• 28
    tarih bilgisinin " şapka giymedi diye dedelerimizi astılar" seviyesinde olduğuna inanasım gelmiyor galatasaray lisesi mezunu olup bu kadar başarılı olan bir insanın bu bilgi seviyesi tam bir akıl tutulması. komplo teorisi üretmek istemiyorum ama şu yazdıkları bana komplo teorisi harici de bir şeyler çıkartmıyor. daha öteye geçip "oyun böyük yeğenim" diyesim geliyor.
  • 29
    nobel ödüllerinin siyasi dayanağı vardır. özellikle ülkemizden nobel kazanmış aziz sancar hariç isimlerin hep bir zırvalaması meşhurdur.

    kendisi mustafa kemal atatürk'ün kurduğu ülkede okuyup yetişmiş, nobel'e uzanmıştır. ermenistan'da doğsa kaliteli eğitime ulaşabilir miydi yoksa çobanlık mı yapardı? önce bir düşünsün, sonra alanı olmayan konularda zırvalasın.

    bir parantez de galatasaray kulübüne açmak istiyorum.
    https://x.com/.../1845794746943394149

    böyle bir adamı resmi siteden onore etmek de neyin nesi? formamızdaki atatürk imzasından da mı utanmadınız?
  • 31
    kendisinin bir çok makalesini okudum. söylediklerinin standart vatandaş tarafindan da düşünülebilir gibi gelmesi aslinda bir başarı. zira karmaşik bir takim olaylari olabilecek en basit haliyle sunmayi amaç edinmiş kendisi. bunu da guzel yapiyor ne yalan söyleyeyim. ekonomi ve ekonomi politikalarini pop kültürü dahilinde dile getiriyor. söylemlerinin bir çoğuna katilirim katilmam ama mustafa kemal ataturk hakkindaki fikirleri maalesef aşırı 90'lar tandansli demode liberal söylemleridir benim fikrimce. yok şapka devrimiymis yok efendim alfabeymis. hem bunlari elestiriyor hem de türkiye'nin batılılasmadan sapmamasi gerektigini onlarca defa dile getiriyor yazilarinda. batılılaşmayi 1920'li yıllarda kafada fesle ve %10'u okur yazar olan bir ülkeyle mi yapacaklardi allasen? o dönemde bile siyasal islam'in risklerini farketmişler atatürk ve yanindakiler bu yuzden de her türlü riski alarak batıya yönlenmişler. bence de doğru yapmislar. yaşanan sosyal krizler vs ise kacinilmazdi ve bu devrimlerden ziyade osmanli imparatorluğu'nun yıkımıyla da ilgiliydi aslinda.
    neyse nobel ödülü almis, neo liberal söylemlerini demode buldugum bilim insani. her fikrine katilacagiz diye bir kural yok neticede. tebrikler kendisine.
  • 32
    2024 nobel ekonomi ödülünü beraber çalıştığı iki batılı ekonomistle paylaşan türkiye çıkışlı ekonomist.

    önce şunu bilelim. atatürk, egemen emperyalist güçlerin en nefret ettiği liderlerden biridir. yalnız türkiye’ye siyasi ve ekonomik bağımsızlığı getirmemiş, daha sonra sömürülmekten kurtulup bağımsızlığını kazanan bütün milletler için örnek teşkil etmiştir. küba’da, hindistan’da, çin’de, tunusta, burkina faso’da, vs.batının sömürgeciliğine karşı olan mücadelelerde hep örnek teşkil etmiştir. batılı sömürge güçlerinin uzun vadeli global sömürü planlarını çöpe atmıştır.
    bu yüzden batı tarafından atatürk’e içten içten derin saygı duyulurken, dışarıdan nefret edilip fikirleri ve yaptıkları değersizleştirip yok edilmeye çalışılmaktadır.

    batıda soyut disiplinler dalında ödül verirken bir türkten , atatürk’ü ve bağımsız türkiye cumhuriyetini/tarihini degrade etmesi, değersizleştirmesi istenir. orhan pamuk da böyle aldı.

    daron, galatasaray lisesinde atatürk’ü de, kurtuluş savaşından devrimlere giden süreçteki gerçekleri de gayet iyi öğrendi.

    ekonomist kimliği ve çalışmalarıyla 2 ekonomistle beraber yazdığı “ why nations fail?” ve “narrow corridor” kitaplarında , milletlerin ekonomik tarihini karşılaştırarak hangi politikaların ekonomik gelişmeyi ve refahı getirdiği, hangilerinin ise ekonomiye ve refaha zarar verdiğini ortaya koymuştur. türkiye cumhuriyeti tarihinde en büyük ekonomik büyümesi ve gelişimi atatürk zamanı olmuştur. laf değil, direk rakamlar bunu söylüyor. zaten daron’un doğru olduğunu düşündüğü politikaları ( sıkmamak için uzun uzun yazmıyorum.) atatürk genel olarak iyi uygulamış. vardığı sonuçlar zaten kitabı doğru okuyanlar ve anlayanlar için bir atatürk methiyesidir. yalnız askeri ve siyasi değil, ekonomik olarak da bir deha olduğunu ortaya koyar.

    ama çalışmanın bu haliyle ermeni asıllı bir türk’e ödül vermezler. beraber yazdığı diğer batılı ekonomistler de bastırmış olabilir. azınlıklara baskı yapmış olan ittihak ve terakkiye biraz değdirmek istemiş de olabilir. kısaca o atatürkle ilgili olumsuz bulunan bölümler, bir “nobel için zorunlu hareketler” sunni zorlamasıdır. bir ton bilimsel çıkarım yaptıktan sonra zaten “ fes takılması önlendiği için ekonomiye zarar verilmiştir” gibi bir saçmalık da olayın ne kadar zorlama ve sunni bir ekleme olduğunu gösteriyor
App Store'dan indirin Google Play'den alın