• 278
    19 mart 2020 tarihi sonunda italya'daki ölümlerin artık çin'deki ölüm sayısını geçmesine sebep olan salgındır.
    italya: 3405
    çin: 3245

    ülkemizde ise vaka ve ölüm sayısının resmi açıklaması bir önceki güne göre yine yaklaşık 2 katı arttı. vaka sayımız 359'a ölü sayımız ise 4'e yükseldi. bir sonraki açıklamada 600'den fazla vaka ve 8 civarı ölüm açıklaması yapılacağnı sanıyorum. grafikteki gidişat bunu gösteriyor maalesef.

    ayrca aytaç yalman mevzusunun gizlenmiş olması da tüm şüpheleri güçlendirmekte.

    bugünkü açıklamada 1981 test yapıldığı açıklanmış ve bu testlerden 168'inde sonuç pozitif çıkmış. yani test yapılanların yaklaşık %8'inden biraz fazlasında sonuç pozitif çıkmış. bu ciddi bir oran.

    --- alıntı ---
    son 24 saatte yapılan 1.981 testten 168’i pozitif çikti. 191 olan hasta sayımız 359’a ulaştı. hastalarımızdan 85 yaşındaki bir hanımefendiyi kaybettik. daha önce vefat eden bir hasta covid-19 olarak değerlendirildi. toplam kaybımız maalesef 4 oldu. acımız arttı ama başaracağız.

    --- alıntı ---
    https://twitter.com/...743510476640256?s=20

    dünya'da ise vaka sayısı 242512 (23704 yeni), ölüm sayısı ise 9996'ya (1053 yeni) ulaştı.
  • 279
    ortalıkta dolanan whatshapp mesajlarını hiç sevmem ve asla da inanmam orada söylenenlere. ama biraz önce arkadaşımın telefonuna bir polis tanıdığından gelen sesli mesaja inanmak istiyorum çok zor olsa da. mesajda yarın soķağa çıkma yasağı ilan edilceğini, tüm hazırlıkların yapıldığını, elinizde nakit bulundurun gibi söylemler bulunuyordu. klasik boş mesajlardan olması çok yüksek ama umarım doğrudur. çünkü bu milleti evde ancak bu şekilde tutarsın. ailemden korkuyorum. böyle bir yasak gelmesi biraz olsun içimi rahatlatacaktır.

    edit: ayrıca şehirler arası uçuşlar iptal edilmeye, yoğun bakımlar boşaltılmaya başlanmış. polislere, askere, bekçilere nokta nokta görev yerleri belirlenmis.
  • 281
    daha 2 gün önce bir sağlık personeli vaka sayısı binlerle ifade edilecek düzeyde, kontrollü gidiyorduk ama bu umreden gelenler mahvetti dediğinde o kadın linç edildi ve sonrasında da bir açıklama yayınlanıp o bir is planıydı, personele eğitim veriyorduk falan gibi kargaların güleceği bahanelerle durum toparlanmaya çalışıldı. bugün vaka sayısı 350 oldu. daha açıklanmamış test sonucları var, yapılmamış testler var. o kadın haklı miymiş değil miymiş görüyoruz işte.

    yayılmasını engelleyemezsin, yayılacak. ama olabildiğince yavaş yayılmalı. sağlık sistemine darbe vurmamalı, tıbbi ekipman ve personel sıkıntısına neden olmamalı. o zaman az kayıpla atlatılabilir. ama hızlı yayılırsa çok kötü sonucları olur. çıkmayın evden, ne okur imkanınız varsa çıkmayın, çok ciddiye alın bu işi.
  • 282
    yapılan resmi açıklamaya göre 4 ölü, toplamda da 369 hastanın olduğu söylendi. allah rahmet eylesin, allah yardımcımız olsun.

    sağlık bakanı bugün(cuma) itibariyle ''hızlı test kitlerinin'' uygulanmaya başlayacağını söyledi. bu da demek oluyor ki, daha fazla kişiye test yapılıp, daha çabuk sonuç alınacak.

    ölüm kısmını bilmiyorum ama çok üzülerek söylüyorum; yarın vaka sayısında 1000'lere yaklaşılabilir. bu kadar insanın birbirine bulaştırmaması gibi bir durum zaten söz konusu olamaz.
  • 283
    psikolojimi öyle böyle bozmadi bu lanet virüs. neredeyse 1 haftadir evden çikmadim sadece gida alisverisi icin bir saat çikmisimdir belki ama yine de diken üstündeyim anneme gitmeye korkuyorum görüntülü ariyorum sürekli. asiri titiz bir insan olmadim hiçbir zaman ama artik huy degistirmeye basladim 20 dakikada bir ellerimi yikayip dezenfekte ediyorum. esim titiz bir insan bir de biraz tikli oldugundan durmadan ellerini yikardi hep söyleniyordum bu duruma ama birbirimizden beter hale geldik resmen. ben kendimi eskiden rahat gamsiz biri diye tanimlardim peki bu her sey normalmis gibi sokaklarda fink atanlari nasil tanimlamak lazim? lütfen etrafimizdaki yaslilari uyaralim alisveris ihtiyaçlari varsa bizler yardimci olalim ki disari çikmak zorunda kalmasinlar.

    yeniden rahatca gezebilmek, kol kola maçlari izleyebilmek ve rahat bir nefes almak için bir süre ayri kalmamiz lazim sevdiklerimizden. sadece biraz sabir ve anlayis.
  • 284
    bizi ciddi manada psikolojik sınava tabi tutan lanet virüs. iş yerimin pazartesi açıkladığı üzere home office çalışmaya başladık ve 17 mart salı gününden bu yana da evden çalışmaya devam ediyorum. işlerde bariz bir düşüş var, müşteriler koronavirüs sebebi ile hizmet/ürün satışınız duracak mı diye soruyor; salgının ekonomiye vurduğu darbeyi net olarak bilmesek de şimdiden görebiliyoruz.

    onun dışında evden 1-2 kez çıktım bu süre zarfında, onda da kendimi çernobil'de yürüyormuşum ve aldığımız her nefeste zehir soluyormuşum gibi hissettim. gül gibi yaşayıp giderken, özgürce sokaklarda dolaşabilirken şu an bunları konuşuyor ve yaşıyor olmak çok can sıkıcı.

    hadi benim iş yerim home office yaptı ama işlerine gitmek zorunda kalan milyonlarca insan var, bir tanesi de eşim. neyse ki toplu taşıma kullanmıyor ve evden işe yürüme mesafesi 10-11 dakika. ama her gün toplu taşıma kullanıp işine gitmek zorunda kalan insanlar en büyük risk grubunda maalesef.

    şu an gerçek vaka 1000'lerce kişi olduğunu düşünsek veya söylesek de elimizde sadece bakanın açıkladığı resmi rakamlar var. umarım ne gerçekte ne de bakanın açıkladığı rakamlarda çarpıcı bir artış olmaz. evde kalıp iyi şeyler dilemekten başka elimizden pek bir şey maaesef gelmiyor.
  • 288
    --- alıntı ---

    son 24 saatte 3656 şüpheliye test yapıldı. 311’i pozitif çikti. hasta sayımız 670’e ulaştı. yaşlı ve direnci zayıf 5 hastamizi kaybettik. bugüne dek toplam 9 can kaybımız var. tamamı yaşlılarımızdan. yaşlılarımızı koruyalım. mücadelemizde bir an bile esneklik göstermeyelim.

    sağlık bakanı doktor fahrettin koca

    --- alıntı ---
  • 291
    istanbul'da 17 mart günü 60 yaş üstü 121 bin kişi, 313 bin kez toplu taşıma kullandı.
    20 mart istanbul belgrad ormanları piknikci doluydu.
    ankara keza tüm caddeler yine belli yaşın üstündeki insanlar tarafından doldurulmuş durumda. yaşlısını bırak bazı mekanlarda millet oturmuş içip sohbet muhabbet ediyordu.
    denizli,konya gibi belediyeler insanlar oturmasın diye meydanlardaki bankları söktü.
    20 mart cuma günü namaz iptal olmasına rağmen cami kapıları kırılmaya çalışıldı.
    konya'da 20 mart akşamı binlerce insan eşliğinde asker uğurlaması yapıldı.

    bu tarz insanlar kendi canlarının yanında birçok insanı enfekte ederek onların da hayatlarını riske atıyor. doğrudan olmasa dolaylı olarak bu insanların hastalığından hatta ölümünden sorumlu oluyor. bu sorumluluğu kaldırabilecek bir bünye var mı? kimse ile temas edilmese dahi bir kişi ortalama 3 kişilik ailesini enfekte edebilir.

    bu koşullarda işe gitmek zorunda bırakılan vatandaşlarımız bir yana; hala keyfi sokağa çıkan, insanların canını hiçe sayan, toplum düzenini bozan hiçbir vatandaşa kendi hakkımı helal etmiyorum.

    #evdekal
  • 293
    şu an habertürk'e konuk olan doktorlar, dünya sağlık örgütü ve adını anlayamadığım sağlık ile ilgili uluslararası bir kuruluşun tedavide onayladığı bir ilaç olduğunu söylüyorlar. sars hastalığında kullanılan bir ilaçmış. ayrıca bu bahsedilen ilaç çin bilim kurulunun da birkaç gündür tedavilerde uygulayıp olumlu sonuçlar aldığı bir şeymiş. virüsü öldürmüyormuş ama semptomlarının ömrünü bayağı kısaltıyormuş. bu şimdilik çok güzel bir haber. kusura bakmayın arkadaşlar ilacın ismini anlayamadım, alt yazıda da yazmadılar.
  • 294
    bahsi geçen ilaç plaquenil yani hidroksiklorokin.

    sıtma için kullanılıyordu, gelen bilgiler 11 günlük tedavi süresini 4 güne, 4 gün süren yüksek ateş belirtisini 2 güne indirdiği söyleniyor.

    edit: bu arada özellikle istanbul'da yaşayan bir çok kişinin enfekte olduğu hatta süreci atlattığını düşünüyorum buna kendimi de dahil edebilirim.

    son 1 haftada sürekli değil ancak gün içerisinde yükselip düşen ateş, boğaz ağrısı, göğüs bölgesinde sıkışma ufak kas ve baş ağrıları beni bu düşünceye itti.nefes darlığı olmadı hiç.

    normalde grip bile olmayan biriyim, ilaç, antibiyotik vs kesinlikle kullanmadığımdan belki de hafif seyretmiştir, bilemiyorum.
  • 295
    cahil halkim eczanelerden hidroksiklorokin etkin maddeli müstahzar adi "plaquenil" olan ilaci yagmaladigi icin , tedavi sureci devam eden rometoid artirit hastalarini ilacsiz birakiyor.
    gun itibari ile bu ilac recetesiz satilmayacak. hatta stok bildirimi uyarisi geldi bakanliktan.
    ticari mustahzarini "sanofi" adli fransiz ilac firmasi uretmekte. ilac sitma tedavisinde kullanilan bir ilac. engelleyici ozelligi bulunmamakta(sitma icin). yuksek dozda körluk yapabiliyor. duzenli kullanan hastalarin belli araliklarla gorme testine tabi tutuldugunu duymustum. florence nightingale ya da ne zikkim ise o hastanenin covid-19 tedavi semasi asagida

    https://gss.gs/lqy.png

    pnömoni yani zaturrede oseltemivir etkin maddeli bir ilac ile kombine kullaniyor.

    bu da fransiz kaynakli edindigim deneysel tedavi şemasi

    https://gss.gs/x51.png

    burada da bahsi gecen hidroksiklorokin , bir antibiyotik olan azitromisin ile kombine kullanilmis.

    sahsen ben umitliyim. tam manada bir tedaviden ziyade destekleyici , semptomlarini azaltici bir etkisi oldugu aşikar.

    insallah bir etkisi olur cunku durumun vehameti italya'dan daha acı olacak bizde. bu hizla devam ederse (ki istatisdiki olarak italyanin neredeyse iki kati ile devam ediyoruz zaman/vaka olarak) sıçtığımızın yağlı boya tablosudur.
  • 297
    20 mart 2020 tarihi sonuna kadar ülkemizden 9 can almış ve hala 670 vatandaşımızda bulunan virüstür. istikrarlı şekilde 2-3 kat artışlara devam etmekte.

    19 mart tarihindeki test yapılanlar içerisinde virüs tespit edilenlerin oranı %8.5 civarıyken bugünkü test ve virüs tespit edilenler oranı da %8,5 olmuştur.

    bu oranı 83 milyon vatandaşımızın da test yaptığı varsayımına dayanarak kullandım ve sonuç 7 milyon 55 bin kişi ediyor. bu değer şimdiki gidişatla devam edildiği taktirde yüzeysel bir hesaplamayla maksimum ulaşabileceğimiz vaka sayısı olacakmış gibi görünüyor. ama tabi dünya tarihine girecek bir salaklık yapmazsak bundan fazlası olmaz.

    bir de şimdiye kadar ki vaka ile ölüm arasındaki orana göre hesaplama yaptım ve sonuç: %1,34 yani şimdiye kadar virüse yakalananların %1,34'ü hayatını kaybetmiş.

    şimdi de maksimum olabilecek vaka sayısını bu oran ile hesaplayıp maksimum ölüm sayımızı hesapladım.
    sonuç: 94,537 kişi.

    tuik'in 2019 yılı nüfus istatistik verilerine göre, covid-19 için risk altında olan grupta da olan, 65 yaş ve yukarısının oranı 83 milyon küsürlük nüfusun %9,1'i ediyor. yani 7,5 milyon 65 yaş üstü vatandaşımız var.

    olabilecek maksimum vaka sayılarımızın hepsinin 65 yaş üstü olma ihtimali elbet çok değildir; ancak hem şimdiye kadarki test/virüs kapma oranı ile genel nüfusun içerisindeki 65 yaş ve üstü oranı çok benzer.

    65 yaş ve üstü vatandaşlarımız büyük risk altında. buradaki şu ana kadar elde edilen verilere ve yüzeysel şekilde yapılan hesaplamalarıma göre maksimum ölüm sayımız 94,537 kişi olacak gibi. umarım bu sayıya hiç yaklaşmayız bile.

    ancak korkarım ki yaşlı insanlarımız dışarıya çıkmakta inat etmeye devam ederse bu sayılara ulaşırsak kesinlikle şaşırmayacağım.

    #evdekal türkiye!

    --- alıntı ---
    son 24 saatte 3656 şüpheliye test yapıldı. 311’i pozitif çikti. hasta sayımız 670’e ulaştı. yaşlı ve direnci zayıf 5 hastamizi kaybettik. bugüne dek toplam 9 can kaybımız var. tamamı yaşlılarımızdan. yaşlılarımızı koruyalım. mücadelemizde bir an bile esneklik göstermeyelim.

    --- alıntı ---

    https://twitter.com/...095676529958912?s=20
  • 298
    insanlığı sınayan, 21. yüzyıldaki nuh tufanı.

    yalnız mitolojik ve dini hikayelerde anlatılanları bir tarafa koyarsak, günümüzdeki hasarı bu virüsün etkileri değil, insanoğlunun cahilliği ve bununla doğru orantılı cesareti vermiş olacak. 8 yaşındaki yeğenimin bile mümkün olduğunca az insanla temasa geçip, kendi kendini karantinaya alması gerektiğini bildiği yerde 65 yaşındaki dedelerin ve nenelerin fıldır fıldır gezmelerine akıl sır erdirmek mümkün değil.

    işte bir tarafta 8 yaşında küçücük çocuk, öteki tarafta 65 yaşında, otobüste yer istese vereceğim, sokakta görsem elini öpeceğim adam bunları yapıyor. eğer ölmez de sağ kalırsam, aklımı da kaybetmezsem her dost meclisinde şunu diyeceğim, 'akıl yaşta değil baştadır'. koca koca insanlar bu kadar salakça hareket edecek motivasyonu nereden buluyor?

    hele de haberlerdeki ve sosyal medyadaki diğer vakaları görünce, ülkenin yaşlı nüfusunun çok büyük çoğunluğunun zeka geriliği yaşadığı konusunda büyük bir tokat yedim. gerçi bu benim hatam, bu insanların ülke gündemi ve dünyevi konularda ekseriyetinin üç beş cümlesini bile dinlemek kafiymiş ya.

    aklı başında ve rasyonel davranışlarda bulunan insanlarımızı tenzih ediyorum.
  • 300
    eksi sozluk’te yazdigim entry’i buraya da kopyalayayim eger vaktiniz varsa okursunuz.

    --- alıntı ---

    yazmayayim dedim ama illallah geldi. oncelikle doktor degilim, alanim hukuk. ama 18 yasinda agir bir zature gecirmis, asisini oldugum domuz gribinden ateslenmis, kronik faranjit, bronsit, ve 18 yasinda gecirdigim zaturenin yan etkisi oksurukten yillarca muzdarip oldugumdan (cok sukur artik oksurmuyorum) ve gribi, soguk alginliklarini her yil en az bir kere yasadigimdan virusten hasta olan insanlari az cok anlayabilirim.

    ama gordum ki burada inanilmaz bir panik, hepimiz olecegiz havasi, dunyanin sonu geldi mantalitesi hakim. ve ben de birseyler yazma geregi duydum.

    1. oncelikle sakin olun, tedbir ile panik arasindaki farki anlayin.

    2. bazilariniz doktor ismi ve kaynak belirtmeden “bir program izledim, doktor bir kisi 600 kisiye bulastirabilirmis dedi” der insanlari galeyana getirir, digerleri coronavirus ile ilgili olup olmadigi belli olmayan hastalarin videolarini paylasip korku ve panik salmaya calisir, oburu sosyal medyadan bir link verip “sonumuz geldi haci” der. allah askina su panikte sosyal medyaya bakmayin. konunun uzmani doktorlarin programlarini izleyin tamam. ama sosyal medyayi bi birakin. orda inanilmaz bir bilgi kirliligi ve saptirma var. birileri bu korkudan besleniyor.

    3. dr. mehmet oz’un videolarini izleyin mesela, olaylara daha hakim daha sakin ve cok basit anlatiyor.

    4. ınstagram’da orda burda gundeme gelmek icin ya da unlu olmak icin “ay ben de korona oldum cok aci cekiyorum” diyen evlilik yarismacilarini sorgulayin (inanmayin demiyorum sorgulayin).

    5. gozlemlerime gore belli ki bu virus bir yerde hepimize bulasacak kacis yok. o yuzden o virus ile yasamasini ogrenmeli. aman bana bulasmasin degil, bana bulasirsa insanlara nasil bulastirmamaliyim ne yapmaliyim mantalitesinde olmak lazim.

    6. common sense bol c vitamini tuketin. tuvalet kagidi, kolonya, sabun vs. zulalamaktansa markete giderseniz meyve sebze gidalari alin bagisiklik sisteminizi guclendirin. sicak corba, limonlu cay icin. dedigim gibi bu bir common sense ve gribe karsi mucadele icin en dogal baslangic. acil durum antibiyotiginiz varsa hazirda tutun ve bireyler ile temaslardan kacinin. evinizde yasli birisi varsa ve kotu hissediyorsaniz hemen ona bildirin. odalarinizi ayri tutun veya baska varsa imkaniniz baska bir eve gidin.

    7. mumkun oldugunca evde kalin ama ara ara kalabaliktan uzak yuruyus, hafif kosu ve spor yapin. dr. oz sporunsa onemini belirtiyor. disari cikmak demek illa avm’ye, restorana, gece kulubune gitmek demek degildir. varsa evcil hayvaniniz onu gunde bir gezdirin. kalabalikla mesafenizi koruyun. acik hava en faydali seydir bu kadar da hapsetmeyin kendinizi.

    son olarak korku ile yasamayin. siz bu kadar korkarsaniz koronaya ne gerek var amina koyayim siz zaten olmussunuz. amerika 100 yil once gene boyle salgin ekonomik kriz devami ikinci dunya savasina giderken franklin roosevelt “sadece korkunun kendisinden korkun” demisti. gene dr. oz’de gecen jimmy fallon’a cikip “insanlarda bir korku var cunku insanlar anlamadigi ve bilmedigi seylerden korkar.” demisti.

    panik yapmayin, korkmayin bu gunlerde gecer.

    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın