12
nasil futbol degisti ise, taraftar da degisti. 90larda taraftarlar daha atesli idi. derbiler ölüm kalim meselesi yapilirdi. taraftarlar palalar, demir çubuklarla deplasmanlara giderlerdi. sonra deplasman yasaklari geldi ve futbol bitti. adim basi mobese olan bir ülkede deplasman taraftarinin can sagligi daha farkli yöntemlerle güvence altina alinabilirdi.
ülkede futbola olan ragbetin azalmasinda bunun kesinlikle bir etkisi vardir diye düsünüyorum.
futbolu türkiye gibi gelismekte olan ülkelerde bir doktrin olarak kullanilmakta idi. insanlar futbolla yatip futbolla kalkardi. futbol için yasardi. iyi veya kötü. cim bom old boys tarzi insanlardan bahsediyorum. simdiye bakildiginda, futbol gazi kaçmis bir gazoz gibi benim gözmümde. hadi ben yaslandim, 40i devireli bir kaç sene oluyor. gençlerde o heyecani göremiyorum. çogu maça gidip story çekme derdinde. agresif tribün yerini storyci tribüne birakti.
entrynin basinda dedim ya, taraftar da degisti diye. insanlar degisti. yumusak ve kirilgan bir yapisi var insanlarin. dünya genelinde böyle bu. düzene bas kaldiracak insanlarin sayisi çok az. devletler kati yaptirimlarinin da etkisi var muhakkak ama veganizmini de göz ardi etmemek lazim.
almanlar, ne yiyosan, osun, derler. et ve protein agirlikli beslenirsen, hayvani gidalar tüketirsen tabiri caizse bir hayvan gibi daha yirtici olursun ancak nebati agirlikli beslenirsen, çiçek, papatya gibi olursun. simdi diyeceksiniz, löwe, tuzun kuru tabii ki, yurtdisinda yasiyorsun, alim gücün daha yüksek. ben de haklisin kardesim, et bizde de pahalilandi ancak alim gücüm elbette daha yüksek, diyecegim.
fakat biraz düsünmek lazim. et neden pahalilandi? insanlar vegana yönelsin diye kasitli mi pahalilandirildi? küresel isinma, hayvanlar çok osuruyo, osurdukça isiniyoruz, hayvan yemiyelim gardas.
ben 90lari özlüyorum, hem de herseyiyle. bu smartphone'lari çikaran g*t çiksin, bunu yine düzeltsin. bu deccal hayatimiza girdi gireli, insanligin çivisi çikti.
delikli demir icat olundu, mertlik bozuldu derdik. görüntülü telefon icat oldu, insanlik götü basi dagitti.
13
sosyal medya denen bir olgunun olmadığı, akşam maraton'da, stadyum'da vs. dönemin gözde spor programında tartışıldıktan sonra her maçın amel defterinin kapandığı yıllar. ertesi gün okulda da yarım gün kritiği edilirdi maçların, sonra sen sağ ben selamet 'önümüzdeki maçlara bakıcaz' derdik. yaşlandık belki her şeyi özlemeye başladık.