• 1
    ilk olarak guardiola takımlarında gördüğüm, hücum eden takımın savunmadan çıkarken, bek oyuncularından birinin, nadiren aynı anda ikisinin ortasaha iç oyuncusu gibi içe kayarak, rakibin baskısını kırmaya yönelik hücum planı. bunu uygulayabilmek için önce iyi bir takım, özellikle pas kalitesi yüksek bir takım olmanız gerekir. yeni kurulan, düşük meziyetli oyuncularla topu kaptırdığınızda savunmada büyük boşluklar verip, yerleşim sorunları yaşamanız kuvvetle muhtemel.

    hücumda pas opsiyonlarını arttırmasının yanı sıra, pep gibi topu rakipten kazanma süresine çok önem veren biri için getirileri çok fazla. rakibi pasla yorduğun gibi, geri kazanırken de baskı yapmak kolaylaşıyor, rakip çıkmakta zorlanıyor. hücumda da genişlik kazandırıyor, bir de pas temponuz yüksekse kaymaklı ekmek kadayıfı.

    geçen sezon biz de mariano'yu zaman zaman kullandık bu organizasyonda, özellikle ligin ikinci yarısında, bu sezon bunu hiç denemedik yanlış hatırlamıyorsam, değişen takım profili etkili olmuştur büyük ihtimalle.

    kimyager hoca da bu işleri kovalıyor, türkiye'de en çok taklit edeni. caner erkin aktif olarak bu rolde. geçen sezon caicara ve özellikle clichy ile yapıyordu, hatta antalya deplasmınında sol bek kurdashov böyle bir organizasyon sonucu gol bulmuştu. bjk'de yapabilmesi çok zor çünkü elindeki oyuncu grubu pas oyununa yatkın değil. vida, dorukhan, nkoudu, diaby, burak yılmaz ile bu oyunu oynamak mümkün değil. bu oyuna en yatkın isim vitor ruiz ise sakatlandı. umarım bu oyunda kovulana kadar ısrar eder.

    pep imzalı, sahte bek üzerinden hücum;

    https://twitter.com/.../1089650782239113216

    https://twitter.com/...s/775664282545557504

    https://twitter.com/.../1087268213543583744
  • 3
    football manager tabiriyle inverted fullback. pep bu sistemi yıllardır deniyor ve geldiği noktada son üç sezonda cancelo, mendy, walker ve danilo'ya toplam 200 mn eur'un üstünde bonservis ödedi. sadece 4 bek oyuncusu için. bu oyunu tam performanslı oynayabilmek için beklerinizin sadece pas yeteneklerinin olması yetmiyor. mental ve teknik olarak hem orta saha hem de bek olarak oynayabiliyor olmaları lazım. işin can alıcı kısmı ise bunu aynı anda yapabiliyor olmaları şart.

    ayrıca oynanabilmesi için orta sahanın gerisinde tek oyuncu olması lazım, daha doğrusu en az iki orta saha oyuncunuzun hücumun bir parçası olması, direkt ceza sahası önünde oynaması lazım. ancak bu sayede bek oyuncularına orta alanda boşluklar açabiliyorsunuz. abdullah avcı da her ne kadar beşiktaş'ta denemeye çalışsa da sonuç üst üste binen caner erkin ve atiba oluyor. bek oyuncusunu orta alana çekmenin amacı ve faydası kalmıyor.
  • 5
    fatih terim bu sezon* bu taktiğin tek yönlüsünü, mariano üzerinden deniyor.

    maçlarda görürsünüz, geçen senenin aksine mariano biz hücumdayken bindiren bir bek olarak değil, orta sahanın bir elemanıymış gibi orta sahada içe kayıyor çoğu zaman. diğer tarafta ise nagatomo kanada geçip, babel forvet gibi içe kayıyor.

    mariano bu sisteme uygun fakat 2 bekimizin de yaşlı olması sebebiyle verim alamıyoruz şu ana kadar.
  • 6
    takımımızda mariano'yla denendiğini görebildiğimiz oyuncu rolü.
    (bkz: #2773751) burada kastettiğim hususlardan birisi buydu. ancak yineliyorum ki, fiziksel olarak yeterli olmadığı için mariano ile olmuyor.
    basit bir anlatımla takım hücumda iken beklerin göbeğe kayarak çok yönlü bir oyun katkısı vermesi amaçlanıyor. ama bence bu rolde oynatacağın oyuncuların bir box to box midfielder* kadar dinamik ve enerjik oyuncular olması gerekiyor.
    geçen sene hangi maç olduğunu hatırlayamıyorum ama şampiyonlar liginde bir maçta martin linnes birkaç dakikalığına merkez orta sahaya geçmiş o an aklımda bu ışığı yakmıştı. bu sene merkezde ömer bayram'dan aldığımız verim de ortada.
    günümüz futbolunda sık kullanılmaya başlandı, bu eğilimin artacağını düşünüyorum. bence doğru oyuncularla bizim de bu rolü kullanmamız mümkündür.
App Store'dan indirin Google Play'den alın