• 229
    entry'i yazmam sebep örnek pozisyon: (bkz: 18 haziran 2018 isveç güney kore maçı/#2445996)

    sadece oyuncular itiraz edince mi hakemler kontrol ediyor sanılıyor bilmiyorum, yani eleştirilecek ve geliştirilmesi gereken onlarca yeri varken tuhaf tuhaf eleştiriliyor sistem.

    video hakem odasında pozisyon, tekrarları ve farklı açılarıyla izleniyor. var hakem odasında televizyon kameralarından farklı kameralar da bulunmakta ayrıca. pozisyonlar izleniyor; eğer hakemin kararında bir yanlışlık olduğu düşünülürse kulaklıktan hakem uyarılıyor. ama pozisyon penaltı hoca şeklinde değil. daha çok "pozisyonda temas vardı" şeklinde. hakem de bunu izleyip izlememeye karar veriyor. yani kontrol yine orta hakemde; eğer var %100 bir penaltı yakalamış olsa dahi orta hakem bu kararı uygulamayabilir. karşı takım atağa geçsin de oyunu durdurayım diye bir saçmalık nasıl düşünülür bilmiyorum ama tabii ki de öyle bir şey yok. oyuncular itiraz etse de itiraz etmese de var pozisyonları inceleyip orta hakemi uyarıyor. dolayısıyla takımların video görüntü isteme hakkı yok hakemden, çünkü gerek yok. bir replay'in anında nasıl izlenip hakeme bildirilmesini bekliyorsunuz zamanda ileri gitmeden orası da meçhül.

    bazen bizim derbi maçlarında bir pozisyon 2-3 gün tartışılıyor kimi hakem faul diyor kimi devam diyor; bu sistemden %100 mükemmelliyetçilik beklemek zor, çünkü futbol diğer sporlar gibi oldu-olmadı vs değil.

    itiraz konusuna devam edersek; birader isveç'in 11 futbolcusu itiraz edip gol yerse gol yemiş olurlar bu kadar basit. oyuncular itiraz etmeyecek. penaltı olmayan pozisyona 3-4 futbolcu itiraz ederse, bundan faydalanıp gol atarsa karşı takım haksızlık olacakmış.. ramazan yeni bitti kimse ayık gezmiyor mu anlamadım. takımların veya oyuncuların video tekrarı isteme hakkı yok!; itiraz edip video'ya izletemezsin pozisyonu, yok birader kim dedi bunu size. yukarıda da süreci anlattığım gibi; isterse kimse itiraz etmesin; isterse 11 kişi itiraz etsin var pozisyonları her türlü gözden geçiriyor.

    bu akış sayesinde oyuncu itiraz etse de etmese de bir şeyin değişmeyeceğini bilecek. kendini abartılı yere fırtlatma, 4-5 kişi hakemin etrafını sarıp baskı altına alma gibi şeyler son bulacaktır zamanla çünkü pozisyon zaten arka tarafta izleniyor her türlü; hakemin etrafını sarmanın bir anlamı yok zararı var takımın adına çünkü pozisyon temizse dönen toptan tehlikeli atak yiyebilirsin mevkini terkedip hakemin yanına gidersen.

    yukarıdaki bknz verilen maçtaki pozisyonda da korenin atağı niye piç edilsin...... isveçliler topunu oynamak yerine hakemin etrafını sararsa kore de gider gol atar temizinden. hatta bu durumda korelilerin lehine olur isveçlilerin itirazı edip pozisyonlarını terketmesi.

    bunun yanında sistem tüm pozisyonları zaten asenktron replayinden izlediğinden "itiraz hakkı"na gerek yok; çünkü tüm pozisyonlar zaten izlenmekte şu aşamada; belki ilerde sistemi hızlandırmak için itiraz edilen pozisyonlar incelenir ilerde ama o da pek gerekli gibi gelmiyor kulağa.
  • 230
    18 haziran 2018 isveç güney kore maçında görüldüğü üzere bir pozisyonu düzeltme uğruna birçok pozisyonu harcayan sistem.
    ya eğer penaltı olmasa idi? isveçliler hakemle uğraşmakta olduğu için kore daha avantajlı olmayacak mıydı? ayrıca yakın dövüş müsabakalarında * bildiğim kadarıyla hatalı itiraz sonrası rakibe bir puan veriliyor. eğer bu penaltı olmasa idi, oyun akarken hakemi baskı altına alan o kadar isveçli futbolcuya hiçbir şey uygulananmayacak mı? sarı kart demiyorum tabii. yani sadece hakemi değil oyuncuları da tembelleştiriyor. sen devam etsene eğer bir hata varsa zaten hakeme bildiriyorlar. ama akan oyunu bırakıyorsun. bu sefer haklılar ama ya penaltı kararı verilmeseydi? ya da hakem oyunu devam ettirseydi? kısaca desteklemiyorum 'var' sistemini. ama kullanılacak bundan sonra görünüşe göre. fakat oturması için 3-4 sene var gibi gözüküyor. dünya kupasında kullanılıyor olması -bazı itirazların daha yüksek sesle doğma ihtimaline rağmen- bence doğru bir tercih.

    ekleme: var'ın sadece oyun durduktan sonra kullanılması gerek gibi gözüküyor. penaltı olmasa idi tehlikeli kore atağı hiç edilecekti.
    ayrıca var konusunda çok fazla itiraz eden oyunculara da turuncu veya beyaz kart gösterilebilir. ya da takım başına 3-5 kere itiraz hakkı tanınabilir.
    bunlar ve bunlar gibi değişiklikler 'var' sisteminin oturması için gerekli değişiklikler bence.
    ama sormak istiyorum: gerçekten bu kadar değişikliğe ihtiyaç var mı? duyuyor musunuz?
  • 231
    teniste olduğu gibi sistem oluşturulamaz mı? takımlara belli sayıda itiraz hakkı tanınır. (90 dakika için 2 itiraz hakkı mesela)
    takım kaptanı hakemin yanlış karar verdiğini düşünüyorsa bunu hakeme bildirir. hakem oyunu durdurur. tekrarı izlenerek kararı düzeltilirse takımın itiraz hakkı yanmamış olur. kararı değiştirmezse itiraz hakkı bir azalır.
    maçın sonuna her itiraz için 30 saniye eklenir. itiraz hakkını kullanmayan takıma 1 güven puanı verilir.
    sezon sonu bu güven puanları toplanarak ... (bkz: swh)

    edit: bizim gib hakemlerden canı yanan takımlar için nimettir. ceza alanı içinde elleri arkadan birleştirmiş oyuncumuzun omzuna top geldi diye aleyhimize penaltı verildiğini gördü bu gözler. (hangi maç hatırlamıyorum, deplasman kesin)
  • 233
    hatalı kararları %80-90 oranlarında ortadan kaldırıldığı görülmektedir. uygulama esnasında oyuncuların itirazları değil, ekran başındaki hakemlerin, maçın hakemine uyarıda bulunması esastır. hatta buna bağlı olarak ofsayt bayrakları bile geç kalkmakta, gol olduktan sonra pozisyonun ofsayt olup olmadığı kontrol edilmektedir. ben açıkçası bu uygulamayı sonuna kadar doğru buluyorum. doğru düzgün hakemlerle uygulandığında haksızlıkların önüne geçecektir. dikkat edilirse bu uygulamanın ardından verilen penaltı kararlarında oyuncuların itirazları da oldukca azalmış durumda. yani kusurlu hareketi yapmadığına inanan oyuncular bile kararları kabulleniyor. bu dolaylı olarak tribünlerdeki ve sahadaki gerilimi de azaltacaktır.

    ligimizdeki hakemlere hiç güvenmediğim için ülkemizdeki uygulamaları yine forma rengine göre mi olur çok emin değilim. bunu zaman gösterecek.
  • 234
    dün 17 haziran 2018 brezilya isviçre maçında maçı brezilya'dan aldı isviçre'ye verdi. kimsenin sesi çıkmadı. 1 faullü gol, 1 de penaltı. bu sistem maçı hatalardan arındırmaktan ziyade istediği skoru hazırlayacak bir sistem. türkiye için evlerden ırak diyorum.

    penaltı pozisyonu: https://twitter.com/.../1008438606124474375

    faul pozisyonu: https://twitter.com/...432516083208192?s=19
  • 237
    dunya kupasinda mide bulandirmistir. daha once bu sistemin uygulandigi liglerde izledigim maclarda gayet guzel bir uygulama gibi duruyordu ancak 2018 dunya kupasinda nasil kullanildigi konusunda kimsenin tam bir fikri yok sanirim. su ana kadar o kadar kritik hatalar oldu ki bu sistemin varligi bende ciddi soru isaretleri olusturdu. bence de her takima mac icinde iki uc itiraz hakki verilmeli. hakemden ziyade takimlar istediginde basvurulsa daha guzel olur gibi duruyor.

    * * ** *

    edit: bir hakem hatasi bile duzeltilse bu iyi bir sey ancak bir takim video hakem ile penalti kazanip uc puan aliyor, diger takim bu sistemden faydalanamiyor. belki de bu sistem yuzunden hak eden bir iki takim gruptan cikamayacak. iste asil adaletsizlik bu, hakem hatasindan bile kotu bir durum.
  • 238
    yere yatan oyuncuların da kesinlikle izlenmesi gereken oluşum. futbolun akıcılığının en önemli düşmanı video hakem uygulaması değil, darbe şiddetinden bağımsız yere yatan oyunculardır, kesinlikle ceza almaları gerekir. sırf bu olay için maçı ayrıca izleyen video hakem gereklidir, ha yapmayız derlerse de video doktor uygulaması başlasın biz yapalım onların işlerini, ona da razıyız.
  • 241
    kaç maçtır bir takıma verdiği penaltıyı başka takıma vermiyor, sonucu değiştirmeye yönelik izleniyor görüntüler ama ilk hatalı kararı düzeltmesiyle yine güzellemelere başlanmış. türkiye'ye gelince 5 hafta sonra bizim pozisyonlar niye izlenmiyor diye toplanıp ağlaşırız. şu sistem bildiğin futbolun altına dinamit koymaktır, federasyonlara al sonuçları nasıl istiyorsan öyle düzenle demektir. şu sistemi türkiye'ye gelmesini destekleyen yazarlara, en büyük destekçisinin hangi kulübün başkanı olduğuna bakınca hangi amaca hizmet edeceğini de az çok çıkartırsınız.
  • 242
    desteklediğim, futbola entegrasyonu konusunda kendimce "daha bile fazla müdahil olması gerekir" şeklinde fikir beyan etmek istediğim faydalı uygulama. çeşitli spor sitelerinin, twitter hesaplarının vs. "video hakem uygulaması hakkındaki görüşünüz nedir" temalı anketlerinin (benim denk geldiğim anketler) sonuçları da video hakem uygulamasının lehine. katılımın 5b kişinin üzerinde olduğu anketlerde ortalama %70 - 75'lik bir kitle bu uygulamayı olumlu bulurken %15 - 20 negatif yaklaşıyor olaya. kalan %10 da kararsız olarak fikir beyan ediyor.

    ekleme şeysi: buzz spor'un anketi: https://twitter.com/.../1010160588725596162

    demarkesports'un anketi (bu daha farklı bir anket, bir yaklaşım): https://twitter.com/...s/876531347338219521

    2018 dünya kupası öncesinde bein sports türkiye'nin yaptığı anket: https://twitter.com/...s/995042317902983170

    ilk fırsatta (iş ortamından sıyrılınca) farklı yüksek katılımlı anketleri de eklerim entry'e.
  • 243
    artik futbol seyir zevkinden çok ekonomik gelir olarak çok ciddi bir piyasa haline dönüştü. bir maç için bile milyonlar kazanıp, milyonlar kaybedebiliyor takımlar. kupa kazanmak artık ikinci planda elde edilecek gelirler dikkate alındığında desteklenmesi ve geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

    kendi açımdan izlerken sıkılıyor insan maç soğuyor ve zaman alan bir uygulama ama empati yaptığımızda o karar ekonomik olarak ciddi şekilde etkilemekte takımları.
  • 244
    desteklediğim uygulama. ben buna açıkçası futbolcu, teknik ekip, takım ve taraftar emeği açısından yaklaşıyorum. bir futbol takımının başarısı için saha içinde ter döken oyuncuların dışında katkı sağlamaya çalışan yüzlerce hatta binlerce kişi var. elindeki 5 kuruşu takımı uğruna harcayan, maç izlemek için, takımının galibiyetine az da olsa bireysel bir katkıda bulunabilmek için stada giden taraftarlar var. bir hakem hatasıyla verilmeyen penaltı bu insanların hepsinin emeğini karşılıksız bırakabiliyor. bu uygulama sayesinde bu emeğin karşılığı daha düzgün bir biçimde alınabiliyor.
  • 247
    futbolun adaletini sağlamak adına yerinde bir uygulamadır. fakat gelgelelim ki ülkemizde bu uygulamanın hakkaniyetli olarak uygulanacağını düşünmüyorum. çünkü niyetler kötü olduktan sonra teknoloji de fayda etmez. belli kesimlerden alınan talimatlarla maça çıkan hakemlerle o ekran başında oturan hakemler de aynı olacak neticede. umarım ki adaletsizlikleri yok eder ülke futbolumuz adına. bu uygulamanın en çok bizim takımımıza faydası olacaktır; nesnel olunması kaydıyla elbette.
  • 249
    uygulanmadığı her lig ve kupa organizasyonu benim gözümde artık şaibelidir.

    sene 2018. şu teknoloji düşmanı futbol romantikleri ve bahis lobisi olmasaydı 2000'li yıllarından başından beri uygulanabilirdi. video teknolojiyi ta 2018'de dünya kupasında görmemiz, son 1 sene içinde liglerde uygulanması bana göre skandaldır. teniste şahin gözü teknolojisinin epeydir uygulanması, basketbolda futboldan çok önce video hakemin uygulanması futbolun tutuculuğunu zaten gösteriyor.

    video hakemde sorunların var olması, soru işaretlerinin olması, boşlukların olması bu sistemin direk kötü olduğunu göstermez. tartışılması gereken video hakemin varlığı değil, video hakemin daha iyi nasıl uygulanmasıdır. daha adaletli, daha objektif, daha az hata payıyla nasıl uygulanacağı tartışılmalıdır. mesela baş hakeme video hakemden kulağına bir uyarı geldiğinde baş hakem pozisyonu izlememekte ısrar edebiliyormuş. bu dediğim dedik, egolu hakemlerce suistimal edilebilir. bence uyarı geldiğinde direkt hakem görüntüyü izlemeye koşmalı. öte yandan takımlara belirli sayıda itiraz hakkı getirilmesini olumlu bulmuyorum. bunu kötü niyetle kullanmak isteyen takımlar olabilir. itiraz etmiş olmak için itiraz etmek oyunun aşırı durmasına sebep verebilir.

    almanya'da ve italya'da bu sistem ilk senesinde başarılı sonuçlar verdi. özellikle almanya'da başlarda çok karşı çıkıldı, epey de sıkıntı çıktı ama sistem oturunca kimsenin itirazı kalmadı. ben aynı sürecin ülkemizde de yaşanacağını düşünüyorum. bizim uyum sürecimiz daha uzun sürebilir, o kadar. şu anda bu sisteme karşı olanların çoğunluğu zamanla iyi ki var var diyecekler. göreceksiniz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın