• 1
    iki binli yıllara kadar büyük takımların genellikle çok önemsediği, özellikle 2005-2015 arası barselona'nın topa hakim olma oyununu bir üst seviyede tiki taka ile uygulayarak efsane takımlar yarattığı oyun sistemi.

    bu oyun modelinin ilk şartı isminden de anlaşılacağı üzere topa sahip olup, mümkün olduğunca kısa paslarla rakip kaleye yaklaşmak ve tehlike yaratmaktır.
    topa sahip olma mentalitesiyle oynayan takımlarıın kaleciden itibiren pas yapabilen ve teknik kapasitesi yüksek oyunculara ihtiyacı vardır.
    bu mentaliteyle oynayan takımlar genellikle tempoyu çok yüksek tutmadan, sabırla rakibin açığını aramaya çalışırlar.
    ancak, genellikle yerleşik savunmalara karşı oynayacakları için adam eksiltme özelliğine sahip hücum oyuncularına da gereksinim duyarlar.

    iyi uygulanan bir topa sahip olma oyunu:
    https://youtu.be/GXgC73BiI2c

    topa sahip olma felsefesini benimseyen takımların yapması gereken en önemli şeylerden biri topsuz oyuncuların sürekli alan değiştirerek boşa çıkması ve top istemesidir. böylelikle rakip oyuncuların baskısını kırmak mümkün olacaktır.
    ancak, rakibiniz savunma çizgisini çok geride kurup, alan kapatmaya yönelik oynuyorsa yapacağınız en iyi şey uzaktan şutlar ve serbest vuruşları etkili kullanmaktır.

    döneminin en iyi takımı barselona'nın, muhteşem topa hakim olma oyununa karşı chelsea'nin kademeli ve hareketli savunması:
    https://youtu.be/y2GtU37jnMA

    topa sahip olmak demode bir oyun mudur? bunun cevabını kesin olarak vermek mümkün olmamakla birlikte, özellikle avrupa futbolunda pek çok takımın öncelikli uyguladığı bir sistem olmaktan çıkmaktadır.
    artık tamamen topa sahip olma mentalitesinden çok, hızla rakip kaleye gidebilen, ani ataklarla rakibin zayıf noktalarını hedef alan takımlar görmekteyiz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın