• 26
    ırkçılık tanım olarak, kendi ırkını diğer ırklardan üstün görme, belirli ırk ve grupları aşağılama ya da onları değersiz ve aşağı görme anlamını taşıyor. ırkçılık konusundaki en büyük algı yanlışlığı ırkçılığın sadece siyahi insanlara karşı olduğu. kelime kökeni olarak 'ırk'tan gelmesi dolayısıyla böyle bir sınırlı tanımlama yapılıyor ama bunun dışında milliyet, etnik köken, dini inanç, kültürel değerler vs gibi bir çok konu da ırkçılığın içerisinde yer alıyor. türkiye'de nedense bu tanım hiçbir zaman doğru düzgün yapılamıyor, olay sadece siyah-beyaz meselesiymiş gibi algılanıyor.

    bunlardan bahsetme nedenim 20 kasım 2011 beşiktaş galatasaray maçında yaşanan olaylar, eboue'ye gösterilen tepkiler - gerek maç sırasında gerek sonrasında çeşitli medya organlarında - ve sonrasında başlayan türkiye'de ırkçılık var mı yok mu tartışmaları.

    malum maçtan sonra sahada eboue’ye gösterilen tepkiler ırkçılık olarak algılandı ve bunu genellikle beşiktaş taraftarına çakmak isteyen galatasaray taraftarı yaptı. hayır maçta gösterilen tepki, çakmak atma küfür etme vs, ırkçılıkla alakalı değildi, sebebi beşiktaş taraftarının dengesizliği ve eboue’nin kendini yere atıp zaman geçirmeye çalıştığını düşünmeleriydi.

    türkiye’deki algı dediğim gibi ırkçılığın sadece siyah-beyaz ekseninde bir konu olduğunun düşünülmesi ve bu yanlış tanımdan sonra yapılan türkiye’de ırkçılık yoktur çıkarımı. söz konusu maçtan sonra bütün medyada bir türkiye’de ırkçılık yoktur, ırkçılık ingiltere’de ispanya’da fransa’da vardır, türkiye’nin problemi değildir tarzı lafları başladı.

    hayır efendim, türkiye’de maalesef ve maalesef ırkçılık vardır ve renklerden taraftarlardan bağımsız, türk insanın içerisinde vardır. bu bazen istemlidir, bazen de bilinçaltında yer alır.

    eğer ırkçılığı siyah-beyaz olarak tanımlayıp da türkiye’de ırkçılık yok diyecekseniz, ırkçılığı yanlış tanımlayarak birinci yanlışı yapmanız üzerine bir de ikincisini yapıyorsunuz. çünkü türkiye’de insanlar siyahi insanlara sultanahmette saat satıyor bu, aha kesin yan kesici, gündüz feneri vb yakıştırmalar yapıyor mu? yapıyor. bunu aşağılamak için söyleyeni de var, komik bulduğu için söyleyeni de var. birincisi bilinçli yapıyor, ikincisinin bilinçaltında ırkçılık var farkında değil.

    devam ediyorum, siyah-beyaz muhabbetini geçersek, türkiye’de etnik ve dinsel ırkçılık çok üst boyutlarda ve bu da haliyle türk sporuna futboluna yansıyor. bu stadyumlarda her gittiği stadyumda ‘pkk dışarı’ diye karşılanan bir diyarbakırspor taraftarı vardı malumunuz. bu ırkçılık değilse nedir? israil vatandaşı futbolculara maçta yaptığı hareketlerden * * bağımsız küfür edilmesi nedir? adam sadece oyununu oynadı ve gol attı diye, gündemdeki israil-türkiye çatışmasından ötürü 'o.ç. balili, kahrolsun israil' denilmedi mi? var mı bunları karşılayacak bir tanımınız?

    birbirimizi kandırmayalım, farkına varalım ve çözüm üretmeye, çözmeye çalışalım.

    türkiye’de ve türk spor’unda maalesef ırkçılık vardır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın