• 75
    hoşgelmiş, sefalar getirmiş. ilk önce hemen şunu söyleyerek konuya gireyim; sözlüğe dahil olmakla çok akıllı bir iş yapmış. kabaca söylersek başına geçtiği şirketin karlılığını çok daha yukarılara taşımak için orada. klübü ve şirketleri her açıdan çağdaş ve rasyonel bir şekilde örgütleyen ünal aysal ve ekibi gs store'un yapılanması -karlılığı vs gibi konularda bilançolara,mali analizlere,kendi potansiyelinin altında kalan rakamlara baktığında bu rakamları olması gereken yerlere taşıyabilecek , daha önceki işlerinde bu organizasyonu başarılı şekilde kurup -yönetmiş birini iş başına getirmesi takdire şayan.

    kendimce nurettin kantarelli'nin işine yarayabilecek öneriler/temenniler pakedi hazırladım.

    _ storelardan içeri girdiğimde kurumsallıktan uzak yapı(son 1 sene içinde değişmeye başladı) ilk dikkatimi çekenlerden biri olur hep.bir an önce anlayış değişikliğine gidilmeli bu konuda. içerdeki hava; ''sonuçta siz taraftarsınız(müşteri değil) ,arada duygusallık var -gönül bağı var bu yüzden biraz idare edin ,bizden boyner ya da mavi jeans mağazasındaki vs. size gösterilen ihtimamı beklemeyin''

    _ gs store'un kendi ürünlerinde genel bir kalite problemi var. yakın çevremde benimle aynı fikirde olan çok arkadaşım var . klube bir katkımız olsun diye ne zaman alışveriş yapmaya gitsek özellikle tekstil ürünleri için konuşuyorum ya alacak bir şey bulamıyoruz ya da içimize sinmeyen kötünün iyisi bir şeyler bulup almaya çalışıyoruz. açıkçası dolabımda 1-2 kere giyildikten sonra sünen,yıkandıktan sonra çeken ya da üzerimde düdük gibi duran onlarca t-shirt,polar,sweatshirtüm var.ayrıca günlük hayatta kullanılabilecek ürünlerin çeşitliliğini ve kalitesini artırmak gerektiğini de düşünüyorum.bunlar taraftar ne versen giyer-giymese de sadece klube katkı olsun diye alır mantığı genel satış grafiğini aşağı çektiğini düşünüyorum. kıyafetime özen gösteren biriyim marka takıntım yok fakat alışveriş yaparken genelde tanınmış markaların ürünlerini denediğinizde, üzerinizde daha biçimli-şık durduğunu görürüz bu da rastgele olan bir şey değil bu ürünlerin nispeten pahalı olmasının nedenlerinden biri de bu fakat mağamızın ürünlerini, vucut ölçülerine göre model kalıbını ( ürünün üzerimizde nasıl duracağını) kim ya da kimler tasarlıyor,dizayn ediyor? muhtemelen staj yapmaya gelen öğrenciler ya da piyasanın en ucuza çalışan elemanları mı diye düşünmemek elde değil.kimse dolce-gabanna tasarımı beklemiyor ama bunun kabul edilebilinir bir alt sınırı olmalı.

    _ hadi bir şeyler beğendik diyelim bu seferde beğendiğimiz ürünün bedenini bulabilmek büyük sorun. bedenini bulamadığımız için çok kere elimiz boş döndük. 1 ya da 2 kere olsa diyeceğiz ki şans-kısmet ama oran çok yüksek olunca bunun artık kemikleşmiş bir sorun olduğunu düşündüğüm için sizinle paylaşmak istedim.

    _ suadiye mağazası. orada oturduğum için genelde bu mağazanızdan alışveriş yaparım fakat ne zaman gitsem bir önceki yerinde bulamıyorum devamlı bir taşınma halindeler. o güzergah üzerinde taşınmadıkları dükkan kalmadı.son gittiğimde suadiye'den bostancı'ya kadar yürüdüm ama bu sefer hiçbir yerde bulamadım.

    _ diğer takımların mağazalarını da gezerim , bakarım, ürünlerin kalitesine,çeşitliliğine, fiyatlarına gs store ile kıyaslarım. bu yaptığım gözlemler sonucu üzülerek belirmek isterim fenerium ile aramızda onların lehine ciddi farklar var. bildiğim kadarı ile fenerium bu taraftar mağazaları içinde en çok kar elde edeni. bunu fenerbahçeli'lerin takımına bağlılıyla falan açıklayamayız çünkü en az bizlerde o kadar bağlıyız . ürünlerin kalitesinden,mağaza dizaynlerine, dükkanların genişliğinden,pazarlama stratejilerine kadar benim bile göreceğim farklar mevcut. bizde eksikliği hissedilen ama fenerbahçe'nin çoktan çözdüğü ve uyguladığı sistem şu ; takım tutmanın ,desteklemenin insanları cezbeden yanlarından biri de eşitsizlik üzerine inşaa edilmiş toplumsal yapıda kısa bir sürede olsa eşitliği sağlarmış gibi yapmasıdır.yan yana gelmesi imkansız insanları bir futbol müsabakası biraraya getirebilir.örneğin; toplumsal sınıf olarak sizden çok yukarıdaki patronunuzla futbol muhabbeti yaparak ortak kimlik yapıntısı kurabilirsiniz.fakat iş satış-pazarlamaya geldi mi bu anlattığımın pek geçerliliği kalmaz.herkesin maddi gücü farklı olduğundan patronla-işçiye aynı ürünleri sunmamanız gerekir.belki kazanılmış başarı ardından gelen günübirlik satışlar için bu geçerli olmayabilir ama genel satış grafiğine bakıldığında parası olanlara ilk yıkama sünecek t-shirt, ilk sürtünmede bozulacak kravatı satamazsın ya da en fazla 1 kere satabılırsınız.kısacası farklı gelir grupları için farklı ürünler olmalıdır diye düşünüyorum.

    _ yukarıda çok akıllı bir iş yaptığınıza değinmiştim şimdi biraz açmak isterim.sonuçta storelardan alışveriş yapan bizler ya da aşağı yukarı davranış kalıpları bizim gibi olanlar. o bakımdan burayla sıcak ilişkiler kurmak ,taraftarın yani potansiyel müşterinin ne istediğini,ne istemediğini, nelere dikkat ettiğini öğrenmeniz açısından bulunmaz nimet.beklenen performanstan uzak olmasının en buyuk nedenı de buydu bence .müşterının isteklerine -arzularını dıkkate almayıp bildiği yoldan gıtmek.bızlerle iletişim halınde olmanız satış rakamlarının zaman içinde koyduğunuz hedeflere yaklaşmanıza çok yardımcı olacağını düşünüyorum.

    _ayrıca burada olmanız, mağazalara girdiğimizde üzerimizde , ''buraların patronunu tanıyorum ki olm'' havası yaratacak bu sebeple de mağazalara girdiğimizde orayı daha bir sahiplenme,eksiklikleri görme vs. açısından da faydalı olacak dolayısıyla hem alışveriş yapacak hem de aynı zamanda ücret almadan gönüllülük esasına göre çalışacak ''gölge müşteri'' ler kazandığınızı söyleyebilirim.

    size tekrar yürekten başarılar diliyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın