(bkz:
yüzbaşı corelli'nin mandolini)
aynı isimli romandan uyarlanan 2001 yapımı savaş filmi. yaklaşık 2 saat süren eserde
nicholas cage,
john hurt ve
penelope cruz gibi ünlü isimler oynuyor.
filmi değindiği gerçek hadise bakımından aşırı büyük ilgiyle izledim. öncelikle ortada size birazdan anlatacağım ilginç bir savaş olayı, bir de muhtemelen tamamen senaryo icabı konmuş bir aşk hikayesi var. tabi ki köyde spontane gelişen alabildiğine doğal sevişme sahnesi görmek çok güzeldi, kendimi memleketimde gibi hissettim ama filmin asıl konusuyla direkt ilgisi olmayan uzatılmış duygusal meseleler bana göre bazen fazla eğreti duruyordu. bir de hollywood arka planı ve ingilizce konuşan sanatçılar ile olayın geçtiği atmosfer (yunanistan, italyanlar) arasında haliyle bir gariplik var, aksanlar falan iyi niyetli tabi ama çoğu zaman pek de olmamış yani. bu film keşke orijinal dillerde çekilebilseydi.
filmin asıl konusuna kısaca değinecek olursak, 1943'e değin müttefik olup birçok yerde işgaller düzenleyen almanlar ve italyanların birlikteliği italya'nın ingiliz ve amerikalılar tarafından güneyden işgal edilmesine müteakip gelişen süreçte bozulur. italyan hükumeti teslim olur ve mussolini iktidarı sona erer. ülke dışındaki birçok italyan birliği teslim olma haberini ani bir şekilde alır ve hazırlıksız yakalanır. italyan ordusunun bu teslim olma durumundan ötürü taraf değiştirmesinden endişe duyan almanlar ingiliz ve amerikalıların henüz işgal edemediği fakat italyan güçlerinin bulunduğu bölgelere ani bir baskın düzenlerler. amaçları italyan ordusunu kendi taraflarında savaşa devam etmeye ikna etmek, olmadı en azından silahlarından arındırarak pasifize etmek, direniş göstermeleri halindeyse savaşıp esir almaktır. yunanistan'ın kefalonya adasında bulunan
acqui piyade tümeni aynı adada 2 sene boyunca alman güçleriyle birlikte kol kola görev yaparken birden bire kağıt üzerinde düşmana dönüşürler. roma'dan gelen ve farklı koşullarda ne yapılması gerektiği tam olarak açıklanmayan emirler sebebiyle almanların tarafında savaşa devam etmeyi reddeden, askerlik onuru yüzünden de silahlarını vermeyi kabul etmeyen italyanlar almanların da iyice bastırması yüzünden en sonunda direnişe geçer. takviye güç gönderen almanların zırhlı birlikler ve hava bombardımanı gibi orantısız güçleri sonucu oldukça kanlı geçen çatışmalar sonrası birkaç gün içinde cephanesi de tükenen italyanlar mağlup olurlar ve tümenin yarısı sorgusuz sualsiz kurşuna dizilir. film ise elbette böyle bitmiyor.
italya'nın arnavutluk'u işgali, sonrasında yunanistan'da bocalaması, akabinde almanların müdahil olmasıyla yunanistan'ın kolayca düşmesi ve italyan güçlerinin neredeyse hiçbir şey yapmadan, hatta kaybettikleri halde ülkenin kıyı kesimlerine yerleşmesi arka planında bu istisnai olayı görmek açısından film gerçekten izlenmeye değer.
not 1: almanlar nürnberg duruşmalarında bu katliamdan yırtmışlardır. gerekçe olarak da italyan ve alman ordularının yapılan ittifak ve italyan ordusunun savaşın erken dönemlerinde aldığı başarısız sonuçlar gereği alman komutası altında birleştirilmesini göstermişlerdir. yani her ne kadar italya 1943'te teslim olmuş ve ordusuna farklı koşullardaki muhtemel senaryolar düzgünce izah edilmeden, en azından almanlara artık "itaat etmeme" emri vermiş olsa da italyan ordusu bir kurum olarak teoride halen almanya'ya bağlı bulunmaktaydı. yani acqui tümeninin toplu infazı için alman ordusu "ihanet" sebebini kullanmıştır ve haklı çıkmıştır.
not 2: almanlar tarafından baskına uğrayan diğer italyan işgal bölgelerinde ya da ana karasında da benzer türde olaylar yaşanmış fakat bu denli büyük çapta olmamıştır. zaten savaştan pek hazzetmeyen italyanlar bir an önce eve dönebilmek umuduyla genelde silahlarını bırakıp teslim olmuşlardır.
not 3: filmin uyarlandığı kitabın çok daha güzel olduğunu annem başta olmak üzere yakın çevremden işittim. vakti bol olanlar kitaba da göz atabilirler.
cıvık not: sadece şu sahneyi geriye sarıp sarıp 10 kere izledim :(
http://40.media.tumblr.com/...Na1ry6nqxo1_1280.jpg (kısmen +18 içerik, mevzuyu anlamayan kişisel iletime baksın, şaka değil)