• 1
    artık yapacağımız transferlerde en önemli olay olmalıdır ve satışlarımızda da turşusunu kurmamız engel olacak şey budur. türkçesi yatırım getirisi. kısacası bir zaman dilimi içerisinde kâr ve harcanan maliyetin birbirine oranıdır.

    şimdi sıcağı sıcağına, bazı dostlar ile de konuşurken yazmak istedim;
    gedson carvalho fernandes;
    bonservis 6
    yıllık maaş 1.6 (iki yıl kaldı diyelim, 3.2 vergi hariç. o kadar uğraşmadım)
    sonraki satış %50.

    tahminler;
    20 milyona satış. roi(return on investment)= 0.8 milyon euro.
    25 milyon euro satış. roi= 3.3 milyon euro.
    30 milyona satış. roi= 5.8 milyon euro.

    yani gördüğümüz üzere ekonomik olarak mantıklı bir tarafı yok çünkü bu ülkeden 20 milyon üstüne satış yüzde 2 falan ihtimal.
    bu mantık ile ben türkiye yüzlerce daha iyi transfer sayabilirim. yani kendisini alacak takımın alanyaspor'un berkan kutlu'dan yaptığı kârı yapması için 27 milyon euroya satması lazım.

    peki paralel evrende biz seneye alexandru cicaldau'yu 8'e satsak ne olur? gedson'un 20 milyona satılması ile aynı roi oluşur.

    gördüğünüz üzere futbolcuyu kaç paraya sattığınız değil bu return on investment önemlidir.
    misal gedson'dan en basit muhammed kerem aktürkoğlu roi'si yapmak için (diyelim kerem 10'a gitti), kendisini 40 milyon euroya satmak gerekiyor.

    umarım ileride bir oyuncu alırken ya da satarken göz önünde bulundururuz.

    edit: arkadaşlar vallaha gedson konusu sıcakken yazdım yoksa mevcut yönetimi savunmak için değil. tabiki her futbolcu kâr için değil ama şu noktada çoğu futbolcu bunun için olmalı. benfica'da iki senedir deli taklidi yapan adamın iyi teklifte "oynamiyorum ben" demeyeceğine kimse garanti veremez. haliyle adamın "kanım siyah beyaz akar" demeyip parasına bakması olası.
    bana gedson yüzde 50 ile geliyor deseler ben istemezdim. çünkü başarı gelirleri o kadar düştü ki tek sağlam gelir transferden artık. haliyle bize kâr getirecek adam başarıdan önemli (bana göre). benim amacım finansal başarı, çünkü sportif başarıyı finansala dökmeyince ünal aysal başkan dönemi gibi borçlar katlanmış şekilde teslim ediyorsun.
    yoksa gedson transferi iletişim ve kitle yönetimi açısından faciadır. bunda hem fikiriz.
  • 2
    türk futbolunda kpi olabilecek son şeydir belki. kulüpler sahiplik ile yönetilse, türkiye türkiye olmasa yani her şey ideal şartlar altında olsa belki dikkate alınabilirdi. şuan hiçbir geçerliliği olmayacak.

    büyük düzen değişmeden, bu düzene bağlı organizmanın küçük bir organını değiştiremezsiniz. hele futbol gibi bir sektörde bunları asla yapamazsınız. x bir oyuncudan potansiyel bir getiri gördüğünde, onu senden siyasi baskı ile alabilirler. oyuncuyu aldın diyelim; oyuncuya değer katacak ortamı kirlenmiş enstrümanlar ile engelleyebilirler.

    harici nedenleri kenara atalım. hatta ülke konjonktrünü kenara atalım. türkiye'de birak endüstriyi spor olarak bile görünmeyen; bir aidiyet/topluluga dahil olup değerli hissetme aracını değerlendirirken metrik olarak sportif başarıyı değil de finansal başarıyı almayı bir günde başaramazsınız. belki yıllar sürecek muhtemelen de başarısızlıkla sonuçlanacak bir rıza imalat süreci gerektirir.

    özetle, roi günümüz şartlarında kesinlikle hayaldir. ha, hayal olmasa bile ne kadar gereklidir? o bile şüpheli bence.
  • 3
    bugün luis campos isminin insanlara heyecan vermesinin sebebi olan ekonomik kavram.

    hem günlük sonuçlara odaklanmayalım, kendimizi geliştirelim, sistem takımı olalım deyip hem de bunun getirdiklerine karşı olmak bizlere yakışmıyor.

    kulübün batışından korkan ffp den yılmış insan olarak en doğru yöntemdir yatırım getirisine odaklanmak.

    dilerim burak elmas’dan uzak bol yatırım getirili, başarılı dönemlerimiz olur.
  • 4
    2021 yaz transfer döneminde 24.8 milyon euro eksiye düşerken ortaya çıkmayan, inaki pena ve bafetimbi gomis gibi hiçbir şekilde yatırım getirisi olmayacak oyuncular transfer edilirken ortaya çıkmayan ama ne hikmetse burak elmas adlı kişinin çaykur rizespor'dan transfer çalımı yediğinde ortaya çıkan kavram. çaykur rizespor lan. çaykur rizespor'dan transfer çalımı yedi burak. hiçbir bilimsel kavram bu rezilliğin üstünü örtemez.

    (bkz: #yönetimistifa)
  • 5
    hangi interest rate (faiz), hangi investment yearly gain (yatırımın yıllık getirisi) üzerinden hesap yapıyoruz?
    bu arada investment gains'i (yatırımın getirisi), sadece işlem bittiğinde getirdiği getiri mi oluyor?

    mesela örnek olarak hagi'yi alalım. gelişi 3.75 milyon dolar.
    5 yıl oynadı, ne kadar aldığını bilmiyorum, atalım 2 milyon dolara oynasın.
    roı= -13.5
    peki avrupa'dan elde ettiğimiz gelirler?
    hagi sayesinde, değerini katlayan oyuncular?
    türkiye'de elde ettiğin tribün, başarı gelirleri?

    tabii ki roı(return of investment, yatırım getirisi) hesaplayarak iş yapmak mantıklı, ancak doğru parametrelerle adapte edildikten sonra yapılmalı. futbol kulüplerinde roı hesaplaması ile aldığın bir hisse senedinin veya arabanın roı hesaplaması aynı şey değil. satış değeri - alış değeri + yıllık ücret * yıl hesaplamasını kullanırsak, city jack grealish'e 105 milyon verip, yıllık da eline 15,6 milyon verdiği zaman, city taraftarının kulübü basması gerekir.
  • 7
    gedson fernandes'in bize transferi gerçekleşseydi, gayet de getirisi yüksek bir anlaşma yapmış olacaktık. nasıl mı?
    beşiktaş'ın bonservisinin yarısına 6 milyon euro verdiği gedson'u, başkan elmas, bizim 1 milyon kiralık, 7.5 opsiyon olmak üzere, 8.5 milyon euro'ya kadromuza katabileceğimizi 2 şubat 2022 burak elmas basın toplantısında bizzat söyledi.

    daha birkaç yıl önce badou ndiaye gibi, gedson'dan düşük profilli bir futbolcuyu stoke city'ye 15'e göndermedik mi biz? kimi kandırmaya çalışıyorsunuz allah aşkına? ndiaye'yi bile sırf atletik özellikleri nedeniyle premier lig'e gönderen biz, gedson'u mu satamayacaktık?

    gedson fernandes transferini gerçekleştirememiz bize hem ekonomik hem sportif hem de saygınlık bakımdan büyük zarar vermiştir. nokta.
  • 8
    formülizasyonunun oluşturduğu katsayı maddi duran varlıklar ya da haklar için kullanıldığında aşağı yukarı bir fikir verir.

    futbolcu üzerinden kullanılması makul değildir. futbolcu getirisi götürüsü değişken olan bir yatırımdır, ne kadar kar/zarar ettirdiğini, kişi bazında hesaplamanız da kolay değildir.

    merak etmeyin burak elmas yönetimi bile hesap kitap yapıyordur, galatasaray'ın halka açık ve bağımsız denetime tabi bir şirket olduğunu tekrar hatırlatmaya gerek yok.

    not: gedson'u alamayan yönetim haindir.
  • 9
    futbolcunun getirisini x fiyata aldım, y maaş verdim, z fiyata sattım diye düşünmek çok mantıklı değil.

    elbette maliyet ve son satış fiyatından karla ayrılmayı planlarsın ancak örneğin diagne'yi düşünelim.

    diagne'ye 10 milyon para verdik. 2 milyon da maaş desek 3 yıllık total maliyet 16 milyon eur. şimdi bu adam bana 3 senede minimum 25 gol atıp üç sezonda da gol kralı olup minimum 2 şampiyonluk kaznadirsa ve sonra 6-7 milyona satılsa ulan 16 maliyet yaptık, 7'ye sattık diye bakmak olmaz. adamın sana 3 yılda verdiği uber katkının kulübe getirisini de hesaplamak lazım.

    gedson transferine de aynı şekilde bakmak lazım. %50 kardan pay falan çok görünüyor sonraki satıştan da bu adamın 4-5 sene boyunca vereceği katkı ne olacak onu kimse hesaba katmiyor. adam belki 3 yıl beşiktaş'ı şampiyon yapacak. sonra isterse beşiktaş 1 milyon kar ile satsın adamı. sonuçta suyunu sıkıp, sonuna kadar fayda sağlamış olacak adamdan.
App Store'dan indirin Google Play'den alın