• 1
    başlığının açılmadığına inanamadığım 4 ocak 1989 doğumlu kenyalı cirit atma sporcusudur. kendisini önemli kılan hem kenyalı olup rift vadi'sinden gelmesine rağmen koşu yerine cirit atmayı seçmesi, hem de dünya şampiyonluğuna giden yoldaki antrenman metotları. hikayesini hatırladığım kadarıyla özet geçeyim:

    kendisi bahsettiğim üzere vivian jepkemoi cheruiyot ve ezekiel kemboi gibi altın atletlerin çıktığı rift vadisi doğumlu bir atlet. yego da tabiki bu bölgenin aurosından etkilenip 14 yaşında okulunu temsilen kros yarışlarına katıldı fakat 72. olabildi. baktı işler böyle olmuyor ablasının polis departmanı şampiyonu olduğu alana yönelmeye karar verdi: cirit.

    1 yıl sonra kenya gençler rekorunu kırdı. daha sonrasında polis akademisinde aldığı eğitimden ötürü 1 yıla yakın bir süre cirite ara verdi. 2008 yılında döndüğü ciritte ayağının tozuyla 72 metre ile kenya şampiyonu oldu. bu süre zarfında yego'nun antrenman metodu ise inanılmaz. boş zamanlarında youtube'dan norveçli ciritçi andreas thorkildsen, fin ciritçi tero pitkamaki ve 90'ların efsane ciritçisi jan zelezny'nin çalışmalarını internet kafelerden izlemeye başladı. bu efsane sporculardan youtube videoları üzerinden bir şey kapmaya çalıştı. bu metot ona başarı da getirdi ama kendisini bir sürpriz bekliyordu. 2011 yılında mozambik'te düzenlenecek olan all-africa oyunlarına kendisi yerine bir koşucuya kontenjan vermişlerdi. kenya atletizm federasyon'unun bütçe kısıtı sebebiyle bu kararın alındığı öğrendi yego. bunun üzerine yego'nun söylediği şuydu: "koşuculardan birini çıkarın, ben altın madalya kazanacağım." yoğun görüşmeler sonucunda yego tekrardan kenya takımına dahil edildi ve dediği gibi 78.34'lük derecesi kenya rekorunu kırarak ile altın madalya kazandı.

    bu başarısından sonra daha da tanınır olan yego'nun bir de üstüne youtube hikayesi kulaktan kulağa yayılınca uluslararası atletizm federasyonları birliği (iaaf) onu finlandiya'daki eğitim merkezine burslu olarak davet etti. yego orada geçirdiği 2 haftada azmi ve yetenekleri sayesinde antrenörlerin ve diğer sporcuların hayranlığını kazandı. hatta o kampta bulunan yaşlıca antrenörlerden birisi yego'ya şöyle dedi: "sen tehlikeli bir adamsın. bu adamı buraya getirmekte hata ettik çünkü hepimizi ileride geçecek."

    sonrasında yego kampta tanıştığı fin antrenör ile petteri piironen ile çalışmaya başladı. 2012 londra olimpiyatları'nın hemen öncesinde benin'de afrika şampiyonu oldu. londra'da ise elemeleri geçip finale ulaşan ilk kenyalı ciritçi olmayı başardı. 81.81'lik derecesiyle de kenya rekorunu bir kez daha geliştirerek 9. oldu.

    yego tabiki burada kalmadı. bir yıl sonraki dünya atletizm şampiyonası'nda son atışta podyumu dimitriy tarabin'e kaptırdı. glaskow'da düzenlenen 2014 commonwealth oyunları'nda 83.87 ile altın madalya kazandı. 2015 yılında pekin'de düzenlenen dünya atletizm şampiyonası'ndan hemen önce ise inanılmaz formdaydı. elmas liginin roma ayağında 87.71 ile kenya rekorunu bir kez daha geliştirdi. roma ayağının birkaç gün sonrasına birmingham'da 91.39 atarak hem yılın en iyi derecesine imza attı hem de afrika rekorunu eline geçirdi. pekin'deki dünya şampiyonası'nda da 92.72 ile o dönem için tarihin en iyi 3. derecesine imza atarak gümüş madalyalı ihab el-sayed'e neredeyse 4 metre fark atmayı başardı ve dünya şampiyonu oldu. yego'nun o dönemki 92.72'si ölçüm standartlarının değiştiği 1986 yılından sonra jan zelezny'nin 98.48'i ve aki parviainen'in 93.09'undan sonra en iyi dereceydi. daha sonra 2017'de thomas röhler ciriti 93.90'a ve sadece birkaç ay önce johannes vetter 97.76'ya gönderince yego bu listede 5.'liğe geriledi.

    yego kariyerinin devamında 2016 rio olimpiyatlarında gümüş aldı ancak en formda olduğu dönemi geride bırakmıştı. sonraki senelerde afrika şampiyonalarında altın madalya alsa da daha büyük organizasyonlarda hiçbir zaman en tepelerde yer alamadı.

    yine de rift vadisinde doğan yego'nun daha sonra youtube videolarıyla kendini eğitmesi, bu sayede ismini duyurması ve burslu olarak finlandiya'daki kampa davet alması afrika'nın bağrından çıkan bir ciritçi için unutulmayacak bir hikayedir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın