zeljko buvac kendisi
jurgen klopp'u bu günlere getiren yol arkadaşıdır. nuri şahin bir röportajında bu durumu "zeljko buvac, klopp'un ikiz kardeşi gibidir. onun sözü takımımız için kanundur." diyerek dile getirmiş hatta. dışarıdan baktığınızda yardımcı gibi görünse de takım içinde klopp ile denk 17 yıl boyunca teknik direktörlük yapmıştır. alman değil sırp olması da ayrıca akıllarda yer etsin.
peter krawietz jurgen klopp'un yanından hiç ayırmadığı futbol eğitmeni. 2001 yılından beri beraberler.
klopp sorulduğunda buvac'ı takımın beyni, kendisini kalbi ve krawietz'i ise gözü olarak tanımlıyor. yani bu 3 antrenör tek vücut olarak hareket edip birbirlerini tamamlıyorlar.
başka bir örnek;
domenec torrent girona teknik direktörlüğü yaptıktan sonra 2006 yılında
pep guardiola'nın ekibine katılıyor ve 12 yol boyunca
barcelona,
bayern munich ve
manchester city'deki futbol anlayışını oluşturuyorlar. guardiola'nın en güvendiği yardımcısı olarak biliniyor. 2018 yılında artık herhalde kendi yoluna devam etme gereği hissetmiş olacak ki new york city fc'de mls yolcuğuna başlamış.
carles planchart barcelona b'deki antrenör kariyerine başladığı 2007 yılından beri guardiola ile beraber. görevi bireysel ve kollektif taktik anlayışında gelişmeler sağlayarak takımın performansını artırmak. başka bir deyişle performans analiz antrenörü. kendisi görevini "bir analist olarak genel olarak tüm oyuncuların pozisyonlarını analiz ederek nasıl hücum yapabileceğimizi, boşlukların nerelerde olduğunu ve ya nasıl rakibi savunacağımız ile ilgileniyorum" olarak tanımlıyor.
rodolfo borrell lionel messi'nin ilk antrenörü. ayrıca
cesc fabregas ve
andres iniesta'nın gelişiminde de büyük rol oynamış. önce
rafaael benitez altında liverpool akademisinde görev almış daha sonra 2016 yılında city'e geçmiş.
klopp ve guardiola örneği yardımcıların ne kadar önemi olduğunu özetliyor. oynanan oyun, kurulan sistem, istikrarlı başarı şans eseri değil yani. bu antrenörlerin de elini ayağını öpen, "vay vay vay hocama bak, aslan aslan" diyen, elini bıraktığında amatör kümede dahi bir ekibin başına geçemeyecek, "hocam bugün neden bu kadar yakışıklısınız" diyen yardımcılar seçebilme şansı vardı. ama kendilerine birşey katabilecek, yokluklarında eksikliğini hissettirmeyecek, gerektiğinde hatalarını yüzüne vurabilecek yardımcılar seçmenin faydasını fazlasıyla alıyorlar. 2019 yılında hatayspor'un bile kendisine uygun hücum varyasyonlarının olduğu bir futbol dünyasında ben sistemsiz oyunu kabul etmiyorum. elimizdeki oyuncu profili bu lig için, iyi futbol için fazlasıyla yeterli. 10m euro bütçeli takımlar şiir gibi futbol oynarken bu takıma böyle oyun izletmeye kimsenin hakkı yok. önümüzdeki dönemlerde kesinlikle analiz yapabilme yetisine sahip, bizi sistemsel olarak daha yukarılara taşıyacak, avrupa'nın zirve takımlarında çalışmış yardımcılara ihtiyacımız var.
edit:kaynak eklemedim isimleri google'da arattığınızda ilk çıkan linklerden toparladım.