400 maçı geçtiğim oyundur. naçizane görüşlerimi değerli renktaşlarımla paylaşmak istedim.
(dileyen ekleyebilir, nickime gülmeyin, default xbox’ın verdiği nick: polat96 :)) (p, l ve t büyük:))
(bu da şuanki kadrom (sane, skriniar untradeable):
https://www.futbin.com/19/squad/1881195. oyun içinde 4-3-3(3)'e dönüyorum genelde.)
öncelikle oyunla ilgili genel görüşlerimi paylaşayım, bence oyun olmuş.
- özellikle son fifa 18’de oyun tamamen pace driven idi bence. her mevkide; stoper dahil, en önemli özellik hızdı. şöyle söyleyeyim, 84’lük eric bailly, icon carles puyol’dan daha iyiydi. zira kanat ve forvet oyuncusu ile topu alan yardırıyor, sen omuz koyma fırsatı bulamadan topu ağlarında görüyordun. bu düzelmiş gibi görünüyor bu yıl. 71 pace’i olan van dijk oyunun en iyi stoperlerinden ve daha yeni 100k’lara düştü. mantıklı olan da bu bence. ha hızlı stoper hala önemli, ki en iyi non-icon stoper 86 pace’i olan varane, ama olmazsa olmaz değil.
- artık kanat organizasyonları ve ortalarla gol bulabiliyorsunuz. yine bir önceki oyunda bunu yapmak çok zordu; genelde kaleci çıkıp topu alıyordu ya da savunma rahatça karşılıyordu topu. bu yüzden genel olarak 4-3-2 (lf, rf)-1 ve 4-1-2-1-2 dizilişi seçiliyor, kısa boylu hızlı forvetler tercih ediliyordu (oyunun bir numaralı op'u gabriel jesus gibi). kısa tiki-taka paslarla ceza alanına göbekten girilip gol bulunuyordu. şimdi karşılaştığım çoğu rakip rw-lw içeren kanatlı formasyonlar ile oynuyorlar.
- low driven shot illeti(!)nden kurtulunmuş. eski oyunda en op hareket bu idi. şuta ikinci kere bastığınızda yerden sert vuruş yapılıyor, çok büyük ihtimalle gol oluyordu. şimdi hem vuruşun kalitesi azalacak şekilde düzenlenmiş, hem de ikinci kere şuta basma timed-finishing'e ayrıldığından, lb-rb-x kombinasyonu ile bu şutu kullanmak bence özellikle zorlaştırılmış. iyi de olmuş.
- bir üst maddede belirttiğim timed-finishing gelmiş. genel olarak ben bunu da beğendim. oyuncunuz şut çekerken ayağını kaldırdığı anda ikinci kere şuta basarsanız timed-finishing yapmış oluyorsunuz. şimdi bununla ilgili algı kesin gol olmalı yönünde ama öyle olmuyor. vurduğunuz açıya ve oyuncuya göre gol atma ihtimali hatırı sayılır derecede artıyor eyvallah ama kesin gol olmuyor. ancaaak; bu söylediğim timed-finishing&finesse kombinasyonu için geçerli değil. zira bu senenin op hareketi bu. timed-finishing'i finesse olarak yaparsanız, çok çok yüksek ihtimalle gol oluyor. hele de neymar, kdb, salah gibi adamlarla. bu hareketi fazla op bulanlar olabilir, saygı duyarım ama her oyunda bu tarz op hareketler oluyor, ki oyun bu, çok gol olması elbette oynanış keyfini artırıyor.
- pas kalitesi, oyuncunun pas özelliklerine daha uygun olmuş. bence eskiden her oyuncu gayet iyi paslar verebiliyordu, o yüzden pjanic, iniesta, kroos, silva gibi oyuncular kimse tarafından tercih edilmiyordu. çünkü pace'leri ve physical'ları düşük olduğundan, çok etkisiz kalıyorlardı. şimdi yeni pas düzenlemesi ile bu özellik ön plana çıkarılmış, iyi de olmuş.
- oyun içi dinamik taktik ve formasyon değişimi çok çok iyi olmuş. hem maç başlayınca pause ile kırk saat sistem ayarlama derdinden kurtulunmuş, hem de takım kimyası duvarını aşmayı rahatlatmış. hoş takım kimyasının mantığına biraz aykırı bu durum ama ben yine de beğendim, oynanışı olumlu anlamda etkilemiş.
şimdilik genel görüşlerim böyle, yeni izlenimler edindikçe yine naçizane paylaşırım. son olarak oynadığım oyuncularla ilgili görüşlerimi paylaşacağım. oyuna serie a kadrosu ile başlamıştım, şimdi premier league ve serie a içeren hybrid'e döndüm:
kaleci: ucl paketinden çıkan untradeable ter stegen (90) ve handanoviç (88) ile oynadım. ben açıkçası ikisini de çok beğendim. ter'in ayağı güzel, handan'ın ise boyu uzun. takım kimyanıza göre siz seçin ama bence f/p olarak kesinlikle handanoviç. zaten coin'iniz varsa ve varane&ramos gibi çoğu pro'nun kurduğu savunma hattını kurarsanız, alacağınız tek isim courtois olacaktır.
stoper: oynadıkların untradeable ucl skriniar (86), benatia (86), umtiti (87), manolas (85). bence içlerinde en iyisi manolas. çünkü hem hızlı (pace: 83) hem de savunması çok iyi (marking: 86, standing tackle:87, sliding tackle: 89, jumping: 86). kendisi sentinel kimya kartı ile çılgın atıyor. dezavantajı pasları rezil, sakın ha pres altındayken beklere sert yerden top atmayı denemeyin. diğer dezavantajı ise yunan oluşu; zira farklı liglerle hybrid'lemek sıkıntı. yayınlardan takip ettiğim kadarıyla varane (86) ve ramos (91) en iyi non-icon stoperler. van dijk (85) ve if bailly (84) de gayet etkili. ben benatia ve ucl skriniar'dan da gayet memnunum ama kimya dezavantajı onlarda da var.
sol bek: macera aramayın; alex sandro (86)!
sağ bek: yine macera aramayın; kyle walker (84)! (sif kenny lala (84) ile oynayan da çok, fransız olmasından faydalabilirsiniz. ama bana biraz arkasında açık veriyor gibi geldi. (bkz:
mariano ferreira filho))
defansif orta saha: oynadıklarım matuidi (85), fabinho (85), allan (82). şimdi bu mevkiide önemli olan ne aradığınız. zira her oyuncunun (patrick vieira değilse) eksileri ve artıları var. benim en memnun kaldığım fabinho oldu. bir kere kaleci vuruşları ve kornerlerde boy avantajını kesinlikle hissediyorsunuz. matuidi'den savunma anlamında çok memnun kalsam da, boy sıkıntısını yaşattı bana, fabinho'da böyle değil. ayrıca ilk paslar için 83 short passing gayet yeterli. brezilyalı ve premier league oyuncusu olması da takım kimyası için büyük avantaj. matuidi de gayet iyi bir kart; rahatlıkla tercih edilebilir.
box-to-box orta saha: oynadıklarım nainggolan (85), pogba (88), pjanic (86), hamsik (87), milinkovic-savic (85), bonaventura (82). kesinlikle en iyisi pogba. yine meta yapmışlar beyefendiyi. benim diyen defansif orta sahadan daha iyi top kapıyor, ikili mücadeleye giriyor. hava toplarına hakim, timed-finesse shot'ları harika. 5 star skill moves, 4 star weak foot. game changer diyebilirim. amma pahalı işte (350k-400k). eğer takım kimyasını uydurabilirseniz nainggolan da harika bir kart. bence premier league'de pogba dışında nainggolan'dan iyi bir orta saha oyuncusu yok. özelliklerinden de göreceğiniz üzere boy kısalığı dışında hiç bir dezavantajı yok. uzun şutları çok etkili, top sürer, top çalar. belçikalı olması da nispeten avantaj; lukaku'dur, hazard'dır, kdb'dir, hybrid yapabilirsiniz. inter'in iyi bir sağ beki olsa, nainggolan-ucl skriniar ile triangle kesin kurardım.
ofansif orta saha: iki oyuncudan birini böbreğinizi satıp alın: kdb (91), dybala (89). böbreğiniz sağlamsa kdb, az iyiyse dybala:). şaka bir yana, kimyanıza hangisi uygunsa onu tercih edin. ikisinin de timed-finesse shot'ları op. kdb daha ikili mücadeleye yakın ve pasları ölümcül. dybala ise daha bir forvet oyuncusu, of deseler de olurmuş. siz seçin.
sol kanat: oynadıklarım perisic (86), douglas costa (86), ucl untradeable sane (87). perisic nispeten yavaş, ama şutları ve hava hakimiyeti çok iyi. arka direk ortalarında etkili olduğundan için serie a ile oynarken kullanmıştım. costa akıyor maaşallah ama şutlarını ben beğenmedim. içe katedince ters ayağı geliyor, o 3 star. sane ise oldukça etkili. hızlı ve dribbling'i muazzam. onda da weak foot sorunu var, o nedenle genelde lukaku'ya orta kesiyorum. oynamadım ama en iyisi sanırım neymar.
sağ kanat: elhamdulillah salah (88). ceza alanına yakın tutun, top gelir gelmez first touch ile sol ayağıynan timed-finesse shot yapın, ne dediğimi anlarsınız:)
forvet: oynadıklarım icardi (87), immobile (87), agüero (89), lukaku (87), aubameyang (87). serie a için immobile harika kart. f/p muazzam. if versiyonu da var. genel olarak herkes aubameyang'ı tercih ediyor, bence de çok etkili. finesse shot trait'i var, inanılmaz hızlı, o yüzden kendisine de meta desek yeridir. ama ben socrates'ten sinyor'un tabiri ile hayvan forvet sevdiğimden lukaku ile oynuyorum. ha bir de param bitti:))
çok uzun oldu renktaşlar, uzattıysam affola. ama paylaşmak istedim, belki biraz yardımım olur diye. sağlıcakla.