• 701
    madem ki bu kural kalkmıyor, genişlemiyor, hatta daralıyor, biz de kurala göre oynamaya mecburuz. benim şahsi fikrim sahada oynayan yabancılar ayakkabı kutusu(!) gibi kıymetli oyuncular olacak. mümkün olduğunca üst düzey, tartışılmayacak isimler olacak. yani kısaca drogba, sneijder, muslera, melo gibi oyuncular olacak. tribünde yabancının oturduğu her dakika zarardır. tribün kontenjanını boş tutmak da bir çözüm olabilir. ama tribün kontenjanına da bir tane daha kaliteli isim koyup(mesela riera gibi) kalanını genç ve düşük maliyetli, geleceği parlak olabilecek ucuz oyunculardan oluşturabiliriz. yani amrabatla danyle falan yolları ayırmak gerek. malesef aklıma daha mantıklı bir çözüm gelmiyor bu mal federasyona karşı.
  • 702
    bu kuraldan kurtulmanın tek yolu zararını değil avantajını yaşayabileceğimiz kadroyu oluşturmaktır. o zaman malum zatlar da sınırın kaldırılması için seferber olacak hatta kamera karşısında ağlayacaktır türk futbolunu geriye götürüyor bu kural diye *. hem bu kadar da negatif yaklaşmanın manası yok. hakan balta'dan, yiğit gökoğlan'dan ve kadrodaki diğer yeteneksizlerden kurtulmamız için bir vesile olacak bu kural çünkü her oyuncudan maksimum verim alma zorunluluğu doğurdu takımımız için. biraz pahalıya mal olabilir ama genç ve doğru isimler alınırsa gelecek adına çok olumlu bir adım atmış olacağız. *
  • 703
    kesinlikle çağdışı ve transfer piyasasını şişiren gerizekalı bir sistem oldugunu kabul ediyorum ama bir yandan da bence galatasaray'a abartıldığı kadar ket vuran bir uygulama degil. en azından galatasaray'a, galatasaray transfer komitesi kadar zarar vermediği kesin.

    sen 2 yıldır sol bek almayıp, riera ile idare edeceksin, üzerine bir de dany ve chedjou gibi 2 riskli transfer yapacaksın + amrabat olayı malum, sonra suçu yabancı kontenjanına atacaksın.

    muslera-pepe :( - melo-kolarov-sneijder-drogba-bruma-eboue. (6+0+4'ü de geçtim, al sana 5+3) 9. yabancıya gerek var mı?
  • 704
    kaliteli ve milli takım düzeyinde yerli oyuncu yetiş(e)memesi ile yabancı futbolcu sayısı arasında bir korelasyon (ilişki) veya sebep sonuç ilişkisi yoktur.

    amaç: kaliteli ve elit yerli futbolcu yetiştirmek. eğer yeterince kaliteli yerli oyuncunuz yoksa isterseniz yabancı oyuncu kullanımını tümden yasaklayın diğer parametreleri değiştirmediğiniz sürece elde edeceğiniz çıktı sadece takımları vasat veya vasat altı yerli oyuncularla doldurmak olur. bunun sonucunda ne milli takım başarısında ne de ülkedeki futbol kalitesinde ne de takımların avrupa kupalarında başarıları değişmez. üstelik avrupa kupasındaki takım başarıları ciddi oranda düşer. zira diğer ülke takımları ile eksik rekabet koşullarında mücadele etmek zorunda kalırsınız. ayrıca bu denli bir kota ve yasaklamadan ötürü yerli oyuncular hak ettiklerinin çok üstünde değer kazanacağı için futbolcu piyasası gerçek değerinin üstüne çıkar ve balon olur. ekonomik anlamda da maliyeti yüksek olur.

    ne yapılmalı: bence birbiri ile ilişkisi neredeyse hiç olmayan ve aralarında bir sebep sonuç ilişkisi olmayan iki konuyu ayrı ayrı ele almak gerekir. yani kaliteli ve elit yerli futbolcu yetiştirmek için ileri futbol ülkelerinde yapılan doğru örnekler ve uygulamalar model alınarak kapsamla, planlı uzun vadeli topyekün bir projelendirme ile ülke futbolunda tüm takımları, ligleri hatta okulları kapsayacak bir çözüm sonuç getirebilir. almanya, ispanya, hollanda, belçika gibi bu alanda doğru uygulamalar yapan ülkelerin aldıkları netice ortada. yani bu başka bir konu.

    yabancı futbolcu kullanımı konusu ise iki parametreden ele alınmalı. birincisi ekonomik ve mali parametre. takımların çok ciddi bir mali disipline kavuşmaları için gelir ve giderlerinin otoritelerce sıkı finansal denetimi ve bu konuda konmuş ulusal ve uluslararası finansal parametre ve kriterler sayesinde gelirlerinin çok üstünde borçlanma yaparak irrasyonel pahalı yabancı oyuncu almalarının önüne geçilir.
    ayrıca yerli oyuncu yetiştirme ve takımlarında daha fazla sayıda yerli oyuncu bulundurma ve oynatma yönünde takımlar teşvik edilebilir.

    avrupa kupalarında devamlı oynayan, taraftar sayısı ve genel olarak iddiası bakımından hep yukarılarda yer alan ve haliyle diğer takımlara göre daha fazla gelire sahip olan takımlar özellikle yurt dışında yarışmacı olduklarından daha fazla yabancı oyuncu kullanma tercihinde bulunabilirler. tabi yukarıda belirtilen ekonomik ve mali kriterleri aşmamak kaydıyla. ancak doğabilecek rekabetteki eşitsizlikleri gidermek için belli sayıda yabancı oyuncunun üstünde kullanıma gidecek takımlardan transfer ettiği oyuncu başına bir harç veya para alınabilir. bu para tff havuzunda toplanıp daha az sayıda oyuncu kullanan diğer takımlar arasında dağıtılır.

    bunun dışında kendine göre bir arz ve talebi olan oyuncu piyasasına yönelik konulabilecek her türlü kısıtlama, kota, engel, kriter bence piyasanın doğal işleyişine müdahale olur. ve amaçlanan gelişim sağlanamadığı gibi rekabet koşulları da zedelenir.

    ortada tamamen sınırsız bir yabancı kuralı bile olsa; yurt içinde yetişmiş ve elit kategoride yer alan bir futbolcu pasaportuna bakılmaksızın takımda yer bulur ve oynar.
  • 706
    ülkemizde mantığı bir türlü kavranamamıştır.
    yabancı sınırı denen şey genel kadroya getirilir. sen sahaya çıkan 11 veya maç kadrosuna karar veremezsin. bu takımlar üzerinde taktiksel bir engellemedir. sene başında verilen genel kadronda 8 yabancı olacak dersin konu kapanır. hoca ister sekizini de oynatır isterse hepsini tribünde oturtur. bu hocanın tercihidir, senin buna karışman kadar aptalca ve şerefsizce bir durum yoktur.
    biz de farkındayız genç oyuncular yetersiz. ama sen ona ilk 11 garantisi verirsen sonuç budur arkadaşım. hem ekonomik hem de teknik rekabet ortamı yok. kimse yurtdışında oynamak istemiyor. bu kadar basit anasını satayım ya. iyi ki 90-2000 döneminde elinde 15-20 oyuncu geçti yani o da 100 yılda 1 kez oldu.

    bu konudaki gerizekalılığının farkına var. illa ki yabancı sınırı koyacaksan genel kadroya koyarsın, taktiksel sınırlama yapmaya hakkın yoktur.

    zamanında bunu çıkıp söylemeyen veya söyleyebilecek kadar düşünemeyen futbol yöneticileri, teknik direktörler veya bilmemneler...
    hepinizin allah belasını versin. daha televizyona çıkıp altyapı diye ağlayın anca onu yaparsınız.
  • 708
    yabancı oyuncu sınırlaması zırvası yüzünden ortaya çıkan türk vatandaşlığına geçme olayında yanlış bilinen bir şeyler var sanırım. bu yabancı oyuncu sınırlaması can sıkmaya başladığından beri 5 sene türkiye'de oynayan türk vatandaşlığına geçiyor gibi bir bilgi dolaşıyor ortada, hatta kimileri buna göre hesap yapıyor ama benim bildiğim 5 sene türkiye'de kalıp türk vatandaşı olma hakkı ülkesinin milli takımında hiç oynamamış oyuncular için geçerli oluyor. hatta vakti zamanında mondragon 6.senesinde türk vatandaşlığına geçmek için başvurmuş, ülkesinin milli takımında oynadığı için kabul görmemişti. buna dayanarak; muslera, melo, dany, eboue'nin türk vatadanşlığını geçmesini bekleyen varsa malesef ki boşuna bekliyor. yine de tam doğrusunu bilen biri bu konuyu açıklığa kavuşturursa iyi olur.
  • 710
    iş bilen galatasaray yönetimi tarafından yükseltimeye çalışılan sayı.

    ab pasaportlu oyuncuların yerli statüsünde sayılması için ankara antlaşması ve avrupa'da yerli statüsünde oynanayan türk futbolcular örnek gösteriliyor. türkiye'deki tüm mahkemelere başvurup gerekli kararı alamadığımız takdirde aihm'e başvurabiliyoruz. bunu bilen tff ve bakanlık süreci olduğunca uzatıp kararı lig sonu verdirmek istiyor.
    yani bu iş aihm'e kalmadan çözülecek. çünkü ortada türkiye'nin imzalamış olduğu bir antlaşma var ve yıllardır o antlaşmaya uymayan bir türkiye futbol federasyonu var. ab küsküyü vurmadan önce bakanlık buna çözüm bulacaktır.

    süreci her galatasaray'lı gibi yakından takip etmeye çalışıyorum. dava ilk açıldığında artık hangi mahkemeyse bu bizi aşar deyip bir üst mahkemeye yolladı. o mahkeme ise bakanlıktan "ankara antlaşması" için rapor gibi bir şey istedi. aylardır bakanlıkta bekliyor bu rapor. oysa ki diyecekleri tek şey şu: "ankara antlaşmasına göre hem türkiye hem de avrupa birliği üyesi ülkeler iş konusunda vatandaşları arasında ayrım yapamazlar." yani bu şu demek oluyor; türk vatandaşı avrupada avrupa vatandaşı, avrupa vatandaşı ise türkiye'de türk vatandaşı sayılarak işçi olarak çalışabilir. örneğin devlet madenlerde sadece türkiye vatandaşları çalışır gibi bir karar alıyor. bu durumda madenlerde amerikalı biri çalışamazken avrupa birliğine üye bir ülke vatandaşı çalışabiliyor.

    o yüzden bu iş aihm'e kalmayacak ama yazdan öncede olmayacak.
  • 714
    avrupa birliği ya da herhangi bir kıtanın herhangi bir ülkesinden olması farketmemelidir. yabancı oyuncu sayısı belli kriterler konularak serbest bırakılmalıdır.
    mesela 21 yaş altındaki bütün futbolcular ülkede herhangi bir kural olmadan oynayabilmelidir.
    mesela ülkelerinin milli takımının formasını giyme şartı getirmek saçmalıktır. çünkü orta ve alt sınıf takımlarımızın bu şekilde ülke milli takımlarının formasını giymiş oyuncuları getirme şansı çok düşüktür ve bu haksız rekabete yol açar.
    mesela ilk 18'de en az 2 kişi olacak şekilde 21 yaşından küçük türk oyuncu olma şartı getirilebilir.
  • 717
    yabancı sayısının düşürülmesi ile türk futbolunun gelişmesi mümkün değildir. sözde milli takıma futbolcu kazandırmak amacıyla yapılıyor ama milli takımında bulunduğu durum ortada...

    alt yapıdan çıkıp 11 oynayan en son futbolcumuz semih kaya...

    semih kendi kendine bu hale gelmedi. yanında ujfalusi gibi bir adam vardı. ujfalusi de iki büyük futbol ülkesinde üst düzey futbol oynamış bir futbolcu...

    semih'in de açıklamalarında her zaman ujfalusi'nin katkısının olduğunu söylediğini görebiliriz...

    a2 ligi filan hikaye... 22 tane tecrübesiz adam birlikte oynayarak nasıl tecrübe kazanacak. eğer öyle olsa, haftada iki tane halısaha maçı yapan adamların yarısı 25inden sonra profesyonel sözleşme imzalardı...
  • 722
    ingiltere'ye benzer standartların getirilme düşüncesi tamamen saçmalık. anadolu takımların milli takımlarda oynamış futbolcu getirmesi çok zor. anlamıyorum ben gerçekten, şampiyonlar ligi standardı diye bir şey var. bunu getirmeyi düşünmek futbolun bu kadar içerisindeki adamlar için çok mu zor? yani şampiyonlar ligi 25 kişilik kadrosundaki 4 altyapıdan, 8 ülke altyapısından yetişmiş futbolcu bulundurma zorunluluğunu getirmeyi kimse nasıl akıl edemiyor. hatta illa yerli oyuncular daha çok şans bulsuni altyapı gelişsin isteniyorsa bu sayı altyapı için 5, yerli futbolcular için 10 koyarsın olur biter.
  • 723
    --- alıntı ---

    almanya'daki yabancı sınırı uygulaması: en az 12 alman futbolcu kadroda bulunması şartı var. en az 8 futbolcu ise altyapıdan yetiştirilmeli.

    --- alıntı ---

    bizde almanya'daki sistemi örnek alınabiliriz. biraz daha esnek düşünürsek 12 yerine 10 türk futbolcu, 8 yerine 4 altyapıdan çıkmış futbolcuyu kadroda bulundurmak bize uygun olur.
  • 724
    değiştirilmesi gerekendir. ingiltere kriterlerinin birebir aynısı olmayacağından sorun teşkil etmeyecektir. benzer kriterlerden kasıt ingilterede a milli takım seviyesinde kaç kere milli olduğuysa bizde u18 yaş itibariyle kaç milli olduğu olabilir. yalnız yine de mevcut yabancı kontenjanın kalıp sadece ab vatandaşı oyuncularına serbestlik getirilmesi daha kolay ve kabul edilebilir durum olacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın