• 676
    tff, hücum oyuncularının bilerek ya da bilmeyerek elle oynadığı pozisyonlarda kararın var hakemi tarafından verileceğini açıkladı. saha hakemi pozisyonu izlemeyecek.

    --- alıntı ---

    merkez hakem kurulu tarafından uygulamaya alınan 2019-20 sezonu hakem gelişim programları kapsamında seminer, toplantı ve çalışmalar devam ediyor.
    bu kapsamda üst klasman hakem seminerleri'nin ikincisi, mhk başkanı zekeriya alp, mhk üyeleri ve mhk eğitim danışmanı jaap uilenberg'in katılımları ile gerçekleştirildi. seminerde, süper lig'in ilk 2 haftasında yaşanan önemli pozisyonlar grup çalışmaları ve teknik seanslar yapılarak analiz edildi. disiplin uygulamaları (2. sarı kartlar ve sarı kart çizgisi), ceza sahası içindeki mücadeleler, elle oynamalar ve maç kontrolü konuları üzerine çalışmalar yapıldı.

    bununla birlikte, bu sezon başında önemi vurgulanan, 'var sisteminde yüksek müdahale çizgisi' konusundaki çalışmalara devam edildi. fikir birliği ve standartların sağlanması açısından yapılan değerlendirmede, sistemin sadece 'açık ve bariz hata' olan pozisyonlarda devreye girmesi gerektiği vurgulandı.

    var incelemeleri konusunda zaman kayıplarını azaltmak için çalışmalar yapılırken, hawk-eye firmasından gelen var sistem operatörleri ile toplantı yapıldı.

    sezon başında değiştirilen oyun kurallarından, 'bilerek veya kazara elle oynama sonucu bir gol atılması' durumunda, golün iptal edilmesi gerektiği şeklindeki yorumun, var sisteminde getireceği uygulama yeniliği hakkında bilgi verildi. bu bağlamda; atak yapan takımın oyuncularının elle gol atması veya atak başlangıç fazında bilerek veya bilmeyerek (kaza ile oynama dahil) elle oynaması ve pozisyonun golle sonuçlanması durumunda, pozisyon artık yoruma açık kabul edilmediğinden(ele temas olması ve bunun var tarafından tespit edilmesi) gol iptali kararı, hakemin ofr(sahada inceleme) yapmadan, direk var'dan gelen bilgiyle verilecek.

    mhk tarafından bu sezon ilk defa uygulamaya konulan hakem koçları projesi de hayata geçiriliyor. bu kapsamda mhk tarafından belirlenen hakem koçları ve seçilen hakemler maç analizi yapıp, koçluk-hakemlik felsefesi üzerine çalışmalar yürütüyor. bu proje 6 ay süresince aynı ekip ile devam edecek ve sonuçları mhk tarafından değerlendirilecek.

    --- alıntı ---

    http://www.tff.org.tr/...248&ftxtID=31916
  • 677
    bence bu sistemin teknolojik gelişme olarak ilk önceliği taşınabilir veya kompakt hale getirilmesi olmalı. öyle bir şey olmalı ki, hakem kurulları her maça beşinci hakem olarak var hakemini atayarak, belirli bir merkeze bağlı kalmadan ana dört hakem ile birlikte seyahat edip, oyuna dahil olabilmesi mümkün olmalı. böylece her maç var ile yönetilebilir hale de gelir.
  • 680
    artık iyice çığırından çıkmış ve kafalarına göre kullandıkları, keyiflerine göre karar verdikleri uygulama olmuştur.
    13 eylül 2019 galatasaray kasımpaşa maçında nasıl oluyor da aytaç'ın mario lemina'nın bacağına bastığı pozisyonda var devreye girmiyor. çok açık net bir kastı basma var. kırmızı kart olması gereken ve maçın gidişatını etkileyecek bir pozisyon var. ama var devrede yok!
    keza yine maçın çok kritik bir anında adem büyük'ün pozisyonunda penaltı verilmeyen, var'dan uyarı yapılmayan bir pozisyon var.
    bunlar çok açık ve direkt maçın sonucuna etki edecek pozisyonlar.
    var kime var, neden var!?
  • 683
    22 eylül 2019 yeni malatyaspor galatasaray maçı'nda andone'nin kaleciden topu çalıp, aldığı darbeye rağmen kendini yere bırakmaması sonucu devreye girmemiştir, andone kendini bıraksa, penaltı, kırmızı kart.

    andone'nin kendini yere bırakıp bırakmaması kimseyi ilgilendirmez, adam iyi niyetli, maçı tam hatırlamamakla beraber, avrupa'da buna benzer bir harekette var'dan uyarı gelip, hakem penaltı vermişti. düşseydi kesin penaltı ve kırmızıydı, kimse de birşey diyemezdi.
  • 684
    tvlerde yorumculuktan para kazanan insanlar bile henüz var sisteminin nasıl çalıştığını kavrayamadı.

    var sistemi, topun oyunda olduğu süreyi değerlendirir. yani mesela bir taç atışı oldu, bir takım o taç atışını kullandı ve topu oyuna soktu. var o zaman çalışmaya başlar. bu taç atışı golle sonuçlanırsa, taçın gerçekten taç mı olduğunu ya da kimin kullanması gerektiğini kontrol etmez, çünkü var pozisyonu top oyuna girdikten sonra izlemekle yükümlü.

    aynı şekilde, bir duran top olursa(penaltı hariç), var bunun doğruluğunu incelemez. eğer ki duran top golle sonuçlanırsa yine de o duran topun doğruluğu incelenmez, çünkü var top oyuna girdiğinde çalışmaya başlar.

    22 eylül 2019 yeni malatyaspor galatasaray maçında yediğimiz golde faulün yanlış olduğu neden var uyarısı gelmediği gibi yorumlar yapılıyor. yapılmasın, varın görevi değil o.

    sonra bir diğer nokta, mesela ilk örneğimdeki taç pozisyonunu açıklamak için biri var taça bakmaz şeklinde bir açıklama yaptı, kimdi hatırlamıyorum. ardından insanlar taç pozisyonu varın kapsama alanında değil gibi bir düşünceye girdi.

    eğer ki top oyun alanındaysa, taç çizgisinden çevrilmiş ve golle sonuçlandıysa, o topun çizgiyi geçtiğine dair şüphe varsa var devreye girip pozisyonun taç olup olmadığını araştırabilir. bunun nedeni de topun oyunda olması, durmamasıdır.

    özetle top oyuna sokulduğu anda, var için çalışma başlar, öncesi pozisyonlar tekrar varda değerlendirilemez.
  • 685
    futbolda saha icindeki buyuk captaki haksizliklari ortadan kaldirmasa da, ciddi oranda azaltabilecegini dusundugum ve olumlu yaklastigim bir uygulamaydi. lakin malesef ciddi acikliklar da mevcut. belki gecis sancilaridir, ilerleyen yillarda bu acikliklar da kapatilir ama mevcut durumda en azindan ulkemiz icin pek iyi gitmiyor.

    oncelikle henuz hakemler ve oyuncular bile alismis degiller. ornegin atak sirasinda ofsayt oluyor, normal sartlarda cok bariz degilse yan hakem devam ettirmeli, pozisyon bittikten sonra bayragi kaldirmali en azindan. boylelikle pozisyon gercekten ofsayt degilse, bosuna kesip olasi bir golu yemekten kacinmis oluyor. lakin cogu pozisyonda yan hakemler hemen bayrak kaldiriyor, veya oyuncu neden bayrak kaldirmadi diye hakeme yukleniyor hatta kart yiyor. bu durumu onlar bile ogrenmis degiller.

    bir de malesef soyle bir sacmalik var. atiyorum bir pozisyonda faul oluyor ama oyun devam ediyor, o pozisyon golle sonuclaninca o faul incelenebiliyor ve gol iptal ediliyor. lakin faulden kesilmeyen pozisyon korner veya atiyorum frikik olursa, ve golle sonuclanirsa ona donup bakilamiyor. bu hakikaten bambaska bir haksizlik, yani ilk topun kalende gol olmasini tercih edersin o zaman normalde, kornere falan cikacagina. burada var haksizligi, hakemin gozunden kacanlari bulsun diye var. ama kullanmamis oluyorsun. hos, buna girince mac oynanmaz hale gelecek zira ulkemizde en acik pozisyon bile 2-3 dakika bekleniyor karar ciksin diye. avrupa'da en gec 30 saniye icinde kararin verildigini goruyoruz, yani saha icinde adamlari yakalama sansimiz zaten yok, bari surda denk olalim, onu bile beceremiyoruz. hele zaten hala daha bariz penaltilarin, kirmizi kartlarin verilmedigini, veya verildigini gormek ulkemiz adina ayri bir rezalet, soylemeye gerek yok.
  • 687
    video yardımcı hakemi oyunu çok durduruyor eleştirileri üzerine daha az kullanmaya başladılar(örnek:beşiktaş-başakşehir,malatya- galatasaray)
    fakat hakemler video yardımcı hakemle doğru karar veremezken şimdi daha az bakacağız diye bakmaları gereken pozisyonları atlıyorlar.ben yanlış karar verilmesindense oyunun durmasını tercih ederim.

    kurallar açısından da maç süresinin basketboldaki gibi oyun durduğunda durdurulup mesela otuzar dakikalık iki devre olması lazım.şu anki zaman uygulamasında gerçekten sakatlanan mağdur oluyor rakip devam ediyor sakatlanmayıp numara yapan rakibinin süresini çalıyor.
  • 688
    leicester city-tottenham hotspur* maçında milimetre ile ofsayt kararı sonrasında mancester cityli bir mühendis, yaptığı matematiksel analiz sonucunda var sisteminin yetersiz olduğunu kanıtlamış.

    basitçe açıklamak gerekirse var'daki kamera saniyenin 50'de 1'i kadar bir sürede kare alabiliyor (bunu bildikten sonra gerisi geliyor zaten). örneğin; hızı 34.97 km/h olan sterling'in saniyede katettiği mesafe 9.7138 metre ((34.97*1000)/(60^2)). bunu saniyenin 50'de birine vurunca 19.427 santimlik bir mesafe ortaya çıkıyor. yani bu şu demek: saatteki hızı 34.97 km olan bir oyuncunun her 19.427 santimde bir görüntüsü var tarafından tespit edilebilir. ara durumlar var tarafından yakalanamaz. bu da topun ayaktan çıkma durumuna göre ciddi bir hata payı ortaya çıkartır. bundan dolayı tottenham-leicester maçındaki karar hatalıdır.

    tamamen doğru. ama haberi ilk okuduğumda çok daha ciddi bir analiz bekliyordum ki lise 1 seviyesi bir matematik ve fizik ile karşılaştım.

    https://eksiup.com/p/jx177580c5fj
  • 690
    --- alıntı ---

    ingiltere'de tottenham'ın leicester city'e karşı attığı golün var incelemesi sonrası 'milimetre' ile ofsayt olduğunun tespit edilmesi ve golün iptal edilmesi sonrası tartışmalar devam ediyor.

    mühendis olan bir manchester city taraftarı, var sisteminin ofsaytı tespit etmekte yetersiz olduğunu ispatladı. formüle göre saniyede 50 kare alan kamera, örneğin raheem sterling'in dripling hızı olan 34.97 km'de hatalı karar verebiliyor. saniyede 9.7 metre koşabilen sterling, her bir karede 19.4 cm ileri gidebiliyor.

    hesaplamaya göre; eğer var, hızlı bir oyuncunun 20 cm'den daha kısa bir mesafede ofsayt olduğuna hükmederse yanlış bir karar vermiş olacak.

    manchester city taraftarı olan mühendisin formülü, ingiltere'de olay olurken var tartışmaları tekrar alevlendi.
    --- alıntı ---

    https://m.sporx.com/...-etti-SXHBQ802838SXQ

    ofsayt çizgilerine güvenmemekte haklıymışım.

    saniyede 50 kare yakalanıyor ve bir saniyede 9,5 metre koşan oyuncular var. her bir karede 20 cm'ye yakın oynamalar var.

    iş tamamen hakemin takdirine kalıyor. eğer olay o karelerden ikisinin ortasındaysa mesela, ofsayt kararını var'daki hakem emin olmadan veriyor bir de.

    eyyam yapmak için ise birebir. istediğin kareyi seç ve ekrana getir. sorgulayan yok, bilgi veren yok. detaylı analiz paylaşan yok.

    tff'nin mhk'sinin hakemleri ne isterse o oluyor!
  • 691
    https://m.sporx.com/...-etti-SXHBQ802838SXQ

    ofsayt cizgileri ve kamera hizi gibi konulari kayserispor macindan sonra tartistik burada zaten ki ingiltere'de o kadar da buyutulmedi bu. oradaki insanlar birincisi teknolojinin sinirlari olabilecegini ikincisi de sistemin kotuye kullanilmayacagina inaniyorlar.

    mevcut teknolojiyle bundan iyisi su an mumkun olmasa da insan gozu ve algi hiziyla karsilastirildiginda var ofsayt konusunda cok daha isabetli. aksini dusunen arkadaslar asagidaki video serisine bakip ofsayti tespit etmekteki yeteneklerini sinayabilirler.

    http://www.law-11.com/video-training.html

    ofsayt var'in kullanildigi belki de en seffaf alan, cunku hakemin subjektif yorumunun en az girdigi kural. var hakemi sadece futbolcunun neresinin referans olacagini seciyor (omuz, diz, kafa vb.). ondan sonra cizgiler otomatik olarak sistem tarafindan ciziliyor. hangi karenin kullanilacagi konusu da net aslinda; topun ayaktan ciktiginin goruldugu ilk kare. bir onceki karede eger top hala oyuncunun ayagindaysa bir sonraki kare kullaniliyor. ofsayta yakalanan oyuncu iki kare arasina ofsayta dusecek kadar hareket ettiyse eger dedigim gibi su anki teknoloji ile buna yapacak bir sey yok.

    aklima gelen bir secenek var'in hata payi icindeyse ofsayt mesafesi saha hakeminin verdigi karar gecerli sayilabilir.
  • 698
    maalesef sadece ülkemizde değil avrupada da işlevselliğini yitirmiştir. ilk zamanlar hatalar olsa da etkindi. efektif idi. gelen art niyetli talimatlar sonrasında var hakeminin insiyatifine kalan sistem olmuştur.

    (bkz: 5 ekim 2019 gençlerbirliği galatasaray maçı)

    bu maç geçen yıl oynansaydı mariano haklı bir kırmızı görecekti. belhanda'nın pozisyonunu da hakem izlerdi muhtemelen.

    şl'de de çok zayıf kalıyor. maçın durması önemli değil. gri pozisyonlar dahil incelenerek doğru kararlar verilmeli.

    ofsayt konusunda da saniyede 24 kare mevzusu sebebiyle oyuncunun hızına göre bir kaç santimlik pay bırakacak bir ofsayt çizgi sistemine geçilmesi gerekiyor. çok zor bir şey midir bilemiyorum.
  • 699
    2018 2019 sezonunda var'ı kullanma süresi olarak süper lig açık ara birinci olunca bu süreyi azaltmak için var'ı kullanmanın elzem olduğu pozisyonlarda bile kullanmıyoruz. yalnız bu şekilde var kullanma süresi düşse de önemli olan nitelik olduğu için gene bir yere varamayacağız.
    işimiz gücümüz rakamlar. işimiz gücümüz nicelik.
    (bkz: 2019 2020)
App Store'dan indirin Google Play'den alın