• 1
    tiki-taka pas futbolu ve uzun hava toplarıyla oynamak artık dünyayı terk etti. dünyada yeni trend “temaslı oyun.”

    tiki-taka, bayern münchen’in barcelona’yı nakavt etmesi sonucu (8-2) kaçıp uzayın derinliklerine saklandı ve on yıllar boyunca döneceğini de zannetmiyorum.

    ingiliz icadı uzun hava toplarıyla oynamak ise zaten on yıl önce terk etmişti ve o da kripton gezegeninde ölüme mahkum edildi.

    temaslı oyun ne demek; temaslı oyun, rakibinle bire-bir, ikiye iki, ikiye-bir, üçe-iki (sayılar artarak devam eder) mücadele edip sonuçta kazanarak rakip kaleye gitmek demek. temaslı oyunun en muhteşem örneği bayern munchen-barcelona maçı nda bayern’in oyunuydu ve 8-2 bitti. çünkü bayernli oyuncular tüm mücadeleleri, (hemen hemen tüm mücadeleleri) kazandılar ve barcelona kalesine 8 gol bıraktılar. kaçan 4-5 golü de düşünürsek sonuç daha vahim olabilirdi.

    bunu fark eden barcelona takımı, tiki-taka’nın mucidi johan cruyf’un memleketinden ronald koeman’ı takımın başına gerirdi. mucidinden birkaç yıl sonra gömülen tiki-taka futbolunun yerine, yine hollanda’dan temaslı futbolun en büyük temsilcisini getirerek yeni trande geçiş yapacak. koeman’ın seçeceği tüm futbolcular da bu yeni sisteme uygun futbolcular olacak göreceksiniz.

    unutmadan şunu da belirteyim; artık futbolda sistemlerin yerini de “oyun tarzları” alıyor. önce oyun tarzını belirleyeceksin sonra ona uygun futbolcu yetiştireceksin, sonra da sistemini kuracaksın.

    peki bizim kadromuz temaslı oyun tarzına uygun mu? defansta evet, hücumda nispeten ama orta sahada ha-yır. o nedenle diyoruz ki orta sahaya temaslı oyunu oynayabilen yedekleriyle birlikte en az dört futbolcu şart. şu anda elimizde sadece taylan ve donk var onlar da yedek. belhanda, ömer, hatta alınması düşünülen seri kesinlikle temaslı oyunu başaracak oyuncular değil. bakın fenerbahçe orta sahasında gustavo, ozan ve mert hakan hatta nispeten sosa bile temaslı oyunu oynayabilen futbolcular. lakin onların da defans ve hücum hatları bir türlü dikiş tutmadı. yeri gelmişken belirteyim; erol bulut’un alanyaspor’daki nisbi başarısının tek nedeni de temaslı oyun oynatması.

    sonuç olarak seri’nin transferi halinde bile, lemina, jakup moder ya da benzeri iki oyuncu almak zorundayız. aksi halde avrupa’da başarı hayal. (türkiye liginde şampiyonu mhk belirlediği için yazmıyorum.:)
  • 2
    bizim bu sezon asla oynamadığımız futbol şekli. fatih terim tarafından özel bir talimat var sanırım. rakip kaleci degaj kullanıyor rakip forvet ya da kanat oyuncusu çok rahat indiriyor. rakip oyuncular taç atışı kullanıyor çok rahat indirip oyuna devam ediyorlar. rakip bekler ileri çıkıyor hiç bir presle karşılaşmadan orta açıyorlar. rakibin normal ataklarının sonlanması genelde 2 stoperimiz ve ya kalecimizin hareketiyle sonlanıyor. bariz bir pas hatası yapmıyorlarsa diğer oyuncularımızın defansif aksiyonu çok az. hele beklerimiz uyuyor resmen. 6 numarada bazen oynattığımız oyuncunun presi oluyor. bu kadar genç dinamik kadroya bekleme oyunu oynatmayı yakıştıramıyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın