• 4
    --- alıntı ---

    bu sene ilk defa istanbul abdi ipekçi spor salonunda düzenlenen güzel organizasyon tamamlandı. turnuvaya efes pilsen, olympiacos, fenerbahçe ülker ve panathinaikos katıldı. ülkelerinin son yıllardaki en önemli euroleague temsilcileri olan bu takımlar, bu sene de liglerinde ve euroleague’de iddialı durumdalar. takımları tek tek ele alıp inceleme yaparsak zamanımız yetmez ama kısa kısa bilgi vermekte fayda var.

    efes pilsen;
    lacivert beyazlı temsilcimiz transferde fırtına gibiydi. son yıllarda alışık olduğumuz gibi bütün yabancılar değişti ancak bu sefer gelenlerle uzun süreli kontratlar yapıldı. geçen senelerde yapılan ve benim de sıkça yazılarımda eleştirdiğim 7-8 yabancılı kadro yapısından bu sene vazgeçtiler ve alınan en doğru karar buydu. gidenler herkesin bildiği oyuncular, hepsi önemli isimler ancak efes pilsen’e katkıları kısıtlı oldu. gelenler geçen yıl takımlarında çok önemli roller almış ve hep ihtiyaç duyulan nokta transferler.

    olympiacos;
    yunanların en bütçeli takımıydı iki yıldır oly. hatta avrupa’nın bile en bütçeli takımı olabilirler. ancak artık işler değişti, takımın sahipleri çekildikten sonra olympiacos ciddi sıkıntılar yaşadı ve bütçe kısıntısına gitti. takımı spanoulis etrafına kurdular ve önemli oyuncularla yollarını ayırıp, genç oyuncuları kadrolarına kattılar. daha dinamik bir takım oldular. büyük tecrübe ivkovic’in işi bu sene zor, olympiacos artık f4 adayı değil.

    fenerbahçe ülker;
    bir başka temsilcimiz fenerbahçe ülker sıkıntılı bir süreçten geçiyor. belli ki şike skandalı basketbol şubesini de etkilemiş. bu süreçte ihtiyaca uygun transferler yapılamadı. uzun rotasyonu hep iyi bir takım olmuştur fenerbahçe ülker ancak bu sene durum öyle değil. oğuz savaş geçmiş yıllarda üçüncü opsiyonken, bu sene vidmar ile süreleri paylaşacaklar. geçen senenin tamamını sakat geçiren vidmar’ın ise takıma verecekleri büyük soru işareti, zaten sloven uzun potansiyelli bir oyuncu sayılmaz; verebilecekleri pota altı sertliğinden ibaret. gist hamlesi olumlu ancak yeterli değil. artık iyice yaşlanan mirsad’ın vereceği katkı sınırlı olacaktır. kişisel görüşüm fenerbahçe ülker’in bu sene galatasaray’ın da arkasında olduğu. gruplardan çıkıp top16 oynamak sarı lacivertli camiayı sevindirmeli.

    panathinaikos;
    obradovic’in takımı geçen seneki kadrosunu koruyup, eksik mevkilerine nokta transferler yaptı. en önemli hamleleri bence david logan. obradovic o kadar akıllı adam ki, bir sezon daha diamantidis’e bu kadar yüklenirse fail vereceğinden, calathes’in ise potansiyel olarak geçen seneye çıkamayabileceğinden emin. logan isim olarak çok büyük bir transfer sayılmayabilir ancak pao’ya mevcut guardları dinlendirmek ve ekonomik kullanmak için lazım bir oyuncu. logan’ın yanında eski oyuncuları jasikevicius’u da aldılar. saras artık yaşlandı ve eski temposunda değil ancak yine de sahaya çıkıp 8-10 dakika takıma liderlik edebilecek bir oyuncu. kaldı ki çok iyi bir avrupa basketbol şampiyonası geçirdi ve oldukça moralli. kulislerde konuşulan pao’nun arap yatırımcılara geçeceği ve çok önemli bir transferin bitme noktasına geldiği. pao her sene olduğu gibi bu sene de f4 adaylarından. son şampiyon artık öyle büyük bir gelenek ki, forması bile f4’a aday zaten.

    takımların mevcut durumlarıyla ilgili kısa kısa bilgiler verdikten sonra turnuva özeline inmekte fayda var. belirlenen statü gereği takımlar f4 usulü eşleşip, ilk günün kazananları ikinci gün final oynadı. efes pilsen ilk gün panathinaikos’la oynadı ve baştan sona üstün olduğu karşılaşmayı 84 – 76 kazandı. efes pilsen bu maçın gnelinde rakibinden çok daha üstündü ve finale yükselmeyi hak etti. aynı gün fenerbahçe ülker ve olympiacos karşılaştı ve yunan temsilcisi finalin ikinci takımı oldu. finalde efes pilsen rakibini sürklase etti ve karşılaşmayı 87 – 62 kazanarak şampiyon oldu. bu maçta efes pilsen’in 14 top çalıp, 21 asist yapması çok önemli istatistikler. turnuvanın en değerli oyuncusu efes pilsen’in yeni transferi tarence kinsey oldu. takımları görmemiz açısından çok iyi bir turnuva oldu. fenerbahçe ülker oldukça sıkıntılı görünürken, efes pilsen ufak eksikleri dışında çok formda görünüyor. yeni kurulan bir ekip olmalarına karşın daha sezon başında forma giren efes pilsen, oyuncular birbirine alıştıktan sonra euroleague f4’unun en önemli adayları arasına girecektir. f4’un bu sene istanbul’da oynanacak olması da biz basketbolseverleri oldukça heyecanlandıran bir detay. en azından bir takımımızın orada olmasını can-ı gönülden isteriz.

    yazının bu bölümü two nations cup ile alakalı değil. galatasaray erkek basketbol takımı euroleague’deki üçüncü temsilcimiz olmaya hak kazandı. litvanya’da oynanan ön eleme grubunu çok başarılı bir biçimde geçtiler ve euroleague’e girmeye hak kazandılar. daha 2 sene önce forma skandalı ve silinen puanlarla küme düşmesine kesin gözüyle bakılan bir camianın ayağa kalkıp, çok doğru bir şekilde yönetilerek ve taraftarını arkasında alarak geldiği bu nokta muazzam. inanın bunlar bu kadar kısa sürede amerika’da yapılsaydı yapımcılar ellerini ovuşturmaya başlamış ve film senaryolarını hazırlatmıştı. bu başarı galatasaray camiasının başarısı ve kutlamak en büyük hakları. umarım sarı kırmızılılar euroleague’in kalıcı takımlarından olurlar.

    --- alıntı ---

    http://boyalialan.com/2011/10/03/two-nations-cup/
App Store'dan indirin Google Play'den alın