• 1
    bu konuda bir açıklama ihtiyacı hissettim yada konunun tartışılması gerektiğini düşünüyorum.

    şimdi canlı (bkz: yunus akgün) den örnek verecek olursak. yunus 07 temmuz 2000 doğumlu.

    26.06.2019
    07.07.2000
    --------------------------
    19 gün 11 ay 18 yıl

    avrupalılara göre bu çocuk 18 yaşında. bize göre ise 19'dan gün aldığı için 19 yaşında. hatta bir kaç gün sonra 20 olacak bizim hesaba göre.

    ben bu noktada avrupalıların tarafındayım çünkü bizim hesaba göre çocuk doğduğu gün 1 yaşında olması geerkiyor. sonuçta 1 yaşından gün aldığı için mantıken öyle oluyor ama ben ülkede 3 aylık çocuğa da bir yaşında diyeni hiç duymadım. garip ülkeyiz vesselam.

    dip not: bu arada ben

    26.06.2019
    10.08.1981
    ---------------------------------
    16 gün 10 ay 37 yıl üzerinden 37 yaşında oluyorum ama kim sorsa 38 diyorum.

    ülkece kafalar güzel :)
  • 4
    resmi işlerde kaç yaşında olduğuna değil kaç yaşını doldurduğuna bakılır, ancak bir yaşı doldurduysan yeni bir yaşa girmişsindir. insanlar bunu anladığında herşey çok daha rahat olacak bizim için.

    örnek verecek olursak 18 seneyi doldurup 11 ay gün almış biri resmi yerlere doldurduğu yaş olan 18'i beyan eder, ancak sohbet esnasında insanlar kaç yaşındasın diye sorduğunda doldurduktan sonra üzerine 11 ay geçirdiği yaşını değil içinde olduğu yaşı söyler.

    maçlarda nasıl kronometre 33:05 i gösterirken gelen golü spikerler 34. dakikada gelen gol diyor. onun gibi düşünün.
  • 5
    bir yaşın "içerisinde olmak" türk toplumuna özgü çöp bir bilgidir. gayet basit aslında, bu dünyada kaç tam yıl doldurdu isen o yaştasındır.

    hatta matematiksel olarak ifade etmek gerekirse bir bebek doğunca sırayla 0,1 yaştan 0,9 yaşa kadar yol alır, işte o yüzden hep "x aylık" diye takdim edilir ki doğru olan da budur çünkü henüz 0 yaşındadır, dünyada 1 tam yıl geçirmemiştir, oysa türk mantığına göre çoktan 1. yaşının "içindedir" (artık ne demekse amk)

    bir kişi 31. yaş gününü kutlayınca bu dünyada tam 31 yıl yaşamış demektir. bir sonraki yaş gününe kadar sırayla 31,1 yaştan 31,9 yaşa kadar yol alır fakat tüm bu süre zarfında hala tam 31 yaşındadır. "yaşında olmak" demek zaten yeryüzünde tam x yıl yaşamış olmak demektir (ki aynı zamanda zaten gizliden kişinin bir sonraki yaşın içinde olduğunu pekala ifade eder, yaşını söylediği gün tam da doğum günü olacak değil ya).

    bu "x yaş içinde olma" (gün almak) mantığını ilk kim bulduysa da onun ben kafasına sıçayım. ya da çocuklarını daha doğar doğmaz "bizimki de 1 yaşında ehehe" diye takdim etsinler konu komşuya ki tutarlı olsunlar bari.
  • 7
    matematik turnosolüdür. yaş hesabını beceremeyen insana direkt olarak matematik cahili muamelesi cekip, oturup guzel bir matematik dersi verebilirsiniz. zira bu hesabi yapamiyorsa analitik dusunemiyordur. analitik dusunemiyorsa matematikte cuvallamaya mahkumdur. hani kimse alinip gucenmesin yetenek isi. zira bu hesap sosyal yasamda surekli yapilir, yeni ortamlarda yeni insanlarla tanisildiginda, gecmisten bahsedilirken. adın gibi birşeyindir yaşın, doğum tarihin.

    yunus akgün orneginden gidecek olursa bu cocuk 7 temmuz 2019 tarihine kadar 18 yasindadir. 7 temmuzun ilk saatlerinden itibaren 19 yasindayim demelidir.

    gerci kendisine 20 yasinda diyip de 3 sezon sonra 23 yasinda olacak diyen gordum yunus'un basliginda hizli hizli gezerken, sonra musait bi zamanda tekrar baktim ama bulamadim. kendisi bana bi ulassin rahat rahat dalga gecemedim.
  • 9
    yaş hesaplamasını, hep spor müsabakalarındaki dakika olayına benzetirim ben de.

    şöyle ki; maçın 00.40. saniyesinde biz 1. dakika diyoruz. ya da 90. dakika dediğimizde 89.00 dan başlayıp, 89.59 a kadar devam eden 1 dakikalık süreci kastediyoruz. yaşta da aynısı geçerli diyorum. 0. yaş diyemeyeceğimiz için ilk seneyi 3 aylık 5 aylık diye geçiştiriyoruz ama 1 sene dolduktan sonra artık o çocuk 2. yaşının içine girmiş oluyor. yani 2. yaşını yaşıyor demek. neden insanlar bir önceki yıl içinde oldukları yaşı söylesinler ki hali hazırda içinde oldukları, yaşadıkları yaşı söylemek yerine.
  • 12
    değerli renktaşlarım bazı uzak doğu ülkeleri haricinde bir bebek doğduğu zaman 0 yaşındadır ve ilk yaşını bitirdiği zaman 1 yaşında olur, sonrasında süreç de aynı mantık ile devam eder.
    bitirdiğimiz yaşı baz alırız, içinde bulunduğumuz yaşı değil.
    örneğin 26 haziran 2019 doğumlu bir futbolcu gün itibari ile 19 yaşındadır ama 27 haziran 2019 doğumlu futbolcu 18 yaşındadır.
    edit: 2020' de yaşadığımızı varsaymışım bir an seneler düzeltildi afedersiniz renktaşlar.
  • 13
    yeni doğan çocuğa "bebeğimiz 1 yaşında" diyenlerin olduğunu gösteren hesaplama.

    bir insan kutladığı doğum günü sayısı yaşındadır.

    yok ordan gün aldı buradan gün verdi. zaten 15 yaşındaki biri bile mantık olarak şu an 30 yaşından gün alıyor. her geçen gün yaklaşıyor 30 yaşına. o yüzden formül şudur :

    mevcut yıl içinde doğum günü kutlanmışsa:

    mevcut yıl - doğum yılı

    mevcut yıl içinde doğum gününü kutlamamışsa:

    mevcut yıl - doğum yılı - 1

    örneğin:

    1990 mayıs doğumlu birisi doğum gününü kutlamış olduğu için 2019-1990 = 29 yaşındadır

    1990 eylül doğumlu birisi doğum gününü kutlamadığı için 2019-1990-1 = 28 yaşındadır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın