• 77
    büyük takımlar için 200 milyon, küçük takımlar için 100 milyon tl ideal rakamdır. hiç aksatmadan 5 sene uygulasınlar, türkiye'de borçlu kulüp kalmaz.
    paran yoksa almayacaksın, alacaksan da uygun fiyata oyuncu alacaksın. öyle saçma sapan maaşlar vermeyeceksin, alt yapı oyuncularına daha çok şans vereceksin. evet çok oyuncu yetişmiyor belki hiç yetişmiyor da değil. süre vermiyorsun, sabretmiyorsun.
    bizim ülkemizde bireyler veya kurumsal işletmeler kendi oto kontrolünü yapamıyor. illa bir devlet denetim olmak zorunda, o yüzden bence gayet yerinde bir uygulamadır.
    he hesaplama biçimleri tartışılabilir ama bence yukarıda yazdığım rakamlar en az 5 yıl sabit olursa bir şeyleri kökten değiştirebiliriz.
  • 78
    seneye galatasaray'a sert şekilde uygulanacak limitlerdir. zira fb'ye şu anda uygulanan limit, altıncı olduklari sezon limiti. biz de 2019-20'de altıncıyız.
    eldeki tek fark uefa avrupa ligi. burada mutlak surette maçlar kazanmali ve gruplardan cikmaliyiz. zira tff'deki kural kitabinda "gruplardan cikanlara ekstra bir limit verilir" yaziyor. kendimizi 200 milyon ile sınırlamaliyiz. yoksa net şekilde batıştayız.
    bu durumu bir saatlik bir okumayla ben anladiysam, kulüp yönetimi, hukukçu ve ekonomistleri ile teknik ekip bir zahmet idrak edip acil durum planlarını devreye soksun artık.
  • 82
    tff'nin kulüplerin mali yapısını düzeltme ve koruma adına uygulamaya koyduğu kural.

    olur da tff yine fenerbahçelerini kurtarmak için maç oynanırken kural değiştirilmeye kalkarsa bundan sonra alacağı her karar galatasaray nezdinde yok hükmünde olmalıdır. yabancı sınırı mı geliyor çık 11 yabancıyla, nasıl olsa kurallar uygulanmıyor, nihat abileri ne derse tersini yapacaksın, götü yiyen yaptırım uygulasın bakalım. adaletin olmadığı yerde anarşi başlar!
  • 84
    siz bir kural çıkarır ve uygulamazsanız onun hiçbir ciddiyeti kalmaz.
    o kurumun ciddiyetini de hiçbir zaman öne süremezsiniz.
    fenerbahçe'nin yaptığı şudur:
    ben battım zaten, ha 17 batmışım, ha 67 batmışım.
    akıllanıp olabildiğince maliyetleri kısmak varken, gidip yine boş beleş adamlara milyonlarca euro para döküyorlar ve diyorlar ki, bizden bir anda limit kontrolü beklemeyin.
    trabzon'u beşiktaş'ı aynı bütçeye ses çıkarmıyor ama, bunlar hâlâ yandaş'ı, erkin'i alıp mastürbasyon yapıyorlar.
    milyar euro borcunuz var ve bu işin ucu türkiye ekonomisine dokunuyor.
    fenerbahçe böyle yapıyor diye söylemiyorum.
    bunu galatasaray yapsa yine söyleyeceğim.
    hatta galatasaray'a tanınan iki kat bütçenin kullanılmaması gerektiğini, bu kadar harcama yapmanın şampiyonlar ligi gelirleri yokken akılsızlık olduğunu düşünüyorum.
    türkiye'de artık bu şımarıklığı bir kenara bırakıp, gerekirse bütün kulüpler altyapıya ve uygun fiyatlı genç futbolculara yönelmek zorundadır.

    fenerbahçe aşıyorsa bedeline katlanacak
    x takım aşıyorsa bedeline katlanacak.
    bu paralar hepimizin parası.
  • 85
    tff tarafından hesaplanmış ve kulüplere tebliğ edilmiştir. uluslararası normlar ışığında belirlenmiş kurallar siyasi otoriteyi kullanarak esnetilmek isteniyor. cumhuriyetin son kalesi her defasında türkiye futbolunun kara deliği* aracılığıyla cumhurbaşkanına ulaşıp, imtiyaz kullanmaya çalışıyor.
    siyasetin küme düşürmeyi kaldırma skandalında olduğu gibi limit konusunda da "bağımsız tff'ye" müdahalesi ileride uefa ile başımızı belaya sokacak.
    limitlerin tekrar hesaplanması ne demek arkadaş. tüik'in açıkladığı enflasyon, işsizlik gibi rakamlar gibi açıklanacaksa baştan öyle yapılsın, şimdi "pardon" mu denecek?
  • 86
    muhtemelen fenerbahçe ve yancıları için artırılacak limitlerdir. tabi bu sırada bazı futbolcular için rakiplerinin limit korkusuyla çıkmaya çekindikleri ücretleri olmayan paralarıyla basıp aldılar. geçen sene almaları gereken cezaları almadılar. yine her yaptıkları gibi bu da yanlarına kar kaldı. gelecek sezon galatasaray aynı duruma düştüğünde görün bakalım en sert cezalar nasıl veriliyor. bu sene fener'e kıyak geçilsin diye değirmenlerine su taşıyan galatasaraylı görünümlü iki yüzlü yorumcu müsveddeleri de anlatır artık. kuralların ortada olduğunu, bu limitlerin türk futbolunun geleceği olduğunu, milat olması açısından galatasaray'a en ağır cezaların verilmesi gerektiğini her zamanki gibi en objektif biçimde dile getirirler.
  • 88
    benim nezdimde galatasaray, fener, beşiktaş ve trabzon için asla güvenilecek bir veriyi ifade etmeyen limittir. fenerliler’in bu kadar tantanası olası başarısızlıklarına kulp bulmak için. fenerbahçe, bankalar birliği ile yapılan borçların yeniden yapılandırılması anlaşmasına, başkanının sunduğu koç holding gücüne güvenerek katılmak istememiştir. tff de aklınca aba altından sopa göstermektedir. bu anlaşmaya katılmamak tamamen bir iş bilmezliktir. faizinden korktukları bu anlaşma benim anladığım kadarıyla virüs yüzünden oluşan gelir kaybı yüzünden iflasa gidebilecek kulüpleri toparlamak için uygulamaya konmuş. he malum şahıs köklü istanbul takımlarına düşman olup da kulüplerin üzerinde bir tirani kurmak isterse borcunu iki senede ödeyemeyen kulüplere kayyum atayabilecek ama ; türkiye’de hiçbir iktidar kulüplere böyle agresif bir yaptırımda bulunamadı. olmuş olan ve bizi bekleyen senaryo şu: 2020 yazı itibariyle kulüpler beleşten borçlarından kurtuluyorlar, borçlar bankalara iki sene içerisinde ödenecek. ödeyemezsek ne olacak? hiçbir şey! istanbul takımları iflas mı edecek? devlet istanbul takımlarını mı haczedecek? yoo dostum yoo... bir batı avrupa ülkesinde bu senaryo gerçekleşebilirdi ama ; türkiye’de üzümü yiyip bağını sormayacağız. vakti gelince borçlar ana para ve faizlerle beraber onlarca seneye enflasyon oranından bağımsız bölünecek. iktisat mezunuyum ve büyük kurumlarla ilgili bildiğim tek şey, faizden korkmalarının yersiz olduğudur. hızlı gelen para her zaman iyidir. bankalar birliği resmen köklü istanbul kulüpleri ve trabzon’un ekmeğine yağ sürmüştür. ali koç da zaten son bir haftadır bankalar birliği ile anlaşma yoluna gitmeye çalışıyor ama ; nedense bu konu medyanın ilgisini yeterince çekmiyor. ee neden çeksin? “tff bize karşı, iktidar bize karşı, sermaye bize karşı, hüloğğğ fenerbahçe büyüklüğü!” retoriğini bir kez daha kullandılar. ellerinde patlayacak transferlerine kulp buldular. şimdi de fener’e sıcak para girişi zamanı.
    entryden sıkılanlara kötü bir haberim de var, bu kısım daha sadece girizgahtı :d fenerliler’i kendi argümanları üzerinden çürüttüm. şimdi gelelim tff’nin harcama limitlerine... açıkçası bu uygulama zaten uefa’nın ffp denetlemeleri varken neden uygulamaya kondu bilmiyorum. benim için uefa her zaman şeffaf ve güvenilir bir kurumken, tff ise her zaman karanlık ve yoz bir kurum oldu. tff’nin harcama limitlerini de uefa’nın ffp yaptırımlarına göre uygulamaya koyduğunu düşünüyorum ama ; bu noktada da uefa’dan ceza yiyen trabzon’un limitinin neden bu kadar yüksek olduğu kafamda soru işareti yaratıyor.
    kurallara uymayanlara puan silme cezası uygulanacakmış, açıkçası istanbul kulüpleri ve trabzon’un puanını mali sebeplerle silmek biraz sıkar. :d bu limitlerin tamamen anadolu kulüplerinin mali durumlarını kontrol etmek için getirildiğini düşünüyorum. he normal bir ülkede yaşıyor olsak bu limitlerin de güvenilir göstergeler olduğunu düşünürdüm ama ; tff’nin -mış gibi yaptığını düşünüyorum. bu limitlere uysan da uymasan da köklü bir kulüpsen bu konu üzerinden tff seni vuramaz. fener de bunu bildiği için sürekli transfer yapıyor limitlerle taşak geçer gibi :d bakmayın fener’in tantanasına klasik akp taktikleriyle kendi taraftarını konsolide ediyor ali koç.

    not: uymamız gereken tek şey uefa’nın ffp anlaşması. uefa ile şaka olmaz!
  • 92
    ulkedeki cogu sey gibi fos cikan kural. hadi transfer sezonu devam ediyor da futbol sezonu basladi, takimlar maca cikiyor, aldiklari oyunculari lisans cikartip oynatiyorlar. malum camia ortaligi yakti yikti, federasyon baskaniyla restlesildi. hadi bankalar birligiyle yeni anlasma dendi, muriqi'den alinan yuksek bonservis falan dendi de, ortada anlasma yok hala. imzalandiysa bile detaylarini kimse gormedi, bilmiyor, federasyon yeni limitleri yayinlamadi. ama ne hikmetse lisanslar cikti, oyuncular oynuyor. muthis anasini satiyim, bi de kuraldan magdur olacaklarmis gibi kafa sisirdiler gunlerce, ne transfer yasagi yediler, ne puan cezasi. bu saatten sonra bankalarla imzalamasalar bile geriye donus olmaz, oyunculara lisans cikarildi zaten. *
  • 94
    kağıt üzerinde olan limitlerdir. uygulamada bunun böyle olmacağını hepimiz az çok biliyorduk. malum takımla da bir danışıklı dövüş başlattılar. ulan bilmesek kandıracaksınız ya sanki fenerbahçeli değil bu adam, bunların düşmanı sanki. öyle bir ortam yarattılar ki kendilerinin kollanılacağı düşünülmesin diye. ama daha sezonun ilk haftasından belli oldu neyin ne olduğu.
  • 95
    neden çıkarıldığını anlayamadığım boş bir şey.

    hatta bomboş bir şey.

    fenerbahçe, ali koç yönetimdeki 42. bakın yazı ile de yazayım kırk ikinci transferini yaptı tisserand ile beraber. bu sezonki de 12. transfer.

    fenerbahçe'nin neredeyse tüm gelirleri 2023'e kadar temkikli.

    https://twitter.com/...835081336455170?s=21

    e bunların nasıl oluyor da 50-60 milyon euro'luk maaş bütçesi olabiliyor? hatta ali koç geçen günü maaş bütçelerinin 80'den 64'e düştüğünü söylemişti. 12 adam daha geldi. gidenler de var. maaş bütçesi aynı kalmış olsa bile fenerbahçe'nin böyle bir geliri yok.

    bu realite ortadayken fenerbahçe bu sezon nasıl 12 adam alabiliyor, ali koç 2 senede nasıl 42 adam alabiliyor? sonra hangi yüzle tüm camia limitless diyebiliyor?

    velhasıl fenerbahçe için hesaplanmayan ve uygulanmayan kurallardır.
  • 98
    birçok güvenilir kaynaktan bu limitin tranfer yapmamızı engellediğini duyuyorduk. bugün abdurrahim albayrak'ın açıklamalarıyla da kesinleşti. bu limit bu sene bile bizi bu kadar zorlayacaksa seneye kim bilir başımıza ne kadar dert açacak. gelecek yaz falcao, feghouli, babel gibi oyuncularla, bu sene belhanda ile yaşadığımız sürecin benzerlerini yaşamamız olası.
App Store'dan indirin Google Play'den alın