• 127
    türkiye ligine değil türk futbol yönetimine entegre olmaları çok zor olan teknik direktörlerdir. olay salt futbol değildir. yabancı teknik direktörlerin bu denli başarısız olmalarının tesadüf olmadığına inanıyorum. hakemlerin bu kadar konuşulduğu bir ligde, küresel ekonominin sıkıntılı olduğu bir dönemde ekstra sıkıntılar yaşayan bir ekonomide, şampiyon olması istenen bir takımın bu denli kollandığı bir ligde, bir sistem kurma şeklinde çalışmaya alışmış, işine saygı duyan yabancı bir teknik direktörün başarılı olması çok çok zordur.
  • 129
    bu cenk ergün'ün yabancı td. hayranlığını anlamak zor. elimizde mis gibi okan buruk var mesela. adam bizim için yanıp tutuşuyor, 2 çay parasına imzalar sana. eline de vedat muriqi tarzı bir adam verdin mi çocuklar gibi şen olur. sonra yaslan arkana takımı izle. paramız çokmuş gibi gidip bir ton para dökeceğiz yabancıya. bir sürü transfer isteyecek. tek zara 50 m €'luk olacağız.
  • 130
    başarısız olmalarında en büyük etkenler saha dışı konular ve dil problemidir. olumsuz sonuçlar sonrası yabancı teknik direktörlere yapılan muamele, yerli isimlere gelince cesaret edilemeyen ağır eleştiriler kendilerine çok rahat şekilde yapılır çünkü lobileri yoktur. iletişimde dil bilmemek ciddi handikaptır. takımların futbol organizasyonu zayıf olduğu için burada entegre olma konusunda ciddi sıkıntı yaşarlar, bir belirsizlik hakimdir profesyonellikten uzak bir işleyiş vardır. işte bu sebeplerden dolayı ülke dinamiklerini bilen yerli teknik direktörler ortamı daha iyi bildiği için daha başarılı oluyorlar. onların sağladığı başarı ve oyunun kalitesi ne kadar istikrarlı onu da avrupa maçlarında görüyoruz. geçen senenin şampiyonu sergen yalçın bu sezon dibe vurdu, avrupa maçlarında hezimete uğradı. örnekler çoğaltılabilir yerli teknik direktörlerin sağladığı başarılarının istikrarlı olmadığı da apaçık ortada.
    yabancı teknik direktörlerin başarılı olması için iyi bir organizasyon olmak zorunda. genelde olmadığı için alışana kadar iş işten geçer. tazminatı verilip gönderilir. türkiye'de yerli muhafazakarlığı biraz daha fazla olmakla birlikte dünyanın her ülkesinde yerli isimler çok daha avantajlıdır, tercihlerde çok daha öncelikli olur çünkü şartlara daha uygundur. potansiyeline inandığınız bir şeyler sunabilen yerli isimler daha caziptir, kısa vadeli sonuç alma konusunda yabancı teknik direktörlere göre ciddi fark yaratabilmektedirler.
  • 131
    temelde karşı değilim fakat herhangi bir teknik adam türkiye'yi ve galatasaray'ı öğrenene kadar çok büyük bir zaman ve güven kaybı oluyor. haziran ayında iş başı yapacak hoca ile mart ayından kesin olarak anlaşıp takım üzerinde çalışma imkanı verilmek zorunda. hoca oyuncuların yarısından fazlasını ilk kez antrenmanda görünce işler haliyle yolunda gitmiyor. bunun yanında bir de dil sorusu var, hoca türkçe konuşamasa dahi türkçeyi anlamalı burada 6-7 ay çalıştıktan sonra. henüz göreve başlamadan türkçe kursuna başlamalı.
  • 132
    galatasaray'da tahmin edilen ve zannedilenden daha fazla krediye sahip olacak kişi.

    bu kanıya varmama sebep olan şey, galatasaray'da görev yapmış olan yabancı hocalar. örneğin, domenec torrent. domenec torrent, 2021-2022 sezonunda takımın başına geçtikten sonra takıma adapte oldukça takım doğru yaptığı şeyleri unutmaya başladı. haftada tek maç yapmasına rağmen daha az koşmaya, rotasyonu ayarlayamadığı için de yedek oyuncular düşmeye başladı. halil- cica- boey- morutan- berkan gibi oyuncular borsadaki iğne atma hareketini kariyerlerinde yaşadı. pas- şut parametlerini bırakın, topa dokunma istatistikleri bile 1/3 oranında düştü. bütün bunlara rağmen takımın kondisyon yüklendiği, kompakt oynadığı, artık sisteminin olduğu iddia edildi. bütün suç oyunculara yüklendi. halbuki kendisi gelmeden önce taraftar oyuncuların yeterli olduğunu göstermek için transfer istemiyoruz kampanyası düzenlemişt. hatta bi ara domenec'i eleştirmek yasaktı. kornerlerden ligde 1 gol atmamıza rağmen duran toplarda da çok ilerlediğimiz iddia edildi. özellikle yardımcıları hiç tartışılmadı. yaptırdığı transferlerden takımın gelir elde etmesi imkansız, çünkü sadece anlık düşünerek hareket etti. özellikle yardımcıları hiç tartışılmadı. niye? yabancı ve daha önce görmediğimiz kişiler. bu yardımcılar selçuk olunca, taraftar onu yetersiz kabul ediyor. niye ettiğini bilmiyor ama selçuk yetersiz, hoca da direkt egoist oluyor. mesela torrent, bütün yardımcıları ispanya'dan hatta çoğunu katolanya'dan getirirken bir sıkıntı olmuyor.

    aynı şeyi tudor için de söyleyebiliriz. ben fenerbahçe'ye 6-0 yenildiğimiz maçı da izledim, real madrid'den 6 yediğimiz maçları da. hiç birinde tudor'un beşiktaş karşısında gördüğümüz çaresizliği görmedim. adamlar biraz yetenekli olsa maç 10-0 bitecekti. üstelik sadece 2. yarıda. aynı şekilde başakşehir'den 5 yedik. yaklaşık 1 sezonda 1 tane büyük maç kazanamadık, biraz daha kalsaydı futbolcularla tekme tokat kavgaya tutuşacaktı ama biz geri istiyoruz.

    yani kısacası, eğer mevzu taraftar kredisiyse bence kesinlikle yerlilerden daha fazla şansları var.
  • 133
    75 metrekare, akustik panelleri bile olmayan düz sıva üstüne boya, tavanları rutubet yapan sokağa 5 metre cepheli bir evimiz var. oraya en az 500 metrekarelik ultra lüks müstakil bir konutta büyümüş bir kızı gelin olarak getiriyoruz. ne kadar kalır? 3 gün kalır mı? ya da 1 hafta? adapte olur mu gerçekten? yoksa zamanla kurtulmanın yollarını mı arar?

    bakın tesis kulübün evidir. bizim tesislerimiz 20 sene önce ömrünü doldurdu. ben hatırlıyorum uefa kupasını almıştık. fenerbahçe tesisleşirken galatasaray'ın uefa kupasını almasına ve müthiş gelirlerine rağmen eskiyen floryaya 1 çivi çakılmadığından bahsediliyordu. ajax modeli deniliyorü adamlar 15-16 tane nizami ölçülerde sahası olan tesislere sahipken bizim tesiste nizami ölçülerde bir tane saha var, onun da zemini içler acısıydı ve alt yapı oyuncuları öyle her kafasına estiğinde oraya ayak basamaz. o zaman biz 2 tane hoca getirdik diye ajax olabilir miyiz? snitzel ile beslediğimiz, 6 aydır sıcak su dahi vermediğimiz, şifreli kanallardaki maçları izleme imkanı dahi sunmadığımız çocuk gravenberch ya da de ligth'a dönüşebilir mi? bizde alt yapı yok bir kere, alt yapı derken tesis olarak da alt yapı yok. ama biz üstünü süsleyerek bir şeyler elde etmeye çalışıyoruz. gelen yabancı hoca ilk şokunu daha tesislerde yaşıyor, o şokun içinden kolay kolay da çıkamadığı gibi zamanla umudunu kesiyor. mevzu ligimizde oynanan futbol değil. 3 tane a sınıf yabancı hocaya parayı bayılırsın biraz sabır gösterirsin bütün ligin oyunu değişir. ama o 3 tane a sınıfı hoca tesisleri görünce toplamda 3 yıl bile kalmak istemez. biz en baştan kaybediyoruz yani. premier ligde çok mu kaliteli futbol oynanıyordu? tempolu olması dışında hiç bir numarası olmadığı gibi taktik açıdan son derece zayıf bir ligdi, kazma oyuncuar bile sırf hava toplarında iyi diye ya da iyi orta açıyor diye vs yer bulabiliyordu kendisine. ne zaman pep guardiola ve jurgen klopp geldi premier ligin çehresi tamamen değişti. büyük bir taktik değişim yaşadılar. artık o ada futbolu denilen tempolu uzun top oyununu oynayan bir takım bile kalmadı. kalecisi topu bam güm ileri diken takım dahi kalmadı. bizim ligimizde de bu dönüşüm yaşanabilir, inanın o işin kolay kısmı. zor olan bizim leş futbol iklimimizi ve mazide kalmış tesislerimizi gören yabancı hocaları hala burada çalışacak motivasyonu göstermeye ikna etmek.
  • 134
    sergen, okan, abdullah ve daha niceleri... tff türk antrenörlerini geliştirmek onlara seviye artırmak için çalışan bir yapıdır. türk antrenör olmadığı sürece doğramalar, derbi kayırmaları yaşanması muhtemeldir. nuri şahin, emre belözoğlu ve abdullah avcı'nın olduğu bir ligde şampiyonluğu kazanmak istiyorsak türkiye vatandaşı bir antrenör ile çalışmalıyız. fener ve beşiktaş'ın yabancı antrenörle başladığı sonunda türkiye genel seçim'inin olduğu bir sezonda hamza hamzaoğlu ile başlasak şampiyon oluruz. bu süreçte sezona yabancı antrenör ile çıkmamalıyız. tudor iyidir kötüdür ama dediğim dedik bir hocadır. derbilerde silik bir performans sergilemiştir. son derece dominant gomis performansı ve tolga ciğercinin sürpriz plaseleri ile şampiyonluk potasında bizi tutabildi. yeni kurulan başarıya aç bir kadro ile mücadele ediyordu. ben bir sezon şampiyonluktan sonra ya da avrupa kupasında oynayacağımız bir sezonda yabancı hoca denemesinin yapılması gerektiğini düşünüyorum.
  • 135
    türkiye ligine bir şekilde gelen her yabancı teknik direktör artık türk olanların yetersizliğinden midir nedir ne yaparsa yapsın bir alıcısı oluyor.
    prosinecki, stephan tomas, sumudica, farioli say say bitmez. 2 maç takımını iyi oynatsın yeter. takım küme düşse bile bir sonraki sene kendisine türkiye’de yine iş bulur. bunu gözlemleyen torrent isimli eski sözde teknik direktörümüz de haklı olarak şöyle hatayspor ‘u falan gözüne kestirmiştir illaki.
    bu durumda türk teknik adamların yemin etmiş gibi hepsinin birden tek tornadan çıkmış oyunu oynatmaya çalışmaları da etkili elbet.
    ben bu türkiye’de çalışan yabancı teknik adamların %90 ının kendi futbol kültürlerinde dahi iş bulabileceğine inanmıyorum.
  • 136
    en vasat türk antrenörün dahi üzerinden geçtiği teknik direktör.

    şunu artık herkesin kabullenmesi lazım; türkiye’de başarı istiyorsan türk teknik direktör getireceksin. ya da gidip lucescu, gerets, kalli gibi hakikaten kurt bir adamı bulacaksın. öyle genç yabancı antrenör getirip şansımı deneyeyim dersen hem parandan hem prestijinden hem de koltuğundan olursun.
  • 137
    ıngiltere'de su anda jamie carragher onderliginde tartismaya acilmis konu. ıngiltere'niin teknik direktoru ingiliz olmali deniliyor. konunun asil muhatabi ise chelsea gorevinden ayrilmasindan sonra hala londra'yi terketmemis olan thomas tuchel.

    turkiye'de nasil yerli hoca daha cok is yapiyorsa ıngiltere'de durum tam tersi.

    son premier lig sampiyonu ıngiliz teknik direktor, tam 31 sezon once 1991-92 sezonunda leeds united'i sampiyon yapan howard wilkinson. son sampiyon kulupler sampiyonu ıngiliz teknik direktor ise 1983-84 sampiyon kulupler kupasi'ni liverpool ile kazanan joe fagan.

    iste bu istatistikler sebebiyle yerli teknik direktor fikri buyuk tepki topluyor. pek bir sonuca da ulasamayacak gibi de duruyor zira dunyanin en irkci milleti gorunen, somurgelerinden topladigi futbolculari ayni bayrak altinda birlestirip her turnuvada sampiyonlugu kovalayan fransa'ya elenen bir ulkenin futbol aklinin, asil sorunun yabanci - yerli teknik direktor olmadigini gormesi gerek diye dusunuyuorum.

    edit: thenirvana7 sagolsun uyardi, premier lig'in kurulus tarihi 27 mayis 1992. daha oncesinde football league first division var. yani halihazirda premier lig'i kazanan herhangi bir ingiliz teknik direktor de yok.
  • 138
    turkiye'de ozellikle buyuk takimlarda ve son yillarda basarili olmayan hoca tipidir. 29 aralık 2022 sivasspor galatasaray maçı'nin ardindan bunun en buyuk sebebinin; ulke futbolunda yer alan toksik ortam, sacma sapan yoneticiler ve hakemler oldugu kanaatina vardim. hele ki kariyerli hocalar su sirk ortamini gordugunde kacmak icin gun sayiyorlardir. mesela su anda ligdeki en kariyerli yabanci hoca, jesus (basarilidir basarisizdir ayri mesele) mensubu oldugu camianin bu sacma cikislarini gordukce ne dusunuyordur acaba. ulkede futbol disinda ne varsa gundem oluyor.
  • 139
    süper lig'de özellikle büyük takımlarda başarısız olmak konusunda pek bir mahir olan teknik direktörlerdir.

    18 mayıs 2023 fenerbahçe trabzonspor maçı'nda trabzonspor'un teknik direktörü nenad bjelica öyle bir kadro ve diziliş ile sahaya çıkmış ki akıl alır gibi değil.

    git trabzon'da bir köy kahvesinden adam bul getir, şu kadro ve dizilişten daha mantıklı bir tablo ortaya koymazsa hiçbir şey bilmiyorum.

    yabancı teknik adam ligimizi bilmiyor diye bir klişe var ama bu çoğunlukla doğru, yani adamlar her hafta farklı kadrolarla maça çıkar, her oyuncunun default mevkisi ile oynar, abuk subuk dizilişlerle sahaya çıkar, bir ton çöp transfer yaptırır vs vs.

    ülkemizde genç teknik adamlar umut vaat ediyor, sabır göstereceksen bu adamlara sabır göster, gerçekten yabancı teknik adam ile bu iş yürümüyor.

    ki bunun en büyük delili de ülkemizde şampiyonluk yaşamış son yabancı teknik adam :
    (bkz: arthur zico)*
  • 142
    en son lig şampiyonluğu göreni zico’dur. fazla bir şey demeye gerek yok.

    haa getirirsin tuchel gibi, simeone gibi adamları o zaman bakılır tadına. aksi takdirde kimsenin kuru gürültü yapmaya hakkı olmadığını düşünüyorum.

    bu takım ne zaman başarısız olur ve galatasaray’a yakışmayan bir sportif süreç başlar, o zaman okan hoca ile birlikte yönetim komple kurullarıyla istifa eder gider. böylesi özel bir gece de bu tevatürleri çıkaranları terbiyeye davet ediyorum. hocamızla yolumuza devam ediyoruz destek olunmayacaksa kimse bir zahmet köstek olmasın.

    (bkz: 29 ağustos 2023 galatasaray molde maçı)
App Store'dan indirin Google Play'den alın