• 209
    https://twitter.com/...L0zXlgSYLQA&s=19

    --- alıntı ---
    galatasaray sezon başında ürettiği xg'ye göre daha az gol atıyordu. son 8 maçta ise daha fazla atıyorlar.
    fenerbahçe'nin durumu ise tam tersi.
    ilginç...
    --- alıntı ---

    (bkz: row-z report)

    fenerbahçe sezon başında erken form tutmanın ekmeğini yemişti. işte o dönem yarışın içinde kalabilmek çok kıymetliydi. sezon başı için bafetimbi gomis'e ayrıca teşekkür etmeliyiz. eğer o katkıyı sunmasaydı. bugün belki de farklı şeyler konuşuluyordu.

    edit: şutların gole çevrilme istatistiği de benzer şeyleri söylüyor.

    --- alıntı ---

    fenerbahçe şutları gole çevirme oranı
    ilk 7 hafta %20
    8-14. hafta %13
    14. haftadan sonra %8
    galatasaray'ın trendi ise tam tersi yönde.

    --- alıntı ---

    https://twitter.com/...dGEI5KWE0tQ&s=19
  • 18
    almanlarin bir sözü vardir. ende gut, alles gut. türkçesi, sonu iyi ise, tümü iyidir.

    mevlana'nin dedigi gibi; gol gol ne olursan ol, yine gol. topu kaleya sokamadiktan sonra 40 pozisyona girmi$im, ne geçer elime. penalti'nin %77 xg'si varken, penalti üzerinden yapilan vuru$un %53 xg'si var.

    $imdi merak ediyorum, hagi 35 metre'den koyunca kaç xg oluyor acaba? sonuçta münferit bir olay degil hagi'ninkisi. cani sikildikça koyuyodu çocugu 35-40 metre'den.

    yasin öztekin'in fi tarihte oynana benfica maçinda kaçirdigi bir gol var veya umut bulut'un bo$ kaleye atamadigi.

    ne demi$ ferguson. istatistikler mini etek gibidir. çok $eyi gösterir ancak asil görmek istediginizi göremezsiniz.

    xg'ye inanmayin, xg'siz de kalmayin bence. çok da $eetmemek lazim.

    istatistik ve matematiksel yönetemlerle $ampiyon nasil olunur konulu netflix'de moneyball filmi var. tavsiye ederim $ahsen.
  • 138
    16 ocak 2022 hatayspor galatasaray maçında, 2014-15 sezonundan itibaren rakiplerimizin bize karşı 3. en yüksek oranlı maçımızı oynadığımız istatistik birimi.

    1. tudorun malum beşiktaş deplasmanı 2017-18
    2. şampiyon olarak çıktığımız sivasspor maçı 2018-19
    3. 16 ocak 2022 hatayspor galatasaray maçı

    küme düşme korkusu yaşayacağımızı öngörmüyordum ama takımın halihazırda olan berbat hücum performansı, yeni teknik direktörümüz domenec torrent'in savunma anlayışı hakkında söylenilenler ile birleşince beni acayip korkutmaya başladı. sonumuz hayır olsun.

    edit: 1. ve 2. maçların başlıkları birkaç saate eklenecektir.
  • 79
    yaptırdığı antrenmanlarla hücum oyuncularının bitiriciliğini körelten bir takımda hiçbir şey ifade etmez.

    konyaspor'un maçlarını izliyorum, cikalleshi, endri çekici, serdar gürler gibi sıradan adamlar yakaladıkları pozisyonların ciddi bir kısmını gole çeviriyorlar, hemen hemen hepsi kariyer sezonunu yaşıyor. bizde ise diagne, mustafa muhammed, babel gibi klas oyuncular gol kaçırma rekorları kırıyor. belli ki konyaspor teknik direktörü ilhan palut'un oyuncularına çalıştırdığı bitiricilik antrenmanları galatasaray'da yaptırılmıyor. "oyuncular gol atamıyorsa hoca ne yapsın" argümanı bu sebeple çürüyor.

    uefa grubumuzda da 25 kasım 2021 galatasaray marsilya maçını saymazsak 5 maçta sadece 2 gol attık, 16 eylül 2021 galatasaray lazio maçındaki golümüzü biz atmadık kaleci havadaki topu kendi kalesine soktu. dolayısıyla galatasaray'ın bitiricilik sorunu her yönden bas bas bağırıyor. xg istatistiği bu yönden eksik bir veri.
  • 222
    en temel problemi şuta dönüşmeyen pozisyonları yok sayması. örneğin topu ortaya çevirdi bir oyuncu 2 takım arkadaşı topa dokunabilse boş kale ve kesin gol; ama ikisi de arka arkaya topa dürtemedi; xg 0 :) çünkü şut yok ortada. aslında galatasaray sözlükte bu kadar adamız; kendimizce bir istatistik oluştursak ve tüm maçları 90 dakika izleyip bunları not etsek ben seve seve ensuperlig.com a koyarım bu veriyi :)

    bir diğer sorun oyuncu dikkate alınmıyor. icardi'nin vurduğu kafa ile nelson'unki aynı xg'ye sahip. ya da 30 metreden hagi, sneijder bir koyar sen ona 0.01 xg dersin ama vuran hagi ise öyle değil işte. sofascore da net pozisyon gibi bir istatistik var; aklımda hayal ettiğim yerlere gelebilirsek ensuperlig.com için bunu yerelde oluşturmak var güzel bir ekip kurup. bakalım nasip :)
  • 46
    maçlarda xg veya türevi verilerin toplam değil de ortalama olarak da verilmesi, bir takımın hücum gücü ve bitiricilik becerileri konusunda daha doğru bir değerlendirme yaratacaktır. yani kapalı bir defansa karşı cezayayı önünden çekeceğin 20 şut'un her biri 0.3 xg olsa toplam 6 xg yaratacak. ancak aynı takıma karşı 0.6 xg'li 10 pozisyon yaratan takım benim için daha değerlidir. 0.2'yi gole çevirmek 0.6'yı gole çevirmekten daha yüksek bir bireysel yetenek ister. tabi kaç atakta bu ortalama oluştuğu verisi ile birlikte. yoksa 0.50 xg'li bir atak bize tam bir veri vermez...
  • 183
    belki insanlar tarafından sevilmiyor. belki sadece bir istatistik ancak bugün paylaşacağım rakamlar ile galatasaray futbol takımının en büyük problemine parmak basıyor.
    (bkz: 1 ekim 2022 adana demirspor galatasaray maçı) galatasaray’ın bugün oynadığı maçta xg oranı 1,92 ve attığımız gol sayısı 0 (sıfır).

    peki ligin en çok gol atan takımı ve 2022-2023 sezonunda en büyük rakibimiz olan fenerbahçe’nin adana demirspor maçındaki xg oranı kaç diye soracak olursanız cevabım gene aynı 1,92. peki rakibimiz bu xg oranıyla kaç gol atmış? tam 4 gol (dört).

    bence bazı şeyleri görmezden geliyoruz. mertens’in boş kale önünde kaçırdığı pozisyon gol olsaydı başka şeyler konuşuyor olurduk. en büyük umudum xg oranı yüksek bir striker almış olmamız. icardi ile bir çok sorunumuzun çözüleceğini düşünüyorum.
  • 217
    artık teknik direktörlerin bile veri olarak kabul ettiği futbol istatistik terimi.
    ancak sağlıkli veriler elde edebilmek için birkaç parametre eklenmesi/düzeltilmesi gerekiyor.

    örneğin soldan kerem ortaladı, icardi kale ağzında topu iskaladi. bu pozisyonun xg'si 0. evet yazıyla sıfır!

    başka bir örnek verelim; kerem ortaladı icardi altipasta vurdu kaleci çıkardı, dönen topu zaha vurdu yine kaleci çıkardı. bu pozisyonun xg'si aşağı yukarı 0.80+0.80= 1.60. yani maçta bir net pozisyonda ardışık iki şut çekiyoruz ama xg'si bize iki net pozisyon veriyor. bir pozisyondan 2 gol çıkması imkansız. dolayısıyla bu da sağlıksız bir veriye dönüşüyor.

    kısacası üzerinde düzeltilmesi gereken noktalar olan, şuan için çok da sağlıklı olmayan bir futbol istatistik terimi.

    edit: bir kaç arkadaş ardışık pozisyonların 1xg üzerinden hesaplandığı konusunda uyardı. en azından bu konuda yol kat edilmiş.
  • 153
    beşiktaş ve galatasaray tarafının çok kaçırıyoruz, atamıyoruz söylenmelerini mantıklı bulmuyorum, hücum hattınızı bitirici ve soğukkanlı isimlerden seçmeniz gerekir. pozisyon üretimi tek başına hücum gücünü belirleyemez.
    sezon başında taylan-berkan-cicaldau-kerem-morutan-halil(diagne) ile başlarken golü kim atar, çift haneleri kim görür diyebileceğin kerem dışında olmadı, diğerleri bu skorerliğe dair hiç güven vermedi ve istikrar sorunu yaşandı.
    tüm bunların yanında pozisyonların kaybı sonrası ne gibi savunma önlemleri alınıyor, rakibin tehditlerine nasıl çözüm bulunuyor bunlarda incelenmesi gereken konular. topyekün hücum etmek yerine bilinçli ve savunma güvenliğini sağlamış bir takım olsaydık tek farklı skorlar takıma yetecekti. alt lig takımı denizlispor'a 3 gol atıp 3 gol yedikten sonra xg üzerinden hala oyunu yorumlamanın mantığı yok senin üç gol yemen problemdi, attığın goller turu geçmek için yeterliydi.
    yüksek xg üretiminden bu sonucun çıkması kadro mühendisliğine yazar.
  • 102
    7xg ile rekor kırmışız, böyle bir senaryo fm'de bile yaşanmaz. en fazla 3xg görür öyle kaybedersin. 4 tane altıpastan gol kaçırmak büyük başarı cidden tebrik ediyorum takımı.

    bu arada gollerden birisi alparslan'in uzaktan attığı gol, o olmasa aslında 7'den 2 attık desek yanlış olmaz.

    https://twitter.com/...57QmW_mohBQ&s=19

    https://twitter.com/...C2Csitsf9Gw&s=19
  • 134
    16 ocak 2022 hatayspor galatasaray maçı özelinde xga kısmında sezon rekorunu kırdığımız istatistik.

    fatih hoca zamanında daha önce konuşulduğu gibi xg bahis istatistiğidir, uzun zamanlı performansı tahmin eder, tek maçlık değildir. bir penaltı, bir tane seken toptan kaleyle karşı karşıya .75lik gol, bir tane de 10 kişi galibiyet ararken kalenin dibinden atılan bir golden dolayı bir maçlık enflasyon olması şimdilik gelecek maçları etkilemez. bu maçın victor nelsson'suz oynandığı notunu da düşelim.

    fakat eğer bu trend devam ederse sıkıntı büyük demektir. beş maçın sonunda geriye dönük ortalama değişimlerine bakılabilir.
  • 157
    ya yine mi derede boğuluyoruz. daha önce buraya yazıp göndermediğim bir mesaj vardı. onu bitireyim diye geldim ve yine nasıl o iki oyuncunun gol atma ihtimali aynı olsun gibi sorulara geri döndüğümüzü gördüm. üzücü artık bu. bakın galiba 1 önceki sayfada upuzun ve derin bir eleştiri yazısı var. istatistik biliminden gelen birisinin bu veriye dair yaptığı verinin alehinde bir analiz. bu istatistiğin berbat bir istatistik olduğunu düşünüyorsanız gidip ona bakın derim.

    bakın 2 tane şeyi kıyaslamak için diğer değişkenleri sabitlemeniz gerekiyor. eğer hagi'nin mi berkan'ın mı daha iyi golcü olduğunu anlamak için değişkenlere sabitlemeniz gerekir. yani aynı pozisyonu yaratıp bakmanız gerek. bunu yapmanız imkansız olacağına göre bizler pozisyonları belli özelliklerine göre kategorize edip bu kategorizasyonları sabitliyoruz. yani bu istatistik zaten hagi'nin berkan'dan daha iyi şut çektiğini göstermek için oluşturulmuş bir istatistik. bunu anlamak neden bu kadar zor? bu istatistiğe getirebileceğiniz en kötü istatistik o vuruşu yapan x olursa gol ihtimali artar demek. bu istatistik golcüleri daha iyi değerlendirmek için çıkartıldı. sonra geliştirildi geliştirildi ve farklı alanlarda kullanılmaya başlandı. belli bir seviyenin üzerindeki oyuncuların ortalama kabiliyetine göre o sayılar belirleniyor. sonra da elimizdeki oyuncu bu ortalamanın neresinde ona bakıyoruz. hagi 0,05 xglik şutlardan da gol çıkartıyor çünkü bu ortalamanın sağında berkan 0,15ten olması gerekenden az çıkartıyor çünkü ortalamanın sağında.

    bir örnek daha verip bitireceğim. ondan sonra da daha önce yazdığım yazıyı paylaşırım herhalde.

    25 gol atmış bir adamla 18 gol atmış adamı sadece gol sayılarından golcülüklerini kıyaslamak yeterli gelmiyor. o 25 golün 10u boş kaleye atılmış gollerse bu bize golcülük becerisini anlatmıyor. başka becerileri anlatabilir ama aradığımız şey golcülük. o yüzden bakıyoruz ve ne görüyoruz. 25 gol atan adam toplamda 27 xg'yi şu kadar şutta bulmuş ve bundan 25 gol çıkartmış. 18 gol atan adamsa 15 xg toplamı şu kadar şut deneyerek bulup o golleri atmış. hatta çok daha az şut çekmiş olsun. o zaman diyoruz ki daha az atan adam aslında golcülük anlamında diğerinden daha iyi olabilir. gol sayısına aldanmamak gerek, diyoruz. bu kadar basit bir istatistikle bu kadar kavga etmenin manası ne hiç anlamıyorum.

    edit: şunu da eklemem lazım. galatasaray özelinde sorun neydi? galatasaray geçen sene de bu senede gayet yüksek xg üretip gol atamıyor ve az xg ürettirmesine rağmen gol yiyor. geçen sene ikinci kısım o kadar yoktu ama özellikle bu sene bu durum ayan beyan göze çarpıyordu. özellikle pozisyonlara baktığımızda galatasaray 0,2 üzeri xg ürettiği şutlarda dahi golü bulma konusunda kötüyken 0,1 civarı ve altı şutlardan en çok gol yiyen takımlardan biri. galatasaray'ın oyun içi istatistiklerinin en azından fatih hoca döneminde (torrent hocayla beraber değişen veriler o kadar aklımda değil) trabzonspor'un verilerinden çok farklı olduğunu falan düşünmeyin. gayet yakın ve hatta üstte istatistiklerimiz vardı. ancak trabzonspor düşük xg'li şutlardan bile gayet yüksek gol sayısına ulaştı ve bunun yanında uğurcan yüksek xg'li şutları bile çıkartacak bir performans verdi. yani hem iyi attılar hem de çok iyi tuttular. yoksa özellikle ligin ilk yarısı savunma ve baskı istatistikleri berbattı trabzonspor'un. her durum için bu çıkarım yapılabilir denemez. sadece xg sayısına bakıp bu yorumu herkese uyduramazsınız ama galatasaray özelinde durum bu. bu kadar ceza sahasına topla giren, bu kadar xg üreten, bu kadar kaliteli xg üreten bir takımın gol sayısının bu kadar az olması bitiriciliğinin berbat olduğundan başka bir şeyi göstermez. yahu forvetler arasında xg/gol oranına bakıyorsunuz çıkan sonuçların dibinde halil, batsuahi, berisha var. bu durum ile 3 büyüklerin bu seneki performansı arasında bir ilinti olmadığını mı düşünüyorsunuz hakikatten.

    -------------------------------------------------------------------------------
    bir süredir xg'nin üzerine daha sofistike konuşulan, eleştirilen, üzerinden daha fazla metrik oluşturulmaya çalışılan istatistiki bir metrik olduğunu görüyorum. bu çok hoşuma gidiyor çünkü xg en temelinde çok basit tanımlanan bir veri. sonrasında da bir sürü farklı şekilde genişletip geliştirmeye çalışıyorlar. bu sebepten biz ölümlüler seviyesinde de kendine bir yer bulduğuna inanıyorum.

    ancak fark ettiğim bir hata var. bu analizcilerin bir hatası değil, daha temel seviyede oyunu ve bu tarz metrikleri amatör seviyede algılamaya çalışan insanların yaptığı bir hata. xg toplamını tek bir anın sonucu gibi görüyor bazı insanlar. oysa bu bir sürü anın toplamı. ancak gol dediğimiz şey o bir anla alakalı. haliyle toplam xg ne kadar önemliyse şut başına xg ve/veya yüksek xg'li şut sayısı da önemli.

    yanlış hatırlamıyorsam opta yaptığı analizler sonucunda 0.10, 0.11 xg'li şutlara standart şutlar derken 0.2 ve üstü şutlara daha verimli şut olarak kabul ediyor. şimdi 2 takim alalım. 1 tanesi 4 tane şut çekmiş olun. bunların xg'leri de 0.25, 0.2, 0.1 ve 0.05 olsun. burada dikkat edersek şut başına 0,15 xg üretilmiş. bir başka takım da toplam 1,8 xg'yi 12 şutla üretsin. şut başına yine 0,15 xg üretildi dikkat edersiniz. şimdi buraya 12 tane xg sayısı uydurmaya üşeniyorum o sebepten 2. takımın ürettiği en yükse xg'li şut da 1,17 olsun. peki bu iki takımın kendi aralarındaki maça baktığımızda ne görüyoruz?

    2. takım çok daha fazla şut çekmiş ve çok daha fazla xg üretmiş. o zaman daha çok gol atmış olmalı değil mi? hayır değil. bu iki takımın güç, kurgu, kalite, oyun tarzlarındaki farklılıklardan dolayı oyunun oynandığı alan, şut sayıları vs farklı olabilir. aslında eğer ilk takım rakibine bol şut verme pahasına kaliteli şut vermemeyi hedefliyor bunun yanında da bulabileceği koridorları kontra ataklarla değerlendirip az ama iyi pozisyona girmeyi hedefliyorsa ilk takım amacına neredeyse ulaşmıştır. evet belli ki 2. takım 0,1'den fazla xg üreten şutlar bulmuş ve bunlar plana tam oturmuyor. böyle bir fikirde şut başına xg'yi daha da düşük tutmak istersiniz. ancak verdiği hiç bir şut da 0.2 xg'yi üretmemiş. bu açıdan da plan fena tutmamış denebilir. aynı zamanda bu takım 2 tane çok iyi pozisyon bulmuş. yani ilk takımın hocası gayet planının o maç için doğru olduğunu ama performansın artırılması gerektiğini düşünebilir. bu sırada 2. takım da rakibinden 3 kat fazla xg ürettiğini düşünüp bunun illüzyonuna kanıp performans veya plan sorgusu yapmayabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın