• 1
    2022 tenis takvimine göre 22 mayıs ile 5 haziran arasında yapılması planlanan yılın 2. grand slam'idir. erkekler tarafında 13 kere şampiyon rafael nadal muhtemelen yine en büyük favori olacakken geçen sene nadal'a roland garros tarihinde yalnızca 3. yenilgisini tattıran novak djokovic -eğer katılabilirse- bir diğer büyük favori olacaktır. toprak performanslarına ve yılın o dönemindeki durumlarına bağlı olarak dominic thiem ile stefanos tsitsipas muhtemel yarı final adayları olacaktır. casper ruud, carlos alcaraz, jannik sinner ve sezona kötü girmesine rağmen toprakta kendisini bulmasını beklediğim holger vitus nodskov rune gibi oyuncuların da performanslarına dikkat edilmesi gerektiğini şimdiden söylenebilir.

    kadınlar tarafında ise 2007 justine henin'den beridir roland garros her yıl farklı bir oyuncu tarafından kazanılıyor. hatta bu durum 2015 yılından sonra iyice abartılı hale geldi çünkü 2012 ve 2014'te maria sharapova, 2013 ve 2015'te serena williams bu turnuvayı kazanmıştı. bunlar arka arkaya zaferler olmasa da 2013 yılında serena'nın masha'yı yenerek şampiyon olması turnuvadaki istikrarı gösteriyordu. nitekim, 2008 ve 2009'da da sırasıyla şampiyonlar ana ıvanovic ve svetlana kuznetsova olsa da her ikisinin de finalde yendiği isim dinara safina idi. yani yine görece bir istikrardan bahsedebiliyorduk. yıllardır hiçbir istikrar olmaması dolayısıyla herhangi bir tahminde bulunmak güç fakat sezona da hızlı giren ve en kısa sürede grand slam'ini tamamlayacağını düşündüğüm 2019 şampiyonu ashleigh barty'yi şimdiden en büyük favori olarak göstermek yanlış olmaz. onun haricinde sezona yine iyi giren ve toprak performansı ile merak ettiren ıga swiatek, 2018 şampiyonu simona halep, 2016 şampiyonu garbine muguruza ve geçen senenin şampiyonu barbora krejcíkova diğer önemli isimler olacaktır. naomi osaka'nın henüz fransa'da üst düzey olabileceğini düşünmüyorum. benzer şekilde aryna sabalenka seneye özellikle servis oyunlarında epey özgüvensiz girdi ve toprakta işi daha zor olacaktır. ancak bu isimler haricinde geçen sene fırtına gibi esen ons jabeur ile anett kontaveit'in performansını merak ediyorum. kadınlarda tahmin yapmak hele de turnuvaya neredeyse 4 ay varken imkansız. bu yüzden çok fazla senaryo vermek efektif olmayacaktır. sürpriz isimler olarak da maria camila osorio serrano, clara tauson gibi isimleri verebiliriz.

    ayrıca turnuvanın resmi posteri de yayınlanmıştır.

    https://pbs.twimg.com/...g&name=4096x4096
  • 3
    elemelerinin kurasının dün çekildiği ve temsilcilerimiz altuğ çelikbilek, cem ilkel ve ipek öz'ün rakiplerinin belli olduğu turnuvadır.

    erkekler tarafıyla kısaca başlayayım. öncelikle hem altuğ hem de cem 2022 sezonuna maalesef oldukça kötü girdiler. tabi cem'in mart ayının sonlarında kardeşi elif ilkel'i trafik kazasında kaybetmesi ve son 2 aydır kortlardan uzak olmasının da bu formsuzlukta etkisi mevcut. ancak altuğ da son 2 yılda yakaladığı formu neredeyse tamamen kaybetti. bu sene oynadığı 19 maçın yalnızca 8'ini kazanabildi. bu sene davis cup haricinde 2 maç üst üste kazandığı bir turnuva yok ki davis cup da atp puanı vermeyen bir organizasyon zaten. toprak sezonuna da hiç iyi giremedi ve seneye 150 küsür numaralarda başlamışken şimdiden ilk 180'in dışarına çıktı. bu gidişat 1-2 ay daha devam ederse bir anda kendisini tekrardan 250'li sıralar civarında bulabilir maalesef.

    neyseki roland garros 2022'de elemelerin ilk turunda yuki bhambri ile eşleşti. bhambri iyi bir toprakçı değil ve bu sene tek bir toprak zeminde maç oynamadı. altuğ'un bhambri'yi ne olursa olsun yenmesi lazım. yendiği takdirde zdenek kolar - federico gaio eşleşmesinin galibi ile 2. turda oynayacak. buradan gelecek rakip de bana kalırsa hiç de kötü değil. iki oyuncu da fena olmayan toprakçılar fakat özellikle gaio toprak öncesi sezonda bir felaket olduğu için maç kazanma alışkanlığını görece kaybetmiş olmalı. bu sebeple gaio'nun gelmesini biraz daha tercih ederim. altuğ burayı geçtiğinde aslında cem'in tarafından gelecek bir rakip ile 3. turda eşleşecek. olur da cem de ilk 2 turu geçerse altuğ ve cem'in ana tablo için 3. tur maçına çıkma durumu olacak. ama cem'in tarafı daha zor olduğu için cem'in 3. tura gelebileceğini düşünmüyorum. çünkü cem daha ilk turda fransız alexandre muller ile oynayacak. daha bu sene bengalaru'da kendisine maç kaybetmişti. yani daha ilk turdan elenebilir. geçse bile 2. eleme turunda büyük olasılıkla daniel elahi galan ile oynayacak ki galan epey iyi bir toprakçıdır. zaten elemelerin 2 numaralı seribaşı. maalesef cem'in buradan çıkabilme olasılığı epey düşük. benzer şekilde altuğ olur da ilk 2 turu geçerse 3. eleme turunda galan ile karşılaşması halinde işi çok zor olacaktır. erkekler tarafında oyuncularımızın form durumunu da düşündüğümüzde ana tablo bekleyemiyorum maalesef. en azından hiç değilse altuğ'un 1 veya 2 tur geçebilmesi önemli olabilir.

    kadınlarda ise tek temsilcimiz var: ipek öz. ipek zaten son dönemde harikalar yaratıyor. çok kısa sürede 400 küsürlerden gelerek bir slamde eleme oynayacak bir noktaya gelmesi müthiş bir iş. son dönemde müthiş formda ve en son bastad'da ırina khromacheva'yı 2 sette yenerek toprak turnuvası kazandı ve wta'de ilk 200'ün içine kadar girmeyi başardı. en son çağla büyükakçay ilk 200 civarında dolaşıyordu. ilk eleme turundaki rakibi ise kendisinden daha yüksek sıralamada bulunan ama tercih edilebilecek bir rakip. daria snigur ile oynayacak. snigur doğal bir toprakçı değil ve bu sene yalnızca toprakta tek bir turnuva oynadı. onu da geçtiğimiz hafta oynadı. ipek mevcut formu ile kendisini gayet yenebilir. eminim snigur da kurada ipek'i çektiği için epey şanssız olduğunu düşünüyordur. ipek yenmesi halinde büyük olasılıkla 2. turda fernanda contreras gomez ile karşılaşacak. meksikalı gomez de ipek gibi son dönemde iyi bir çıkış içerisinde. bu sene 18 maç kazanmayı başardı ve tehlikeli bir rakip olacaktır. kıran kırana bir maç olabilir. umarım gomez ilk turda caty mcnally'e bir şekilde kaybeder ve ipek epey formsuz olan mcnally ile 2. turda oynar ve bence bu senaryoda mcnally'yi rahat yener. ipek 3. tura çıkarsa da karşısına büyük olasılıkla yine formda bir isim gelecek. asia muhammed ya da tamara korpatsch bu tarafta ağır basan isimler fakat bu oyuncuların rakipleri olan joanne zuger ve 18 yaşındaki lucie nguyen tan yabana atılacak isimler değiller. korpatsch toprak sezonuna hızlı girip son 1 ayda formdan biraz düştü ama buradaki en tecrübeli oyuncu kendisi. doğrudan şu oyuncunun gelmesi ipek için daha iyi olacaktır diyemiyorum. bu yüzden ipek'in mümkünse ilk 2 turu bir şekilde geçmesi ve sonrasında duruma bakması en iyi senaryo olacaktır.
  • 4
    temsilcilerimizden altuğ çelikbilek ve ipek öz'ün yoluna devam ettiği turnuvadır.

    maalesef cem ilkel ilk eleme turunda alexandre muller'e 6-0 ve 6-1 ile ağır kaybederek elendi. tabi kendisini tekrardan kortlarda görebilmek şu aşamada en önemli olanı. altuğ ise beklediğim gibi bhambri'yi yendi ve 2. eleme turunda zdenek kolar ile karşılaşacak. kolar'ı elemesi için bhambri maçındaki performansının üzerine çıkmalı. ilk maçını kazandı ama kolar karşısında daha fazlasına ihtiyacı olacaktır. tabi bizim açımızdan iyi olan o tarafın ağır favorisi daniel elahi galan nasıl olduysa 3 sette franco agamenone'e elendi. altuğ olur da 3. eleme turuna çıkarsa ana tablo için ciddi bir şans elde etmiş olacak. en azından elahi galan gibi iyi bir toprakçı ile karşılaşmıyor olacak.

    ipek öz ise bugün birkaç saat önce daria snigur'u 3 sette yendi. maç 3 set sürmesine rağmen ipek'in hem servislerindeki hem de ralli içindeki istikrarı oldukça sevindirici. 2. eleme turunda fernanda contreras gomez ile oynayacak. tabi 2. turda gomez yerine formsuz caty mcnally ile oynamasını isterdim. neredeyse mcnally 2. tura çıkıyordu ayrıca. epey sürpriz olurdu bu. gomez ile ipek epey yakın bir maç oynayacaklardır. ipek'in tarafında bariz bir favori olmadığı için aşama aşama düşünmek biraz daha kolay. önce yarın oynayacağı maça odaklanalım. ardından eğer kazanırsa 3. turda karşısına gelecek rakibi düşünelim.
  • 5
    maalesef bugünkü eleme maçlarıyla birlikte altuğ çelikbilek ve ipek öz'ün de elenerek temsilcimizin kalmadığı grand slam halini almıştır.

    altuğ'un maçına son sette yetiştim ve dolayısıyla tamamını değerlendirmek doğru olmayacaktır. yine de altuğ'un rallilerde fazlasıyla pasif kalması ve ikinci servislere hiç atak etmeyi denememesi bence onun sonunu getirdi. ayrıca son sette enerjisi düşük gibiydi. belki 2. seti daha erken kapatabilse, ki bunun için şansı varmış, farklı şeyler konuşabilirdik.

    ipek öz'ün maçını ise baştan sona izledim. zaten oynadığı fernanda contreras gomez de gayet iyi bir toprakçı ve tek el backhand kullanmasıyla birçok kadın oyuncudan ayrılan bir yapıda. ipek'in ilk sette 3-4'te servisini kaptırmaması ve oradan reaksiyon verip seti 7-5 ile kapatması muazzamdı. zaten ilk sette genel olarak şiir gibi aktı. 2. sette 4-4 iken maç ne olduysa tamamen contreras gomez'in tarafına döndü. devamında o seti kaybettik ama asıl ipek özgüvenini kaybetti. yalnızca setler 1-1 olmuştu ama ipek uzunca bir süre sanki setlerde 1-0 geride ve 2. sette de durum 5-0 gibi vahimmiş gibi oynadı. bu arada contreras gomez de hiç olmadığı kadar momentumu aldı ve double break ile maçı kazanabileceği noktaya taşıdı. ipek sonrasında reaksiyon verdi ama iki yakın rakibin maçında 0-4'ten sonra reaksiyon verince yeterli olmayabiliyor. belki 3-5'e getirip baskıyı arttırabilirdi ama maçın sonunda da contreras gomez daha iyi durdu ve kaybettik maalesef. yine de ipek öz'ün son 1.5 yıldaki performansından çok umutluyum. oyun içi özgüven ve 2. servis konularının üzerine gitmesinde fayda var. sonrasında top 100'lük bir oyuncu halini alacaktır.
  • 6
    kura çekimi gerçekleştirilen ve erkekler ve kadınlarda ana tabloların şu şekilde oluştuğu grand slamdir.

    erkekler:

    https://pbs.twimg.com/...g&name=4096x4096
    https://pbs.twimg.com/...g&name=4096x4096
    https://pbs.twimg.com/...g&name=4096x4096
    https://pbs.twimg.com/...g&name=4096x4096

    kadınlar:

    https://pbs.twimg.com/...g&name=4096x4096
    https://pbs.twimg.com/...g&name=4096x4096
    https://pbs.twimg.com/...g&name=4096x4096
    https://pbs.twimg.com/...g&name=4096x4096

    geniş değerlendirmeyi daha sonraya saklıyorum ama erkeklerde %25'lik olasılığın gerçekleşip novak djokovic ile rafael nadal'ın aynı çeyreklik tarafa düşmesi söz konusu oldu. o noktaya kadar djokovic'in kurası nadal'a göre daha zor. daha 2. turdan alex molcan gibi epey formda bir oyuncu ile oynayacak. nadal'ın tarafında ise stan wawrinka, fabio fognini ve felix auger aliassime gibi isimler olsa da sakatlıktan dönmüş 37 yaşındaki wawrinka, epey formsuz fognini ve toprakta halen efektif olamayan faa pek zorlayıcı isimler değiller. hatta ben faa'nın 4. tura dahi gelemeyeceğini düşünüyorum. wawrinka ve fognini'nin durumuna göre nadal yukarıda saydığım isimlerin haricinde isimlerle de oynayabilir.

    kadınlar tarafında ise ıga swiatek ağır favori ama onun tarafına simona halep, jelena ostapenko gibi isimler düşmüş durumda. daha çeyreğe gelmeden rekabetçi maçlar oynayacaktır. çeyrek ise kendisi için jessica pegula ismi ağır basıyor. sonrasında yarıda ise ons jabeur gibi kendisinden sonraki en favori isim muhtemel rakibi olacaktır. geniş değerlendirmeyi sonraya bırakarak şimdilik entryi burada noktalandırıyorum.
  • 7
    bahis şirketleri tarafından erkeklerdeki en büyük favorisinin carlos alcaraz, kadınlarda ise iga swiatek olarak gösterildiği turnuvadır. bence bu durum alcaraz'a gereksiz bir baskı yüklüyor olacak. son güncellemeden sonra novak djokovic'in de önüne geçerek en büyük favori olması anlamsız bir şişirme. ne kadar formda olursa olsun kariyerinde yalnızca 6. kez grand slam ana tablosu görecek bir oyuncudan bahsediyoruz. daha önce roland garros'da ise yalnızca 2 maç kazandı. burada olsa olsa en fazla en büyük 3. favori olabilir.

    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large
    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large
  • 8
    eurosport 1 ve 2 kanalları tarafından yayınlanan organizasyon. turnuvaya dördüncü tur maçları ile devam edilecek. futbolsuz geçen, acaba bugün ne yapsam diye düşünenler için programda harika maçlar var:

    13:30 da novak djokovic, diego schwartzman ile karşılaşacak. novak ilk üç turu set vermeden geçti, schwartzman ise toprakta her zaman tehlikeli bir isim olmuştur. maçı kazanmasını beklemiyorum ama novak'tan set alıp, biraz hırpalayabilir.

    saat 16:00 da kral rafael nadal, koçluğunu amcası toni nadal'ın yaptığı tehlikeli oyuncu felix auger aliassime ile karşılaşacak. bu maçın da ilk üç turu set vermeden geçen rafa adına kolay geçmeyeceğini düşünüyorum. felix terletebilir rafa'yı.

    akşam seansında 21:45 gibi ise herkesin büyük beklentilerinin olduğu, genç deli fişek carlos alcaraz ile rus karen khachanov mücadele edecek. khachanov'un maçı kazanacağını zannetmiyorum ama iyi oynadığı anlarda gerçekten harika işler yapan bir tenisçi. füze gibi forehandi var. bence bu da heyecan verici bir karşılaşma olacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın