• 1
    --- alıntı ---

    kac gundur yazacaktim bir turlu yazamadim simdi biraz zamanim oldu da yapmak istedim. su asagida yazdiklarimi sadece mancini minvalinde yazmiyorum. zaman zaman fatih terim'i de olsun veya dunyada kalburustu gorulen hocalar hakkinda da bunlari dusunurdum. kendi kendime bazen acaba hocalari cok mu abartiyoruz diye dusunmeden edemiyorum. dun bizim rize macini yine izledim ve yine ayni seyleri dusundum.

    simdi dun izledigim takimin;

    a)formasyonu yok.
    b)taktik dizilisi yok.
    c)oyuncunun belli bir pozisyonu yok.
    d)oyuncular kendi benimsedigi ve iyi oldugu pozisyonlarda oynamiyorlar.
    e)kimse 5 dakika sonra ne olacagini bilmiyor, kestiremiyor. mesela santrafor baslayan sol acik olabiliyor, sol acik baslayan sag acik oluyor, sag bek sol bek oluyor, sol bek uclu defansin ortasina geciyor.

    mancini 5 aydir bu takimin basinda ama ilk 11'imizi say desem sayabilecek bir kisi yok. istikrar yok, oyuncularin ozguveni tamamen kaybolmus.

    simdi bir kac ornek verecegim mesela asagida. yuzde yuz eminim ki cogunuz katilacaktir. bu takimda kesinlikle oynamasi gereken, ilk 11 cikmasi gereken 6 adet oyuncu var. muslera-semih-telles-melo-selcuk-sneijder. onumuzdeki bir tahta olsa yapmamiz gereken basit oyleyse;

    muslera kalede
    semih onunde
    sol defans ortasaha arasinda telles
    telles'in saginda ayni hizada melo
    melo onunde selcuk inan
    selcuk inan hemen onunde sneijder.

    buyuk ihtimal bu oyuncularin kesinlikle 11 cikmasinda cogumuz ayni gorusteyizdir. peki geri kalan 5'liyi nasil tamamlayacagiz? bu oyunculardan %100 verim almak istiyorsak bu 6 oyuncunun yeriyle oynamadan bir taktik dizilis gelistirmek zorundayiz. ona bakalim.

    semih yaninda son zamanlarda yukselen formuyla chedjou oynar gozukuyor. yabanci sinirlamasina takildigimizi dusundugumuzde de chedjou yerine hakan balta gayet iyi oynadi bu sene. sag tarafta yeni transferimiz ve oynadigi maclarda iyi verim aldigimiz veysel sari is gorur. boylece defansta herkesin kendi benimsedigi yerinde oynayacak ve en guclu dizilisle cikacagimiz dortlu belli: telles-chedjou-semih-veysel.

    melo'nun en verimli bolgesi olan defansif ortasaha bolgesinden kipirdatmamaliyiz. bir aralar diamond 4-4-2 denedigimizde selcuk'tan sag ic olarak istedigimiz verimi alamamistik. o zaman diamond 4-4-2 denemek yerine selcuk'un yerine, iyi pas yapabilecek, teknik, topu iyi saklayan ve bu topu onundeki sneijder ile bulusturabilecek emre colak veya yekta kurtulus ile tamamlayabiliriz. umut gundogan'da bu konuda iyi olmakla beraber, hamit altintop'da dusunebiliriz. boylece bu ortasahadaki uclu ile defansta chelsea macinda verdigimiz kontralari vermemekle birlikte, ofansta donen toplarin hepsini toplayabiliriz.

    buraya kadar hem fikirsek eger hucumda ne yapariz'i dusunelim. sneijder'in yeri belli. iki oyunculuk yerimiz kaldi. ben bu oyunculardan birini sag acik olarak degerlendirirdim. cift santrafor oldugumuzda drogba'nin verimi cok dustugu gibi, geri donuslerde sikinti yasiyoruz. drogba takim defansina hic yardim etmiyor. ustune buna bir de zaman zaman sneijder eklenince 8 kisinin ustune 10 kisilik yuk biniyor. chelsea macinda gordugumuz gibi telles sol kanadi tek basina gayet verimli kullaniyor. oyleyse telles'i defans cizgisinin onunde tutardim ve sol tarafi tamamen ona emanet ederdim. emanet derken ortasahada uclunun sol tarafi ona yardima geldigi gibi ilerideki burak'in defansa gectigimiz anda sola yaklasmasini isterdim. boylece telles defansif anlamda yalniz kalmadigi gibi o kanatta iyice tecrube kazanip gayet iyi bir sol bek olabilir. tek bolge acik kaliyor o da sag acik bolgesi. bu bolgede burak'i sevmedigi, benimsemedigi bir yerde kullanmak yerine; bu bolgeye alisik hamit altintop veya hajrovic'i koyardim. boylece hem sneijder'i burak ile yalniz birakmadigim gibi, sneijder'in pas verebilecegi bir kisiyi yanina koyardim. ah keske bruma olsaydi da o bolgeye muhtesem olurdu ama sakatlandi.

    en nihayetinde soyle bir kadro ortaya cikardi;

    http://this11.com/topics/add/abGuQKwaK

    ancak mancini bunun tam aksini yapiyor. kimin nerede oynadigi belli degil. belli maclarda fatih terim'in de galatasaray'i boyleydi. taktik dizilisimiz belliydi ama bazen sacma sapan yerlerde oynayan oyuncularimiz oluyordu. bu baglamda acaba teknik direktorleri cok mu abartiyoruz diye dusunmeden edemiyorum. cok mu zor en iyi oyuncularinin oynadigi en iyi bolgeleri tahtaya yazip digerlerini serpistirmek? gercekten anlamiyorum.

    --- alıntı ---

    guzel bir yazi oldu.
  • 3
    2 tur sistem vardır. ya oyuncuya gore taktik yaparsin yada taktiğe gore oyuncu yerleştirirsin. mancini baslarda oyuncuya gore yapmayi denedi fatih terimden aldiği sistemi bozmak istemedi sonra takimi tanimaya basladikca 2. secenecegi denemek istedi yani taktiğe gore oyuncu devre arasında da buna yönelik transferler yapti. anlamadigim nokta hala her mac değişik taktik ve kadrolarla cikiyoruz. iskeleti bozmuyor belki ama defansin göbeği ve ortasaha oyuncularini sürekli değiştiriyor. diğer oyuncularda bundan ister istemez etkileniyorlardir sanirim.
    mancini selcuk ve ceyhun yerine emre ve yektayi her mac değişmeli oynatip sonradan oyunun gidisatina gore umut yada hajrovici oyuna alirsa takimda istikrar olacagini düşünüyorum. kale ve defans bölgesinden sakatlik olmadigi surece fazla değişikliğe gerek yok takim gerideyse zaten ortasaha yada hücum oyuncusu alirsin.
    3-5-2 ilk sistemde kadromuz:muslera
    chedjou semih hakan
    veysel telles
    melo selçuk
    sneijder
    burak. drogba.

    oyunun gidisatina gore ortasahayi kalabalik tutmak istersek telles yada hakani cikartip 4 lu defansa donup yerine emreyi ve selcuk un yerine de yektayi alabiliriz oyuna.
    4-4-2 sisteminde kadromuz: muslera
    veysel semih chedjou telles
    melo
    selcuk yekta(emre)
    sneijder
    burak. drogba.
    burada da tersi yapilabilir yekta yerine hakani alip 3 lu defansa donersin. yani diyeceğim o ki mancinin o kadar da takimla oynamasina gerek yok 14 adam arasında ve 2 sistem arasında tercihini 3-5 maçta dener ona gore hangi taktikle cikacagina karar verirsin. macin gidisatina gore de ama hucuma ama defansa yönelik hamlenin yapar arkana yaslanirsin.
  • 5
    bazı şeylerin olmayacağı baştan belliydi ama bunu göremedik ve hala görmüyoruz.

    kerem ve barış tipindeki oyuncularla 4-4-2 oynamak intihar. bu kadar top tutmaktan bir haber olan, alameti fabrikası geçiş hücumundaki patlayıcılığı olan oyuncuyla sen nasıl 4-4-2 oynarsın arkadaş?

    4-4-2 için kanatlardaki oyuncular ortasaha tipli olmalı yoksa mümkün değil kaldırmıyor.

    4-2-3-1'i de bu oyuncu grubu kaldırmıyor.

    ilk sene basaksehir, fenerbahçe deplasmanları olsun çok iyi becerdik bu işi evet ama sonraki 4 transfer dönemi üzerine koyacağımıza güç kaybettik.

    mertens, 2 yaş daha aldı. 38 oldu. elinden geleni yapıyor ama beklentiyi buna göre ayarlamalıydık.

    sacha boey gibi bu oyun için yaratılmış bek gitti yeri dolmadı. sol bek zaten yok hükmünde onu saymıyorum.

    kanatta hem dinamik hem top tutma becerisi olan hem de geçiş hücumuna yatkın oyuncunun bonservisini almadık yerini de dolduramadık. tete, zaha, ziyech hangisi bir kez olsun bu oyunun kanat oyuncusu dedirtti kendine?

    kerem ve barış ise azimli ve elimizdeki en iyi kanatlar ancak ikisinde de ortak eksikler var. top'la araları kötü.

    stoper abdülkerim ilk senesinin çok gerisinde.

    icardi'nin oyunu geriledi.

    yani bu kadar rüzgarı arkamıza almışken, doğru hamleleri yapabilecekken bu kadar gerilediysek futbol aklımızı sorgulamamız gerekiyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın