• 1
    arap ülkeleri, uzak doğu ya da türkiye gibi vergilerin düşük olup yıllık ücretlerin oluk oluk aktığı yerlerde, emekliliğine yaklaşmış eski yıldız oyuncuların transfer edilmesi durumudur.

    açıkcası büyük risk olduğunu düşünüyorum, elbette galatasaray için geçmişte güzel örneklerini gördük.
    (bkz: gheorghe hagi)
    (bkz: didier drogba)
    (bkz: johan elmander)
    (bkz: tomas ujfalusi)

    ama papaz her zaman aynı pilavı yemez. iyi örneklerden kat be kat fazla kötü örnekler var.

    2017-2018 sezonu için gündemde yer alan negredo, mathieu gibi oyuncuları düşünüyorum da hepsi 33-34 yaşına gelmiş.
    hadi tutsa bile en fazla 2 yıl verimli performans gösterir, sonrası malum.

    sürekli yeniden yapılanmadan bıktım, alın şöyle 25 yaş üstü oyuncular da 5 sene kemik kadroyla oynayalım artık yahu.
  • 2
    türkiye gibi ülkeler için oldukça normaldir. dünyada da oldukça sık rastlanmaktadır aslında. tabii kendinizi barcelona, real, city, chelsea, united vb. zannetmiyorsanız.

    30 yaş futbolcular için oldukça makul bir yaştır. 34 filan oyuncusuna göre değişir. ama 30-32 yaş arası futbolcular işin tecrübe kısmıdır. futbol her ne kadar artık fizik gücün ön planda olduğu bir oyun olmaya evrilse de hala daha doğru yerde doğru işleri yapabilecek futbolcular sonuçları belirler.

    dünyada neredeyse hiçbir büyük takımın 24-25 yaşında gençlerden kurulmuş kadrosu yoktur. olmaz çünkü. işte bunu yapan arsenal en güzel örneklerden birisi. çünkü futbolda halen daha tecrübe önemlidir. özellikle bazı mevkilerde.

    bu dönemin yetişkinleri olarak bizlerin kanına işledi cm-fm serileri. orada gencecik, adı sanı duyulmamış oyuncularla takımlar kurup şampiyonlar ligi'ni aldık. oyuncuları 70-80 milyon €'lara sattık. yenilerini alıp başarıyı sürdürdük.

    ama gerçek hayat öyle değil. açın bakın transfermarkt'a. liglerin ilk 4 büyük takımlarına bakın. göreceksiniz ki ilk 11'lerinde 30 yaş ve üstü 3-4 oyuncu oluyor genellikle. herhalde o takımlar da salak değiller.

    doğru planlanmış, iyi maliyetlendirilmiş ve doğru analiz edilmiş 30 yaş üstü futbolcudan zarar germez. sen gider cris filan alırsan patlar tabii elinde. ama drogba'yı getirirsen mutlaka katkı alırsın. hem madden hem manen. bu yüzden "yaşlı" diye her futbolcuya burun kıvırmamak lazım. zira hep söylüyorum, katar ve çin'den tek farkımız avrupa kupalarında oynayabiliyor olmamız.

    ekleme:

    hep söylüyorum. ajax deniyor, porto deniyor, dortmund deniyor... yahu biz hollanda, portekiz, almanya mıyız bir kere? yani bunu neden yok sayıyoruz sürekli? bu ülkeler olmadan bu takımlar olunabilir mi? allah aşkına yapmayın etmeyin. bu ülkeden transfer olan en pahalı futbolcu arda turan. o da 12 milyon €'ya gitti. türkiye'ye genç oyuncu getirip yurt dışına satamazsınız. kimse iplemiyor bu ligi çünkü. bakın görün bruma kaça gidecek? kendi hayal dünyamızda yaşıyoruz.

    bu ligin kalitesi artmadıkça, bu ligde kaliteli futbolcular oynamadıkça ve bunların olması için türkiye'nin ekonomik ve siyasi yapısı köklü şekilde değişmedikçe bu ülkede 24-25 yaşında futbolcu yetiştirip satma olayı ancak ve ancak yabancı sınırı konursa anadolu kulüplerinin üç büyükleri yolma operasyonu olabilir.
  • 3
    dunyadaki basarisiz ulkeler icin oldukca normaldir.

    portekiz, hollanda, belcika gibi finansal yetnkiligi bizden zayif ancak dogru bir futbol akli tarafindan yonetilen ulkelerde degil 30, 25 yas ustu transfer yapildigini zor gorursunuz.

    porto, ajax, borussia dortmund gibi gayet buyuk ve basarili takimlarin 24-25 yaslarinda oyunculardan olusan kadrolari vardir ve bu sekilde kadrolari oldugu icin basarilari devamlidir.

    bizim gibi durmadan 30 yas ustu futbolcu transferi yapan kulupler ise durmadan harcar ve ustelik harcadiginin kendisine bir getirisi olmazsa (ornek: nigel de jong), bu sadece kulube masraf olarak yazilir. ondan sonra da bizim 2 milyar borcumuz nasil oldu diye oturup hayiflanirsiniz.
  • 4
    bizim gibi futbol dahil hemen hemen her konuda gelişmekte olan ülkelerde sıkça rastlanan bir durum.

    genç ve potansiyelli oyuncuları maliyetleri nedeniyle alamıyoruz; şampiyonlar ligi gibi turnuvalarda oynayıp başarılı olmak da istiyoruz, bu durumda mecburen tecrübeli isimlere ihtiyacımız oluyor.

    galatasaray futbol takımı'nı düşünürsek, 30 yaş üstü bir çok oyuncumuz var.
    fernando, mariano, nagatomo, muslera, selçuk, donk ve fiziken 30 yaşındaymış gibi performans gösteren birkaç yaş daha genç olan belhanda, feghouli vs.

    bunun dezavantajını görüyoruz işte; sık sakatlanma, kondisyon zaafiyeti, futbola doymuşluk hissinden kaynaklanan tükenmişlik sendromu gibi.

    herkes bir değil tabi, nagatomo, hagi örnekleri hepimizin hafızasında.

    ben yine de bunu riskli buluyorum artık, takımda 30 yaş üstü maksimum 3 tane oyuncu olmalı, geri kalanlar 25 yaş altı olunca en azından kadro istikrarıyla zannediyorum ki daha iyi futbol oynarız.

    25 yaş altı olan ve az çok futbolcu kumaşı iyi olan adamlar mutlaka yüksek bonservis ücreti ister kabul ediyorum ama bruma ve rodrigues örneğinde olduğu gibi ekonomik olarak biraz riski de alınca takıma kazandırırsın.

    madem yüzümüzü batıya dönüyoruz, hedefimiz avrupa'da kupa kaldırmak, o halde gençlik aşısını vurmalıyız takıma.
    30 yaş üstü oyuncularla bir gün varsak diğer gün yokuz, başarılarımız yöresel kupalardan öteye gitmez.
  • 7
    şimdiye kadar hiç 30 yaş üstü futbolcu transfer etmeseydik george hagi, drogba, elmander, ujfalussi hatta neredeyse fernando gibi futbolcuları galatasaray formasıyla izleyemeyecektik. karşılığında o paralel evrende bir ajax bir benfica mıyız muamma.
    tabi ki geleceği olan genç oyunculara yönelmeliyiz değer yaratmalıyız falan filan ama bu tip genellemeler de komik geliyor bana. sanki memur, polis, asker alım ilanı gibi. şimdi şurdan ronaldo messi elele tutuşup gelse abi biz ahir ömrümüzde her türlü zevki sefayı tattık yeni maceralar arıyoruz dese 2 milyon teleye oynarız abi dese ne diyelim? kusura bakmayın karşim geçen sene olsa alırdık valla ama yeni kural geldi 30 yaş üstü alamıyoruz vapura binip karşıya geçin fener var bi de onlara sorun isterseniz mi diyelim?
  • 9
    galatasaray sözlük scout ekibinin kırmızı çizgisi. menajerlik oyunlarında, ferencvaros'dan 700 bin euro ya aldığın, 200 bin euro maaş verdiğin çocuk yaşta futbolcuyu iki sene sonra 25 milyon euro'ya avrupa devlerine çakmak bilgisayar başında bile olsa çok keyifli ama hayat öyle değil. yaş 21 olduğununda, alman ve ingiliz ikinci lig kulüpleri dahi senden daha önde oluyorlar günümüz futbolunda. o vakit, ya henüz tam olmamış oyuncu alacaksın ya da avrupalı scoutların belli süzgeçlerine takılan, hala soru işareti olarak gördükleri potansiyeller üzerine kumar oynayacaksın. o da değilse, kontratının son yılına giren, 30 una merdiven dayamış oyunculara yöneleceksin. üçüncü bir seçenek yok. kafamdaki kadro mühendisliği daima şöyledir; genç, gelecek vaadeden potansiyelli türk oyuncuların çevresini, en azından omurgasını kaliteli ve tecrübeli yabancı oyunculardan inşa etmek. uefa kupasının şifresi de buydu zaten. son olarak şunu söylemek isterim; bundan yaklaşık 5 sezon öncesinde, bugün lille'de şampiyonluğun kilit isimlerinden olmuş portekizli savunma oyuncusu jose fonte ismine çok kafa yoruyordum. o zamanlar premier lig'den ayrılacaktı ve 32 yaşındaydı. yaşına göre oldukça da diri, tecrübeli bir oyuncuydu. biz brezilya liginde oynayan 29 yaşındaki maicon'u 8 milyon euro ya alırken, 32 yaşındaki fonte, 5,5 milyon euro ya çin'e transfer olmuştu. bugün benzer bir şey olsa ve 32 yaşındaki adama 5 milyon euro versek ghezzal gibi adamları yaşı ve maaşı için istemeyen taraftar herhalde o kulüp binasını yıkardı. fakat gelinen noktada da 38 yaşındaki fonte, neymar'ın, mbappe'nin olduğu ligde şampiyon olurken biz hala savunma tandemini bir türlü oturtamadık. kısaca, doğru oyuncuya gidersen, doğru bir takım mühendisliği ortamında yaşın pek bir önemi kalmayabilir. dünyanın hali hazırdaki en iyi 10 oyuncusunun 8 inin 30 yaş ve üstü olduğu unutulmasın.
  • 11
    buradaki ince çizgiyi ayırt edemiyor bazı galatasaray taraftarı.

    "çoğu" oyuncunun fiziksel, taktiksel, mental vb optimal olduğu yaş grubu 27-28'dir.

    a seviye ve a+ seviye sporcuların bu yaşta türkiye'ye bonservisi ile gelme ihtimali yok.

    bunun tek istisnası wesley sneijder'dir.

    şimdi daha 2 ay önce real madrid ucl şampiyonu olurken benzema, modric, kroos gibi sırasıyla 35, 36, 32 yaşında oyuncular ile kupayı aldı.

    37 yaşındaki ronaldo ve 35 yaşındaki messi gelse demek ki kimse istemeyecek.

    bakın futbolcu vardır selçuk inan gibi arda turan gibi 30 yaşından sonra dramatik bir fiziksel düşüş ile futbolu da bırakırlar, bir de drogba gibi, zlatan gibi isimler vardır fiziksel olarak başka seyiyedirler. yaşlansalar da fiziksel olarak düşüşleri diğerleri gibi olmaz. daha optimal kullanmayı öğrenirler.

    şimdi sergio oliviera aldık 30 yaşında ve 4 yıllık kontrat.

    muhtemelen 3. ve 4. yılında ilk iki yıldaki verimi alamayacağız ama ilk 2 yılı için sonraki 2 yılı da kabul ettik.

    keşke 2+1 yıllık olsa ama adamlar zaten o şartlarda türkiye'ye gelmiyor.

    şimdi olayı bağlayacağım yer belli zaten oraya geliyorum :(

    dediğim gibi 32 yaşındaki her oyuncu fiziksel olarak aynı olmaz.

    idrissa gana gueye için taraftarın ekstra muhasebe hesabı yapmasını anlamıyorum.

    falcao 'dan dilimiz yandı eyvallah. keza babel, feghouli falan ömrümüzü yediler.

    şimdi onların sevr antlaşmasından çıkmışken kimse kendini 3-4 m eurolara bağlamak istemiyor çok iyi anlıyorum.

    ama bir istisna yapılacaksa bu isim gueye olmalı.

    yani bu adam zaten geçen seneki (21-22) lgbt muhabbeti olmasaydı bizimle görüşmezdi bile.

    psg 'den gitse epl bile yapabilir rahatlıkla, ispanya, italya her yerde oynar.

    neymar, messi, mbappe'nin arkasını topluyordu bu adam.

    şimdi biz 21-22'de çoluk çocuk ile (berkan, taylan, cicaldau) oynarken birbirini her açıdan düşüren 3 isimle lige ilk devreden havlu attık.

    işte gueye gibi adamlar yanındakilerin de yükselmesini sağlar. gedson ile taylan'ın yükselmesi gibi.

    yani her oyuncu 30'dan sonra aynı düşüşü göstermez. 90'larda 30 olunca futbolu bırakırdı futbolcular.

    sonra modern futbol ile doğru antrenman ve beslenme şekilleriyle seviyeleri düşse de 40 yaşına kadar oynayabiliyor oyuncular.

    o yüzden oyuncu özelinde değerlendirmek gerek bazı şeyleri, direkt olarak yaş hesabı yapmak yerine.
  • 12
    geçen sene kurduğumuz genç kadroyla başarıdan başarıya koştuğumuz için yapmamamız gereken transfer türü.

    futbolcunun genci yaşlısı yoktur, iyisi kötüsü vardır. gençler diye takımı ne olduğu-olacağı belirsiz adamlarla doldurmak kadar saçma bir şey yok. ayrıca takımın geneli genç olsa bile tecrübeli futbolcu da lazım. onun için sergio oliveira transferini doğru buluyorum. tek kuşkulu nokta 4 senelik sözleşme verilmesi.
  • 13
    ezbere yorumlanacak bir durum değildir. bu olayı iki ayrı pencereden incelemek lazım; birincisi futbolcu gözünden. 30 yaş üzeri futbolcu kariyerinin son bir veya iki kontratını yapmak ister. belli bir tecrübe birikimiyle yüksek maaş ve garanti sözleşme talep edecektir. tabii futbolcuların da performansında belli bir yaştan sonra düşüş oluyor, futbolcuya göre değişen bir durum. selçuk inan 31-32 gibi kramponları asacak kıvama gelmişti. öte yandan avrupa futbolunda fernandinho, yaya toure gibi 35-36 yaşlarında yüksek performans vermeye devam eden futbolcular da yok değil. genele vurduğumuzda 32 yaş sonrası ortalama bir futbolcunun performansı geriler. ama sözleşmesi devam ediyorsa maaşı sabit kalır*.

    buradan kulübün perspektifine geçiyoruz. 30 yaş üstü futbolcuya tavan maaştan en az 3 yıl sözleşme bağlamak riskli midir? 30 yaş üzeri futbolcunun ileride bonservis getirme ihtimali çok düşük, o zaman kulübe vaadedebileceği tek şey şampiyonluk kazandırmak. bu durumda yüksek maaşlı 30 yaş üstü futbolcu takım ortalamasının çok üstünde bir katkıda bulunmak zorunda. bu da demektir ki yüksek devamlılık ve istikrarlı performans gerekli. bu durumda kulübün riski minimize etmek için yapabileceği şey oyuncunun geçmişine bakmaktır. son 3 sezonda takımına devamlı yüksek katkı sağlamış mı, kronik sakatlığı var mı, disiplin sorunu var mı? çok özel durumlar dışında bu üç kriterin tamamından geçer not alan bir futbolcunun bulunması, üstüne bir de yolunun türkiye'ye düşmesi çok zor. bu nedenle bu transferlerin hepsi maliyetleri nedeniyle büyük risk taşır. bana kalırsa bir sezonda bu riskten 1 taneden fazla alınmamalı.
  • 16
    ilk 11’de 2 3 tane olduğu sürece problem yaratmaz. ancak asıl mesele; biz bu yaşlı oyuncu konusunda ekonomiyi yönetmeyi becerebiliyor muyuz? kesinlikle hayır.

    bizim gibi ekonomik açıdan zor durumda olan kulüplerin uzun vadeli başarılı olmasının tek yolu, birkaç yıl bir arada oynamış eforlu oyunculardan kurulu bir kadro. bu olay, kadronun yarısı ihtiyarken olmaz, birden parlarsın, çok beter bir şekilde sönersin.

    bence kim ne derse desin, 2021 2022 sezonu’nda bir şekilde temel atıldı. 1 2 sene daha kadrodaki temel eksiklikler dışında transfer yapmayacaksın. örneğin 10 numara transferine hiç gerek yok bence, emre akbaba, cicaldau, morutan ile idare edeceksin. stoperde emin oynasın, forvette muhammet oynasın. kanatlarda problem yok, al 1 tane 6 numara bitir transferi. 1 2 sene kaybederiz belki ama bir jenerasyon oluşturur geleceğe damga vururuz.

    geçtiğimiz yılki kadro çöp falan değil, öyle olsa avrupa’da başarılı olamazdık. az daha barcelona’yı elemiyor muyduk?
  • 17
    transferde anlamsızca ortasaha için kendimize 30 yaşından gün alacak şeklinde bir madde varmışçasına yaptığımız ve yapmaya devam edecek gibi durduğumuz transfer biçimi. fernando'yla başlamıştık, oliviera ile devam ettik, kerem demirbay türk statüsünde diye ses çıkarmadık, fred'in kapısını aşındırdık olmadı, 2 aydır parades'in peşinde pervane olduk. anlam veremiyorum futbolun en önemli mevkisinde, dinamizm ve fiziğin altın kural olduğu ortasahanın ortasında bunu inatla neden devam ettiriyoruz? 30 yaş üstü 1 2 oyuncun olur. bunlar da o kadar da fizik mücadele gerektirmeyen bölgelerde olur, forvet veya kanat forvet oyuncuları bu şekilde seçtiysen diğer oyuncular bunları taşır veya ilkay gibi çok üst düzey bir transfer olursa ekstraları göz önü de tutulup denenebilir. biz inatla 1-2 sene sonra jokking yaparak hayatını sürdürme potansiyeli olan, kontratından çıkmak için 10 takla atacağımız merkez ortasaha oyunculara koşuyoruz. anlayan beri gelsin.
  • 20
    günümüz futbolunda ve tıbbi analiz gelişmelerinden sonra 30 yaş çoğu futbolcunun altın yaşının son demlerine denk gelen bir yaş. o yüzden 30 yaşında bir futbolcudan en az 3 sene üst düzey katkı alınır. asıl dert edilmesi gereken 35 yaş ve üstü futbolcu transfer etmek.

    2000 senesinde bile hagi bize geldiğinde 29, uefa kupasını kaldırdığında 33 yaşındaydı.

    edit: antimadridista sağolsun uyardı, mühendis halimizle 4 işlemi yanlış yapmışım :) 31 ve 35 olacak
  • 24
    önde pres yapayım, yüksek tempoda oynayayım, sürekli git gel yapayım dersen bir noktadan sonra motoru yakmana sebep olurlar. bekleyeyim, pas yapayım, alan kapatayım sonra da bulursam atarım bir tane diyorsan çok da sorun olmaz.

    bizim takım için ise gerçekten biraz fazla olmaya başlamıştır. hem ödediğin bonservislerin geri alınabilmesi, hem de istenen oyunun oynanabilmesi açısından daha genç oyunculara yönelmek daha doğru olacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın