• 820
    milliyetçilik denen olguya karşı olmamdan mütevellit inceden antipati duyduğum takım. katalanların milli takımı hüviyetinde olmasından kaynaklanıyor bu durum. saymakla bitmeyecek yıldız oyuncuyu geçmişte dünya futboluna kazandırmış kazandırmaya da hala devam etmekte olan kulüptür aynı zamanda. taraftarları için şüphesiz bir futbol kulübünden çok fazlası olan kulüp. hayatımın en güzel 90 dakikalarından birini geçirdiğim görkemli bir stada sahip olan kulüp.

    konu futbola gelince bunun izahı o kadar basit değil. şu an dünyada 16 takım seç istediğin gibi eşleştir birbirleriyle maç oynasınlar, şampiyon kim olur dersen ilk akla gelen takım barcelona'dır. kötü oldukları maçlarda dahi favori olan takımdır. yani işin başarı ekseninde hiçbir sorun yok. ama futbol, aslında bir şovdur, bir zevktir. bana göre bu alınan neticelerden, kupalardan, zaferlerden falan daha önemlidir. bu takım da futbolu kazanmak için oynayan takımdır. evet bunu çok da iyi yapmaktadır, çok da başarılıdır. öyle ki çoğu maçta rakibine pozisyon vermez, top göstermez %60-%70 arası topla oynama oranları yakalar; ama bu futbol göze hoş gelen bir futbol değil. futbolun her türlüsü yok bu takımda örneğin, kornerleri bile çoğunlukla paslaşarak kullanırlar. bunun nedeni alışılmış düzeni asla bozmamak bundan asla taviz vermemektir. total futbol denilen felsefe her şekilde işlenmiştir kazınmıştır oyuncuların beyinlerine. ama çeşit anlamında ortaya koyulan renkli bir şey değil aksine tek renkten oluşan bir şey. evet ben de orgazm oluyorum xavi'nin ara paslarına ben de bayılıyorum messi'nin şimendifer gibi 3-4 kişiyi geçip topu köşeye bırakmalarına... ama freestylelarla süslenmiş bir maçlarını hatırlamıyorum kendilerinin. madrid gibi gümbür gümbür rakibin üstüne gidip 5 dakikada 10 pozisyona girdiklerini de hatırlamıyorum. sadece o anlamda konuşmuyorum maçın başında 2-3 gol yiyip sonra müthiş bir comeback yaptıklarını da hatırlamıyorum mesela. çeşit yok ortada, esas olan tek bir anlayış var.

    söylemeye çalıştığım aslında şu, bu takım yenilmez bir takım, öyle bir kadro kurmuş öyle bir düzen oturtmuş ki açığını bulup cezalandırmak çok zor. ama bunun da temel sebebi zaten açık vermemeleri. oynadıkları oyundan taviz vermiyorlar. sistemi hiçbir şekilde bozmuyor değiştirmiyorlar. bu da kabak tadı veriyor bana açıkçası. sıkılıyorum yani bunlar ortada 1500 pas yaparken. 90 dakikasını tamamen izlediğim çok fazla barcelona maçı olmuyor artık. oysa ki real madrid'i, united'ı, city'yi gözümü ayırmadan izliyorum çoğu zaman. deniyorlar çünkü. her maçları aynı değil. çok farklı senaryolar da oluyor. 2-0 geriye düşüyolar maç 3-2 ye geliyo falan. fantastik goller olabiliyo. ne bileyim kalecinin uzun pası asiste dönüşüyo, enteresan frikik golleri oluyo. bir şeyler oluyo yani. seyir zevkini ortaya koyan da bunlar. ama barcelona'da tüm bunlar yok. makina futbolu var. dişli çarklar var. işleyen demir ışıldar var.
App Store'dan indirin Google Play'den alın