• 65
    sistemin detaylarına hakim olduğumu düşünerek (bkz: #891872), kesinlikle herhangi bir taraf/takıma avantaj sağlamak maksadını taşımadığını rahatlıkla söyleyebilirim. futbolumuzda yaşanan gelişmelerin hepimizi bazı paranoyalara sürüklemesi doğal elbette ancak biraz daha soğukkanlı bakabilmek gerek.

    eksik ve hatalı mı bu sistem, elbette. tartışmaya bile gerek yok zaten. ancak, herhangi bir kulübe artı bir menfaat sağlama maksadı var mı, bence zor ya da belki ben göremiyorum, ondandır.

    şöyle bir senaryo yazalım.

    play-off hiç olmasın ve 30. haftada, fenerbahçe derbide en yakın takipçisi galatasaray'ı yenerek puan farkını 12'ye çıkarıyor olsun, ilk yarıda arena'daki maçı da kazanmış olduklarını farz edelim. mesela, bu hayali haftanın sonundaki puan durumu da şöyle olsun: fenerbahçe 76 - galatasaray 64. bu senaryoda, derbi sonrası 30. haftanın bitiminde şampiyonluğunu ilan eden bir fenerbahçe var elde. kalan dört maçını prestij ile gazozuna oynama arasında tamamlayacak, sezonu bitirecek. galatasaray'ı içeride dışarıda yenmiş, 4 hafta kala 12 puan fark açmış bir fenerbahçe...

    şimdi aynı noktadan, play-off sistemi ile devam edelim. kalan 4 maçta da o 12 puan farkı korusun fenerbahçe ve sezon 86-74 bitsin. puanlar bölünsün ve play-off'a 43-37 başlasın iki takım. galatasaray maçları hariç, 4'te 4 de yapsınlar, o derece iyiler diyelim... yazdık ya madem bir senaryo, galatasaray da 6'da 6 yapsın play-off'ta, fener'i içeride dışarıda yensin. 55-55 tamamlansın play-off, ikili avarajla galatasaray şampiyon olsun.

    belki, bazı açılardan sıradışı bir senaryo ama anlatılmak isteneni ispatlayan bir kurgu. 4 hafta kala şampiyonluğunu ilan eden, normal sezonu 12 farkla, 86 puan ile bitiren fenerbahçe'yi de, sonunda taca çıkaracak bir sistem bu. herhangi bir takıma hizmet etmesi yapısı gereği mümkün olmayan bir sistem, play-off. bir lig tv'ye yarar, iki, geriden gelen takımlara bir şans daha tanır, o kadar.

    aksine, eğer fenerbahçe şike işlerinin içerisinde ise ve bu cezasız -ya da nispeten hafif bir ceza ile- kalacaksa, diğer takımlar adına bir anlamda sigortadır play-off. karşı çıkacak biri varsa bu sisteme bence bu fenerbahçe olmalıdır. zira play-off'ta karşısında eskişehir, sivas, karabük vs değil, doğrudan şampiyonluk mücadelesi verdiği rakipleri olacaktır.

    uzun lafın kısası, play-off'un fenerbahçe'ye veya herhangi bir rakibe bir avantaj sağlaması diye bir durum yoktur. bugün için avantaj olan, yarın pekala dezavantaj haline dönüşebilir bu sistemde.
App Store'dan indirin Google Play'den alın