geri zekalı desem moderatöre takılacam, demesem duygularımı ifade edemeyeceğim ahmet çakar’ın yumurtladığı akıl ve izan dışı bir iddia dolayısıyla bu aklıevvel kanatlılar da heyecana kapılıp, kural hatası nedeniyle maçın tekrarını talep etmeyi düşünüyorlarmış. sadece ahmet çakar olsa iyi, yayıncı kuruluştaki deniz çoban da aynı yumurta için tus yatmış. (tus yatmak: yumurtadan civciv çıkarmak için yumurtaların üzerine tünemek.:)
bu iki kuş beyinliye göre, (kuş beyinli demek de sözlük kurallarına aykırı mı diye düşünmüyor değilim.:) mesut özil’in pasında, ofsayt pozisyonunda olan valencia’nın düşürülmesinde penaltı verilmeliymiş. valencia topla oynamadan önce düşürüldüğü için öncelikle penaltı kararı verilmeliymiş. bunlara bakıp türk futbolunun ve hakemlerin neden zavallı durumda olduğunu anlamak zor değil.
ifab’ın ofsaytı dizenleyen sanırım 11. maddesinini iki paragrafı özetle şöyle:
1. paragraf: faul, topla oynamadan, topla oynamaya teşebbüs etmeden ya da top için rakiple mücadeleye girmeden önce yapılmış ise, pası atan oyuncu topla temas ettiği anda pozisyon ofsayt olsa da faul kararı (ve ceza alanı içindeyse de doğal olarak penaltı) verilir.
2. paragraf: faul, topla oynarken, topla oynamaya teşebbüs ettikten ya da rakiple top için mücadeleye girdikten sonra yapılmış ise, pas atan oyuncu topla temas ettiği anda oyuncu ofsaytta ise pozisyon ofsayt olarak değerlendirilir.
ifadeleri oldukça açık olan bu iki paragrafı anlama ferasetinden mahrum olan, ahmet çakar ve deniz çoban saçmalıyorlar. diyorlar ki, valencia topla oynamadan önce faul yapıldığından pozisyon penaltıdır. iyi de her iki paragrafta da topla oynamaya teşebbüs etmekten ve top için rakiple mücadeleye girmekten de bahsediliyor. illa topla oynamak şart değil ki. valencia kendisine atılan topla oynama teşebbüsünde bulunuyor ve topu öncelikle almak için rakibiyle mücadeleye giriyor. top mesut’un ayağına temas ettiğinde valencia ofsaytta ve faul de teşebbüs ve mücadeleden sonra yapılıyor.
bu zavallıların ve kafası karışan faal hakemlerin bu iki paragrafları daha iyi anlamaları için ek olarak şu açıklamayı yapmak gerektiğini düşünüyorum.
eğer mesut o pozisyonda, topa daha temas etmeden önce valencia’ya faul yapılsaydı evet valencia ofsaytta olsa da faul öncelik kazanırdı. dolayısıyla pozisyon da penaltı olurdu. ancak faul, mesut’un topa temas etmesinden sonra, hatta topun yolun yarısını kat etmesinden sonra yapıldığından pozisyon ofsayt.
zaten yukarıdaki iki paragraf da bunu açıklıyor ve birbirini tamamlıyor. bunda anlaşılmayacak, kafa karıştıracak ne var da son yılların fener amigosu ahmet çakar ve deniz çoban’ın yumurtladığı iddialar ciddiye alınıyor.
bu pozisyondan her hafta onlarcası yaşanıyor ve en ufak bir tartışma yaratmıyor. konu fenerbahçe’nin şampiyonluk şansının nerdeyse sıfırlandığı maç olunca element uyduruyorlar.
ifab’ın ofsayt ile ilgili bu paragraflarını koyuş nedeni, özellikle serbest vuruşlarda yani frikiklerde yaşanan bazı belirsizlikleri ortadan kaldırmaktı. örneğin, serbest vuruş esnasında topla hiçbir ilgisi olmayan, topun tamamen ilgisiz bir alanda olduğu durumlarda ofsaytta olan bir oyuncuya faul yapıldığında ne karar verilecekti?
daha da somutlaştıralım olayı. ceza yayının tam orta noktasından ya da merkezden kullanılan bir frikikte, top ceza alanının sağ tarafına atılmış olsun. ceza alanının sol tarafındaki bir hücum oyuncusu da ofsaytta olsun ve topa vurulduktan sonra kendisine faul yapılsın. bu durumda ne karar verilecekti? işte bu soruya cevap verecek iki paragraf eklendi ofsayt kuralına. dendi ki, oyuncu topa temas anında ofsaytta olsa bile, topla oynamıyorsa, oynama teşebbüsü yoksa ve de top için rakibiyle mücadeleye girmemişse rakibin kendisine yaptığı ihlal fauldür. (ihlal ceza alanı içinde ise penaltı, dışında ise sadece fauldür) örneğimizde top ceza alanının sağ tarafına atılmış, oyuncu sol tarafta.
biraz daha karışık durumlar da olabilir. örneğin top ofsayt pozisyonundaki oyuncuya atılmış olsun ama oyuncu topa hiç müdahale etmesin, topla oynama teşebbüsünde bulunmasın ve de rakibiyle hiçbir mücadeleye girmesin. yani tamamen pasif kalsın ama rakibi tarafından da faule maruz kalsın. bu durumda ne karar verilecek? bu durumda ofsaytta olan oyuncunun, rakibin koşusunu engelleyici bir hareketi yoksa faul kararı verilecektir. çünkü kuralın ruhu bunu gerektiriyor.
(bkz:
29 nisan 2021 alanyaspor fenerbahçe maçı)