• 2
    --- alıntı ---
    bir dönem fenerbahçe ve beşiktaş'ta basketbol oynayan ve geçen sezon bursa nilüfer basketbol takımında yer alan 2.04 cm boyundaki 23 yaşındaki mehmet şanlı, atatürk havalimanı'ndan aylardır ayrılamıyor. yakınları ve ailesi ise şanlı'nın psikolojik rahatsızlığı nedeniyle yazılan ilaçlarını almadığını ve amerika birleşik devletleri'nde (abd) basketbol oynamayı saplantı haline getirdiğini söylüyor.
    çocuk yaşta annesini kaybeden 23 yaşındaki mehmet şanlı, çok sevdiği basketbol yaşantısına devam etti. başta fenerbahçe olmak üzere birçok kulüpte basketbol oynayan şanlı, geçen sezon bursa'nın nilüfer takımındayken rahatsızlığı ortaya çıkınca ilaç tedavisine başladı. ancak iddiaya göre şanlı, ilaçlarını düzenli kullanmadı. şanlı, abd'ye gitmek için atatürk havalimanı'na geldi.
    hastaliğiyla pençeleşti
    burada pasaport kontrol noktasından kaçak geçmeye çalışan şanlı polis tarafından gözaltına alındı. şanlı işlemlerinin ardından bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesi'ne sevk edildi. burada bir süre kalan genç basketbolcuya türkiye basketbol federasyonu'nun desteğiyle maaş bağlanarak ev verildi. ancak ilaçlarını aksatan şanlı, 2 ay önce pasaportunu alarak yine atatürk havalimanı'na geldi. atatürk havalimanı'nı evi gibi kullanan şanlı hergün abd uçuşlarını takip ediyor.
    "abd'ye gitmek istiyorum"
    dış hatlar gidiş terminali'nde kontuarlar bölgesinde yaşamaya başlayan şanlı, bankların üzerinde uyuyor. şanlı'nın yemek ihtiyaçlarını ise havalimanı personeli karşılıyor. şanlı'nın havalimanı personeline "ben abd'ye gitmek istiyorum. san francisco'da basketbol oynamak istiyorum. beni ne olur oraya gönderin' dediği öğrenildi.
    kariyeri genç yaşta bitti
    2013 yılında 3 sezon boyunca fenerbahçe altyapısında oynayan 1995 doğumlu mehmet şanlı daha sonra sarı lacivertli takımla karşılıklı olarak yollarını ayırdı. sakarya'da düzenlenen ve fenerbahçe'nin 2. bitirdiği genç erkekler türkiye şampiyonası'nda 9.5 sayı-12.2 ribaund ortalamalarıyla dikkat çekti. ayrılık sonrası beşiktaş integral forex forması giyen mehmet şanlı daha sonra sırasıyla ibb, itü, final gençlik, muğla ormanspor ve geçen sezon bursa nilüfer belediyespor a takımı formaları giymişti.

    --- alıntı ---

    https://www.fotomac.com.tr/...atip-kalkiyor?page=1

    çok üzücü haberlere konu olmuş basketbolcu. mental hastalıklar ne yazık ki ciddi olarak görülmüyor, halbuki bazen fiziksel hastalıklar kadar zor, acı ve uzun sürüyorlar.
  • 3
    https://www.fotomac.com.tr/...atip-kalkiyor?page=1

    ilgili haberde de bahsedilmiş, mental problemler kişinin kendi tercihleriyle de ortaya çıkabileceği gibi, çok büyük olasılıkla aile, çevre vb. unsurlarla tetikleniyor. yani bu oyuncunun hiçbir suçu yok. zira çalkantılı bir aile dönemi geçirmiş.

    şimdi, yapılması gereken şey, federasyon yetkilileri tarafından bu oyuncu için nba yönetimi ve los angeles lakers yönetimiyle irtibata geçilerek hem san francisco'da rehabilitasyon sürecine sokulması, hem de zaman zaman los angeles lakers'la antrenmanlara çıkarılması yönünde atılacak adımlara kalıyor. eğer ki böyle yapılırsa, hem bir insan hem de bir oyuncu kazanılmış olur. ha bir insan için 1 milyon dolar civarında tutacak masraflar göze batıyorsa zaten bunu düşünen adam ben insanım diye gezmesin, kenarda köşede tost makinesi, lamborghini, cep telefonu, bitki, ağaç vs. taklidi yaparak ölümü beklesin.

    edit: bir suru adami zamaninda engellemistim. sonra dun hepsinin engelini kaldirdim. engellememin sebebi de ici kotu adamlarin. yani bir yorum yapiyorlar burnuma lagim kokusu geliyor. o derece. duyar kasmisiz da bilmem ne bik bik ötmüş. rehabilitasyon diyoruz, zaman zaman atrenmana ciksin diyoruz ki o olay da rehabilitasyon surecinin bir parcasi. psikoloji bilimindeki cozum sureclerinin isleyisini ozetleyip buraya koyuyoruz sanki adami nba'de direkt kadroya sokalim demisiz gibi algilamis arkadas. ne diyeyim, sen de git kosede saksı taklidi yap belki bir ise yararsin.
  • 4
    https://seyler.eksisozluk.com/...anlinin-hikayesi

    hikayesi insanı hüzünlendiren basketbolcu. yaşadığı mental problemlerin sebebi kesinlikle maneviyattır. çok küçük yaşlarda annesini kaybetmiş bir çocuk ve oldukça muhtemel ilgisiz bir baba... gerçi baba ne kadar ilgili olursa olsun, anne yaklaşımı gibi bir yaklaşım sergileyebilmesi mümkün değil...

    yıllar evvel bir öğrencimi aklıma getirdi yaşadığı şeyler... öğrencim de izmir'den ankara'ya koşu yapmak istiyordu. valilikten gerekli izinler kendisine verilmediğinden, çareyi bize başvurmakta bulmuştu. öğrencinin mental problemleri hemen farkedildiğinden herhangi bir izin verilme durumu söz konusu dahi değildi. dayanamayıp tıp fakültesi'nden bir hocamdan kendisi için randevu almıştım. çocuğumuz derhal gözetim altına alınmıştı. maalesef durumu o kadar ciddiydi... birkaç ay hastanede gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilmişti. bir daha da hiç görmedim kendisini. öğrendiğim kadarıyla sonradan okulu da bıraktı. şimdi nerede ve ne durumda bilmiyorum. onun da yaşadığı problemlerin arka planında paramparça bir aile, hiç ilgi görmeden kendi kendine büyümüş olmak vardı.

    demem o ki renktaşlar, bu çocuklar yaşadıklarından ötürü suçlanacak en son kişiler. bunlara devletin kurumlarının sahip çıkması lazım. bu çocuk bir şekilde gündeme oturdu ve kamuoyu baskısından dolayı elinden tutulacak muhtemelen. ama bu çocuğun durumunda olup ta hiç kimsenin farketmediği, farketse de görmezden geldiği o kadar çok çocuk var ki... hayat maalesef ki herkese aynı şansı tanımıyor...
  • 5
    küçük yaşta annesini kaybediyor, çocukluğunda ağır fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalıyor, daha sonra gelecek vaat eden bir basketbolcu oluyor, menajerlerin üzerinde yarattığı baskıyı kaldıramayıp, çocukluğunda yaşadığı ağır olayların etkisiyle psikolojik olarak çöküyor. bu noktadan sonra sağlığını kaybetmiş bir sporcu ve tedaviye ihtiyacı olduğu söyleniyor. ancak o ilaçlara sabretmiyor, korkuları ve delüzyonları nedeniyle tedaviyi yarım bırakıp kaçıyor. kendisini hayata bağlayacak bir nba hayali yaratıyor, yalnız kalmaktan ve tedavide ona zarar verileceğinden korktuğu için de havaalanına yerleşiyor.

    mehmet şanlı’nın en zayıf olduğu bu dönemde haberini yapmak, ona yapılacak büyük kötülüklerden birisi. haberi yapmalarının amacı, bilinirliğin arttırılıp kendisine bir fayda sağlamak değil, gündemde tüketilecek yeni bir insan daha ortaya çıkartmak. çünkü zaten basketbol federasyonu gereken yardımları yapmıştı ve ona sahip çıkmaya hazır birçok insan vardı. tek ihtiyacı ise, kendisine güvenli hissettiği bir ortam bulup tedaviye dönmeye ikna edilmesiydi. ne yazık ki medyada bunu anlayabilecek, toplumda da buna tepki gösterecek bilinçli insanlar yok. psikiyatrik rahatsızlıkların, kedisi öldüğü için üzülmek gibi bir şey olduğu sanan milyonlarca insanın çok doğru olduğunu sandıkları fikirlerini kusacağı ve bu cahillerden oluşturulan kamuoyu ile de yanlış yönlendirilebileceği bir durumda. maalesef şimdi de kedilere mama bırakma lobisi gibi mehmet şanlı’yı nba’ye götürme, antrenmanlara çıkartma gibi duyarlar başlamış. tedaviye ve duygusal desteğe ihtiyacı olan bir insanı alıp yabancı olduğu bir ülkeye ve nba’e götürmek, gerçeklerle yüzleştiği zaman yaşayacağı hayal kırıklığı ve onun olası sonuçları nedeniyle cinayete teşebbüstür. şu anda nba, masum bir hayal değil, ağır bir durumun semptomu olarak bir sanrı.

    hem fiziksel hem de psikolojik olarak çökmüş, basketboldan uzak kalmış ve ruh sağlığı kırılgan bir basketbolcunun nba’de oynaması maalesef imkansız. yalnızca oynaması değil, herhangi bir takımla antrenmana çıkması bile mümkün değil. haberler ilk çıktığında havaalanında bekleyen denayer gibi sunulmuş olsa da, galatasaray da örneğin mısır’da bir zamanlar gelecek vaat etmiş ama şu anda ruh sağlığı bozulmuş ve psikiyatrik tedavi sırasında kaçıp sanrıları nedeniyle iki aydır havaalanında yaşamış bir futbolcuyu florya’da antrenmana kabul edemez, hem oyuncuya hem de kulübe olan riskleri alamaz.

    keşke bu hikayede mehmet şanlı’nın basketbol kariyeri yerine bir çocuğa uygulanan şiddetin onun tüm hayatında büyük bir engel yaratacak kadar ağır olduğu konuşulabilseydi ama çocuklardan ne oy ne de like alamadıkları için kadına şiddet kadar fark edilmeyecek, insanların tatminleri de ancak ona uçak bileti alıp nba oyuncularıyla fotoğraf çektirmekle kalacak.
  • 8
    spor dünyasında dönen milyonların yanında tedavisi ve rehabilitasyonu devede kulak kalacak gencecik insan. federasyon, sporcu dernekleri, vb. için iş bile değil yeter ki niyet olsun. keşke galatasaray bu çocuğa sahip çıksa, en azından tedavisine ön ayak olsa. basketbola dönüp sahaya çıksa peri masalı, o düzeye gelemeyip sadece topluma karışsa insanlık dersi olur.
  • 9
    --- alıntı ---

    bir dönem fenerbahçe ve beşiktaş formalarını da giymiş olan, geleceğin yıldız adayları arasında gösterilen basketbolcu mehmet şanlı, hastaneye kaldırıldı.

    bir süredir havalimanında yaşamasıyla haberlere konu olan ve tedaviyi reddeden mehmet şanlı, bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesi'nde tedavi altına alındı.

    --- alıntı ---
  • 10
    izmir altyapı basketbolundan tanırım kendisini. şampiyona performansıyla istanbul'a sıçramıştı, ailesiyle problemi olduğu bu dönemlerden beri yakın çevresi tarafından biliniyormuş. birinci dereceden bir yakınını kaybetmesiyle de psikolojik sorunları yeniden baş göstermiş. havaalanı olayının daha dramatik bir perde arkası var ama bunu burada yazmanın doğru olacağını düşünmüyorum ama durumun sanılandan ciddi olduğunu belirtmek isterim. allah yardımcısı olsun, inşallah geri dönmenin bir yolunu bulur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın