok. ankara'da yaşıyorum. bu sezon 4 maça gittim. tarihleriyle veremeyeceğim, kusura bakmasınlar. sırasıyla; mersin i.y, karabük, gençler, ordu. galatasaray en kötü oyununu ve 90 dakika açısından en pasif oyununu son maçta yani orduspor maçında oynadı. skor 1-0 iken hatta 2-0 iken baskı yedi. sağdan soldan bindirmeler geldi beklerden. ancak sahanın en iyisi emre çolak'tı. bizim sol açığımız. rakiplere hiç boş alan bırakmadı. ama hangi beklere boş alan bırakmadı? orduspor'un beklerine. yani, şampiyonlar ligi'nde bu oyunu ona yetmeyecek. fiziksel açıdan hiç bir eksiği yok emre çolak'ın. aslan gibi oynuyor. basıyor, alıyor topunu. galatasaray'ın kanatlardaki sorunu ofansif. özellikle sağ kanada keita gibi, basıp gidecek bir oyuncu alınırsa, gelecek sezonun yıldızı emmanuel eboue olur. galatasaray'a en azından bir tane kanat oyuncusu lazım. buradaki kadro derinliği soru işareti.

    gelelim çok konuşulan, galatasaray'da muhtemel santrafor transferi'ne. johan elmander, milan baros, necati ateş, sercan yıldırım, umut bulut. sercan ve baros'un durumu oldukça kötü. bana kalırsa milan baros'un durumu ümitsiz ve takımdaki gitmesi gereken oyunculardan. maalesef durum bu. milan baros'u biz 2.5 yıl bekledik. arada geri döndü sürekli gitti. ya sakatland, ya kırmızı kart gördü. 2.5 sezondur şunu anladık ki; milan baros artık yola güvenilip çıkılacak bir oyuncu değil. 2.5 sezondur, canlı izlemediğim her maçta, ntvspor'da alt-yazıdan maç takip ederken hep baros atsın istedim. olmadı.2 gol attı. 2 ay yattı demeyelim de tedavi oldu. neyse... kaldı 4 futbolcumuz. necati ateş bu ligin hep en iyi golcülerinden biri. her zaman bu böyle. ama şampiyonlar ligi için durum aynı değil. necati artık yaşlandı. necati'nin en büyük özelliklerinden biri çalımlarıydı. ancak bu böyle değil. her topu alıp, dönmeye kalktığında kaybediyor topu. hep bu böyle oldu bu sezon. ama necati artık eskisinden daha çok ceza sahasında. ve bu nedenle daha çok top bitiriyor. son vuruşları iyi. sözün kısası necati tam bir, spor toto süper lig golcüs. ve kesinlikle çok iyi bir alternatif. umut ve elmander ise aynı tarz oyuncular. çok koşan- basan rakip stopere oyun kurma şansı vermeyen santraforlar. elmander topu alıp, dönüp, kanatlara pas servisi yapabilen bir oyuncu. gözünüzde canlanacaktır. umut o kadar çok pozisyona girer ki; gol atamıyor bu çocuk dersiniz. ancak öyle değil. umut hep 10+ bitirir sezonu. ve bence oldukça iyi iş yapacaktır elmander ile. ve bu sebepten galatasaray'ın forvete çok ihtiyacı olmadığını, alınacaksa ya çok çok iyi bir oyuncu ya da yedek kulübesinde beklemeyi sorun etmeyecek türk bir oyuncu gerekir. kadro derinliği burada sağlanmış.

    galatasaray'ın esas sıkıntısının olduğu yere geldik bence. orta saha... kesinlikle melo-selçuk inan ikilisinin bozulmaması gerek. eğer bu ikili bozulursa işimiz çok zor önümüzdeki sene. felipe melo'nun yerini doldurabilirsiniz nasılsa ön libero diyerek. ama öyle değil melo tam bir box to box ouncusu. * savunma ile hücumu çok iyi dengeliyor. yeri geldiğinde forvet arkası, yeri geldğinde stoper. ve saha içinde de lider. bu çok önemli zannediyorum kalacak takımda. daha sonra juan emmanuel culiovar. tam 4-4-2 oyuncusu. kampta kendini gösterip takımda kalacaktır. sol kanatta da çok öneml ibr alternatif olur. yekta kurtuluş o da aynı şekilde. onun da kendisini göstermesi lazım. ceyhun da keza öyle. orta sahanın göbeğinde 2 çok iyi oyuncu var. geriye kalanlar hep kendini göstermesi gereken oyuncular. kadro derinliği burada sağlanmış.

    savunma... en problemsiz mevkimiz. emmanuel eboue gidince 2013 afrika uluslar kupası'na, sağ beke tomas ujfalusi geçer. dany var, semih kaya var, gökhan var. var oğlu var defansta. en çok güvendiğim bölge defans. hiç sıkıntı çıkacağını sanmam. ve kadro derinliği burada sağlanmış.

    sözün özü; bu taraftar haklıdır. ancak bilmelidir ki sportif başarı yalnızca transferle gelmez. diyorlar ki bazıları;''e biz yıldız değil takım oyuncusu istiyoruz.'' peki, buna okey. ama dany ve umut bulut geldiği zaman söylendiniz hepiniz. bu mu yıldız? diye. söylenmediniz mi? niye söylendiniz. çünkü olmadı. nefsiniz körelmedi. size şöyle bir, iki hareket yapacak oyuncu lazım. fm'de çok gol attığınız, pes'te rakip takımı tutan arkadaşınızla oynadığınız zaman ağzına sıçabilecek. e yok hayır böyle değil diyorsan umut'la dany geldiğinde ağlamayacaksın. takımın buna ihtiyacı vardı. bu oyuncular alındı. bitti. galatasray'ı hepimizden çok düşünüyor fatih terim. bundan emin olun. çünkü sonuçta hepimizin galatasaray dışında hayatı var. işi var, okulu var. bazılarımızın çocuğu var. ama bu adamın hayatı galatasaray. bu yüzden hepimiz ona güvenip, inanmak zorundayız. çok güvendik biz ona. çok inandık. çoğu zaman yanıltmadı fatih hoca. yine yanıltmayacaktır. allah yardımcısı olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın