• 1
    gurbetçi yeni nesil nuri şahin ve halil altıntop' a verilen şansın azlığını, yıldıray baştürk' ün yaşadığı sorunları görünce artık ikilem olmaktan çıkmış olan durumdur. örneğin mesut özil adam hiç düşünmeden almanya dedi. üst düzey stoper sıkıntısı yaşadığımız şu dönemde serdar taşçı da almanya' yı seçti. sırf bu 2 örnek bile olayın ikilemden çıktığını göstermeye yetmektedir.
  • 3
    bazen oyle bir duruma ulasır ki bu ikilem adam alt yas gruplarında adeta bir dansoze donusur.

    atıyorum cocuk hollandalı olsun;
    u15'te oynarken hollanda'da oynuyor a takımda robben gibi olma hayalleri kuruyor.
    u17'de turkiye gel sen gel diyor bir iki tur deniyor basarılı oluyor ulke ayaga kalkıyor.
    u18'de hop hemen turkiye tekrar gel diyor ama hollanda da gel deyince bir de hollanda'yı deneyeyim diyor.
    u19'da turkiye'de forma sozu verilmesine kayıtsız kalamıyor, hollanda gergin bir sekilde bekliyor.
    u20'de ve umit milli olarak bildigimiz u21'de ise hollanda forması giyip turkiye'de umutları bitiriyor...

    sonra bu genc a takım duzeyinde oynamadan turkiye'ye geliyor, kafa karısmıs bin tane adamla oynamıs milli duzeyde altı sene icinde.

    sonra bu genc icin iki yol var, ya turkiye ya hollanda ile kariyer surecek:

    hollanda'yı secerse hollanda'da ilah olacak belki de, iyi oynarsa buyuk liglere transfer yapıp cosacak. ancak bu durumda turkiye'de nefret olusacak kendisine, neden secmedi diye bir ton kufur. turkiye'ye gelmeyecek kariyeri boyunca, gelirse de hor gorulecek.

    bu asamaya kadar ugur yıldırım en nefis ornek belki de.

    diger yol da turkiye'yi secmesi. oyuncunun turkiye'yi secmesinin gazıyla milli maclara alınacak, el ustunde tutulacak, en buyuk turk futbolcu denecek pohpohlanacak yer yerinden oynatılacak. turkiye kararını verdigi ilk milli mactan sonra reddettigi diger ulkenin de aralarında oldugu birkac takıma karsı forma giyecek. sonrasında ulke dısında kulubunde ne kadar iyi oynarsa oynasın tercih edilmeyecek tekrar milli takıma. kulup kariyeri yukselse de salakca bir hata yapıp degerini bilmeyecek turk milli takımı ile milli kariyeri sectigi icin uc bes tane milli macla gececek o kariyer. oyuncu olur da bir ara turkiye'ye gelirse ve kasap gibi oynayıp onune gelene sovup sayıp antipatik hale gelirse de milli takıma yeniden secilecek, savasan saldıran adam diye.

    bunun icin en temiz ornegimiz nuri sahin, soylemeye gerek bile yoktu sanırım.
  • 4
    almanya için forma giyen mesut özil ve ilkay gündoğan, türk-alman ilişkilerinin çok fazla gergin olduğu bir dönemde, türkiye cumhurbaşkanı ile ingiltere'de görüşmüşler, samimi pozlar vermişlerdi. bu olayı bazı alman gazeteleri eleştirmiş, güdümlü türk basını olayı bir kriz seviyesine getirmeye çalışmış, mesut özil "kazanınca alman, kaybedimce türk oluyorum" gibi cümleler kurmuş ve sürecin sonunda milli takımı bıraktığını açıklamıştı.

    yaşanan bu olayların ne kadarı provakasyon, ne kadarı bir çeşit diplomasi yöntemiydi tartışmasından bağımsız, aklıma ülkemizdeki milyonlarca suriyeli gelmişti. yıllar sonra belki de türk milli takımı için ter dökecek, aslen suriyeli ama türk vatandaşı olan futbolcular olacak.

    ...
    yıl: 2052
    yer: ingiltere
    son şampiyonlar ligi şampiyonu watford'un suriye asıllı, izmir doğumlu, dünyaca ünlü yıldız türk futbolcusu selami özsuriyeli, londra'da suriye devlet başkanı ile samimi bir toplantı gerçekleştirip, suriye bayrağı önünde poz verir. türkiye ile suriye ilişkilerinin çok kötü olduğu bu dönemde, selami türk basını tarafından fazlasıyla eleştirilir. gelinen bu nokta sonrası, türk milli takımında daha fazla forma giymeyeceğini belirten selami, uluslararası basında türklerin bu tutumlarından dert yanar.
    ...

    insanların kökenleri üzerinden fikir yürütülüp, onları eleştirmenin ya da övmenin tarihe karışacağı bir zaman umarım gelir. verilen absürd örnekten fazlasıyla anlaşılacağı üzre, bu durum düpedüz saçmalıktır. dünyanın her tarafında, çeşitli milletlerden gurbetçiler zaten yeteri kadar kimlik bunalımı yaşıyorlar. seçimleri hangi taraf olursa olsun, onları rahat bırakmak gerekli.
App Store'dan indirin Google Play'den alın