• 4
    galatasaray'da geçen sezonda dahil olmayan olay. en son örneği 22 ağustos 2016 galatasaray kardemir karabükspor maçıdır.

    -top rakibe geçtiğinde ilk topa müdahale eden yok,
    -top rakibe geçtiği andan itibaren pozisyon alma yok,
    -takım arkadaşlarının geriye gelmesi, zaman kazandırmak için hücumcuyu oyalama yok, topu alır almaz kalenin dibinde bitiyorlar.
    -kademeler zayıf,
    -alan savunması yetersiz,

    takımca pres yapmayı bile beceremiyoruz. karabükspor maçında en önde pres başlatıyor, arkası takip etmiyor önde basan iki kişi boşuna basmış olup, efor sarf ediyor.

    bir de önceden sürekli maç izletiyor diye şikayet edip duruyorlardı. alacaksın full maçı hatalarını yüzlerine vura vura izleteceksin öğrenene kadar da, hemen hocayı gönderme operasyonuna başlarlar, zora gelemiyor beyefendiler.
  • 5
    degerlendirmek istedigim bolum 25 ağustos 2019 galatasaray konyaspor maçı 60. dakikasinda attigimiz gol sonrasi seri'nin kirmizi kart gordugu 75. dakikaya kadar onbire onbir oynadigimiz dakikalar.

    mac icerisindeki bir estantaneyi hatirlatmak istiyorum. seri kirmizi kart gormeden birkac dakika evvel, konyaspor, defans oyuncularindan baslayarak hizli paslarla ceza sahamizin onune kadar geldi. milosevic ve miya ceza sahasi onunden sut imkani yaratmaya calisiyor. hatirladigim kadariyla pozisyon kotu bir sut neticesinde sonucsuz kaldi. ama tabi bu sirada konyasporlular nzonzi ve seri'ye karsi 5'e 2 ortada sican oynadilar.

    bu pozisyon sonrasi seri iki elini yana acarak takim arkadaslarina bagirmaya basladi. cok hakliydi cunku dortlu defans, nzonzi ve kendisi disinda adam kovalayan, alan daraltan yoktu. diger dort arkadas golge savunma yapiyordu.

    - feghouli sag acikta jogging yapiyordu. kondisyonu cok yetersiz.
    - babel ve adem top gelsede kontra kovalayalim derdindeydi. babel kirmizi sonrasi defansa yardim etmeye basladi. adem ise sanirim pek savunma yapmayi bilmiyor!
    - diagne kendisi sahadaydi ama kafasi baska yerdeydi. zaten ondan beklenen daha cok hucum pres.

    bu durum sadece dunku maca ozgu bir durum degil. sag ve sol acik oyuncularimiz (kanat degil acik oynuyorlar) orta saha oyuncularina cok az yardim ediyorlar. rakip hucumlarinda alan daraltma diye bir sey yok. buna o anda forvet arkasi oynayan adem veya olagan durumda 8,5 numara oynayan belhanda da katildiginda takim savunmasi diye birsey kalmiyor.

    ayrica deplasmanlarda alinan kotu sonuclarin sebeplerinden birisi de sag ve sol kenarda oynayan oyuncularimizin orta alan savunmasina cok az destek olmasi. umarim takim ici toplantilarda gerekli analizlar yapilir ve bu duruma bir onlem alinir.
  • 8
    stoper ikililerinden sıkça bahsedilirken sonrasında kaleci de dahil edilerek üçlü yapılardan bahsedildi ve hakikaten çok güçlü üçlülerimiz olmuştu.

    taffarel - bülent - popescu,
    mondragon - tomas - song,
    muslera - semih - ujfalusi gibi.

    2022-2023 sezonunda ise nelsson - abdülkerim ikilisinin uyumunu gördükten sonra muslera'yı da dahil ederek yine çok sağlam bir kalemiz oluştu diye düşündüm. ne var ki sezonun ilerleyen bölümlerinde torreira'nın hayvansı performansı da denkleme dahil olunca süper bir baklava dilimimiz oldu.

    -------torreira----------
    ---abdülkerim-nelsson----
    -------muslera-------------

    takım savunması ve bu 4'lüyü ortaya koyduktan sonra sacha ve kazımcan'dan bahsetmemek saçmalık olur.

    ----------------torreira---------------------
    kazımcan---abdülkerim--nelsson-----sacha
    ---------------------muslera-----------------

    aslında bizim koskoca bir duvarımız varmış.

    tabi ki takım savunmasından söz ederken icardi ve mertens'in ön alandaki pres gücü ile kanatların savunmaya yardımını unutmayacağım. ancak vurgulamak istediğim bu arkadaki ekibin hakikaten acımasız oluşu.

    erman toroğlu ligin bitimine birkaç hafta kala sanırım 1:0 kazandığımız başakşehir maçı sonrası şuna benzer bir yorum yapmıştı: "ya bu galatasaray savunması vietnam askeri gibi. o kısa boylu torreira falan ne öyle? tam kimse yok diyorsun çıkıp tarıyorlar."

    bunların dışında kenardan gelen berkan da hemen mevzuya dahil oluyor. bunu da es geçmemek lazım.

    nitekim tribünde maç izlerken top rakipteyken ıslık çalıyorum ama bizimkilerin pirana gibi saldırıp topu kazanmasına hasta oluyorum. eskiden ıslık çaldığım süre uzun olduğu için maçtan sonraki gün uyandığımda çenemde falan ağrı hissederdim. misal 4 haziran 2023 galatasaray fenerbahçe maçından sonra böyle bir şey olmadı. çünkü ıslık çalma sürem azaldı. top rakibe geçince delirmişçesine prese başlayan bu ekip, topu çok hızlı şekilde geri kazanıyor.

    emeğinize, hırsınıza sağlık!
  • 9
    yıllardır stoper ikilileri ya da kalecilerin de dahil olduğu yapılar anlatıldı savunma dahilinde. tandem iyi kurulursa ve kalecin de iyi olursa savunmada iyi olursun diye konuşuldu. 2004 avrupa şampiyonası'ndan beri takım olarak iyi savunma yapmaktan bahsetsek de bu daha çok kale önüne otobüs çekmek gibi algılandı. 2022-2023 sezonundaki galatasaray'ın belki de en iyi yaptığı iş buydu. nelsson-abdülkerim hattı ne kadar iyiyse muslera'da o kadar güven verdi. önlerinde torreira, muazzam işler yapsa da mertens kendi ceza sahamıza kadar adam kovaladı, sergio rakip şutların önüne yattı. beklerimiz hücum yönüyle etkili oldukları kadar savunmada da kusursuz iş yapmaya gayret etti. boey açık verse rashica kapattı, kazım önde kalsa kerem yetişti. rakip korner kullansa ıcardi, gomis çıkardı. ileride topyekün bir pres vardı. galatasaray, bu sezon savunma yönü çok güçlü bir takım oldu. önümüzdeki sezon daha iyi bir performans izlemek dileğiyle.
  • 10
    son 5 maçta ( 90 x 5 = 450 dk. ) + bu maçlardaki uzatma sürelerini de hesap edince ( yaklaşık 60 dk. ) 500 küsur dakikadır kalesine duvar ören futbol takımı. bu maçların bazılarında rakibe isabetli şut şansı bile tanımadık. bunda takım savunmasının payını da göz ardı etmemek gerek. 19 ağustos 2023 maçı özelinde takımın süperstarı dediğimiz icardi rakibin her duran topunda defansına yardıma gelip, hatırladığım en az 4 topu bizzat uzaklaştırdı. ha keza yine aynı maçta çokça eleştirilen bay53 en az bir defans oyuncusu kadar top çalıp, rakiple boğuştu. sağ kenarımız boey'in o koridoru rakip için trafiğe kapattığını söylememe hacet yok sanırım. belki her ikisi bireysel anlamda çok üst düzey stoper olarak görülmese de stoper ikilimizin uyumu çok iyi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın