• 1
    6 şubat 2023 depremi (daha doğrusu depremleri) sonrası enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandıktan sonra ülke olarak derhal aksiyon almamız gereken, 2029 yılına kadar gerçekleşme ihtimali %64 olan, gerekli aksiyonlar alınmazsa ülkeyi görülmemiş bir felakete sürükleyecek (hatta korkarım ki sonumuzu getirme ihtimali bulunan) deprem.

    1- https://www.sozcu.com.tr/...an-aciklama-6180644/

    2- https://www.ntv.com.tr/...4_OXW690-2quopvTd00Q

    --- alıntı ---

    gazeteci kenan taş’ın yotube kanalına konuk olan jeolog prof. dr. naci görür olası marmara depremi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

    “marmara’da depremim eli kulağında”

    görür, 1999 depremi sonrası marmara’nın altındaki yer kabuğunda çok fazla enerji biriktiğini belirterek, bölgede 30 sene içerisinde deprem olma olasılığını yüzde 64 olarak açıkladı.

    görür sözlerine şöyle devam etti:

    * türkiye’de her an başka yerlerde deprem olabilir ama özellikle benim iki bölge üzerinde bir hassasiyetim var. bunlardan biri istanbul. istanbul’un bir aciliyeti var.

    * bunun da nedeni 1999 depremleri. bu depremler marmara’nın altındaki kabuğa o kabuğun daha fazla taşıyamayacağı bir stres yükledi. normalde 200-250 senede birikeceği enerjiyi 45-50 saniyede marmara’nın altındaki kabuğa bunu enjekte etti.

    * dolayısıyla bu kabuk artık daha fazla dayanacak durumda değil. zaten bunun da hesapları yapıldı. 1999 yılından itibaren her an olmak kaydıyla, 30 sene içerisinde deprem olma olasılığı yüzde 64 olarak belirlendi.

    * bu çok yüksek bir yüzde. dolayısıyla marmara’da deprem bir anlamda eli kulağında. tabi bu 30 sene denildiği zaman bunun hassasiyetine baktığımız zaman 10-15 sene ileri ve geri olabilir. dolayısıyla bunlar jeolojik ölçekte çok küçük zaman aralıklarıdır.

    “istanbul’da en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor”

    istanbul’da en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini belirten görür, silivri ve adalar bölgesindeki fay kollarından da bahsetti.

    görür, şöyle konuştu:

    * istanbul gerçekten böyle büyük bir deprem bekliyor. istanbul’u en az 7.2 bekliyor. bütün çalışmalar bunu gösteriyor. yapılan çalışmalarda 1999-2014 seneleri arasında iki fay özellikle marmara’nın altında kilitlenmiş vaziyette. yani enerji biriktiriyor. buralarda önemli ölçüde deprem meydana gelmiyor, stres birikiyor.

    * biriken stres, oradaki kayaların dayanma gücünü yendiği an deprem olacak demektir. bu faylardan biri yeşilköy açıklarıyla silivri açıkları arasında yaklaşık 65 kilometre uzunluğunda olan kumburgaz fay kolu. bu fay kırılırsa minimum 7.2 deprem üretecektir. diğeri ise adalar’ın güneyinde olan adalar fayı; yaklaşık 45 kilometre uzunluğundadır. bu da kırılırsa, en fazla 7 büyüklüğünde deprem üretecektir.

    “iki fay aynı anda kırılırsa felaket olur”

    silivri ve adalar bölgesindeki fay kollarının aynı anda kırılma olasılığını da anlatan görür, bu durumda ise depremin büyüklüğünün 7.6’yı bulabileceğini vurguladı. 7.6 şiddetindeki depremin istanbul için felaket olacağını söyleyen görür, “ikisinin birden kırılma olasılığı da vardır. ikisi birden aynı anda kırılırsa depremin büyüklüğü 7.6’yı bulabilir. kumburgaz ve adalar fayı, 1766 yılında bu faylar peş peşe kırılmıştır. bu faylardan biri mayıs ayında diğeri ağustos ayında olmuş ve istanbul peş peşe 7’nin üzerinde iki depreme maruz kalmıştır. tabi bu istanbul için gerçekten felaket olur, ama bu işin şakası yok. bu çalışmalar, veriler bunu işaret etmektedir.” dedi.

    “erzincan ve çevresinde en az 7 büyüklüğünde deprem olasılığı fazla”

    erzincan ve çevresi için 7’nin üzerinde deprem olabileceği uyarısında bulunan görür, şunları söyledi:

    * benim diğer hassasiyetle baktığım konu da erzincan ile erzincan’ın doğusunda olan yedisu fayı. bu erzincan ile bingöl karlıova arasındaki fay koludur.

    * orada en son deprem 1780’lerde olmuştur. 1939 erzincan depremi buraya önemli miktarda enerji transfer etmiştir. dolayısıyla biz yer bilimciler olarak endişemiz var. ama ben özelde bu bölgeyi kritik görüyorum.

    * yakın bir gelecekte burada da en az 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı fazladır. biz bunları söylüyoruz. bunları söylerken karşımızda bir muhatap da yok ama umut ediyoruz ki yetkililerde bir şekilde bizi dinliyor ve ciddiye alıyorlarsa bu uyarılarımız doğrultusunda önlem alırlar.

    --- alıntı ---

    --- alıntı ---

    istanbul’da hasarın kahramanmaraş depreminden daha fazla olacağını belirten prof. dr. naci görür şunları söyledi:

    "istanbul’da durum hiç iyi değil. nasıl 3 gün önce ‘maraş’tan endişe ediyoruz’ diye yazdıysam aynı şekilde istanbul’dan endişe ediyorum.

    bilimsel bütün araştırmalar, istanbul’da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor. aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum.

    ancak maraş depremi beklediğimiz marmara depreminden daha büyük. istanbul’da en fazla 7,5 bekliyoruz. istanbul’da daha küçük deprem beklememize rağmen, istanbul’da hasar maraş’tan daha fazla olur.

    diğer yandan maraş’ta da hasarın epey fazla olacağını üzülerek tahmin ediyorum, inşallah yanılırım ama açıklanınca göreceğiz."

    --- alıntı ---

    ekşi sözlük'te birkaç sene önce okumuş olduğum, beklenen depreme dair farkındalığımın oluşumuna çok büyük katkısı olan 2 entry'i de şuraya bırakıyorum;

    https://eksisozluk.com/entry/27683473
    https://eksisozluk.com/entry/25899966

    başlığı şükela modu'nda okursanız oldukça bilgilendirici başka entry'ler de mevcut.

    not: henüz 6 şubat 2023 depremi'nin acıları çok tazeyken, birçoğumuzun yakınları depremden zarar görmüşken, enkaz kaldırma çalışmaları halen devam ediyorken; kısacası bu elim süreç henüz çok tazeyken bu başlığı açmamı doğru bulmayacak arkadaşlar olabilir ki ben de başlığı açıp açmamak konusunda tereddüt yaşadım. ancak yaşamakta olduğumuz bu cehennemin bin beterini yaşamamak için istanbul depremini 7/24 gündemde tutmamız, 6 şubat 2023 depremi sonrasında verdiğimiz mücadeleyi aynı şekilde (belki de daha fazla) beklenen istanbul depremi için vermemiz gerekiyor. şahsen bu başlığı periyodik aralıklarla up'lamayı düşünüyorum ve tüm yazar arkadaşlarımı da buna davet ediyorum. burası belki tüm türkiye'ye hitap eden bir platform değil ancak 1 kişinin bile deprem konusunda bilgilenmesi ve bilinçlenmesi önemli. kısacası yaratacağımız farkın büyüklüğüne bakmaksızın hem bu mecrada hem diğer sosyal medya mecralarında hem de günlük hayatımızda elimizden geleni yapmalıyız.

    not 2: naci görür hocamızın da belirttiği gibi yakın bir gelecekte erzincan ile bingöl karlıova arasında da en az 7 büyüklüğünde bir deprem olma olasılığı fazla.

    ayrıca balıkesir çevresinde de yüksek tahribatlı bir deprem bekleniyor;

    https://www.odatv4.com/...like-15121959-174546

    istanbul depremine hazırlanırken bu depremlerin de yakın bir gelecekte gerçekleşme ihtimallerinin yüksek olduğunu unutmayıp bu depremlerde cehennemi yaşamamak için de gerekli önlemleri almamız şart.
  • 2
    amacım bir korku oluşturmak değil.

    deprem yüzünden kafayı yemiş durumdayım. yaklaşık 2 haftadır sürekli deprem ile alakalı şeyler okuyorum ve okuduklarım arasında benim bilgi altyapıma hitap eden, mantığıma oturan mustafa kılıç diye bir herifin bir hipotezi var. inanırsınız inanmazsınız fakat ben inanmaktayım. ya da aşırı düşünmekten kafayı yedim. bu herifin dediklerine göre depremin zamanını ve yaklaşık konumunu bazı parametreleri harmanlayarak ve doğayı gözlemleyerek tahmin etmek mümkün. çok fazla konuya hakim değilim ama dilim döndüğünce anlatmak istiyorum.

    deprem tahmini için sıralama şöyle;

    1- ayın konumu (bu en önemlisidir. her dolunayda deprem beklenmelidir. ay haritasını mutlaka takip edin https://gss.gs/k4f.png
    2- çevredeki yanardağ hareketleri
    3- dünya basınç haritası
    4- bulut haritası
    5- rüzgar haritası

    yeryüzünde oluşan çoğu depremin, tsunamilerin sebebi magma. evet magma! yeryüzündeki basınç dağılımını, rüzgar yönlerinin magma akıntısının yönüne ve davranışını etkiliyor. ya da tam tersi. dünyanın atmosferindeki yükler eşit dağılsaydı ne bir rüzgar ne de magma akıntısı oluşurdu. bu statik durumun sürdürülebilir olması imkansız. dolayısıyla ay, gezegen geometrisi yanında güneş solar patlamaları magma dahil dünyadaki tüm akışkanları etkiliyor.

    ben depremler hakkında çok az bilgiye sahibim fakat mevcuttaki donelerimi en çok destekleyen teori bu olduğu için paylaşıyorum.
    şu videoyu başta şuraya bırakayım. https://streamable.com/6a1x3b

    zıt yönlere oluşan yer kabuğu geriliminde yanardağlardan volkanik lav fışkırırken, aynı yönlere gerilim oluşumda "yanardağlardan lav fışkırmaz veya deprem olmaz" demek çelişkilidir.
    tüm depremlerde magma etkendir. ay, gezegenler vs. dolayısıyla basınç alanları deprem etkenidir. yer kabuğu altındaki magma yer yüzüne çıkacak delik bulduğunda (yanardağ) lav olarak fışkırır, yüzeye çıkacak delik bulamadığında, yer kabuğuna alttan vurur ve deprem olur.
    https://streamable.com/hxsjlm

    gezegen ve ay'ın geometrik dizilimi hava olaylarını etkiler. hava olayları (basınç hareketi) magmayı baskılar ve deprem meydana gelir. dünya yer kabuğu altında sıvı akışkan, üzerindeyse gaz akışkanları vardır. bunlar lav ve havadır. lavları şehrin su şebekesi olarak hayal edin. basınç yükselince su onlarca kat yukarıdaki çeşmenize kadar çıkabiliyor. boru patladığında yani sular kesildiğindeyse negatif basınç oluşur. dünya yer kabuğunu şehriniz, yer altında magmanın lavlarla aktığı tünelleri de su boruları olarak hayal edin. havadaki basınç aniden yer değiştirince (ay ve gezegenlerin geometrik dizilimi etkisi) tıpkı su dolu balonu sıkmak gibi. magma lavları yer yüzüne kanallardan iter. bu kanallar oldukça yatay ve uzundur. yer kabuğunun kalınlığına göreli. örneğin istanbul altında etna yanardağına veya en yakın pasif yanardağa kadar uzanan kanallar vardır. bu kanalların uzunluğu bazı yerlerde binlerce km. olabilir. isterseniz bu kanalları faylar olarak düşünebilirsiniz. aynı su şebekesinde suyun hareketi veya su kesildiğinde oluşan negatif basınca benzer bu lavlar kanallar içinde hareket eder. hareket esnasında da depremler oluşur. (bunları da mevcut bilimde tanımı ve mekaniği yanlış olan fay kırılması diyorlar.) örneğin itilen lav yerin altından şiddetle (tazyikli suyun bir hedefe vurması gibi) yukarı doğru yer kabuğuna vurur. bu esnada dalga benzeri sarsıntı oluşturur. sonra bu lav kanallardan çekilirken de artçılar meydana gelir.

    büyük istanbul depreminin şiddetini etna yanardağının aktiviteleri belirleyecektir. bu bağlamda etna yanardağını takip etmek mühimdir. eğer etna yanardağı lav boşalması meydana gelirse eğer enerjinin bir kısmı ordan açığa çıkacağı için istanbul depreminin şiddeti tamamen sallıyorum 7 büyüklüğünde olacaksa belki de 5 büyüklüğünde gerçekleşecektir.
    https://streamable.com/mzxbhn

    yukarıda bahsetmiş olduğum magma hareketlerinin yukarı yönlü olup olmayacağı konusu ise okuduğum heriften anladığım kadarı ile en yukarıda bahsetmiş olduğum ayın konumu, zıt esen rüzgar çarpışmaları, ani rüzgar değişimleri, bulut yoğunluğu değişimi ve basınç haritası bizlere gösterecektir.

    peki bunu nasıl analiz edeceğiz? windy.com'dan. kendileri 15 günlük tahmin yapmaktalar.

    türkiye üzerinden gideyim. mesela türkiye'nin üzerinde sallıyorum bugün yoğun kümelenmiş bulut oluşumları görüyorsanız anadolu levhasının çöktüğüne delalet eder. eğer tek bir bulut kümesi görünmüyorsa bu anadolu levhasının yükseldiğine delalet eder. sallıyorum windy.com tahminlerinde bugün yoğun bulut kümeleri varsa ve 2 gün sonraki tahminde bulutlar yer değiştirmiş ise anadolu levhasının yükseleceğine bu yükselme esnasında deprem oluşabileceğini söyler. depremin konumunu ise zıt rüzgar hareketleri ve basınç ile destekleniyorsa deprem riski çok yüksektir.

    misal hatay depremi. depremden önce anadolu levhası üzeri uzun süre bulutsuz (kurak) kalmıştı. deprem tahmini açısından bulutsuz havalarda yer kabuğunun yükseldiğini, bulutlu havalarda ise yer kabuğunun çöktüğünü varsayıyoruz. deprem sonrası haritaya baktığımızda anadolu levhasının çöktüğünü, güneydeki arap levhasının ise yükseldiğini düşünebiliriz. yani afrika/arap tektonik tabakası yükselerek anadolu levhasının (mecazen) üzerine bindi. https://gss.gs/eXY.png

    hemen hemen benzer bulut oluşumları hatay'da 6.4 büyüklüğündeki 20 şubat tarihli deprem https://gss.gs/8qw.png
    deprem esnasında ise bilindiği üzere ışık hüzmeleri gözlemlendi. bu bazı deprem anında ender gerçekleşen bir doğa fenomenidir. genelde bulut kümelerinin ters akışında gerçekleşir. iki çakıl taşına vurduğunuzda çıkan kıvılcım gibi ama bu yıldırım değildir.

    basınç konusunda gelecek olursak eğer devasa basınç merkezlerinde ani basınç değişikliği ve/veya zıt yönde basınç/bulut hareketi hareketin büyüklüğüne göreli deprem tetikleyebilir. ok ile işaretlenen yerler enerji boşalımı olabilecek bölgeler.
    mesela bu bir tahmindir. https://gss.gs/3uP.png (eski görsel)

    ay konusuna gelecek olursak eğer her dolunayda deprem beklenmelidir. ay kuzey yarımkürede dolunay halindeyken tektonik tabalar üzerindeki baskısı kaçınılmazdır. her dolunayda deprem olacak diye de bir şey yoktur. dediğim gibi ay dolunay halindeyse ve yukarıda bahsetmiş olduğum parametreleri sağlıyorsa yani basınç yönleri, bulut yoğunluğu değişimleri vs. ile destekliyorsa deprem riski yüksektir denebilir.

    bu okuduğum herif istanbul depremi hakkında şöyle bir yazı yazmış.

    marmara, adriyatik, balkanlar ve batı için tehlike yaratacak alçak basınç cumartesi günü oluşacak görünüyor. bu oluşan alçak basınç #etna yanardağını patlatırsa büyük #deprem riski azalacaktır. http://gss.gs/lNR
    ay, dünya çevresinde dönerken genelde ekvator çizgisi hizasında kuzey-güney zig-zaglar yapar. ayrıca ay bu esnada dünyaya yaklaşma ve uzaklaşma döngüsü içerisindedir. alttaki görsel güneş tutulmalarını gösteren temsili bir görseldir. bu görsel ay'ın gölgesinin geçtiği yerlerdir. http://gss.gs/tsB
    yani güneş genelde ekvator çizgisi, güney veya kuzey yarım küre yakınlarındadır ama güneşe göreli hizalar nedeniyle ay'ın gölgesi kutuplara yaklaşabilir. bu yüzden önemli olan deprem tahmini yapabilmek için ay'ın hangi ülkelerin (tektonik levha) tam hizasında olduğuna bakmaktır. (depremlerde en önemli öncül etkenlerden biri olan profesyonelce takip edildiğinde daha sağlıklı sonuçlar çıkacaktır. ben amatörce bir şeyler anlatmaya çalışıyorum ve bazen üşenmezsem deprem tahmini yapıyorum.) hatırlayın! ay, çoğu büyük depremi yaşadığımızda dolunay halindeydi. bunu kanıt olarak sayar isek her dolunay #deprem beklemeliyiz. tabii ki her dolunay büyük deprem yaşayacağız anlamına gelmiyor. çünkü büyük deprem için bir şey daha gereklidir. bu yerkabuğunda biriken potansiyel enerjidir. potansiyel enerjiyi harekete geçiren de magmadır. magma (yer kabuğu altındaki lav denizi veya eriyik sıvıdır) fakat bu lav denizi yer kabuğu altında şelale veya normal denizin altındaki gibi akmaz. çünkü hayal edemeyeceğiniz büyüklük/güçte basınç altındadır. magmada gerçekleşen paskal prensibidir.

    pascal'ın prensibi, kapalı bir sıvı üzerindeki basınçtaki herhangi bir değişikliğin (lastik kapağa bastırmak gibi), sıvının her bölümüne eşit olarak iletildiğini belirtir - hidrolik frenlerin fiziği bu şekildedir. https://streamable.com/o6k5kq

    dönelim tahmine... cuma günü ispanya ve ingiltere üzerinde alçak basınç merkezi oluşacak görünüyor. bu alçak basınç merkezi oluştuktan sonra doğu ve/veya kuzey doğu yönüne hareket ediyor. bu oluşumlar etna, lapalma ve/veya izlanda yanardağının patlamasına sebep olabilir. yanardağlar patlar ise ay baskısı gerçekleştiğinde sıkışan magma potansiyel enerjiyi yanardağ bacalarından boşaltarak yer kabuğunda büyük deprem riskini azaltacaktır. tekrar ay yörüngesine döner isek, ay-dünya hizası türkiye'den de geçiyor. bu nedenle ay'ın gelecek dolunayda dünya-ay hizasının oluşturduğu izdüşüm yolu takip edeceği deprem tahmininde önem taşıyacak. anlaşılır olsun diye çizgiler çekeceğim. ay, mısır-istanbul çizgisi veya çorum-tahran çizgisinde ise mevcut deprem bölgesinde %70 6'dan büyük 7'den küçük deprem olacaktır. eğer ay hizası tam deprem bölgesinden geçerse o zaman rutin artçılar olurken aynı anda marmara, balkanlar, antalya, midilli arnavutluk civarında 5'den büyük 6.5'ten küçük deprem riski oluşacaktır.
    @mkilic76

    ben bu beyefendinin hipotezlerine inanıyorum ve değerli buluyorum. deli saçması diyenler de çok olacaktır. ben her şeye rağmen 25 şubat ve 8 mart arasında çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulamak isterim. her dolunay öncesi deprem çantamızı güncelleyelim. biz burada depremi çok yoğun yaşıyoruz. evimizde rahat duramıyoruz. gözümüz sürekli avizede acaba sallanıyor muyuz diye paranoyaya bağlamış durumdayız. anlamanız biraz güç olacaktır ama cidden çok sıkıntılı bir durum. dikkat etmekten zarar gelmez. dediğim tarihler de benim için kendinize dikkat edin.

    edit: çok yoğun olduğum için entryi baştan tekrar okumadan direkt yolladım. yazım imla anlatım bozukluğu olabilir. ben sadece bu hipotezin kafama çok yattığı için çok da fazla anlamadan naçizane belirtmek istedim.
  • 3
    https://x.com/...Soah496jIP5gDYIjsiHg

    --- alıntı ---

    istanbul'da her an deprem olma ihtimali %47'ye çıktı.

    — naci görür jeolog

    ibb yetkilileri, 3 milyon kişi tehlike altında olduğunu açıklamıştı.

    istanbul’un bu haliyle beklenen büyük deprem gerçekleşirse insanlık tarihinin en büyük yıkımlarından birinin yaşanacağı belirtiliyor.

    --- alıntı ---

    tarihi felaketin yaşandığı 6 şubat 2023’ten bu yana 10 ayı aşkın bir zaman geçti. bu sürede 6 şubat 2023‘ten bile çok daha büyük bir yıkıma yol açacak olan istanbul depremi için ne ölçüde önlem alındığı merak konusu.
  • 6
    depremden sonraki 6 ayda hatay'daki enkazın ancak yarısının kaldırılabildiğini göz önüne alırsak istanbul'da yaşamaya devam edenler maalesef yaklaşık bir 5 sene 2. dünya savaşından kalma bir görüntü ile yaşamaya devam edecek. istanbullunun depremden sağ çikması durumunda halihazırda şehirde terör estirmeyi bekleyen 2 milyon ne idüğü belirsiz tip ile yaşayacağı adrenalini kenara koyuyorum, bu sürede soluyacağı asbest bile zaten geri kalan hayatını zehir etmek için yeterli olacaktır.

    başka şehirlerde yaşayanlar gelecek için borsaya, arsaya hatta seçil erzan'a dahi yatırım yapabilirler ama istanbul'da yaşayan birinin kendisinin ve ailesinin geleceğine yapacağı en büyük yatırım istanbul'dan daha güvenli bir yere taşınmak olacaktır. günün sonunda zaten kaderinizde taşınmak yazıyor. ha bunu sefalet, kaos içinde yaparsınız, ha güzel bir bahar gününde rahat rahat. orası size kalmış.
  • 7
    bireysel olarak alabileceğim tüm önlemleri almama rağmen kuvvetle muhtemel ölümüme sebep olacak deprem. deprem anında olmasa da en kötü devamında yaşanan yağmada cinayete kurban giderim.

    bunu biliyorum, içselleştiriyorum ve elimden daha fazlası gelmediği için bu süreci normalleştirip yaşamıma devam ediyorum, tıpkı bu bölgede yaşamak durumunda olan milyonlar gibi. bu gerçekten çok acı, durumu bu hale getirenlere edilecek binlerce laf var fakat artık susmayı tercih ediyorum, belki de ölmek bu şartlarda yaşamaktan daha iyidir.
  • 8
    büyük oranda felaket tellallığı ifadesidir. naci görür azıcık kendi işine baksın. istanbul her zaman deprem bölgesiydi. o zamanlar yaptıkları açıklamalarla sonraları yaptıkları birbirini hiç tutmuyor, üzgünüm bu da onun tutarlı ifadeler sahibi olmadığını çıkarımını yapmamıza sebep oluyor. 6 şubat depremi fay üzerinde başka bir yeri tetiklemez gibi bir şeyler söylediler hep bir ağızdan sonrasında bunun tam tersi ifadelerde bulundular. bağlı olduğu ibb'si bu konuda zenginlere peşkeş çektiği 1 apartmanının reklamını yaparken, beğenmedikleri akp belediyeleri harıl harıl bölge imar ediyor, bölge. hadi akp'liler inşaatçı, rantçı bilmem ne, sen ibb olarak ne yaptın? naci görür abi senin göbekten bağlı olduğun parti ve belediye ne yaptı istanbul'a?

    bakanlık cayır cayır dolanıp hak sahipleriyle (ki insanlar devlet yapacak diye öyle şeyler istiyor ki akıl tutulması yaşarsın, eskisinin üzerine yenisi ve daha fazlasını istiyorlar, yaşanılan örneklere şahidim) istanbul belediyeciliği ise başka işlerin peşinde. ulan alt tarafı bir toplu taşımayı bile batıran, rezil eden bir yapı mı istanbul'a deprem desteği verecek. neydi o esenler belediye başkanını adı, adam diyor ki deprem reklamına ve toplantılarına bu kadar, deprem önleme işlemine bu kadar para ayırdılar diyerek meclis raporlarını gösterdi. yazık ulan.

    deprem sadece hatay'da olmadı, hatay bunlardan sadece biri. 11 koca il yok oldu neredeyse, allah beterinden saklasın. eksik kalanların yanında yapılanların görülmemesi ve devlete lanet okurken, hatay belediyesi ne yapmış bu da konuşulsa keşke.
  • 9
    anlık %47 gibi olma ihtimali olan sanki rulette sürekli bir rengin gelmesi gibi bir istatistiğe sahip olan bilimin türkiye'de geldiği yeri gösteren orana sahip olduğu ımperial college mezunu akademisyenin belirttiği oran. zaten istanbul'da depremin olacağını şehirde bilmeyen kalmadı. o kötü evlerde oturan insanların %80 lik kısmı binanın yapım tarihini biliyor bazısının kolununda çıkan metaller paslanmış. insanların mali gücü olmadığı o binaları terk edemiyor veya dönüşüme giremiyor. insanlara korku salacağınıza doğru düzgün yerleri eleştirin. geçen bir ilkokulda paslı demirli yıkık kolonlar vardı. insanlara proje sunamayanların göstermelik çalıştaylarına katılıp egolarınızı okşatıp onları eleştirmemezlik yapmayın. katıldığınız çalıştayların sonuç bildirilerini takip edin onları halka açıklayın yerel seçim yaklaşmışken.
App Store'dan indirin Google Play'den alın