• 276
    bu pozisyon 15 şubat 2019 yeni malatyaspor beşiktaş maçında adem büyük'ün gördüğü kırmızı kart:
    https://youtu.be/xvM6z6omKPI?t=17

    maçın hakemi cüneyt çakır önce sarı kart veriyor daha sonra var'a giderek kırmızı kartını çıkarıyor.

    bu da 18 şubat 2019 antalyaspor başakşehir maçında robinho'ya kart bile verilmeyen pozisyon:
    https://twitter.com/...563646467678209?s=21

    pozisyon sonucu hakem mete kalkavan faul bile vermiyor* sonrasında da var'a gitmiyor.

    neredeyse birebir aynı pozisyon. türk hakemliğinin standardının özeti adeta. var'ın varlığının sebebi şartları eşitlemektir oysa. hakemlerin görmediği yerde bile standardı sağlamaktır. ama işin içinde siyasi el, büyük takım baskısı, hafta arası açıklamalar, bildiriler, rant, adamcılık, yarın öbür gün yüz yüze bakarızcılık olunca var da olsa fark etmiyor.

    bu arada şansal büyüka bein final programında adem büyük'e "bu hareketi niye yapıyorsun kardeşim bak var da var" dedi. üzerine mehmet demirkol "belki robinho gibi ben de görmem demiştir" cevabını verdi.
  • 278
    turk futbol hakemleri 4'e ayrilir.

    1- emir kullari familyasi. bu familyaya huseyin gocek, halis ozkahya, arda kardesler, suat arslanboga, ali palabiyik ve mete kalkavani koyabiliriz. donem donem her takimin guclu oldugu federasyonlar olmustur. mesela galatasaray ve haluk ulusoy donemi, fenerbahce ve mahmut ozgener donemi gibi. turk hakemleri her donemde bir sekilde yolunu bulmustur. durust olup bulamayanlarin ise hakemlikleri bitmistir. mesela bir galatasaray-trabzon macinda 4 kisiyi atan donemin gozde hakemlerinden deniz ates bitnel gibi. eger hakemlik kariyerlerinin devam etmesi icin hangi camia o donem gucluyse onun tarafinda olmalilardir. su anda siyasi iktidar tarafindan acikca kollanan basaksehir buyuk takim statusundedir. taraftar ve camia baskisi olmamasina ragmen baskanlarinin siyasi iktidara yakinligi sayesinde aleyhine hata yapanlar ya da hakli olsa bile ters karar verenler yasar kemal ugurlu gibi haftalarca mac alamamaktadir. bunu goren ve aptal olmayan hakemler tipki bugun mete kalkavan gibi cesur kararlar veremeyeceklerdir. bu yukarda saydigim hakemler basaksehir maclarina verilirse oraya bir 3 puan yazmanizi rica edecegim.

    2-futbolu bilmeyenler. surekli oyunu kesip, kendini her yere birakana faul calarak basima birsey gelmesin diyerek futbol zevkini olduren bu familyaya alper ulusoy, mustafa ogretmenoglu, yasar kemal ugurlu ve ozgur yankayaýi koyabiliriz.

    3- tilki hakemler. iste en ilginc familya budur. burda tabiri caizse kasar hakem statusunde olan hakemler girer. bir numara tabiki cuneyt cakir. kim daha cok bagirirsa onun lehine karar veren, tartismali bir karara imza attiysa, hemen esitlemek icin diger takima da bir karar yaratan ve uefa maclarindaki basarisi nedeniyle federasyon tarafindan asla ceza almayan bir cuneyt cakir. tabi ki kendisi yalniz degildir bu familyada. firat aydinus ve bulent yildirim'i anmadan olmaz. ne zaman buyuk takimlarin cani yansa, pansuman gorevini gorur bu firat ve bulent. ikisi de futbolu iyi bilmelerine ragmen malesef sistem tarafindan curutulmustur.

    4- gelecek vaat eden hakemler : gelecek vaat eden yazdim ama son bir kac haftadir geleceklerine dair bir umut kalmayan halil umut meler ve umit ozturkú de buraya koyuyorum.
  • 283
    kafalarında hesap kitap yaprak maç yöneten hakemlerdir. iyi dediklerimiz bile hangi maçı yönetirse yönetsin hep bir oyunu dengede tutma çabası güdüyor bir takımın kopup gitmesine kolay kolay müsade etmiyor.

    bunun en somut örneği dün akşam yaşandı. ilk yarı bitmek üzereyken zajc’ın bir faulü vardı mirin’eydi galiba. zajc’ın sarı kartı olmasa veya skor 0-0 devam ediyor olsa hakem 1 saniye düşünmeden sarı kartı gösterirdi o pozisyonda ki göstermeliydide. ama zaten maçın koptuğunu düşündüğünden fener’i eksik bırakmamak adına ikinci sarıyı vermedi. dün beşiktaş taraftarı 3-0’dan dolayı çok takılmadı buna bence ama ikinci yarı rüzgar tersine döndü ve fener galibiyeti kaçıran taraf oldu.

    başta federasyonun sonrasında mhk’nın ve hakemlerin tamamının kökten değiştirilmesi gerekiyor ama bunun olması için de değişmesi gereken başka işler var. *

    bu topraklarda adaletin konuşulduğu günleri görürsek belki bizler de gerçekten futbol izlemeye başlarız.

    edit : ilgili maç için;
    (bkz: 25 şubat 2019 beşiktaş fenerbahçe maçı)
  • 284
    bu akşamki maç şunu göstermiştir ki kasıtlı ya da kasıtsız, birçoğu oyun olarak futbolu, kuralları yorumlamayı, oyunu güzelleştirecek hızı ve akışkanlığı sağlamayı bilmemektedirler.
    halil umut meler trabzonspor başakşehir maçında üst tarafın, bu akşamki fenerbahçe rizespor maçında ise alt tarafın kaderleriyle oynamıştır.
    (bkz: 2 mart 2019 fenerbahçe çaykur rizespor maçı)
    (bkz: 20 ocak 2019 trabzonspor başakşehir maçı)
    hele fenerbahçe rizespor maçında resmen ve alenen kuralı uy-gu-la-ma-mış-tır....
    kimse buna hakem yorumu diyemez, "var" diye birşey varken bu karar tek kelime ile kuralı uygulamamaktır...
    (bkz: futbol oyun kuralları/#2633338)
  • 286
    hakemlik mesleği bana kalırsa hakimlik,savcılık gibi makamlardan farkı olmayan bir meslek grubudur. nasıl ki bir hakim, onlarca kişinin hayatını etkileyebilecek kararlar alıyorsa hakemlerde sahada ve tribünde yer alan yüzlerce kişinin hayatını etkilemektedir. hepimiz aşağı yukarı kendimizden üst rütbeli insanlarla hayatlarımızı paylaşıyoruz. iş yerinde patron, okulda akademisyen gibi. üstümüzde ki insanların haksızlığa başladığı, hukuksuz ve açıklaması olmayan işler yapmaya başlaması bizlerinde zamanla yozlaşmasını sağlayabilir. (balık baştan kokar misali)

    işte tam bu noktada hakemlik mecrasında üst kademede yer alan yöneticilerin yaptığı bazı utandırıcı ve medyada maalesef yer almayan olayların ele alındığı bir köşe yazısı paylaşmak istiyorum;
    --- alıntı ---
    https://www.turkiyegazetesi.com.tr/...ruk-unal/597594.aspx
    --- alıntı ---

    yazıda gördüğünüz üzere bugün bal liginde maç yönetebilecek nitelikte bir kişinin yarın tff 1.lig'de bir telefon sayesinde maç yönetebileceğini çıkarım olarak yapabiliyoruz. bir futbol hakeminin c klasman grubundan, b klasman grubuna (3.lig'den, 2.lig'e) yükselmesi için bile sayısız yazılı sınav ve atletik test gerekirken basamakları ikişer,üçer çıkan kişilerin maalesef kuralları ne kadar bildiğine, atletik testlerde ne yaptığına pek bakılmıyor. yani yarın bir maçımızda bir hakem yanlış karar verirse, o kararı gerektirecek kuralı bilip bilmediğinden bile maalesef emin olamıyoruz. baştaki yöneticilerin böyle rahatça hareket edebildikleri bir meslek grubundan maalesef avrupa'da ki meslektaşları gibi olmalarını doğal olarak bekleyemiyoruz.

    umarım bu kadar haksız işlerin döndüğü türk futbol hakemliği bu liyakat sistemini bir gün yener ve kendileri hakkında konuşmadan maç yorumlarını okuyup, dinleyebiliriz.
  • 287
    ben yargıda hakimlerin bir süre avukatlık, futbolda da hakemlerin bir süre futbolculuk yapmaları gerektiğini düşünüyorum. işin içine hiç girmeden direkt karar merciinde yer almak o görevden alınacak verimi ciddi oranda düşürüyor bence.

    bizim hakemlerimizin de önemli kısmı profesyonel seviyede nerdeyse hiç futbol oynamamış adamlar. bunun sıkıntısını türk futbolu olarak çok ciddi derecede yaşıyoruz zannımca.
  • 288
    yargı sisteminde bile hakimin verdiği bir karar bir üst mahkemece bozulabiliyorken, kendilerinin verdiği yanlış kararların (kural hatası hariç) hiçbir mercii tarafından değiştirilemediği, dolayısıyla yargıdaki hakimlerden çok daha güçlü olduklarını düşündüğüm, ancak basından, kamuoyundaki rüzgarlardan çok fazla etkilenen (özellikle son dönemde profesyonelleştikten sonra sahip oldukları hatırı sayılır ölçüdeki gelirlerden olmamak adına) güruhtur.
    ilginç olan, aralarında hatalı maç yönetmekte ısrarcı olanlar için hatalarını düzeltici önlemler almak yerine, ısrarla kendilerine her hafta görev verilmesi, mhk ve tff'nin, adeta ortalığın ...... da koysanız biz sizin arkanızdayız mesajı vermesidir.
    ez cümle, bu kafayla .... kadar yol alamayacak güruhtur da aynı zamanda.
    (uluslar arası finaller yöneten cüneyt çakır ne peki diye soracaklar için; ben kendisinin iyi bir hakem değil, iyi bir idare-i maslahatçı, kısaca rüzgara göre şekil alan iyi bir eyyamcı olduğunu düşünüyorum.)
  • 289
    türk hakemlerinin kötü olduğunu bilmeyen yok. ama 14 nisan fenerbahçe galatasaray maçı‘nda feghouli’nin ayağına alanen basılıp faul olmasına rağmen ve yanlış kararları düzeltmek için bir sistem kurulmuşken buna bakmaya tenezzül bile etmeyen bir hakemden söz ediyoruz.

    bu olay öyle kolay bir şey değil. bakın mesleğini iyi yapmayan adam kovulur. bu kadar basittir bu hayatta. işsiz kalır. normali de budur. bu türk hakemlerinin bu kadar bariz ve şike soruşturmasına konu olabilecek hatalarına bir önlem alınmıyorsa türk futbolunun gelişmesi de söz konusu değil.

    hoş bir şey olacak mı. hayır olmayacak. zaten düzen kurulmuş ibb’nin şampiyonluğu yüzde yüzdür.
  • 290
    düzgün bir adet kalmamıştır. ben olaya daha farklı bir şekilde yaklaşmak istiyorum. galatasaray’ın 2018-19 sezonunda kalan maçlarda 2 adet derbisi bulunuyor. içerisinde bulunduğumuz sezon özelinde fırat aydınus, hüseyin göcek, ali palabıyık, bülent yıldırım ve halis özkahya isimleri var. bizim derbi maçlarımıza içeride kime verecekler. kaderimizi hangisi belirleyecek. hepsi bir plan ile çıkıyor maça ve bir şeyler yapılmalı. kurbanlık koyun gibi maçlara çıkıyoruz. a çıkıyor b geliyor, o çıkıyor diğeri geliyor, gasp edilen biz oluyoruz.
  • 291
    misal bugün 5-10 dk takıldım adanademirspor- altay maçına, bir baktım hakemi göçek'miş. ne yaptı ne etti, şu orta sıra maçını bile germeyi başardı bu bey.
    (bkz: 15 nisan 2019 adana demirspor altay maçı)
    arkadaş, biz eskiden mahallede maç yaparken hem oynar, hem de gerektiğinde hakemlik bir konu olduğunda 2 takım arasında anlaşır , hırgür olmadan adam gibi karar verirdik kendi aramızda.
    örneğin biz aşapı mahalle, dirargilller yukarı mahalle olsu, aynı pozisyonda feghouli faul derdi, rakip de itiraz etmez maç faul atışıyla bizim mahellenin vuruşuyla başlardı, ee pala mısın bıyık mısın, sen ne iş yaparsın, hadi sen görmemeye, vermemeye programlanmışsın, abicim var geldi, var, artık görmedim demek kurtarmıyor maalesef, geçti o günler. ulan aziz dün hakem olsaydı utanır iptal ederdi o golü, bu kadar net.
    utanmadan bu işten para kazanıyorsunuz bir de.
    neyse allah herkese çoluğuna çocuğuna helal lokma yedirmek nasib eylesin...
    diyeceğim, şu lig maçlarına hakem çıkmasın, bundan daha kötüsü olmaz bence.(bkz: 14 nisan 2019 fenerbahçe galatasaray maçı)
  • 292
    ülkedeki en güçlü kişiler bunlar. cumhurbaşkanı bile 1.5 saatte 30 milyon adamı aynı seviyede sevindirecek ya da sinirlendirecek karar alamaz. çin'e ya da abd'ye savaş ilan etmediği müddetçe. :(

    hepi topu 20 tane adam milyonlarca adamın hayatını etkiliyor. birisi buna son vermeli. saha dışındaki açılmış karşı cepheleri kabullenebiliyorum. tarihin doğal akışına uygun gelişmeler olarak kabul edebiliriz. ülkenin tek büyüğü olarak devam etmemiz istenmiyor. bundan dolayı önümüzü kesmek için atılan adımları hukuk kuralları içindeyse sindirebilirim.

    ancak bunların sahada bilerek ve isteyerek haksızlık yapmasını maçın sonucu ne olursa olsun kabul etmiyorum. bugün kazandık bugün daha gür sesle eleştirmeliyiz.
  • 297
    hiçbir şekilde standardı olmayan hakemlerdir.
    eğer yanlış bilmiyorsam var sarı karta bakmıyor. gol pozisyonları öncesinde faul var mı, kırmızı kartlık bir hareket var mı, ofsayt mı diye bakıyor.

    5 mayıs 2019 galatasaray beşiktaş maçında diagne aktif alandayken belhanda'nın şutu/pası gol oldu. var sadece çizgi çekip pozisyon ofsayt dedi. ancak bir önceki gün 4 mayıs 2019 kasımpaşa fenerbahçe maçında isla'nın verilmeyen golünde soldado'nun ofsaytta olmasına rağmene dokunup dokunmadığına dakikalarca bakıldı.

    orada soldado topa dokunuyor gibiydi. diagne ise topa dokunmuyor. her ikisinde de topla oynama isteği var. ancak bir gün arayla iki farklı inceleme şekli yapılıyor. bana kalırsa her iki pozisyon da ofsayt. değmesi önemli değil hareketlenip kaleciyi yanıltması yeterli. keza bu sezon fenerbahçe böyle bir gol yedi. var inceledi cüneyt çakır golü verdi. aynı cüneyt çakır bu sefer var'daydı vermedi.

    4 mayıs 2019 kasımpaşa fenerbahçe maçı'nda veysel sarı soldado'ya dirsek attı ve son adamdı. şimdi var hakemi çağırdı ve izle dedi. hakem izledi ve veysel'e sarı verdi. üzerine de faul verdi. veremez. inanılmaz bir hata. eğer kırmızı yoksa oyunu devam ettirmek zorunda. verdiği faul gol oldu. ancak pozisyon kabak gibi kırmızıydı. şu hakemin bir daha maç almaması lazım. inanılmaz bir hata.
  • 298
    gelirlerine dair yapılan bir haber.

    https://www.futbolarena.com/...-kazanclari-370780h/

    --- alıntı ---

    süper lig hakemleri ne kadar para kazanıyor? (hakemlerin 2018/19 sezonu kazançları)

    süper lig'de bu sezon 25 maçta görev alan cüneyt çakır en fazla maç yöneten ve para kazanan hakem oldu. 26 kez var hakemi olarak göre yapan çakır, sadece var'daki görevlerinden 114.400 tl gelir elde ederken toplamda sadece süper lig'de görev aldığı maçlardan 364.400 tl gelir elde etti. çakır'ın arkasında ikinci sırada yer alan mete kalkavan toplamda 322.400 tl kazanırken, bülent yıldırım da 310 bin tl gelir elde etti.

    var ve avar'da en çok kazanan serkan tokat

    süper lig'de bu sezon var ve avar hakemi olarak en fazla gelir elde eden hakem serkan tokat oldu. 18 kez var, 28 kez de avar hakemi olarak görev alan serkan tokat, toplamda 135.200 tl gelir elde etti. koray gençlerler 119.600, cüneyt çakır 114.400 ve bülent yıldırım da 100 bin tl gelirle var ve avar'da en çok kazanan hakemler oldular. ligde var hakemi olarak en fazla görev alan hakem 26 maçla cüneyt çakır olurken, avar'da ali şansalan 50 maçta görev aldı.

    hakemlerin yillik sabit maaşlari

    hakemler, yönettikleri maçlarda aldıkları maç başı ücretler dışında 10 ay boyunca tff'den sabit maaş da alıyor. buna göre kıdemlerine göre hakemlerin aylık sabit maaşları 12 bin ile 15 bin tl arasında değişiyor.

    maç başi ücretler

    süper lig: 10 bin tl
    var: 4,400 tl
    avar: 2 bin tl
    4. hakem: 3 bin tl

    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın