• 1
    hayatım boyunca unutamayacağım sezondur.ikinci olmamıza rağmen o zaman ki statünün keleğine gelip çeyrek finali burunla kaçırmıştık.o sezon b grubunda juventus,rosenburgve atlethic bilbao ile eşleşmiş turnuva sonunda belki de şampiyonlar liginin gelmiş geçmiş en karakolluk grubu oluşmuştu.

    1-juventus 8
    2-galatasaray 8
    3-rosenburg 8
    4-a.bilbao 6

    galatasaray'ın bu anlamda da avrupada geçmişte statüler gereği çok şey kaçırdığı 103 yılda bir çeyrek finalden ibaret bir avrupa karnesinin olmadığı unutulmamalıdır.o sezon şampiyonlar ligi 6 gruptan oluştuğu,6 grup liderinin yanı sıra ikide en iyi ikinciler ile birlikte 8 takımın yola devam ettiği diğerlerinin ise direk elendiği bir sistemi vardı.işin acı tarafı şuan ki statüye bir sezon sonra geçilmiş olmasıydı.
  • 7
    grasshoppers'ı içerde* ve dışarda* yenerek katıldığımız şampiyonlar ligi sezonu. bizim için, hagi'nin efsane son dakika golüyle kazandığımız 30 eylül 1998 galatasaray athletic bilbao maçı ve italya'da juve'ye kök söktürdüğümüz fakat beraberlikle yetindiğimiz 16 eylül 1998 juventus galatasaray maçıyla akıllarda kalmıştır.

    bulunduğumuz grubu aldığı tek galibiyetle lider bitiren juventus, yarı finalde bu sezonun şampiyonu manchester united ile eşleşmiş, ilk maçta deplasmanda 1-1 berabere kaldıktan sonra rövanş maçında da ilk 11 dakikada 2-0 öne geçmişti, fakat manchester maşallah o sene turnback kings modunda takıldığından rövanş maçını 3-2 kazanıp finalde bayern münih'in rakibi olmuştu.

    bu şampiyonlar ligi sezonunun bizim için en acı yanıysa sadece iki grup ikincisi takımın bir üst tura yükseliyor olmasıydı, ve biz real madrid* ve manchester united*'ın ardından 8 puanla "en iyi üçüncü ikinci" konumundaydık. yani düşünün, 2 puan daha almış olsak, kupa şampiyonu manchester united grubundan çıkamamış olacak ve tarihi 26 mayıs 1999 manchester united bayern münih maçı oynanmamış olacaktı. bu arada en iyi ikinci olmak için kimlerle yarış halinde olduğumuza da tekrar dikkat çekmek istiyorum: real madrid ve manchester united.
  • 8
    son maçımız deplasmanda bilboa ileydi. adamların çıkamayacakları garanti olduğu için maça yedek kadroyla çıkmışlardı. hatta teknik direktörleri galatasarayın gruptan çıkmasını istiyorum gibi bir açıklama yapmıştı.

    maçta bir de haginin bir şutu aklımda kalmıştı, herkes gol diye ayağa kalkmıştı top direği yalayıp çıkmıştı. gözlerimizde iki damla yaşla yerimize oturmuştuk.
  • 11
    https://en.wikipedia.org/...EFA_Champions_League

    24 takımla yapılan turnuvaların en heyecanlısı en çekişmelisi, finalinin son saniyesine kadar muhteşem bir turnuva olmuştu. gruplardan en iyi 2. olarak çıkan manchester united'ın şampiyon olduğu, en iyi iki 2.nin çıktığı ikinciler sıralamasında galatasaray'ımızın 3. olarak elendiği * shevchenko'lu dinamo kiev'in çeyrek finalde diğer en iyi 2. real madrid'i kiev'de ezdiği , tek bir maçın büyük bir heyecanla beklendiği "aynı anda 15 tane maçın oynanmadığı" yani şampiyonlar liginin şampiyonlar ligi olduğu dönemlerin turnuvası.
    bazen eskiye olduğundan fazla anlam yükleyip romantiklik yapıyoruz fakat euro 2016 formatını gördükten sonra bazen eskinin gerçekten de daha güzel olduğunu farkedebiliyor insan.
  • 12
    galatasaray'ın iyi futbol oynadığı, başarılı sonuçlar aldığı, ancak hüzünlü bitirdiği sezondur.

    isviçre şampiyonu grasshoppers iki maçta da mağlup edilerek grup aşamasına kalınır. rakip çok güçlü bir dönemindedir ve maçlar zorlu geçer. galatasaray oyun üstünlüğüyle değil, sahip olduğu yıldızların kalite farkıyla üst tura çıkar.

    grup aşamasında juventus, a. bilbao ve rosenborg ile eşleşilir. bir önceki yılın finalisti juventus grubun doğal favorisi iken diğer üç takımın gücü birbirine denktir. nüansların belirleyeceği bir sıralama olacağı öngörülmektedir.

    ilk maçımız juventus deplasmanı, beklentiler oldukça mütevazi. geleceğe ilişkin umut vaat eden, onurlu bir futbol; rahatsız etmeyecek, makul skorlu bir mağlubiyet. lakin maçın başlamasıyla görüşler değişmeye başlıyor. galatasaray oldukça etkili bir oyun oynuyor, juve karşısında kora kor mücadele ediyor. inzaghi'nin 16. dakikada attığı şık gole rağmen umutlar tazeliğini koruyor. nitekim 44. dakikada hakan şükür'ün golüyle beraberliği yakalıyoruz. ilk yarı da 1 - 1 sona eriyor. ikinci yarı acaba takım düşer mi diye düşünürken, aksine galatasaray'ın vites arttırdığı görülüyor. başarılı futbol meyvesini veriyor ve ümit davala'nın 63. dakikada attığı golle 1 - 2 öne geçiyoruz. mutluluğumuz ne yazık ki sadece beş dakika sürüyor. türk takımlarının yediği "pis" gollerden biriyle eşitleniyor skor ve karşılaşma 2 - 2 sona eriyor. iyi futbol, iyi sonuç, güzel başlangıç.

    grubun ikinci maçı meşhur 2 -1'lik a.bilbao karşılaşması. etkili başlıyoruz, okan'ın golüyle öne geçiyoruz. attığımız gole sevinirken bir gol de biz yiyoruz. goller o kadar peş peşe geliyor ki, maç özetlerinde rakibin attığı golde bizim stad anonsu hala devam ediyor. kısa süreli bir sarsıntı yaşayan takım yavaş yavaş toparlanıyor ve artan bir baskı kuruyor. gergin bekleyiş 90. dakikada nihayete eriyor ve hagi'nin efsane golüyle öne geçiyoruz. uzatmalarda başka gol gelmiyor ve maç 2 - 1 lehimize sonuçlanıyor.

    üçüncü maç norveç'te rosenborg karşısında oynanıyor. maça ilişkin hafızamda hiçbir şey kalmamış. tek hatırladığım 3 - 0 mağlup olduğumuz.

    dördüncü karşılaşma rosenborg ile ali sami yen'de oynadığımız maç. norveç'teki maçın kopyası niteliğinde. ancak bu kez oyun ve skor olarak ezen taraf biziz. sonuç yine 3 -0.

    5. hafta karşılaşması, futboldan ziyade siyasetin konusu oluyor. italya ile yaşanan kriz nedeniyle juve istanbul'a gelmek istemiyor. devlet güvencesi altında, on binlerce polisin korumasında oynanıyor maç. italyanlar tüm baskıyı üstümüze yıkıyor ve iç saha avantajımızı tersine çeviriyor. bu şartlarda oynanan, futboldan başka herşeye benzeyen maç karşılıklı gollerle 1 -1 sona eriyor. golümüzü 90. dakikada suat atıyor.

    ve grubun finali! kendi sahasında rosenborg'u yenmesi beklenen juventus'un beş, galatasaray ve rosenborg'un sekizer puanı bulunuyor. hedefi olmayan a.bilbao ile oynanan maçtan puan almamız, büyük ihtimalle bizi çeyrek finale taşıyacak. beklentilerin aksine tutuk ve gergin başlıyoruz maça. pozisyon yönünden kısır geçen ilk yarının son dakikalarında, fatih akyel çok büyük bir hata yapıyor ve golü yiyoruz. ilk yarı 1 - 0 aleyhimize sonuçlanırken, italya'da juventus ilk yarıyı 2 - 0 önde bitiriyor. bu sonuçlara göre, ikinci yarı atılacak bir gol bizi grup lideri yapmaya yetiyor. takımın büyük bir hırsla oynayacağı ve skoru lehimize çevireceği umuduyla ikinci yarıyı bekliyoruz. ancak yine beklenen futbol sergilenemiyor, bulunan az sayıdaki pozisyon değerlendirilemiyor ve maç 1 - 0 aleyhimize sonuçlanıyor. maç sonunda yaşanan üzüntü kelimelerle tarif edilemez...

    sonuç olarak ikili averajda üstün olduğumuz juventus, grup birincisi olarak çeyrek finale çıkıyor. üçlü averajda ikinci sırayı almamıza karşın, en iyi ikinciler arasına giremeyerek eleniyoruz. yazının başında ifade ettiğim gibi çok keyifliydi ve bir o kadar da hüzünlüydü bu sezon.
  • 13
    bu sezona dair takimimiz ve futbol adina anlatılacak o kadar cok sey var ki.

    bu sezon kupayi manchester united alsin ve galatasaray gruptan cikamasin diye butun sartlar oluşmuştu adeta.

    ilk maçımızda delle alpi'de madara ettiğimiz juventus'u elimizden kaçırdık. 2-2 berabere kalıp 1 puanla yetindik. 2.macimiz sansin yüzümüze güldüğü tek maçtı. son dakikada hagi'nin bekledik bunu çok bekledik golü ile athletic bilbao'yu yendik.
    3.macimiz ise tek kötü oynadığımız maçtı ve sigurd rushfeldt hat-trick yapti.* rosenborg'a yenildik.
    4.macta rosenborg'a ali sami yen cehennemini yaşattık. 3-0 cok rahat kazandik..sanirim en rahat kazandığımız 2 şampiyonlar ligi maçından biri. ötekisi ise;
    (bkz: 23 ekim 2013 galatasaray kopenhag maçı)

    5.mac ise
    (bkz: 2 aralık 1998 galatasaray juventus maçı/#2996029)
    uzun hikayesi olan bir maçtı. o yuzden link biraktim isteyen orayi da okur.
    bu maç 1-1 bitti.

    6.mac athletic bilbao deplasmaninda 1 puan bile alsak lider olucak ve gruptan cikacaktik ancak aman fatih akyel golu ile sahadan 1-0 maglup ayrıldık.

    malesef juventus rosenborg'u maglup etti ve lider olup gruptan çıktı.

    statu gereği 6 grup birincisi ceyrak finalde oynayacakti. diğer 2 takim en iyi 2.lerden gelecekti. real madrid 12, manchester united 10 ve galatasaray 8 puandaydi. en iyi ikincilerin ilk 2'sini de kilpayi kaçırmıstik.

    ardından en iyi ikincilerin ikincisi olan manchester united önce ceyrek finalde inter'i temiz eledi. ancak her sey burada başladı. çeyrek finale kadar grubunda barcelona ile iceride dışarıda 3-3, bayern münih ile iceride 1-1 dışarıda 2-2 kalıp sadece grubun zayif takimi brondby'yi 5'er 6'şar atarak yenmisti. yani hala nağmağlup idi. ceyrek finalde inter'i ilk macta 2-0 yenen manchester united ikinci maçta 1-0 magluptu ve bu skorla tur atlasa bile sampiyonlar liginde o sezon ilk kez maglup olacakti. ancakk 88 scholes 1-1 oldu ve bitti maç. yari finalde rakip bu bizim grupta olmayacak hadiselerin ust uste olmasiyla gruptan çıkan juventus oldu. ilk maçı old trafford'da oynadılar ve conte'nin golüyle 1-0 geriye düştü manchester united. 90+'lara kadar mac 1-0 devam etti. 90+2 ryan giggs ve ilk mac 1-1 bitti.
    bu sefer final için delle alpi'delerdi. bizim su bir kac ay evvel anadolu takımına çevirdiğimiz* zidane'li inzaghi'li juventus finalin favorisi konumundaydi.* mac başladı ilk 20-25 dk. juventus inzaghi ile 2 tane attı ve 2-0 öndeler. stam cizgiden top çıkardı ve macin kirilma noktasi oldu. ardından manchester united başladı. once devre bitmeden 2-2 yaptılar. sonra 2.yarida inzaghi ofsayttan golü buldu derken ofsayt ofsayt ofsayt* *. dakikalar 83'ü gösterirken sahneye trinidad tobago'nun gelmiş geçmiş en büyük futbolcusu çıktı.
    (bkz: dwight yorke)
    yorke mecazi değil gerçekten fiziksel olarak topla birlikte juventus savunmasının içinden geçti* ardından kaleciyi çalımladi ve düştü ama ekürisi andy cole boşta kalan topu ağlara gönderdi. mac 3-2 bitti manchester united finalde. delle alpi şokta.

    final nou camp'ta oynandı.
    (bkz: 26 mayıs 1999 manchester united bayern münih maçı)
    dakika 6 mario basler tak köşeye yazdı frikikten. golden sonra da 89 dakika boyunca bayern münih'in üstünlüğü ile hatta peter schmeichel ve direkleri döverek geçirdi maçı. ikinci yarı iki topu direkten döndü bayern münih'in bir tanesi altipastan cekilen rövaşata. artik mac bitmek üzereydi. ancak ingilizlerin yakışıklı oğlanı david beckham korner kullanmak için köşe gönderine gitti ve kaleci peter schmeichel dahil herkes ceza sahasi ve cevresindeydi. kullanilan korner sekti uzaklastiriliyor derken ceza sahasi yayinin biraz arkasından top iceriye doğru yollandı ve altipasta bulunan teddy sheringham hayatı boyunca unutamayacağı o golu atti. durum 1-1 oldu ve artik mac uzuyor. ancak 2 dakika sonra beckham yine köşe gönderinde. yine kesti seken top ole gunnar solksjaer(bkz: bebek yüzlü lakaplı) ve gol. inanilmaz bir final yaşanıyordu. manchester united şampiyonlar ligi finalinde 2 dakika içinde bulduğu gollerle maglup durumdan kupaya uzandı. hem de hic mac kaybetmeden şampiyonlar ligi kupasını kazandı. bayern münih için trajik bir son oldu. bu kupayi almak için 2 sene daha beklemeleri gerekecekti.

    bu turnuvaya ek şunları da dile getirmek istiyorum.
    en iyi ikincilerin birincisi olan real madrid turnuvanın flaş takımı andriy shevchenko'lu sergei rebrov'lu dinamo kiev'e ceyrek finalde elendi.

    bu şampiyonlar ligi sezonunun serüveni film gibiydi. talihliler talihsizlikler yaşandı bir arada. ancak paralel evrende bu şampiyonlar ligi sezonunun finali galatasaray-dinamo kiev arasında oynandı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın