• 1
    uefa'dan geçtiğimiz yıl yapılan açıklamada şampiyonlar ligi'nin takım sayısının 2024 itibariyle 32'den 36'ya yükseltileceği açıklanmıştı.

    2024-25 sezonuyla birlikte 34 takım lig başarılarına göre, 2 takım da geçmiş performanslarına göre özel davetle turnuvalara katılacak.

    geleneksel grup aşaması da yerini lig formatına bırakacak. isviçre sistemi olarak adlandırılan yeni modelde turnuva lig usülüne göre oynanacak.

    takımlar 6'şar yerine 8'er maç yapacak. 36 takımlı ligi ilk 8 sırada tamamlayanlar, tur atlayacak. 9-24 arasında 16 takım play-off oynayacak. turu geçen takımlar, son 16 turunda mücadele edecek.

    uefa şampiyonlar ligi'nde 2024-2025 sezonundan itibaren geçerli olacak olan lig sisteminin detayları da açıklanmıştı. buna göre, 36 takımın dahil olduğu lig formatında her takım 4'ü iç sahada 4'ü de deplasmanda olmak üzere 8 farklı takımla 8 maç oynayacak.
  • 7
    önümüzdeki sezon yürürlüğe geçecek yeni format.

    bu şekilde turnuvaya katılan 36 takım 4 torbaya bölünerek kuralar çekilecek. toplanan puanlar grup için değil, 36 takımlı bütün lig için hesap edilip sıralamalar belirlenecek. katıldığımızı varsayarsak ortaya şöyle bir tablo çıkaralım;

    her torbadan çekilen 2 rakibimiz olacak ve her biriyle sadece 1’er maç oynayacağız. misal 1. torbadan barça ve psg , 2 .torbadan arsenal ve porto, 3. torbadan shakhtar ve dinamo zagreb, 4. torbadan da lens ve celtic’i çektik diyelim. her torbadan gelen rakiplerle 1 iç saha 1 deplasman maçı yapacağız. misal;

    1. hafta; galatasaray - porto
    2. hafta; celtic - galatasaray
    3. hafta; galatasaray - psg
    4. hafta; dinamo zagreb - galatasaray
    5. hafta; barcelona - galatasaray
    6. hafta; galatasaray - shakhtar
    7. hafta; arsenal - galatasaray
    8. hafta; galatasaray - lens

    bu 8 maçta 12 puan topladık diyelim. bu 12 puan grup içerisinden değil 36 takımlı lig üzerinden değerlendirilecek. puanlamada ilk 8’e giren takımlar direkt son 16’ya girerken, 9-24 arası takımlar play off sonucu son 16’ya girebilecek. geriye kalan 12 takım ise avrupa’ya veda edecek. topladığımız 12 puanla muhtemelen 9-24 arası sıralamadan play off turu oynamaya hak kazanırız. ilk aşamadan 8 maça ek olarak play off’tan 2 maç daha yapılacağını hesaba katarsak avrupa için ortalama bir süper lig şampiyonu rahatlıkla 10 cl maçı yapma imkânına sahip olacak. bu da maddi olarak çok daha büyük getiri demek. eski formatta grubu 3. veya 4. bitiren takım 6 cl maçı ile sezonu kapatıyordu. ekstra 4 maçın getirisinin yanında havuz parasının ve takım sayısı artacağı için katsayı gelirlerinin de artmasıyla muhtemelen bu sezonun şampiyonu cl’den ne kadar kazanmışsa bu sayı önümüzdeki sezon x1,5 olabilecek.
  • 10
    basketbol ve basketbola yakın formatların ekonomik açıdan daha fazla gelir getirse de mantıken uygulanması pek mümkün değil. avrupada ligi ve kupası devam eden takımların haftalık maç sayısı arttıkça bu işin sürdürülebilirliği kalmayacak.

    özellikle seyahatlerin de takvime dahil olmasıyla antreman maç ve seyahat içinde takımların boş gününün kalmayacağı ortada. bu tempoyu nbade görebiliyoruz(ben pek anlamam basketbol işinden baştan söyleyeyim) fakat futbolda bunu sürdürmek bana mümkün gelmiyor. hele ingiltere gibi bütün ligi şampiyonlar ligi gruplarında yer alabilecek takımlardan oluşan bir pazar buna ne kadar müsaade eder göreceğiz.

    sözün özü daha fazla para kazanmak için takımları ve oyuncuları daha da makineleşmeye davet eden bu tutumun rekabeti bitireceği ortada. şampiyonlar liginde belli bütçeye sahip belki 10 takım bütün kulvarlarda mücade edebilecek birbirine yakın kalitede 30 kişilik kadrolar kursa da bu işin rekabeti azaldıkça heyecanı da izleyicisi de azalır.

    sadece münih real barça liverpool city inter milan psg kalibresinde olan 16 takımın katıldığı ve sezon boyu süren turnuvalar kulağa ilgi çekici gelse de her sezon bu büyük maçları yılda 10 kez izlemenin bir manası ve sürekliliği olmayacak. bu maçları özel kılan senede birkaç kere ve genelde final aşamalarında olmaları. sürpriz yapan takımların olmadığı bir lig veya turnuva hemen olmasa da orta vadede ilgi kaybına yol açacaktır.

    nba'in bunun dışında olmasının sebebi kendi sporunun yarım asırlık değişmez merkezi ve içindeki rekabeti diri tutacak oyuncu alım kuralları olmasındandır.
  • 12
    36 takımlı ligi ilk 16da bitirenleri alıp eski usul tekrar 4tane 4lü grup yapsalar çok daha zevkli olacak turnuva. hem daha çok maç oynanıp daha çok izleyici çekeceklerdir.

    o 2. grup aşamasından sağ çıkmak benim gözümde bugün final oynamak kadar değerli. bizim 2000-2001 sezonunda 2. gruplardan sağ çıkıp real madrid'e kafa atmamız zaten tarihimizin en büyük artistik hareketi. eskiler zaten hatırlıyordur. uefa'nın elinde kendi örneği varken neden saçmalamakta ısrar ettiğini anlayamıyorum.
  • 13
    saçma sapan bir sistem.

    daha çok para para para diye diye futbolu bitirmeye çalışmak artık dayanılmaz bir hal aldı. 32 takım bile yeri geliyor saçma diyoruz, çünkü gerçekten saçma sapan takımlar katılıyor turnuvaya. hadi bu biraz da küçük ülkeleri futbola kazandırmak için diyelim de, bu ne şimdi. tamamen para için uydurulmuş saçma sapan bir sistem. amerikanvari bir lig konsepti. grup sistemi gayet güzeldi halbuki.

    adım adım futbolu bırakmaya doğru gidiyorum zaten bu para merakı yüzünden, umarım yanılırım da güzel bir sistem olur.
  • 14
    wildcard konusunda şansımızın olmadığı format. önceki sezon en çok puan toplayan federasyonlardan katılamayan 2 takıma grup aşamasına katılma hakkı verilecek. wildcard diye bahsedilen olay ajax ve galatasaray gibi takımlar katılamazsa bunları alalım gibi birşey maalesef değil.

    - son 1 yıl baz alındığı için, 2023-2024 sezonunda en çok puan toplayan iki ülkeden ekstra birer takım 2024-2025 sezonunda grup aşamasına katılacak.

    - enseyi karartmadan bunun başarılmışı da var tabii ki. 2021-2022 sezonunda hollanda ikinci en çok puan toplayan ülke olduğu için, 22-23 sezonunda bu formatta ekstra takımı gönderebilirdi.

    https://www.footballseeding.com/...try-ranking/2022-23/

    https://gss.gs/0PW.png

    - son 16 aşamasında aynı ülkeden takımların eşleşme yasağı kalktığı için ek heyecan getirecektir.

    - avrupa ligi ve konferans ligi de 36 takımlı formatı uygulayacak.

    - alt uefa turnuvalarına düşme kaldırıldı. son 16 yapamayan takımlar tüm uefa turnuvalarından eleniyor.

    - 4 içeride 4 dışarıda 8 maç, 8 farklı rakiple yapılacak.

    - 4 büyük lig ekstra kontenjan açısından çok şanslılar. 23-24 sezonu özelinde liverpool ilk 4 bitiremeyip uel kazanırsa, ingiltere 6 takım bile gönderebilir.

    - bu sistem mevcut 23-24 sezonu için geçerli olsaydı yine ingiltere ve italya ek kontenjanlara sahip olacaktı.

    edit: ekleme ve imla.
  • 15
    kurulacak olan yeni sistem yüzünden büyük takimlar çok daha geniş kadrolar kuracaktır. lig maçlarında başka oyuncuları oynatarak maç yoğunluğunun etkisini azaltmaya çalışacaklar. bizim gibi takımlar için gözden düşmüş yıldız oyuncuları almak daha zor olabilir.
    ayrıca artacak olan gelirler nedeniyle her yıl katılmak zorundayız. ligde iki-üç yıl art arda katılan bir takım lig- avrupa dengesini tutturursa kimse önünde duramaz. ınşallah bu takım biz oluruz.
  • 17
    iyice içine edilen dünyanın en kıymetli turnuvasının son hali.

    tamam ilk çıktığı zamanki gibi sadece 8 takım katılmasın ama 36 takım, lig usulü saçma sapan iş olmuş. 2000'lerin başında bizim başımıza bela olan üst üste 2 gruplu hali bile daha iyiydi.

    para için ingiltere, almanya, fransa, ispanya gibi ülkelerin 3 ve 4 üncülerini alırsanız olacağı bu. bildiğin lig olacak bu gidişle.

    kim kimle oynayacak belli değil. grup yok ama 8 maç var. 36 takım içinden 8 tanesi ile deplasmansız oynanacak. belki real madrid, bayern, city ile deplasmanda oynayacağız içerde psv ile. ben ne yapayım böyle şansı! taraftara maça gelip 2 yıldız görmek isteyecek ama sen bu takımları deplasmana yollamayacaksın.

    ulan hem yerelde hem avrupa'da hep mi paraya yenik düşülür. klasik iyidir, güzeldir.
  • 18
    saçma sapan bir format. bir takımla deplasmanda oynarken aynı takım senin sahana gelmeyecek mesela, bir başka takımla da tam tersi olacak. hani nerede adalet eşitlik? ben kışın ortasında kuzey ülkelerinin deplasmanına gideceğim ama benim her daim kollanan ispanyol kardeşlerim sadece güney avrupada dolaşacak belki? bu saçma format uefa kupasında denendi ve olmadı, olmamışı bi daha denemeye gerek var mı? nereden baksan tutarsızlık, nereden baksan ahmakça…
App Store'dan indirin Google Play'den alın