• 701
    muhtemel gelecek yabancı sınırı ve kadromuzda bulunan yerlilerden emre akbaba düşünüldüğünde kesinlikle oynamamız gereken sistem. emre akbaba tam bir ikinci forvet. adam golü kokluyor. 14 haziran 2020 çaykur rizespor galatasaray maçında adem büyük araya girmese jeneriklik bir gol atabilirdi. emre var iken takımında bu sistemle oynamak çok mantıklı ki daha bir sürü farklı neden de sayılabilir. tabi bu bizim onyekuru ile vedalaşmamız manasına gelir ama bu diziliş bize istediğimiz oyunu sunmasa bile, emre ile istediğimiz skorları sunabilir. rakibin dikkati falcao'da iken emre çok gol atar ve skor gelir.
  • 702
    mutluluk, huzur ve refah yayan futbol sistemidir. galatasaray'ın genlerinde bulunmaktadır. barcelona için 4-3-3, juventus için 3-5-2 neyse galatasaray için de 4-4-2 odur.

    yemin ediyorum 4-3-3 ve 4-1-4-1'den gına geldi artık. gol atamamaktan, gol sorunu yaşamaktan depresyona gireceğiz yakında.

    hayalimde falcao ve andone'yi yan yana oynarken görmek vardı ama kısmet değilmiş...
  • 703
    andone'nin sezonu kapatması ve adem'in 3 maçlık cezası varken 2019-2020 sezonunun kalanında falcao + emre akbaba şeklindeki ikili forvet düzeniyle 4-4-2 bize başarıyı getirebilir.

    falcao tek başına kaldığında etkisi çok düşük oluyor. kanatlarda onyekuru kilitlenince formsuz soso da pozisyon üretemeyince hücum hattını çoğaltmak kağıt üzerinde en doğru hamle gibi duruyor.
  • 705
    en son denendiğinde güzel sonuçları olmuş, edirne-kars arası takır takır işleyen lakin günümüz futboluna uygun olmayan sistemdir. ancak ligimiz günümüz futbolundan hala nasibini almadığı için denenebilir. zaten bu saatten sonra şampiyonluk uzak ihtimal olduğundan dolayı bu haftaları gelecek planlamasının bir parçası olarak görebiliriz.
    elimizdekilerle oluşabilecek 11: (cezalı, sakat ve lisanssızlar hariç)
    falcao-emre
    onyekuru-lemina-seri-sekidika
    sarrachi(linnes?)-emin-ahmet-mariano
    okan(gönül ister muslera :( )
  • 706
    4-4-2 sevdiğim bir diziliş, özellikle galatasaray oynuyorsa fakat bu dizilişe uygun bir futbolcu topluluğumuz yok. falcao'nun yanında ne fiziği kötü emre akbaba, ne de ikili mücadeleye girdiğinde zorluk yaşayan onyekuru oynayabilir. andone ve adem büyük'de maalesef buna uygun değil.

    zaten kötü giden neredeyse tüm maçlarda hoca çift santrafor düzenine geçti ve pek de verim alamadık. bu sistemi oynamak için pivot santrafor da denen topu indirebilen ve topu ayağında uzun süre tutabilen ayrıca kenarlara servis yapabilen bir santrafor gerekir. elde var sıfır kısacası.
  • 707
    çoğu takımın top rakipteyken geçtiği diziliş. savunmak çok daha kolay oluyor bu şekilde. bu biraz tercih meselesi, misal lemina'nın daha önde oynamasını istiyorsak belhanda ile top rakipteyken 4-4-2 oynayabiliriz.

    hücum anlamında ise pek karşılık vereceğini sanmıyorum şu anki kadro yapısından dolayı. onyekuru ile bu çok zor. bence bu taktiğe dönmek yerine beklerimizden alacağımız verimi yükseltmeli ve marcao'nun sakatlığı sonrasında topun nasıl oyuna sokulacağıyla ilgili taktik çalışmalar yapılmalı.
  • 708
    2020-2021 sezonu için hazırlanması gereken sistem.

    fernando muslera/okan kocuk

    martin linnes/şener özbayraklı - christian luyindama/emin bayram - marcao/valentine ozornwafor - marcelo saracchi/emre taşdemir

    transfer/jesse sekidika - mario lemina/ryan donk - mert hakan yandaş/taylan antalyalı - ömer bayram/emre kılınç

    emre akbaba/adem büyük - radamel falcao/mbaye diagne

    en az para harcamayı düşünen bir kadro mühendisliği. yabancı bir sağ kanat oyuncusu transferi ile 8+2+2 olacak yabancı sınırına da uygun. ozornwafor ile sekidika tribünde takılır. diagne ile donk da yedek kulübesinde. sadece lemina ve sağ kanat oyuncusu almamız gerekecek, eğer mert ve emre alındıysa. tabi daha güzel hamle şansımız olursa ne ala. mesela cenk özkacar alınabilir. linnes ayrılacaksa imkansız gibi görünmeyen moussa wague veya diogo dalot gibi bir oyuncu kiralanabilir. diagne ayrılırsa ki sanmıyorum, bir pivot alınabilir. hatta falcao da ayrılırsa ikisi de pivot olsa daha iyi olur. ali yavuz kol ve süleyman luş gibi isimlerle kadro genişletilir. tek handikap olarak henry onyekuru'ya yer bulamıyoruz. acaba sağ kanatta oynayabilir mi?
  • 711
    gelecek sezon feghouli, emre kılınç, ömer bayram gibi orta saha özellikli kanat oyuncularıyla dönebileceğimiz sistem.

    orta sahadaki 4lünün takım savunmasına yardımı çok önemli olduğundan feghouli ile yolları ayırıp 2 tane kanat oyuncusu da alabiliriz. ayrıca merkez orta saha bölgesinede çift yönlü oyuncular eklememiz gerekecek.

    forvetde falcaoyu destekleyebilecek net santrafor ve ademle birlikte rotasyonu oluşturabilecek yedek santraforda almalıyız. genel olarak aklımda şöyle bir kadro oluştu.

    muslera
    transfer-luyindama-marcao-saracchi
    feghouli-lemina-transfer-transfer
    falcao-transfer

    okan
    linnes-donk-ahmet-taşdemir
    kılınç-transfer-mert hakan-ömer
    adem-andone

    taylan ve emre akbaba da orta saha ve forvet arkası rotasyonu için kadroda olacaktır.
  • 718
    2019-2020 sezonunun ilk yarısının sonunda ve ikinci yarının başında oynadığımız diziliş. 23 şubat 2020 fenerbahçe galatasaray maçında da top rakipteyken uyguladığımız diziliş. hücumda ise daha kalabalık olmak için beklerin çıktığı defans oyuncularının alanı kapatmak için arasının açıldığı ve araya lemina'nın girdiği bir dizilişti aynı zamanda. bunları zaten fatih hoca'dan başka yapabilecek bir teknik direktör şuan türkiye'de yok.

    günümüz futbolunda dizilişin önemli olması için oyun sisteminin ona uygun olması gerekir. zaten belirli bir plana oturmamış oyun sistemi olan teknik direktörler, kolaya kaçıp 4-2-3-1 şeklinde diziyor takımını ve biraz oyuncu biraz da oyunun akışına bırakıyor.

    peki fatih hoca ne istiyor. bu oyunda devamlılığı. bu oyunu sürekli oynamayı. o yüzden sürekli bazı şeylerde ısrar ediyor. o yüzden olmadığını görse bile olması için gereken meleke ve tekrar için tekrar tekrar ısrar ediyor. peki bu oyunu geliştirirse ne olur? işte o zaman avrupa'da başarı gelir. fatih hoca'nın da tek derdi bu.
  • 719
    hakkında konuşmayı ve yazıp çizmeyi en sevdiğim sistem/diziliş/anlayış/taktik/karnıyarık *

    modern futbola dair son yıllarda neredeyse hiç ilgim ve bilgim yok* ama hala bir ümit fatih terim 4-4-2'sinin dünya futbolunu ele geçirmesini ve bu taktiğe uygun oyuncu profilinin artmasını bekliyorum. fatih terim 4-4-2'sini, 2012 temmuz'unda bir miktar güzellemişim: http://gss.gs/1004971 kim bilebilirdi o günden bugüne o 4-4-2'yi bir kez daha izleyemeyeceğimizi...

    günümüzde galatasaray'ı aynı 4-4-2 formatıyla bir kez daha izlemeyi çok isterim ama eminim ki taraftarın bir çoğunun kafasındaki gibi bir takım olmayacak bu. çoğu kişinin gözünde 4-4-2, kanatlardan yaldır yaldır gelen iki yetenekli oyuncu, ve onların içeri doldurduğu topları affetmeden çerçeveye yollayan iki striker bekliyor. bir kanata feghouli, diğerine onyekuru yazanlar. falcao-cavani ikilisiyle gol rekoru bekleyenler... oysa 4-4-2 tecrübelerimizin en iyisi kağıt üzerinde mükemmel olan kadroyla değil, oynadıkça gözümüzde mükemmelleşen oyuncularla oluştu.

    ideal bir 4-4-2 için kilit rolleri ve o rollerden beklenenleri inceleyelim. hangi oyuncu tipi olur, hangisi bence olmaz bakalım.

    sağ açık: defans dörtlüsünü geçiyorum. hemen her dizilişte beklenen şeyler yakın. bu dizilişte sağ açıktan ise beklenen şey çok başka. içeri girerek yeri geldiğinde orta sahayı 3'leme, takım hücumdayken ceza sahasına girip gol koklama. hızla olmasa da teknikle ve ikiye birlerle adam eksiltme. ve tabii ki en sıra dışısı, bir savunmacı orta saha gibi rakibe pres yapma. burada anladığımız gibi bazı şeyleri süper yapıp geri kalanı ihmal eden bir oyuncu değil, her şeyi biraz yapıp hiçbir şeyi müthiş yapmayan oyuncular bile daha çok tercih sebebi. tabii ki hepsini müthiş ölçüde yapan birisi varsa o daha iyi olurdu ama kocaelispor forması giyen volkan arslan artık futbol oynamıyor. taraftarın sindirmekte zorlanacağı bir gerçek; efecan karaca ya da ömer ali şahinler gibi oyuncuların, keita, feghouli ve kewell gibi oyunculara göre bu taktiğe çok daha uygun olmaları. zıpkın gibi bir 4-4-2 istiyorsak göz zevkimizden biraz kısacağız ama tabii ki zamanla bu oyuncular gelişip birer okan ve engin baytar olursa o zevk de gayet cebimizde oluyor.

    orta saha: buradaki ikiliden de kendince süpermen olmaları bekleniyor çünkü hem rakibi karşılama hem de gol arama gibi bir misyonları var. biri daha defansif, diğeri görece ofansif olsa da iki göbek oyuncusundan da çift yönlülük bekleyen bu taktik pasör oyuncusundan bolca şut denemesini, savunma ağırlıklı oyuncudan fırsat buldukça ceza sahasına girmesini ve imkanı olan oyuncunun kapalı savunmaya karşı dripling yaparak savunmanın düzenini bozmasını bekliyor. kanatların ve hatta yeri gelince forvetin arkasını kollayacağını bilen orta sahalar ise gönül rahatlığıyla ileri çıkıyor. böylece selçuk-melo'nun 10 küsürlük gol sayılarını, suat'ın ceza sahası içi gol vuruşlarını, tugay'ın zımba gibi şutlarını ve emre b.'nin savunma delici driplinglerini sıkça görebiliyoruz.

    sol kanat: burası işin biraz tırtıklı kısmı. çünkü burası terim'in hagi'yi kullandığı bölge. aslında bu mevkiden de sağ açıkta yazdıklarımın sol ayaklısını bekleyebiliriz. 2012 yılında emre çolak'ta da bu deneyimi yaşadık. kendisinin sol iç gibi oynadığı anlar da, ceza sahasında kokladığı goller de, orta sahada presle alex'ten kaptığı toplar da aklımızda. böyle bir simetri, aslında taktiğin de makine gibi işlemesini sağlayabilir. ama gün gelir o makine tıkanır. arıza verir. işte böyle durumlarda usta çağırmak gerekir. hagi ilk fatih terim döneminde, o 4-4-2'nin ustasıydı. tıkanan yerlerde devreye girer, kolayca sorunu çözer, dua alırdı. 2012'de emre'nin yerine gelen amrabat bence orası için doğru tercih değildi. sonrasında doğru yol bulunarak kanattan oyun kuracak, gerektiğinde serbest dolaşacak, sıkışılan anlarda kilit açacak bir sol kanat istense de sneijder ile farklı bir yöne gidildi. bu gidiş pek çok güzel anları beraberinde getirse de, fatih terim 4-4-2'si akıbeti belirsiz bir şekilde rafa kalktı.

    yardımcı forvet: sürekli gezen, mobilize olan, boş alanlar yaratan, topla arası iyi oyuncu bu bölgede aranılan profile tekabül ediyor. biraz da pres yapıyorsa mis gibi oluyor. hele bir de gol yollarında ustalığı varsa tadından yenmiyor. arif-hakan'ın arif'i bu tanımın tam karşılığı. elmander-necati'nin necati'si ise savunmada biraz daha eksik olmasına rağmen beklenmedik bitiriş gücüyle x factor olmayı başarıyordu. drogba, falcao ya da çoğu kişinin yardımcı forvetliğe uygun gördüğü muriqi yerine adem büyük bile daha uygun bir profil mesela bu tür oyun için.

    as forvet: fizikli, uzun, hava toplarında etkili. sırf kendisine değil takıma da çalışan. presçi. hele bir de golcü olursa... bugünün tatsız ismi hakan zamanında hepsini yapıyor ve bir de üstüne bir araba gol atıyordu. yardımcı forvet dediğimiz arif'in bile gol krallığı var öyle özel bir dönem. taraftarın arzuladığı 35 yaşındaki top class forvetlerin birçoğu hayat kurtarsa da bu taktik daha çok elmander gibi oyuncuları as forvet olarak istiyor. kendisi 10-15 gol atsa da takımı oynatan oyuncular. bi de kendisi 20-30 atarsa efsane oluyor tabii.

    bu kadar niye yazdım hakikaten bilmiyorum, mesaiden fırsat buldukça eklemiş de eklemişim. ama tek diyeceğim 4-4-2 sezon öncesi herkesi heyecanlandıran, tüm oyuncularıyla kurulduğu anda hayal kurduran bir taktik değil; adım adım gelişme, zamanla değere binme taktiği, bir slow burn taktiğidir. 5 tane 10'luk oyuncunun yer aldığı bir takım değil, bazen 10 tane 7'lik oyuncunun toplamda 90'lık oynadığı bir takımdır. en azından ben terim galatasaray'ında bunu gördüm. biçimlendiği anda aşırı heyecan vermeyen ama zamanla herkesi kendine hayran bırakan yeni bir fatih terim 4-4-2'sine yakın gelecekte tekrar kavuşmayı ümit ederim.
  • 720
    trabzon ve başakşehir bile seneler sonunda anladılar bu ligin bug’ının bu diziliş olduğunu ve ligi domine ediyorlar.

    bizim başımızda bu işin ustası, imparator var. gelecek sezondan itibaren uygulanması gereken uyuşuk futbolumuzun ilacı.

    muslera

    mariano luyindama marcao saracchi

    emrekılınç lemina merthakan onyekuru

    falcao emreakbaba

    onyekuru’nun kanadına sol bek olarak saracchi yerine daha defansif bir sol bek alırsak bu kadronun seneye ligi domine edebileceğini düşünüyorum.
  • 722
    2019-2020 galatasaray futbol takımı kadrosunda bu sistemi tempolu ve baskılı şekilde uygulayacak ne yazık ki formda zamanları olduğu takdirde oynayabilecek birkaç oyuncu var. çizgiye inebilen bekler, tempolu koşularla ceza sahasına inen merkez orta sahalar, rakip alanda sürekli baskı yapan forvetler ve en az orta saha oyuncuları kadar oyun kurucu meziyetleri olan kanatlar gibi birçok elzem ihtiyaçları olan sistemdir.
  • 723
    bu sezonun en iyi futbolunu falcao ve onyekuru iyileşmeden önce adem ve emre akbaba forvet ikilisi ile bu oyun dizilişi sayesinde sahaya yansıttık.

    üstelik galatasaray'ın elinde sanılanın aksine bu taktiği sahaya müthiş yansıtacak bir kadro var.
    kimi oyuncular net şekilde bu oyun sisteminde verimini arttırıyor. mesela tempolu oyunda saracchi fark yaratıyor. oysa temposuz oyunda tüm defoları ortaya çıkıyor. çift forvet oynadığımzıda mariano ciddi oranda asist katkısı veriyor. orta sahada seri - lemina ikilisi oyunu domine ediyor.

    umuyorum ki fatih terim kalan haftaları bu sistemle oynar. zaten sezonu malesef iğrenç bir futbol anlayışıyla katlettik. bari son haftları güzel futbol izleyerek geçirelim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın