• 1
    uefa uluslar ligi'nin 3. sezonudur. 55 uefa ülkesi katılacak turnuvanın grup aşaması 2 haziran - 27 eylül 2022 tarihleri arasında final aşaması ise haziran 2023 tarihinde oynanacak. türkiye a milli takımı'nın c liginde yer alacağı turnuvada rakipleri lüksemburg , litvanya ve faroe adaları olacak.

    bugün kurası çekilen turnuvanın grupları şu şekilde:

    a ligi: https://gss.gs/588.png
    b ligi: https://gss.gs/vox.png
    c ligi: https://gss.gs/DEZ.png
    d ligi: https://gss.gs/KFZ.png
  • 3
    c ligi için gönlümden geçen grupta;

    1. torbadan türkiye
    2. torbadan yunanistan
    3. torbadan azerbaycan
    4. torbadan kıbrıs rum kesimi

    olsaydı bizim için hem seyahat süresi az komşu ülkelerle hem de iki kardeş ülkelerin birbirleriyle karşılaşmasına imkan verecekti.

    mevcut kurada ise lüksemburg, litvanya ve faroe adaları grubundan lider çıkarız. stefan kuntz mümkün olduğu kadar genç bir kadroyla maçlara çıkıp yeni oyuncuların çıkmasını sağlamalıdır. aynı zamanda kendi takımlarında banko oynayan futbolculara ekstra maç mesaisi yaptırmamış olur.
  • 4
    https://gss.gs/rwP.png

    mavi: a ligi
    yeşil: b ligi
    sarı: c ligi
    pempe: d ligi

    ligler bölgesel olarak ayrışıyor. a liginde batı avrupa haricinde bir ülke yok. kuzey ve doğu avrupa ülkeleri b liginde. balkan, kafkas ve periferi ülkeleri b ve c liglerine dağılmışlar. cebelitarık, san marino ve lihtenştayn haritada yoklar. cebelitarık c, diğerleri d liginde.

    not: merak eden olursa diye belirteyim: faroe adaları britanya ile izlanda arasında karaltı şeklinde gözüken adalar topluluğu.
  • 5
    bizim grup haric c liginde diger 3 grupta 4 mac sonrasi liderler buyuk oranda belli oldu.

    1. grup: turkiye
    2. grup: yunanistan
    3. grup: kazakistan(yüzde 90)
    4. grup: gürcistan(yüzde 90)

    eger bu 4 takimdan hicbiri eleme gruplari vasitasiyla euro 2024 sampiyonasina katilamazsa, en cok puan alan birinci takim dördüncü takimi, ikinci takim ise ucuncu takimi kendi sahasinda yari final eslesmesinde agirlayacak. kazananlar yine tek ayakli final macina cikacaklar. ev sahibi takim ise yari finaller oncesi belli olacak.

    buna gore türkiye ve yunanistan, gürcistan veya kazakistan ile eslesip kendi sahalarinda yari final macina cikacaklar. her iki takim da rakiplerini eledigi takdirde finalde karsilasacaklar. mac hangi ulkede olursa olsun yüksek gerilimli bir final olacagi kesin.

    ınsallah seneye gerilim azalir ve dünya ikinci bir futbol savasina sahit olmaz. ama en garantisi bizim eleme grubunu ilk ikide tamamlayip sampiyonaya dogrudan katilmamiz.*
  • 7
    ilk 4 maclar tamamlandigina gore yorum yapmaya baslayabiliriz.

    oncelikle uluslar ligi hakkinda ciddi bir bilgisizlik var. sahsen ben de nedir bu diye arastirmadim ama yorumculardan hatta futbolculardan bile "bu ne abi" cikisi okuyoruz. bence insan ekmek yedigi konuda biraz bilgi sahibi olmali. uluslar ligi mukemmel bir organizasyon olmadigi gibi "sacma" bir organizasyon da degil.

    onceleri 2 sezona yayilan, 1 bucuk sene suren eleme grubu maclari oynanirdi. milli mac aralarinda ve sezon sonlarinda ise bol oyuncu degisikli ciddiyetten uzak 'hazirlik' maclari oynanirdi.

    bunun yerine uluslar ligi ile birlikte ulkeler siralamalarina gore liglere ayrildi. her ligde dortlu gruplar halinde kendilerine denk takimlarla oynayarak bir ust lige cikma mucadelesi veriyorlar. birinciler lig atlarken sonuncular bir alt lige dusuyor.

    peki ne ise yarar bu lig? bu ligdeki genel siralama ulkelerin eleme gruplari cekilisinde yer alacagi torbayi belirliyor. eleme gruplarina hangi torbadan girdiginiz avrupa sampiyonasina veya dunya kupasina gitme sansinizi etkiliyor elbette. sampiyonlar ligi'nde dorduncu torba ile birinci torba gibi dusunun(ama eski formati, son yillarda sampiyonlar ilk torbada yer aldigi icin tuhafliklar olabiliyor).

    baska ne ise yarar uluslar ligi? eleme gruplarinda turnuva bileti alamayan takimlar icin ikinci bir firsat yaratiyor. her ligden bir ulke avrupa sampiyonasina gidebiliyor. dunya kupasi elemelerinde ise play-off hakki kazaniyor.

    a, b ve c liglerinde yer alan 4 grup birincisi, eleme gruplari sonunda ilk ikiye girip avrupa sampiyonasina gidememisse, bu ulkeler once yari finalde, ardindan da kazananlar finalde karsilasarak sampiyonaya katilabiliyor. grup birincileri zaten turnuva biletini eleme gruplari sayesinde edinmislerse, bu hak ligde yer alan en yuksek puanli ulkeye geciyor. toplam 4 takim gerekiyor her 3 lig icin. a liginde yeterli takim yoksa d liginden bir takim ilave ediliyor. aslanlarin arasina ceylan atarcasina. b ve c liglerinde 4 takim bulmak zor olmaz.

    c liginde yer almak o zaman bizim isimize geliyor? evet ve hayir. evet cunku c liginde grubu lider bitirmemiz daha kolay. bu arada c ligindeki en kolay grupta yer aldigimizi belirtmem gerek. yoksa 18 puan almak o kadar da basit degil c liginde. eger eleme gruplarinda ilk ikiye giremezsek play-off sayesinde nispeten daha kolay rakiplerle oynayacagiz. hayir cunku c liginde olmak demek avrupa sampiyonasina bilet almanin normal yolu olan eleme gruplarinda alt torbalardan dahil olmak demek. mevcut duruma gore c ligi takimi 4. veya 5.torbadan kuraya katiliyor. bu da demek oluyor ki grubu ilk ikide tamamlayabilmek icin siralamada ustumuzde yer alan en az 2, muhtemelen 3 ulkeyi geride birakmamiz gerekmekte.

    ekim 2022'de eleme grubu kuralari cekilecek. 10 grup olusturmak icin 5 torbada 10 takim ve 6.torbada 4 takim(veya 3) olacak. o zamanki siralama nasil olur bilmiyorum ama ne olursa olsun bizim 3.torbada yer alma ihtimalimiz yok. almanya'nin ev sahibi, rusya'nin ise cezali(karar degisebilir) olmasina ragmen c liginde en iyi puani aldigimizda bile 31.oluyoruz. 4.torbanin zirvesinde yer aliyoruz. bu da demek oluyor ki 1, 2 ve 3 nolu torbalardan gelen ulkelerden en az 2 tanesini geride birakmamiz gerekiyor. kura sansi cok onemli. 4.torbadan katilan bir ulke icin sanstan daha fazlasina ihtiyac var.

    c liginde yer alinca mutlaka grup lideri olup yari final ve finalde rakiplerinizi yenmeniz gerekiyor. kaybetme luksunuz yok. mevcut duruma gore yari finalde kazakistan veya gurcistan'i yenersek finalde yunanistan ile oynayacagiz. gitme ihtimalimizi yuzde 50 olarak goruyorum. sahsen b liginde yer alip 2.torbadan eleme gruplarina katilmayi tercih ederim. belki orada play-off sansimiz dusuk olabilir ancak eleme grubunda bizim altimizda yer alan takimlara ustunluk kurmamiz bilet almamiza yetiyor. en dogrusu ve kolayi da bu bence. kura sansini da kendi lehimize cevirmis olup riski azaltiyoruz.

    4 mac sonrasi c ligi:
    1. grup: turkiye
    2. grup: yunanistan
    3. grup: kazakistan(3 puan alsa yetiyor)
    4. grup: gurcistan(kendi sahasinda k.makedonya'dan 4 fark yememesi yetiyor)

    play-off yari final:
    turkiye - kazakistan
    yunanistan - gurcistan

    play-off final:
    turkiye - yunanistan( ev sahibi kurada belli olacak)
    not: play-off'lar eleme gruplari tamamlandiktan sonra oynanacak.

    ekim'de olusacak muhtemel torbalar:
    1. torba:
    hollanda
    danimarka
    ıspanya
    macaristan
    portekiz
    belcika
    hirvatistan
    ıtalya
    avusturya
    cek cumhuriyeti

    2. torba:
    polonya
    ısvicre
    fransa
    ıngiltere
    galler
    norvec
    bosna hersek
    ukrayna
    ısrail
    sirbistan

    3. torba:
    karadag
    ıskocya
    ızlanda
    ırlanda cumhuriyeti
    finlandiya
    ısvec
    arnavutluk
    romanya
    ermenistan
    slovenya

    4. torba:
    rusya(belli degil - karara gore alttaki takimlar bir sira yukari cikacak)
    turkiye
    yunanistan
    gurcistan
    kazakistan
    kuzey makedonya
    luksemburg
    kosova
    slovakya
    azerbaycan

    5. torba:
    faroe adalari
    kuzey irlanda
    bulgaristan
    belarus
    kibris rum cumhuriyeti
    celebitarik
    litvanya
    letonya
    estonya
    malta

    6. torba:
    moldova
    andorra
    san marino
    lihtenstayn

    gordugunuz gibi cok ilginc gruplar olusabilir. ispanya, fransa, isvec de olabilir grubumuz, macaristan, israil, ermenistan da.

    insallah euro 2024 eleme gruplarinda ilk ikide bitirebilecegimiz bir gruba duseriz cunku diger turlu yunanistan ile cok sıkıntılı bir final oynarız. hem futbol anlaminda hem de iki ulke iliskileri acisindan riskli bir eslesme olur.

    not: eksik veya yanlis olabilir. hepsini telefondan yazdim :(
  • 12
    dörtlü finalleri, 14-18 haziran 2023 tarihleri arasında hollanda'da oynanacak olan organizasyondur.

    katılacak takımlar:
    (bkz: hırvatistan milli futbol takımı)*
    (bkz: ispanya milli futbol takımı)*
    (bkz: italya milli futbol takımı)*
    (bkz: hollanda milli futbol takımı)**

    yarı final maçları:
    (bkz: 14 haziran 2023 hollanda hırvatistan maçı)
    (bkz: 15 haziran 2023 ispanya italya maçı)

    18 haziran 2023 tarihinde, yukarıdaki maçların kaybedenleri üçüncülük, kazananları ise final maçında karşı karşıya gelecekler.

    bizi ilgilendiren kısmı, nicolo zaniolo'nun 11 numaralı formasıyla italya milli futbol takımı kadrosunda yer alıyor olmasıdır ve dört takımın kadrolarına bakıldığında türkiye'den sadece kendisi bulunmaktadır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın