• 1
    1995 yılında prokom trefl adıyla kurulan polanya orijinli basketbol takımının renkleri sarı-lacivert. maçlarını gdynia sports arena'da * oynuyor. asseco prokom'un başkanı przemysław seczkowski, antrenörü litvanyalı tomas pacesas.

    - polonya ligi'nde 8 * şampiyonlukları var.
    - polonya kupası'nda 4 * şampiyonlukları var.
    - 2009 yılında euroleague'de son 8'e kaldılar. olympiakos'a elendiler.

    http://www.asseco.prokom.pl/
    http://en.wikipedia.org/wiki/Asseco_Prokom_Gdynia
    http://www.euroleague.net/...amp;seasoncode=e2011
    http://www.eurobasket.com/...ry=POL&Team=1589
  • 3
    turkish airlines euroleague 2011-2012 sezonu d grubunda karşılaşacağımız polonya takımı.

    (bkz: 19 ekim 2011 asseco prokom galatasaray basketbol maçı)
    (bkz: 24 kasım 2011 galatasaray asseco prokom basketbol maçı)

    takımın koçu, 2007-2008 yılından beri tomas pacesas. pacesas'ın öncesinde 7 yıllık bir eugeniusz kijewski dönemi var ki prokom, polonya ligi'ne bu süreçte ağırlığını koymaya başlamıştır. 1995'te kurulan gdynia temsilcisi ilk kupası olan polonya kupasını da 2000 yılında kijewski ile kazanmıştır. ilk avrupa kupası deneyimi de 2000-2001 sezonu'nda katıldığı koraç kupası olmuştur. o sezon çeyrek finale kadar çıkmayı başarmışlardı. koraç kupası'nda bir sonraki sezon çeyrek finale çıkarak aynı başarıyı yine gösteriyorlardı. 2001-2002 sezonunda ise ilk kez polonya ligi finali'ne kalmayı başarmasına rağmen finalde kaybetmiştir. 2002-2003 sezonunda ise hem polonya ligi'ni hem de fiba avrupa şampiyonası'nı finalde kaybederek, harika geçirdikleri sezonu kupasız kapatıyorlardı. ligde normal sezonu lider bitirmesine rağmen 2. kez ulaştığı lig finali'nde yine kaybetmiş, fiba avrupa şampiyonası finaline çıkmış olsa da finalde aris'e son saniye basketi ile 84-83 yenilerek kupayı kazanamamıştır. ilk lig şampiyonluğunu ise 2003-2004 sezonunda finalde slask wroclaw'ı yenerek kazanmıştır. aynı sezonda uleb kupası'nda son 8 takım arasına kalmış fakat o sezonun şampiyonu olan hapoel jerusalem'e elenmiştir.

    2004-2005 sezonu'ndan günümüze kadar olan döneme de ayrıca değinmemiz gerek;

    2004-2005 sezonunda ilk kez euroleague'de oynama başarısı göstermiştir. ilk sezonunda top 16 gruplarına ulaşmayı başarmıştır. ayrıca o sezondan itibaren üst üste 7 kez katılmışlardır. turkish airlines euroleague 2011 - 2012 sezonu ile birlikte üstüste olmak üzere 8.kez katılacaklardır. 2004-2005 sezonunda polonya ligi'nin normal sezonunu lider bitirerek playoff finali'ne yükselmiş, finalde de anwil'i mağlup ederek 2. şampiyonluğuna ulaşmıştır.

    2005-2006 sezonunda polonya ligi finali'nde anwil'i 4-1 ile geçerek 3. şampiyonluğuna ulaşmış; euroleague'de de ilk grup aşamasında elenmiştir.

    2006-2007 sezonunda ise polonya ligi finali'nde hüseyin beşok ve donatas slanina'nın etkili oyunu ile turow zgorzelec'i mağlup etmiş ve 4.şampiyonluklarına ulaşmışlardır. euroleague'de ise 2. kez top16 grupları'na yükselmiş; panathinaikos, barcelona ve efes pilsen ile birlikte yer aldığı grubu 1 galibiyet - 5 yenilgi ile sonuncu tamamlamışlardı. tek galibiyetleri efes pilsen deplasmanında aldıkları 71-67'lik skordu.

    2007-2008 sezonu öncesi ise birçok ünlü oyuncuyu kadrolarına katmışlar fakat euroleague'de top16'ya kalma başarısını gösterememişlerdir. cska moskova, montepaschi siena, tau ceramica, zalgiris, olympiakos, union olimpija, kinder bologna ile birlikte yer aldığı grupta 4 galibiyet ve 10 yenilgi almış, grubu 7. sırada tamamlamıştır. polonya ligi finali'nde ise milan gurovic'in etkili oyunu ile turow zgorzelec'i yenmiş ve 5.şampiyonluklarını yakalamışlardır. ayrıca bu sezon kijewski'nin yerine halen takımın başına bulunan pacesas gelmiştir.

    2008-2009 sezonunda ise polonya ligi şampiyonluğu ambargosunu sürdürmüş ve 6. şampiyonluklarına ulaşmışlardır. euroleague'de ilk grup aşamasında barcelona, montepaschi siena, panathinaikos, nancy ve zalgiris ile aynı grupta mücadele etmiş, grubu son 2 sırada bitiren nancy ve zalgiris'e karşı kendi sahalarında aldıkları 2 galibiyet ile top 16'ya kalmışlardır. bu aşamada ise olympiakos, tau ceramica ve armani jeans milano ile aynı grupta mücadele etmiş, son maçla milano ekibinden aldıkları tek galibiyet ile grubu son sırada tamamlamışlardır.

    2009-2010 sezonunda euroleague'deki en büyük başarısı olan çeyrek finale yükselmeyi başarmıştır. çeyrek final serisinde olympiakos'a 3-1 yenilerek elenmişlerdir. polonya ligi'nde ise üst üste olmak üzere 7. şampiyonluklarına ulaşmışlardır.

    2010-2011 sezonunda 8. polonya ligi şampiyonluklarına ulaşırken, euroleague'de maccabi tel aviv, caja laboral, zalgiris, partizan ve khimki ile birlikte yer aldıkları grubu sonuncu bitirerek top 16 şansını yakalayamamışlardır.

    resmi siteleri: http://www.asseco.prokom.pl/
  • 4
    kanımca grubumuzun en zayıf takımı. 2010 yılında kurdukları euroleague'de çeyrek final yapan takım nihayetinde dağıldı. david logan, qyntel woods, ratko varda, daniel ewing'li kadrodan önce logan ve woods ayrılmıştı. sonra o kadroya eklemeyi olin edirne'nin son anda vazgeçtiği ve yerine seibutis'i tercih ettiği filip videnov'la yaptılar. geçen sezon sonu itibariyle takımdan videnov, ewing ve varda da ayrıldı.

    asseco prokom'un kadro itibariyle en çok göze çarpan oyuncusu benetton'dan kiraladıkları donatas motiejunas. bu sene nba draftında houston tarafından 20. sırada seçildi. eurobasket'11 kadrosundan ise son anda çıkartıldı. klasik litvanya'lı uzunlar gibi. hızlı, şutu iyi ama fizik olarak euroleague'de savunma anlamında büyük sıkıntı yaşayacaktır.

    takımın amerikalıları ise yıllarca nba'de gezmedik takım bırakmayan devin brown, ligimize de birçok oyuncu gönderen d-league takımı austin toros'dan çıkma nba tecrübesi bulunan alonzo gee, yeni mezun guard leroy nobles. takım bu 4 oyuncu üzerinden şekillenecektir. özellikle alonso gee ve devin brown'a büyük umut bağladıkları kesin. ama kadro olarak euroleague kalitesinde değiller.

    buraya kadar olan yazıyı 4 ekim'de depolamış unutmuşum. bu tarihten sonra takıma ciddi bir takviye geldi. geçen yıl beşiktaş'ın son anda transferinden vazgeçtiği oliver lafayette ile anlaştılar. bu transferle birlikte çaylak leroy nobles'in prokom macerası kısa sürmüş oldu* yani leroy için yazdıklarımı aklınızdan çıkartın.

    lafayette kariyerini kısa partizan macerasına bağlamış geçen yılı da israil liginde geçirmiş bir oyuncu. yeni fenerbahçe ülker'li curtis jerrels onun partizan biletini kesmişti. zaten son yıllarda yolu bir şekilde türkiye'yle kesişmeyen guard pek nadir bulunur oldu. beşiktaş'a transferi neden yattı diye merak edenler olabilir sağlık kontrolünden geçememişti kalp sorunu nedeniyle. bjk'te onun yerine marcelus kemp'i getirmişti.

    - lafayette literatürümüze gerald fitch'le girmiş olan combo guard kavramını yaşatan oyunculardan. atletik, oyun kurucu görevini yerine getirebilen bir oyuncu ama şut istikrarı yok. onu yedekleyen guard ise daha oynatıcı-asistçi yine amerikalı jerel blassingame.
    - 2 numarada devin brown üzerinden bireysel hucumlar izleyeceğimizi düşünüyorum. takım olayını pek kavrayabilen bir oyuncu değil. kendi şutunu yaratır kendine oynar.
    - lokavt süresince* takımda kalacak olan alonzo gee takımın en önemli silahı olacakmış gibi duruyor. son senesinde nba'de ciddi süreler alabilmiş bir oyuncu fakat hangi takımda oynadığını söylemek istemiyorum. rebound alır, sayı atar tehlikeli bir oyuncu vesselam. (u: ilginç bir anekdot devin brown ve alonzo gee d-league organizasyonunda yılın en iyi çaylağı ödülünü kazanmışlar devin 2003'de, alonzo ise 2010'da bu ödülü almış.)
    - pota altında ise motiejunas haricinde iki polonyalı adam hrycaniuk ve adam lapeta var.

    grubun en zayıf halkası olduklarını düşünüyorum. özellikle ilk maçımızı onlarla deplasmanda oynamamız bizim son derece formda ve hazır olmamız bu kazanma adına umudumuzu artıyor. el'de deplasmanda maç kazanmanın ne denli önemli olduğunu ve top16 hayalleri için olmazsa olmaz bir gereklilik olduğu düşünülünce bunu yapmanın en kolay olduğu deplasman burası görünüyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın