• 1
    ali sami yen'e göre "biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı." bunun yanında kurucularımızdan bekir sıtkı'nın söz konusu renklerin gül baba'nın ii.beyazıt'a verdiği sarı ve kırmızı güllerden esinlendiğini ileri sürmüş. kaynak: http://www.galatasaray.org/s/renklerin-oykusu/15

    yani bu iki rivayete göre ana renklerimizin sarı ve kırmızı olduğunu anlıyoruz. ancak ilk rivayetteki tanıma bakınca sarı ve kırmızının saf halinin seçilmediği anlaşılıyor. ikinci rivayetteki ifadede ise sadece sarı ve kırmızının adı geçiyor. yani bir ton tanımlanmamış. bu tonlar güllerin türlerine göre dahi değişebilir.

    hal böyle olunca da bugüne kadar kulübümüz türlü türlü farklı tonlarda forma giymiş. kulübümüzün renklerini araştırırken bir sitede ilgimi çeken bir çalışmaya denk geldim. http://www.galatasarayformalari.com/...tamparcali/index.htm *

    bu çalışmada özhan canaydın'ın renklerimiz konusundaki ihtilafın son bulması için zamanında bir ekip kurduğunu ve bu ekibinde linkteki renklerde mutabık kaldığı yazıyor. http://2.bp.blogspot.com/.../s1600/gsrenkler.png

    bu renklerin teknik değeri *
    sarı rengin ton değeri, pantone code : 1235 hex code : fcb514
    kırmızı rengin ton değeri, pantone code : 201 hex code a32638'miş.
    emin olmak için colorpic adlı basit bir renk tanımlama programı ile bu değerleri teyit ettim.

    kulübün bu renkleri ne derece doğru kullandığını kontrol etmek için ilgili programla sitedeki renkleri kontrol ettim. ne yazık ki resmi internet sitemizde bu tonlara ait hiç bir sarı ve kırmızı renk bulamadım. ayrıca yukarıdaki teknik bilgilere dair bir renk bilgisi yerine sadece en başta paylaştığım kısa bir bilgi yazısı mevcut.

    sadede gelecek olursak kulübün bu konuyu çok önemsemediğini düşünüyorum.
    renklerimizi anarken vişneyle ve turuncuyla tasvir etmek yerine daha kısa ve öz bir isim bulmamız isabet olur. aslan sarısı, galatasaray kırmızısı gibi.

    tabi ki bu renkleri isimleriyle beraber ilgili enstitü vs. kurumların onayı ile tescil ettirmemiz gerekiyor. mesela milka ürünlerinde kullandığı rengi tescil ettirmiş*. bir rengin tescil ettirilebilmesi için, ana renkler dışında ayırt edilebilen farklı özelliklere haiz bir renk olması gerekiyormuş. yani kulübümüzün renkleri bu tanıma tam anlamıyla uyuyor.

    bu konuyla ilgili bir avukatın yazısına denk geldim.
    link : http://www.sertels.av.tr/...rka-olabilir-mi.html

    bu yazıya göre kulübümüz yukarıda zikrettiğim şekilde ya da farklı bir isimle renklerimizi tescil ettirebileceğini anladım.bu durumun galatasaray'ın marka değerini artıracağı kanısındayım. (u: evet gecenin 1'inde tek derdim buydu (:)
  • 2
    ben de en son formdaki renklerin doğru olana daha yakın olduğu konusunda ikna oldum açıkçası.

    renklerde biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı. tezgahtar, mahirane bir el hareketi ile kumaşların dalgalarını birleştirdi. bir saka kuşunun başı ile kanadının yarattığı renk güzelliğine benzer bir parlaklık hasıl oldu.

    bakın bir saka kuşu diyor.
    https://www.google.com/search?q=saka+kuşu&client=ms-android-google&source=android-browser&prmd=ivsn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi2xIu9j4rjAhU3wsQBHccNBBcQ_AUICSgB&biw=360&bih=560&dpr=3

    hatta bu resimdeki kuş birebir tarife uyuyor. kanadı turuncu gibi koyu sarı.
    https://scontent-yyz1-1.cdninstagram.com/...1-1.cdninstagram.com

    yani şuna benzer. kafasındaki kırmızı bizim vişneye çalan kırmızıdan daha canlı ve parlak. sarı da aynı şekilde. canlı renkler. bizim çoğunlukla kullandığımız renkler yanlış bence ton olarak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın