• 1
    kulübümüz kongre üyesidir.

    şubat ayı divan kurulu olağan toplantısında * gelen davet üzerine * finansal korunma araçları hakkında bilgilendirme yapmıştır. yönetime ufak çapta bir deneme yapılabileceğini ve her türlü yardımı yapabileceğini belirtmiştir.

    gece vakti gstv de dikkatle dinlediğim bu konuşmanın çok çok önemli olduğu kanısındayım. * yapımız itibariyle bu tip yenilikler çabuk kabul görmez malum sebeplerden. bence de ivedilikle denenmesi ve sonuçlarının 3-6 ay sonunda kurul üyelerine iletilmesi gereklidir. bu tip enstrümanları kullanmazken bile uefayı mevcut ekonomik durumumuzun iyiye gideceğine dair ikna edebiliyorsak bu enstrümanlar kullanılsa nasıl bir destek görürüz tahmin bile edemiyorum. hatta ilk adımda bu riskten korunma amaçlı işlemleri yapan avrupa kulüpleriyle karşılıklı bilgi alışverişi de yapılabilir.
  • 2
    kongre üyesi olup, divan kurulunda finansal korunma araçları hakkında bilgilendirme yapmasına hayran kaldığım güzel insan.

    (bkz: ünal aysal/#2478229)

    yukarıda vermiş olduğum entryde de bahsetmiştim. bizim gibi geliri tl gideri yabancı para olan bir işletmenin kendi risklerini bertaraf etmesi şarttır. ünal başkan döviz kredilerini tl ye çevirdiğinde bunu büyük ölçüde başardı. ama yapılması gereken bir nokta eksikti. inşallah bu fabrizio amca bunu halleder.

    2017-2018 sezonu ağustosta başladı. biz de ilk maaşları 15 eylül 2017 de ödedik diyelim.
    o günkü euro kuru 4,10. toplam maaş olarak da 50 mio euro ödediğimizi varsayalım. 205 mio tl ye ihtiyacımız var.
    eylül geçti. ekime geldik. 13 ekim 2017 euro kuru 4,32. 216 mio tl ye ihtiyacımız var.
    kasım ayındayız. 15 kasım 2017 euro kuru 4,60. ihtiyacımız olan para 230 mio tl olacaktı.

    205 ile başladık, 216 ve 230 diye devam ettik. bunlar kurun stabil denebileceği zamanlardı üstelik. kasımdan eylüle sadece 2 ayda maaş giderimiz 25 mio tl arttı. ödediğimiz maaş euro olarak aynı ama 25 mio çok ciddi bir rakam değil mi sizce de?

    tam olarak sorunumuz buradan kaynaklanıyor. bizim gelirlerimiz tl, giderlerimiz döviz. dövizin de hali ortada. finansal olarak bu riski nasıl bertaraf edebiliriz? cevap çok basit: opsiyon.

    opsiyon nedir bilmeyenler için kısaca anlatalım. 1 nisan 2019 günü sizin 1 mio usd ödeme yapmanız gerekiyor. ama şuan bütün paranız tl de veya şuan paranız yok. gidiyorsunuz bir finans kuruluşuna ve soruyorsunuz 1 nisan 2019 da 1 mio usd yi bana kaç tl den satarsın? finans kuruluşu da size cevap dönüyor. 1 nisan 2019 günü sana 1 usd yi 5,50 tl den satarım diyor.bugünkü usd kuru 5,30. sözleşme yapılarak olay resmiyete dökülüyor. ( bu arada opsiyon herkese yapılmaz, mali olarak güçlü olmanız gerekir nedenlerine birazdan geleceğim.)
    geldik 1 nisan 2019 sabahına. 2 farklı durum gerçekleşebilir:

    durum 1- usd kuru piyasada 5,40 seviyelerinde. ama siz anlaşmayı 5,50 tl üzerinden yaptınız. finansal kuruma dönüp kardeş kusura bakma piyasada dolar daha ucuz. bu sebeple ben bu doları senden değil, piyasadan alacam. finans kurumu ddedik ama hayır kurumu değil sonuçta. onlar da cevap verecek tabii ki kardeş. ama bizim şu komisyonu ödemen lazım. siz risk primi olarak ne kadar belirlenmişse o parayı ödersiniz, gider piyasadna da usd yi alırsınız.

    durum 2- usd kuru piyasada 5,70 seviyelerinde. anlaşmanız ise 5,50 tl üzerinden. piyasadan o gün 1 mio usd alacak olanız ödemeniz gereken para 5,7 mio tl ama siz opsiyon sözleşmesi sayesinde 5,5 mio tl ye size lazım olan 1 mio usd yi hesabınıza geçebilirsiniz. 200k tl kardasınız tebrikler.

    not: sadece bu enstrümanla bile zararımızı minimize edebiliriz. daha kullanılabilecek bir çok enstrüman mevcut.
App Store'dan indirin Google Play'den alın