• 1
    kurucusunun, mekteb-i sultani'nin (galatasaray lisesi) 1894 yılı mezunu mehmet şamil olduğu jimnastik kulübünün adı. esasında bugünkü beşiktaş jimnastik kulübü'yle organik bir bağı yoktur.

    şöyle. bereketiko jimnastik kulübü'nün kurucularıyla beşiktaş jimnastik kulübü'nün kurucularının farklı politik iklimlere ait insanlardı. bereketiko kurucuları sultan ii. abdülhamid'e gönülden bağı olan, saray'la yakın ilişkisi olan çerkesler'di. beşiktaş jimnastik kulübü'nün kurucuları ise (fuat balkan, mazhar bey, vb.) abdülhamid'e şüpheyle bakan ittihatçılar'dı. fuat beyler'e bir jimnastik kulübü kurmalarını öneren isim beyoğlu mutasarrıfı muhittin bey'di.

    (maccabi kulübü çatısı altında spor yapan dönemin yahudi gençlerinin 1909 yılında beyoğlu'nda yaptıkları jimnastik gösterisi, bu etkinliği izleyen muhittin bey'i çok etkilemişti. müslüman gençlerin de museviler gibi spor yapmalarını arzulayan muhitten bey, aynı gösteriyi izleyen fuat ve mazhar beyler'e benzer bir kulüp kurmalarını önermişti.)

    fuat ve mazhar beyler muhittin bey'in "kulüp kurun" önerisiyle beşiktaş'ta harekete geçtikleri zaman 1903 yılında kurulmuş bereketiko jimnastik kulübü'nün bakiyesiyle karşılaştılar. bereketiko'da spor yapan mahallenin gençlerini de aralarına alarak 1909'da beşiktaş jimnastik kulübü'nü kurdular.

    bu nedenle çok uzun yıllar boyunca beşiktaş jimnastik kulübü'nün kuruluş yılı 1909 olarak yer aldı tarihte. 1960'larda ise bjk tüzüğü değiştirilerek kulübün kuruluş yılı 1903 olarak (bereketiko'nun kuruluş yılı) olarak tescil edildi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın