çeşitli güvenlik ve saha paylaşım konuları sebebiyle bazı noktaları önceden belli olan, hangi takımın hangi takımla, kaçıncı hafta, nerede oynayacağını gösteren çizelge. bütün 18 takımlı bütün avrupa liglerde kullanılan fikstür şablonu aynıdır. bu şablonda 1den 18e kadar numaralar yer almaktadır. fikstür çekimi olarak tabir edilen olay, kulüplerden gelen birer temsilcinin kura ile bir numara çekmesidir. takımlar şablonda çektiği numaranın yerine yazılınca fikstür kendiliğinden oluşmaktadır. tabi güvenlik ve aynı stadı paylaşma gibi sorunlar nedeniyle aynı şehir takımlarının özel bir durumu vardır. dikkat edilen bir konu da derbilerin tarihleridir. derbilerin sene başı ve milli maç öncesi/sonrası gibi derbiyi etkileyebilecek haftalara denk gelmesi engellenir.bütün bu sebepler nedeniyle üç büyük takımın kurada çekeceği numara sayısı üç ile sınırlandırılmıştır ve birbirleri ile oynayacakaları haftalar bellidir. fikstür çekimiyle belirlenen tek şey, hangi hafta hangi derbinin oynayacağıdır. benzer bir durum ankara takımları için de geçerlidir. derbilerin her sene aynı haftalara denk gelmesi, br dönem sürekli sene başı gidilen antep deplasmanı gibi olaylar tesadüf değildir anlayacağınız.
4
bazen saçmalıklara neden olan tablodur. bakıyoruz ağustos eriticiliğinde antep-galatasaray maçı oynanıyor. sonra da ocağın donduruculuğunda galatasaray-antep. mantıklısı bu maçların yer değiştirmesi değil mi? artık bu tür bazı saçmalıkları önceden ayarlasa tff nasıl olur acaba?
5
kayserisporu istim üzerindeyken, formdayken, karda kışta galatasaraya karşı oynatırken, aynı takımı tüm konsantrasyonu dağılmış, veteranlar takımı gibi olmuş, lig bitsede gitsek havasındayken fenerbahçeyle oynatan namussuz.
6
fenerbahçe'nin dillere destan avantajını sağlayan takvim.
7
türk dil kurumu'nun 1974 tarihinde yayınladığı ayaktopu terimleri sözlüğü'nde ad çekmeke karsılık gelen söz öbeği.
8
2014/2015 olanı linktedir... puan durumunu da içerir...
galatasaray'a özel bir mobil uygulama ile takip edebilir miyim diye düşündüğüm maç takvimi. çok eskilerde böyle skorların da güncellendiği siteler anımsıyorum. mobil uygulaması varsa çok iyi olur.
11
taraftarin ve takimlarin davranislarini/kararlarini direkt etkileyen ve kanimca lig usulu organizasyonlardaki en buyuk "sans" faktoru.
bilgi: 2017-2018 sezonu itibariyle galatasaray futbol takimi ilk 7 macinda alinabilecek 21 puanin 19'unu almis, sonraki 7 macta ise alinabilecek 21 puanin sadece 10'unu alabilmis.
varsayim: 2017-2018 sezonu 14.hafta itibariyle galatasarayin ilk 7 ve son 7 macinin yer degistirdigini dusunelim.
soru: sizce tudor 8. hafta takimin basinda cikabilir miydi? yani 7 hafta sonunda 10 puanda olsaydi takimin, yonetimin ve taraftarin bakis acisi nasil olurdu?
buyuk ihtimalle 8. hafta takimin basinda olmazdi.
fakat fiksturun getirdigi son derece rastlantisal bir olaydan dolayi, sezona iyi basladi ve son 7 haftalik performansina ragmen takimda kalmaya da devam edecek gibi gorunuyor.
fikstur bir avantaj mi degil mi bilmiyorum. acikcasi uzun vadede fikstur avantaji diye bir olaydan sozedemeyiz gibime geliyor.
ama surecin icerisine buyuk oranda bir "sans" faktoru getirdigi kesin.
12
amına koyduğum bu sene nasıl denk geldiyse 6 haftadır falan sürekli iddialı rakiplerle oynuyoruz. fener de aksine hep işini bitirmiş rakiplerle oynayıp sezonu büyük ihtimal sekizde sekizle bitirecek.
13
telefonunuzun ajandasına otomatik kaydolması için;
galatasaray'ın bir son düzlük şampiyon olduğu bilindiğinden 2019-2020 sezonu fikstürü biraz özenle hazırlanmış gibi. ligin son 4 maçın 3 tanesini deplasmanda oynayacağız. bu sefer de böyle bir oyun oynanmış. böyle bir oynanmış çünkü galatasaray son haftalarda eğer potadaysa şampiyon oluyor. en son örneklerini 2018 ve 2019 yıllarında gördük. bu sene ise lig tamamen malum bir takımın şampiyonluğu için organize edildiğinden fikstür beni şaşırtmadı.
15
bu sezon için enteresan bir durumda olduğumuz lig akışıdır.
2019 2020 sezonunun önümüzdeki 8 maçının 5'inin stadımızda, gideceğimiz 2 deplasmanın istanbul'da (kasımpaşa ve fenerbahçe) olması durumunun göz önüne alınmadığı ortada.
ve tüm bu 8 haftada rakiplerimizin birbirleriyle oynayacak olmasının da pek bir önemi yok sanırım.
hayat kısa, kuşlar uçuyor...
16
2020-21 sezonunda ana baba gününe dönecek maç programı. çünkü 42 hafta oynanacak ligimiz.
şöyle ki; 11-14 eylül 1. hafta 15-17 eylül ucl uel 18-21 eylül 2. hafta 22-24 eylül ucl uel 25-28 eylül 3. hafta 29 eylül-1 ekim ucl uel 2-5 ekim 4. hafta milli ara 16-19 ekim 5. hafta 20-22 ekim ucl uel 23-26 ekim 6. hafta 27-29 ekim ucl uel 30 ekim-2 kasım 7. hafta 3-5 kasım ucl uel 6-9 kasım 8. hafta milli ara 20-23 kasım 9. hafta 24-25 kasım ucl uel 27-30 kasım 10. hafta 1-3 aralık ucl uel 4-7 aralık 11. hafta 8-10 aralık ucl uel 11-14 aralık 12. hafta
görüldüğü gibi aralık ortasına kadar boş yer yok. 34 haftalık fikstürü nasıl halledecekler derken 42 haftaya çıktı program. durmaksızın devam edecek ligler herhalde. avrupa kupalarının oynandığı hafta içlerine maç koysalar diyeceğim ama avrupa gruplarında garanti 2 takımımız olacak zaten. daha türkiye kupası var. ayrıca bu takımlar bir ara vermek zorunda, o ara da kalkacak? bizi, galatasaray'ı nasıl etkileyecek bu olay?
sorular sorular. bu soruları merak etmemin sebebi tff'nin aldığı kararların sanki rasgele, gelişi güzel alınıyormuş gibi görünmesi.
premier lig konsepti ile hafta içi hafta sonu maç yaptıracaklar. avrupa kupalarında oynayacak takımlar için maçlar ertelenecek. devre arası kısaltılarak ya da hiç olmayacak başka yolu yok. bu işin tek yarar tarafı tüm kulüplerimiz 3 günde bir maç oynayacağı için fizik kondüsyon seviyelerini buna uygun hale getirmek zorunda kalacaklar. rotasyonu ogrenmek zorunda kalacaklar ve yillardir agladiklari avrupa maçları sonrası yorulma muhabbeti son bulacaktır. altyapıdan oyuncuya da yer vermeleri gerekecek. kadrosu dar ve altyapısı zayıf takımlar ise küme düşmeye mahkum olacaklar. bu yıl iyi hazırlanmış bir takimin üst üste kazanarak arayi açması mümkün görünüyor. yetiş ya scott'ların piri...
19
avrupa kupalarına da katılırsak, her gün günlerden galatasaray olacak.*
muhtemelen sezonun ikinci yarısında daha çok hafta içi maçı koyarlar, zira avrupa da şubat ayını gören türk takımı en fazla bir tane olur. şubat-mayıs arası yardırırlar.
20
21-22 sezonunda galatasaray'ın eylül-aralık takvimi. çok yoğun geçecek. tarihler lig maçları için 1 gün önceye sonraya kayabilir.
fb ve bjk de aynı şekilde ama bjk'nin avantajı salı-çarşamba değişiyor. gs-fb sadece perşembe.
21
perşembe - pazar* oynamaya alışacağız. yapacak bir şey yok. bu yüzden genç ve dinamik bir oyuncu topluluğu seçtik.
22
2021-22 yılında bizim için oldukça yoğun olacak. kadro olabildiğince geniş olmalı. sakatlık, covid gibi durumlar olabilir. trabzon deplasmanından 4 gün sonra lazio maçı, moskova deplasmanından 3 gün sonra bjk deplasmanı, fener maçından 4 gün sonra marsilya maçı, lazio deplasmanından 3 gün sonra sivas deplasmanı gibi durumlar var. maç yoğunluğunun yanısıra zorluk seviyesi yüksek maçlar, avantajımız genç bir takım olmamız ama yine de yeterli değil rotasyon. trabzonspor'un avrupada olmaması ciddi avantaj olabilir.