• 53
    sofoklis schortsianitis, nam-ı diğer baby shaq. avrupa' nın pota altında en dominant ve güçlü pivotu. bire birde durdurulması neredeyse imkansız olan ve rakip takımdaki uzunları faul problemine kolayca sokabilen yunanlı basketbolcu. takımımıza gelirse mutlaka faydalı olacaktır, bundan hiç şüphem yok. lakin benim özellikle pivot oyuncularda aradığım en önemli özelliği kendisi malesef barındırmıyor. o da serbest atış yüzdesinin düşük olması. bizim gibi hedefi avrupa'da başarılı olmak isteyen bir takımın pivotu sofoklis olabilir. adam olimpiakos'ta maccabi tel aviv'de oynamış, kariyeri belli ama bence olmamalı.

    şimdi diyebilirsiniz, hangi oyuncu %100 ile serbest atış atıyor. cevabı çok basit : hiç kimse. lakovic geçen sene %90 küsürle serbest atış kullanıyordu bizim takımımızda ama ben lakovic'in serbest atıştan 2 de 0 attığını çok gördüm geçen seneki maçlarda. mesele lakovic'in serbest atışı atması ya da atamaması değil, mesela lakovic'e güvenmem. biliyorum ki, ne zaman lakovic serbest atış çizgisine gelse içimden bir "ohh" sesi çıkar. çünkü inanıyorum ki 2 de 2 atacak. ama atar ama atamaz, psikolojik olarak etkiliyor beni. bakıyorsun adamın geçmişine her sene %90'ın altına düşmemiş serbest atış yüzdesi. eminim ki rakip takımın teknik direktörleri de özellikle 4. periyotun son bölümlerinde , bir de takımı gerideyse eğer , lakovic'in serbest atışı kullanmasını istemez doğal olarak. sokma ihtimalini yüksek olarak görür.

    fakat sofoklis gibi ömer aşık gibi pivot oyuncuların ciddi faul atma problemleri var malesef. her teknik direktör bilir kimin iyi serbest atış atıp atamayacağını. bu yüzden de kolay yol olarak ,özellikle skor olarak geriye düşmüşse ve bu tip oyunculara top gelirse eğer, oyuncularından faul yapmasını ister ve %90 oranında taktiği başarılı olur.

    yakın zamandan bir kaç örnek verirsek eğer ; geçen seneki thy euroleague final four'da olimpiakos ile barcelona arasındaki maçta buna benzer bir olay gelişti, gözlerime inanamadım. 4. periyotun bitimine 2 dakikadan fazla süre var ve olimpiakos 10 küsür sayı önde ve koç ivkovic , pivot oyuncusu joey dorsey' yi çıkarıyor ve yerine lazaros papadopoulos' u sokuyor oyuna . ne zaman papadopoulos' un eline top deyse hücumda, barcelonalı oyuncular faul yapmak için çırpınıyorlar adama. şaşırdım tabi ilk başta. adamın serbest atış yüzdesini bilmediğim için içimden "ne mal adamlar ya 10 küsür sayı gerideler,maçın bitimine 2 dakika var, faul hakları da dolmuş, faul yapıyor kerizler. " diye. neyse adam geçti serbest atış çizgisine, bırak basket atmayı adam potaya değdiremedi ilk atışını sonra dedim : "pes, adamlar farkı kapamak için papadopoulos' un oyuna girmesini bekliyolarmış, ne taktik ama. " nitekim arka arkaya 3 olimpiakos hücumu papadopoulos' a faul yapmakla geçti ve fark eridi. sonra ivkovic uyandı ve onu hemen kenarıya aldı. 1 dakika daha kalsa oyunda belki olimpiakos çıkamayacaktı finale.

    bir örnek de bizim ömer aşık'dan vereyim. herkesin söyleye söyleye dillerinde tüyler bitti şerefsizim. " serbest atış çalış ömer." diye ama adam 5 senedir aynı ömer. bir tık ilerleme yok serbest atışlarında.tabi bunu artık bütün dünya öğrendi, ünü amerikalara kadar ulaştı. hal böyle olunca chicago bulls' un play-off maçında philadelphia 76ers' a karşı elenişini herkes hatırlıyordur sanırım. kısaca anlatmak gerekirse, chicago bulls 78-77 önde ve hücüm sırası chicago'da ve maçın bitimine 8 saniye falan var. rakibin acilen faul yapması gerekiyor kazanması için ama yapmıyorlar ve ömer aşık'ı bilerek savunmuyorlar. ne zaman pas ömer'in ellerine geliyor, faul'ü hemen yapıyorlar . sonuç : ömer'den 2' de 0 ve akabinde philadelphia 76ers basketi .

    ama mesela bazı pivotlar var ki saygıyı gerçekten fazlasıyla hak ediyor mesela bizim furkan aldemir. pınar karşıyaka yıllarında serbest atış yüzdesi %50 lerin altında ama galatasaray medical park'a geldi ve eksiğini kapattı. geçen sene %70 e yakın bir serbest atış yüzdesi yakaladı.

    sonuç olarak, "yiğidi öldürüp hakkını teslim edelim" sofoklis çok önemli bir oyuncu ve eğer bize gelirse ortalığın mına koyar ama özellikle hedef maçlarda ve başa baş giden maçlarda rakibin ekmeğine yağı da sürebilir, benden söylemesi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın