• 1
    özellikle 2010 sonrası dönemde ki bu döneme gerek 3 temmuz gerek iktidarın futbola el atması gerek prim skandalları ile ülke futbol tarihinin en karanlık dönemi diyebiliriz, futbolda üst seviyede yer almış bazı takımlardır.

    örneğin kimi taraftar gruplarınca gökçekspor diye goygoyu yapılan osmanlıspor. ne zaman eski ankara büyükşehir belediye başkanı melih gökçek yaklaşık 30 yıllık tahtından indi, o zaman gökçekspor da çöküşe başladı. çok değil 2-3 sene önce avrupa kupasında oynamış bir takımdan bahsediyoruz. böyle temeli boş, altında saman bile olmayan kulüpler destek çekildiği anda hızlıca bir düşüş yaşıyorlar.

    ikinci bir örnek başakşehir. eskiden adı istanbul büyükşehir belediyespordu. fener’in belalısıydı. şu an ise belli bir kesim haricinde herkesin nefretle baktığı bir kulüp. statlarında seyirci yok ama son derece modern ve yatırım yapılmış bir stada sahipler 17 bin kişilik. eğer anadolu yakasından gitmek isterseniz 5 aktarma yapıyorsunuz. öyle de fantastik bir yerde. deplasmanına giriş yaparken hiçbir yerde görmediğiniz muameleyi görüyorsunuz polislerden. yağmur altında ayakkabılarınız çıkarılıyor.

    bu takım barcelona’nın 40 milyon euroya transfer ettiği oyuncuyu her ne kadar gözden çıkarılmış bile olsa 7 milyon euroluk maaşını ödeyerek getirebiliyor ve bu hiçbir medya platformunda dikkat çekmiyor. oysaki gomis, negredo ve soldado bu transfer edilen oyuncunun yarı maaşını alırken televizyonlarda transferleri gerçekleştirenlerin ne vizyonsuzluğu kalıyor ne komisyonculuğu. elbet bir gün devir değiştiğinde onlar da hızlı bir çöküşe geçecek orası ayrı.

    bir yandan 2016-17 sezonunda tff 1. ligte play offa kalan takımlar belli olduğunda giresunlu bir bakan çıkıp açıklama yapıyor: istanbul’daki finali kazanıp süper lige çıkacağız. neyse ki hem kendisi hem giresun için böyle şaibeli bir olay gerçekleşmedi. çünkü daha ne final eşleşmesi ne de buna bağlı açıklanacak olan finalin oynanacağı şehir belli değilken bir bakan tarafından böyle bir açıklama yapılması hoş değil.

    bir yanda eski beşiktaş başkanı, daha doğrusu eski çok başarısız beşiktaş başkanı tff başkanı oluyor. diğer yanda spor toto teşkilat başkanı spor bakanı. bir yanda şike davası 15 temmuz’a bağlanıyor bir yanda devlet büyükleri bir siyasi partinin gençlik kollarını başakşehir tribününe çağırıyor.

    adına destekçi ya da yalaka ne dersek diyelim, sahip olmadıkları omurga ve yapıları göz önünde bulunduruluğunda devranın döndüğü gün azalarak değil, bıçak kesiği gibi bir anda biteceklerini göreceğiz. ancak belki de yerlerine yeni dönemin takımları gelecek.
  • 2
    aslında salt bu döneme ait bir sorun değil bu. her dönemde devlet futbola el attı bu memlekette. mesela kenan evren, ankaragücü'nü absürt bir kararla küme düşmekten kurtardı. yine devlet 90'larda teröre karşı futbol kozunu kullanıp bölge halkını arkasına almak için vanspor, diyarbakırspor gibi takımları destekledi, yılmaz erdoğan gibi zenginler hakkarispor'a yatırım için teşvik edildi. yakın dönemin yüz karası olaylarından biri de akıllarda. altay'ın üst lige yükselme şansı nasıl ellerinden alınmış, resmi kayıtlarda ve ifadelerde mevcuttur. maçtan önce polis copu yiyen futbolcu bile gördü bu memleket.

    (bkz: 13 mayıs 2001 diyarbakırspor altay maçı)

    ha bu aralar diğer her konuda olduğu gibi artan bir pervasızlık ve aşırı destek söz konusu tabi. osmanlı, kasımpaşa, başakşehir gibi suni takımlar ve rize, konya gibi camiaların haddinden fazla desteklenmesi tepki çekiyor. yakın zamanda da dengelenecek gibi durmuyor bu tablo.
  • 3
    kulüp başkanları aynı zamanda ülkenin başbakanı olan şükrü saraçoğlu dönemi fenerbahçe'sidir. her dönem siyasete,güce ve iktidara yanlamışlardır eyvallah. darbeci kenan evren'i kulüp üyesi yapıp, bütün ülkenin arkasından ana-avrat düz gittiği adama öldüğünde taziye mesajı yayınlayan kulüptür , ona da eyvallah.

    ama papazın çayırını bunlara peşkeş çeken, saraçoğlu devri pik noktasıdır. stadın adını neden lefter yada kurucularının ismini değil de saraçoğlu koymuşlardır, oradan anlayın!
  • 5
    tabiiki de bogazin obur tarafindaki maydanoz logolu camiadir. turkiye'de tsk gucluyken, her macta koca kafali generaller seref tribununde otururdu. 3-0 dan, 4-3'e donen gaziantep macindaki pismis kelle suratlari olene kadar unutmam. sanayi, ticaret ve medya ceo'lari her zaman maddi, manevi desteklerini eksik etmezler. gunumuz siyasi konjonkturu de zaten ortada. baska sozum yok hakim bey.
App Store'dan indirin Google Play'den alın