• 1
    psikolojinin, spor ve egzersiz sırasında performansı etkileyen psikolojik/zihinsel faktörleri araştıran, bulguları bireysel ve takım performansını arttırmakta kullanılan dalıdır.

    spor biliminin psikolojik boyutları, psikolojinin birçok boyutunun spor bilimine uygulanmasını ele alır.

    spor ve egzersiz psikolojisinin temel amaçları

    1) psikolojik faktörlerin bireyin performansını nasıl etkilediğini anlamak.

    örneğin; kaygı, basketbol oyuncusunun serbest atış performansını nasıl etkiler?

    2)spor ve egzersize katılımın bireyin psikolojik gelişimini, sağlığını ve zindeliğini nasıl etkilediğini anlamak.

    örneğin; koşmak, depresyonu ve kaygıyı azaltır mı?

    spor psikolojisinin temel özellikleri;

    +) spor psikolojisi bilimdir.
    +) spor psikolojisi yarışmacı sporcu davranışlarının yanı sıra egzersiz, serbest zaman ve zindelik için yapılan aktiviteleri* de içerir.
    +) spor psikolojisi, aynı zamanda bir meslektir. kuramsal olduğu kadar, uygulamalıdır.

    egzersiz psikolojisi, fiziksel aktivite ile optimal psikolojik zindelik arasındaki ilişkiyi ele alırken, bireysel farklılıklara, egzersize katılımı ve sürdürmeyi arttırma ve bireysel-grup programları hazırlamaya odaklanır.

    spor psikolojisi, spor psikolojisi sporcuların üst düzey performansa ulaşması için sporcuya destek, zihinsel antrenman programları hazırlamak, optimal canlılık düzeyi kontrolü gibi konulara odaklanır.

    bir zamanlar gazetelerde futbolcuların bütün sırlarını paylaştığı o kadın! tarzı başlıklar aklıma gelince geçmişte ya da bugün futbolculardan neden performans alamadığımızı, neden iş ahlakına sahip sporcular yetiştiremediğimizi, neden anadoludan istanbula gelen sporcuların kendisini dağıtıp performans gösteremediklerini vd. anlıyor insan.

    kulübümüz ya da kulüplerimiz altyapılardan itibaren yetiştirdiği her sporcuyu takip etmeli ve onların fiziksel ve performans gelişimlerinin yanı sıra psikolojik ve zihinsel gelişimleri ile de ilgilenmeliler. derbilerde sağa sola saldırmayan, bacakları zangır zangır titremeyen aslan gibi sporcular istiyorsak işin psikolojik taraflarını boş geçmemeliyiz.

    ayrıca bu çalışmalarla birlikte oyuncuların saha içerisinde neden bu kadar saldırgan olduğunu, engin baytar'ın neden hakemin yakasına yapıştığını, hagi'nin neden hakeme tükürdüğünü* ya da emre belözoğlu'nun neden itici olmaya çalıştığını bilebilir ve bunun önüne geçebiliriz.

    edit:imla
  • 2
    uzun yıllardır akademik ve uygulumalı olarak ilgilendiğim alan.
    17 ocak 2022 tarihinde financial times'ta novak djokovicin 2022 avusturya açık'a katılım sorununu ele alan bir makale yayınlandı. başlığı ''suçu çalışanlarınıza atmak neden en ucuz yoldur?''* olan yazıda, covid ile ilgili yanlış beyanda bulunan djokovic, suçu yanlış kutucuğu işaretlediğini iddia ettiği çalışanına attığı için eleştiriliyordu.
    makalede, ''suçu başkalarına'' atmanın bulaşıcı olduğu irdelenirken, 2009 yılında bilimsel bir journalda yayınlanan akademik bir makaleye* atıfta bulunulmuş. 2009 makalesinde, insanların etraflarında suçu başkalarına atan birilerini gördükçe kendilerinin de suçu başkalarına atma eğilimlerinin arttığı deneylerle ortaya konulmuş. başkasını suçlamanın, insanın kendi kendine yarattığı benlik kavramının yara almaması için uygulandığı iddia edilmiş, yine bir deneyle bu iddiayı destekleyici kanıtlar elde edilmiş. deneklere, kendilerine güvenlerini arttırıcı uygulamalar yaptırdıktan sonra ''suçu başkalarına atma'' eğilimlerinin azaldığı görülmüş.
    bu makaleleri inceledikten sonra aklıma selçuk inan'ın 21 aralık 2021 adana demirspor galatasaray maçı sornası yaptığı ''çalışarak gelişemiyorsak, değişerek gelişiriz'' açıklaması geldi. selçuk inan da sürekli suçu başkalarına atan yöneticilerinden etkilenmişti belki de. şüphesiz ki futbolcularımız da galatasaray'da son yıllarda oluşan bu kültürden etkileniyor; saha içindeki kararlarını sağlıklı alamıyorlar.
    suçlama kültürü bulaşıcı olduğu gibi, organizasyonun içindeki bireylerin öğrenmesini, hatalarından ders çıkarmasını engelleyen bir kavram. problemlerin çözümünü aramak yerine sırf karizmayı çizdirmemek adına hatalar kabul edilmediği zaman, yanlışlar tekrarlanıyor ve işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor; ocak 2022 itibariyle durumumuz gibi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın